Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#8121 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 04 February 2020 - 23:36

Ile idą paczki do PL? Zamówione rano, ale nie dostałem żadnego potwierdzenia na maila, jedynie informacja o założeniu konta.

EDIT: jednak doszedł.. mail z prośbą o zdjęcie z pierwszym 6 cyfr oraz ostatnim 4 karty, a także paszportem. Bo użyłem wirtualnej karty z Revoluta i nie zgodziła im się płatność brytyjską kartą a adres wysyłki polska.. Czyżby wyjście UK z EU już mnie zaafektowało? :)

Zamówiłem w niedzielę ,potwierdzenie przyszło od razu. W poniedziałek rano dostałem info że spakowane i czeka na wysłanie  a koło 23:00 info z DPD że jedzie. Trochę dziwne że z Koblencji dziś wylądowało w Austrii. Trochę nie po drodze. 

Płaciłem "ojrami" z virtualki revoulta (ale nie jednorazowej) i normalnie przeszło bez cyrków.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8122 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 04 February 2020 - 23:36

Dubel

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8123 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 05 February 2020 - 06:55

Ostatnio jak u nich zamawiałem (07.01) zahaczyło o weekend:
3Z3VoSU_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&f

#8124 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 05 February 2020 - 13:35

No i na szczęście poszło bez skanowania paszportu itd..

#8125 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 05 February 2020 - 15:02

Mój garniak już w Gliwicach więc pewnie jutro będzie u mnie. Czyli w sumie 3 dni robocze. Szybciutko.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#8126 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 05 February 2020 - 16:25

Mój garniak już w Gliwicach więc pewnie jutro będzie u mnie. Czyli w sumie 3 dni robocze. Szybciutko.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Zamawialem od nich wiele razy i zawsze 3 dni robocze dpd :)

#8127 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 06 February 2020 - 15:26

Moja Varia RT510 dotarła. Ale z testami zaczekam na +10 C 😀

PS: Lampka przyszła z firmware 3.50, po podłączeniu do komputera zaktualizowałem do 3.70. 

#8128 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 06 February 2020 - 16:30

Daje rade na mrozie. Bez paniki

#8129 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 06 February 2020 - 16:58

Dokladnie, nawet -10 ogarnia :)

#8130 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 06 February 2020 - 17:22

Jestem pewien, że lampka ogarnie i -10 ... nie wiem, jak moje zdrowie :-)

Dzisiaj odkryłem, że przy normalnym parowaniu z E1030 i Search All wykrył tylko Radar a brakowało Light Network. Czyli - nie można było sterować lampką z Widgeta na GPSie. 

Pomógł mi ten artykuł https://forums.garmi...r-intermitently

Teraz mam eleganckiego widgeta na którym nawet widać stan baterii:

IMG-3347.jpg

#8131 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 February 2020 - 17:16

Kilka pytań o live tracking i wykrywanie wypadków w Garmin Edge. Może ktoś będzie wiedział.

1. Live track i wykrywanie wypadków korzystają z GPS telefonu czy Garmina?

2. Wykrywanie wypadków wysyła SMS z mojego telefonu czy robi to firma Garmin? Nadawcą jest Garmin, co mnie zdziwiło.

3. Ile danych zużywa live track? Drobnica rzędu kilobajtów na jazdę czy coś więcej?

#8132 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 February 2020 - 12:47

1. Pozycja z odbiornika GPS (i inne dane w przypadku Live track) urządzenia jest przekazywana do mobilnego connect, ten wysyła to dalej, odbiornik GPS smartfonu nie jest używany.
  2. Tu nie jestem pewny, najprawdopodobniej SMS jest wysyłany nie z telefonu właściciela, ale mobilny connect wysyła żądanie wysłania komunikatu alarmowego przez internet do Garmina i ten w odpowiedzi wysyła maila i SMS do zdefiniowanego kontaktu alarmowego. Dlaczego nie prosty SMS z telefonu? Pewno dlatego, że na ogryzkach z iOS to nie działa, bo tam aplikacja nie ma uprawnień do wysyłania SMS (funkcja dostępna tylko na urządzaniach z Androidem) - nie można wysyłać zdefiniowanych odpowiedzi na sms bezpośrednio z Edge. Użycie zewnętrznego źródła smsów czyli Garmina do nadawania komunikatów alarmowych umożliwia również właścicielom iPhonów do korzystania z tej funkcji. Minusem może być sytuacja, gdzie nie ma pokrycia internetu mobilnego, choć na ogół w tym przypadku nie będzie również możliwości wysyłki zwykłego SMS.

Przy okazji - można wysłać informację z prośbą o pomoc również bez wykrycia wypadku, wystarczy wcisnąć przycisk zasilania przez 5 sekund, po kolejnych 5 sekundach odliczania nastąpi wysłanie wiadomości awaryjnej.

3. Około 2MB na godzinę (źródło: Garmin - Amount of Cellular Data Used by Smartphone Link)

Jestem pewien, że lampka ogarnie i -10 ... nie wiem, jak moje zdrowie :-)

Dzisiaj odkryłem, że przy normalnym parowaniu z E1030 i Search All wykrył tylko Radar a brakowało Light Network. Czyli - nie można było sterować lampką z Widgeta na GPSie. 

Pomógł mi ten artykuł https://forums.garmi...r-intermitently

Teraz mam eleganckiego widgeta na którym nawet widać stan baterii:

Tak to jest, jak się instrukcji obsługi nie czyta, przecież tam jest wyraźnie napisane:

1. Umieść urządzenie Edge w zasięgu czujnika (w odległości nie większej niż 3 m).
  2. Włącz urządzenie Edge.
  3. Wybierz kolejno  > Czujniki > Dodaj czujnik > Szukaj wszystko.
  4. Kiedy urządzenie Varia jest wyłączone, przytrzymaj przycisk urządzenia przez 2 sekundy, aby przejść do trybu parowania.
  5. Dioda LED stanu zacznie migać na fioletowo i włączy się światło tylne. Urządzenie pozostaje w trybie parowania przez 5 minut lub do momentu naciśnięcia przycisku urządzenia.
  6. Wybierz czujnik, a następnie Dodaj.

I "normalne parowanie" to punkt 4 do 6

Wykrycie radaru jest możliwe nawet bez trybu parowania. Dlaczego? Bo trybem oświetlenia można sterować z Edge i raczej niepożądanym byłoby, gdyby każdy mógł się podłączyć do światła i dowolnie zmieniać jego tryb. Z kolei radar tylko nadaje informacje i często warto dzielić się sygnałem z pozostałymi uczestnikami jazdy grupowej bez konieczności każdorazowego trybu parowania - wystarczy, że kolega po prostu podłączy się pod sygnał radaru i ma ostrzeżenia o ruchu na drodze (o ile oczywiście pozostaje w zasięgu sygnału ANT+) i to na każdym urządzeniu obsługującym wyświetlanie danych radaru.

Ten widżet to standardowy widżet świateł, gdybyś miał więcej niż tylko jedno światło np. przednią lampkę którą można sterować przez ANT+ to miałbyś kolejną pozycję przycisków do obsługi tej lampki.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8133 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 posts

Posted 11 February 2020 - 13:13

Czy ktos rozwiazal problem parowanie w Ex30 do ANT a nie BLE?

Do tej pOry miałem miernik Stages sparowany po BLE z iPadem (Zwift / Trainerroad) o jednoczeście z Edge 520 po ANT. Działało super.

Po wymianie 520 na 530 - ten nowszy wykrywa miernik tylko po BLE. I nie chce polaczyc sie protokolem ANT. Usuwanie i ponowne parowanie nie pomaga.
Podczas gdy miernik jest polaczony z iPadem to nie jest wykrywany przez 530 w ogole. (gdzie 520 dziala poprawnie).

Wgralem dzis nawet bete do 530, zeby sprawdzic czy moze to rozwiaze problem. Ale jednak nie.
Brakuje w nim rozgraniczenia/wymuszenia ANT - ta opcja jest fajnie zaimplementowana w 945 (osobno pokazuje czujniki ANT oraz BLE).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#8134 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 February 2020 - 13:35

A jesteś pewny, że źródłem problemu nie jest przypadkiem Twój Stages? Czy mam rozumieć, że z 945 ten problem nie występuje?

Bo o ile pamiętam to Edge identycznie pokazuje który czujnik jest ANT, a który BT. Urządzenia nadające przez ANT+ i BT występują nie jako jedno urządzenie, tylko dwa różne.

Mniej więcej tak to wygląda:

Garmin-Edge830-SensorPool_thumb.jpg

Gdzie P2 to łącze przez BLE:

Garmin-Edge830-BLE-SEnsor_thumb.jpg

a numerki to ANT+.

Jak połączysz Stages z iPadem po BT to nic dziwnego, że nie będziesz mógł go podłączyć z innymi urządzeniami. Stages ma możliwość sparowania i działania tylko z jednym urządzeniem jednocześnie przez BT. 520 działa tylko przez ANT+.

W Edge możesz po prostu wyłączyć BT, co wyłączy możliwość używania nie tylko transmisji danych do smartfona, ale również do urządzeń treningowych transmitujących przez BT.

#8135 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 11 February 2020 - 13:50

Zaraz sprawdzę u siebie - spróbuję podłączyć się jednocześnie ipadem oraz edgem 1030 do Stages. W razie czego 530 też mam. 

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#8136 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 February 2020 - 13:59

Czy ktos rozwiazal problem parowanie w Ex30 do ANT a nie BLE?

Widzę, że odwiedziłeś wątek forum garmina dotyczący tego problemu. Ale czy zastosowałeś się do rad, które tam zostały udzielone?

Remove the BLE sensor from the Garmin. Then search for PM sensors. It looks like the Edge 530 prioritises the BLE protocol and lists those devices instead of Ant+. Don’t add any of the BTLE devices, instead select "Show More" to view and add the Ant+ devices. That’s what I did to connect my Vector 3s.

Usuń sparowane urządzenie, wykryj, ale zamiast wybierać to co jest pokazane od razu po wykryciu dostępnych urządzeń wybierz "Show more" (pokaż więcej - czy jak to tam jest - i tak, jest tam coś takiego, tego jestem pewien!)

ec2757bddf4d182e723e69e80448b9ae.jpg

i wybierz właściwy miernik mocy na ANT+.

#8137 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 11 February 2020 - 14:29

U mnie działa bez problemu - na Edge 1030 przez ANT+ i jednocześnie na iPhonie przez BT. Rzeczywiście jest problem jak próbowałem się łączyć przez Zwifta na iPadzie i jednocześnie na iPhonie po BT - jak było połączenie z jednym, to drugi nie widział, dopóki nie rozłączyłem. Ale BT i ANT+ jednocześnie - bez problemu. Mogę jeszcze zobaczyć na E530. 

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#8138 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 February 2020 - 14:44

Jak już pisałem nie podłączysz jednocześnie dwóch urządzeń do Stages przez BT. 

Przy parowaniu jeśli jakieś urządzenie było już użyte np. Stages przez BT, to ponowne wyszukiwanie podpowiada to ostatnio użyte, żeby wyszukać pozostałe trzeba wybrać "Show More" i wyświetlone zostaną inne wykryte. E520 pokazywał chyba wszystko od razu i pewno stąd ten błąd - stare przyzwyczajenia nie zawsze należy przenosić bezkrytycznie na nowe. 

#8139 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 posts

Posted 11 February 2020 - 15:07

a8808398acd3787684d6f944d59eda94.jpg

Nie mozna wybrac. Wykrywa tylko BLE.
Rozumiem, ze po BT dziala z jednym urzadzeniem tylko na raz.
Dlatego chce wykorzytac ANT z Garminem a BLE z iPadem jak dotychczas.

BT nie mozna wylaczyc w 530. Ewent. tylko polaczenie z telefonem. Ale wtedy nadal miernik jest wykrywany jako BLE.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#8140 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 11 February 2020 - 16:23

A inne urządzenie TERAZ wykrywa ANT?

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic