Dokładnie mój punkt widzenia.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 18 February 2020 - 07:30
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 18 February 2020 - 08:47
Dzięki za podjęcie dyskusji w temacie - jestem świeżym posiadaczem Garmin Edge 530, wcześniej jeździłem na telefonie i segmenty są dla mnie czymś nowym. Mieszkam w Krakowie, wiec na ilość segmentów w Garminie oczywiście nie narzekam - tak w mieście jak i w okolicy +/- 70km, gdzie podjeżdżam z szosą na dachu by pojeździć z większymi prędkościami niż rodzinne przejażdżki 8km/h jak ma to miejsce w centrum Krakowa.
Natomiast przy braku segmentów chyba jednym z najwspanialszych zajęć byłoby właśnie zapełnienie okolicy nowymi, przemyślanymi i stworzonymi przez siebie sensownymi segmentami?
Poprawcie mnie też jeżeli gadam bzdury, ale chyba nikt nie jeździ z włączonymi wszystkimi segmentami Stravy, tylko ogranicza je do ulubionych? Więc i tak wybiera ręcznie, które pasują i ... wrzuca. Czyli analogicznie do Garminowych?
No i przykład - eksplorując segmenty w okolicy przypomniała mi się wspaniała utwardzona ścieżka rowerowa nad Wisłą, która z racji swej świeżości nadal jest mało popularna. Całość ma nieco ponad 5km, trochę także zakręca, więc wiatr może dać popalić. Pomyślałem, że mogłaby być ciekawym segmentem. W Garminie znalazłem segment na całość trasy (jeden nieco krótszy, drugi nieco dłuższy) a w Stravie tylko krótkie urywki, naćkane po fragmencie:
Statystyki jednego z tych segmentów?
W Garminie 1761 miejsc.
W Stravie 3470 miejsc.
Ciężko oczywiście mi porównywać, natomiast obawiam się, że w Stravie może być tego po prostu strasznie dużo, bo wrzucane są nieprzemyślane segmenty z uwagi na popularność a Garmin jednak mocno ogranicza ich ilość ale czy dzięki temu nie zwiększa się jakość segmentów?
PS: no i ze mnie jeszcze nie jest takim pro, abym aspirował po KOM-y. Z drugiej strony raczej jestem w tej "szybszej połowie", ale wszak to ta trudniejsza. W moim przypadku to rywalizacja z samym sobą i ewentualnie znajomymi.
Posted 18 February 2020 - 11:11
Ze Stravy na garmina synchronizowane są tylko polubione (zagwiazdkowane) segmenty. Ograniczenie to maks 100 sztuk, co raczej wystarcza do codziennej jazdy wokół komina.
W opcjach mam ustawioną rywalizację z poprzedzającym mnie rywalem na liście więc przy okazji rywalizuje sam ze sobą. Wjeżdżam na segment i widzę na bieżąco jak strata do aktualnego poprzednika.
Nie wiem czy można to ustawić dla segmentów GC.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 19 February 2020 - 21:39
Wróżki się pytasz?
Link do tego segmentu należałoby dać, to może ktokolwiek coś wywnioskuje.
Z kart wróżyć nie potrafię. Ani chyba nikt inny.
Posted 20 February 2020 - 08:45
Witam , posiadam Garmina 530 i mam pytanie czemu po wygraniu segmentu nie widzę jego w statystykach na stronie Garmin Connect ? W liczniku cały czas widnieje.
żeby wszystko bylo widoczne segment na GC musi być PUBLICzNY oraz aktywność którą wykonujesz także
przynajmniej u mniej kiedyś w 820 był ten problem i to o to chodziło
PS - 530 przyszło - w poniedziałek zamówione w dojczach w środe popołudniu w domu całkiem sprawnie. pierwsze 20 min pozytywnie guziki troche irytują ale jak juz sie nim pobawię i skonfiguruje to będę ich używać bardzo rzadko
PS2 - czy można zrobić jakiś BACKUP ustawień na wypadek przyszłego resetu ? nie chce mi sie w przyszłości własnie tymi guzikami 2 godziny wszystkiego od nowa klikać, profili pól danych itd. pewnie można podłączyć do kompa i zgrać jakieś pliczki ( tylko które )
oraz czy nie ma jakiejś apki do tego zeby sie nie pierdzielić z kablami i kompami
Posted 20 February 2020 - 09:03
Jak by ktoś był na kupnie 530'tki to chyba najtaniej w EU https://www.bike-dis...computer-871506 płacąc revoultem wyszło dokładnie 1140 zł z wysyłką DPD. 830 też tanio mają.
ja byłem "na kupnie" zamowiłem w poniedziałelk w środe poopłudniu w domu
wyszło mniej niż 1100 z wysyłka , w naszych sklepach po rabacie z 1500 było 1350-1400 więc różnica spora - a gwarancja 24m
w epoce internetu taka różnica jest aż dziwna. rozumiem 5-10% ale 30%...
mam nadzieje mniej psioczyć niż na 820 ale po niej już wolniej być nie może hehe
na razie tylko zaskoczyło mnie tłumaczenie na polski - niektórych rzeczy nie da sie zrozumieć ,wiec przełączyłem sie na angielski
w 820 już to jako tako było przetłumaczone ( oczywiście poza sławnym "czas kroków" ale to chyba już zostanie na wieki
w X30 jeszcze pewnie pare wersji oprogramowania musi wyjść
Posted 20 February 2020 - 09:17
Rejestrując w x30 będziesz miał. Co ciekawe funkcje te są przydatne nie tylko dla początkujących, na początku pomijałem je, bo co mi garmin będzie wciskał jak mam trenować i ile. Ale wbrew pozorom ma to sens...
Jakbyś poszukał (również na forum) to znalazłbyś jak teraz wyglądają treningi zaplanowane.
Treningi teraz tak wyglądają:
Jak widać na tym ekranie i tak pozostaje to co jest celem treningu, nie można dodać innych pól.
Ta zakładka na dole to sprawdzenie planu treningu:
(zrzut z nieco innego treningu), gdzie można bieżący etap zrestartować, szkoda, że nie można wybrać dowolnego.
Za to jeśli trening jest zaplanowany, to będzie wykres treningu, który zresztą można umieścić w dowolnym polu ekranowym:
Oczywiście na wykresie będzie nałożony przebieg zrealizowanej mocy.
Jak widać można ustawić sobie własny ekran treningowy "z klocków" pól ekranowych. Paska z targetem dodać się nie da, ale jak jest moc docelowa to problemu chyba nie ma?
Więcej: pól treningowych trochę jest (odsyłam do instrukcji) i warto wybierać to co jest komu potrzebne np. czas interwału (tu: "kroku"), do końca interwału, ilość pozostałych powtórzeń itd.
Różnica taka, że na własnym ekranie wyjście poza zakres może być dodatkowo komunikowane informacją o wyjściu poza zakres treningu, a na ekranie treningowym tego nie ma. Widocznie wyszli z założenia, że jak ktoś ma ekran treningowy przed oczami, to dodatkowy komunikat nie jest potrzebny. Może i racja, zwłaszcza w przypadku, gdy Edge steruje trenażerem. A jak nie steruje to i tak w przypadku treningu stacjonarnego jak dla mnie to się sprawdza.
Po zakończeniu treningu zaplanowanego nieco inaczej wygląda podsumowanie treningu:
Sory ze znowu wierce
czy ta linia pozioma na wykresie treningu to jest nasze FTP ?
ciężko to w domu sprawdzić a ciekawość męczy,
wygląda to fajnie brakowało mi tego w 820 .
no i ten "czas kroków" ) tyle lat i nikt tego nie zmieni licznik rowerowy.... zrobili by chociaż "czas kółek" ))
Posted 20 February 2020 - 09:47
PS2 - czy można zrobić jakiś BACKUP ustawień na wypadek przyszłego resetu ? nie chce mi sie w przyszłości własnie tymi guzikami 2 godziny wszystkiego od nowa klikać, profili pól danych itd. pewnie można podłączyć do kompa i zgrać jakieś pliczki ( tylko które )
oraz czy nie ma jakiejś apki do tego zeby sie nie pierdzielić z kablami i kompami
Można. 410 stron wcześniej szczegóły. Ewentualnie 5sek stąd na googlach (chyba że ci zamknęli) jak zadasz magiczne pytanie : garmin edge backup .....
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Posted 20 February 2020 - 09:50
Dobra dobra juz klikam 410 stron wstecz
i chyba sie nie zrozumieliśmy bo to że przez podłączanie kompa i kopiowanie sie da to wiem
chodziło mi o jakaś prostszą sprawe - jakaś apke lub export na telefon przez BT ... bez kompa bo akurat powiedzmy że sie rozleciał.
Posted 20 February 2020 - 11:25
Nie ma czegoś takiego, trzeba podłączyć pod komputer (smartfon, laptop, czy może nawet TV...) kablem i skopiować parę plików. Część ustawień jest synchronizowana z connect, ale ustawienia ekranów trzeba własnoręcznie przekopiować. Podobnie warto skopiować ustawienia aplikacji IQ.
no i ten "czas kroków" ) tyle lat i nikt tego nie zmieni licznik rowerowy.... zrobili by chociaż "czas kółek" ))
Jakie kółka? Czas interwału czy ewentualnie etapu, ale nie kółek. Zresztą żaden problem, żebyś sobie poprawił dowolny napis na swój własny, wystarczy edycja pliku językowego.
- MaciekTu likes this
Posted 20 February 2020 - 11:29
thx
"czas kółek" to była ironia
nie mam czasu ani chęci sie babrać w plikach systemowych językowych, jak już kiedys bede miał za dużo czasu to może sie pobawie - dobrze wiedzieć że jest taka opcja -
jakbyś jeszcze zdradził jak sie do niego dokopać - jak sie nazywa ...
Pozdr
Posted 20 February 2020 - 11:47
Folder z plikami językowymi, plik polish edycja nawet w normalnym (czyli aktualnym, a nie z XP czy dos) systemowym notatniku windows, choć oczywiście lepszym będzie np. Notepad++, szukaj aktualnego tłumaczenia, po znalezieniu zastąp swoim np. "rytm" zastąp "kadencja" (i to globalnie). Drobna uwaga - warto zadbać o ilość znaków, żeby nie okazało się, że nie mieści się w polu ekranowym.
Aha, po większych aktualizacjach może okazać się, że zaktualizowane będą również pliki językowe i trzeba od nowa robić korektę. Wkrótce powinno pojawić się finalne oprogramowanie bieżącej bety, tak więc teraz raczej żadnych korekt językowych bym nie robił .
- MaciekTu likes this
Posted 20 February 2020 - 12:08
mam nadzieje mniej psioczyć niż na 820 ale po niej już wolniej być nie może hehe
na razie tylko zaskoczyło mnie tłumaczenie na polski - niektórych rzeczy nie da sie zrozumieć ,wiec przełączyłem sie na angielski
Ja bym nawet nie próbował po polsku, przecież połowa tutoriali, ciekawostek, porad z automatu "przestaje działać"
Można spytać jakie miałeś argumenty przeciwko Garmin Edge 830?
Posted 20 February 2020 - 12:11
Ja bym nawet nie próbował po polsku, przecież połowa tutoriali, ciekawostek, porad z automatu "przestaje działać"
Można spytać jakie miałeś argumenty przeciwko Garmin Edge 830?
Przeciwko 830 zadnych procz 100eurasow wiecej za wlasciwie sam dotyk - przyzgredzilem .
Przeciwko 820 to za dlugo by pisac
PS - pytanie o 530 - czy w trakcie treningu można zmienić sobie pola ? zapewne w X30 zapewne można - dłuższe przytrzymanie np na prędkości - edycja - zmiana na dystans - ok . bo jest dotyk - i w 820 też tak działo -
w 530 da rade zmienić pole w jakiś taki szybki łatwy sposob czy trzeba włazić w profile ustawienia itd....
Posted 20 February 2020 - 13:52
Powinno tak samo dać się zmienić pola, jak dobrze pamiętam to w 520 w czasie aktywności się dawało, to i 530 powinna to samo obsługiwać (a może nawet łatwiej niż w 520). Tyle tylko, że bez włażenia w ustawienia profilu pewno się nie da. Ot takie ograniczenie systemu niedotykowego.
A niby to jak? To tak jakby stwierdzić, że tłumaczenie literatury czy filmów powoduje, że gubi się ich sens i treść. Co niektórzy wolą lektora (!) od dubbingu - bo od zawsze w PRL taki był sposób "tłumaczenia" filmów i tak ma być.
Angielski znam (przynajmniej w zakresie tego co w Edge), ale wolę mieć rodzimy język w urządzeniach, które obsługuję. Ot taki przejaw patriotyzmu
Posted 20 February 2020 - 14:23
Przeciwko 830 zadnych procz 100eurasow wiecej za wlasciwie sam dotyk - przyzgredzilem .
Dzięki, właśnie ciekawiło mnie to bo podobno dotyk też mocno poprawili. No i niektórzy docenią poszerzone opcje nawigacyjne.
PS - pytanie o 530 - czy w trakcie treningu można zmienić sobie pola ? zapewne w X30 zapewne można - dłuższe przytrzymanie np na prędkości - edycja - zmiana na dystans - ok . bo jest dotyk - i w 820 też tak działo -
Uruchomiłem workout, kliknąłem start jazdy. Wchodzę głównym przyciskiem zadaniowym (ten z trzema kropkami) do menu, wybieram "Data fields", "Layoud and Data Fields" i mogę zmienić dowolne pole. Druga "dłuższa" droga to przejść przez panel "Activity Profile" do konkretnego data screen i tam wyedytować.
A niby to jak? To tak jakby stwierdzić, że tłumaczenie literatury czy filmów powoduje, że gubi się ich sens i treść. Co niektórzy wolą lektora (!) od dubbingu - bo od zawsze w PRL taki był sposób "tłumaczenia" filmów i tak ma być.
Angielski znam (przynajmniej w zakresie tego co w Edge), ale wolę mieć rodzimy język w urządzeniach, które obsługuję. Ot taki przejaw patriotyzmu
Ok ok, spokojnie. Pozwól zacząć mi od tego - język polski to piękny, rozwinięty i wręcz dość trudny język. Wykonanych w języku polskim dzieł nie da się pominąć, nie da się stanąć obok nich i stanowią ogromny dorobek polskiej kultury.
Natomiast teraz pozwól, że przedstawię swoją perspektywę - język angielski znam bardzo dobrze i choć mnie jest daleko do humanisty to akurat z filologami spotykam się nader często - ot takie grono znajomych. Więc przechodząc do sedna: ja miast lektora oraz miast dubbingu słucham filmy, słucham audiobooki w języku oryginalnym - zwykle po prostu angielskim. Nie korzystam z lektora, nie korzystam z dubbingu. I owszem, niestety tak - tłumaczenia literatury oraz filmów bardzo często są wykonane tak, że gubi się ich sens i treść (nie raz po prostu nie da się inaczej). Właśnie z tego powodu czasem śmiesznych, czasem głupich, czasem po prostu tracących sens tłumaczeń preferuję oryginały - wtedy najlepiej wiem co autor dzieła miał na myśli. Sztandarowym przykładem tutaj, o którym tworzy się prace magisterskie (acz raczej już nie wyżej) jest biblia kościoła katolickiego, o której na każdej większej polskiej uczelni można posłuchać (zwykle dość mocno zabarwionych humorem - cóż ciężko inaczej) wykładów opowiadających o bzdurach wykreowanych przez tłumaczenia. Niemniej wracając do Garmina, czy też generalnie urządzeń elektronicznych to niestety piękno naszego języka wykreowało nam (zresztą kolegom zza zachodniej granicy TEŻ współczuję) dość długie nazwy. Po angielsku po prostu w wielu tego typu urządzeniach jest czytelniej, bo wiele nazw jest krótsze. No i są bardziej ustandaryzowane, a w językach tłumaczonych (nie ważne czy to polski czy niemiecki) nieraz ciężko się połapać co tłumacz miał na myśli, bo co tłumaczenie to inna nazwa na dany parametr Mam nadzieję, że nie uraziłem Twojego patriotyzmu i raz jeszcze powtórzę, że język polski piękny acz.. po prostu trudny, przytyk mój natomiast nie tyle tylko do polskiego co dowolnego względem o r y g i n a l n e g o.
Posted 20 February 2020 - 15:00
Oj tam, oj tam. Ważne, że jest wybór. Czego nie można powiedzieć o produktach np. Wahoo - obiecują od lat wprowadzenie obsługi j.polskiego, no i na obiecankach się kończy.
Z drugiej strony, jakby językiem oryginalnym był język chiński, to ciekawe czy też byłbyś takim zwolennikiem użycia tylko i wyłącznie języka oryginalnego. A serio - dla niektórych angielszczyzna czy chińszczyzna to prawie na jedno wychodzi. I tak prawie nic z tego nie rozumieją .