Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#8221 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 21 luty 2020 - 10:14

@beskidbike wiedziałem że moje marudzenie na garmina spotka się z Twoją atencją :D

Nie ma co owijać w bawełnę - Testowanie softu na userach, roz#%^ie możliwości konfiguracji po różnych kanałach zamiast zrobić  to przez smartfona jak w Wahoo jest beee. 

A nie zrobią tego bo prawdopodobnie poleciała by sprzedaż 830. Argument że konfiguruje się szybciej i łatwiej niż 530 "bo dotyk"  straciłby na znaczeniu. 

@Prozor tylko to nie zmienia faktu że model jest dalej oparty na tętnie i ewentualnie dodatkowo wspierany przez moc. I tu jest pies pogrzebany. 

W nowoczesnym treningu kolarskim opartym na mocy dużo przydatniejsze są modele oparte na mocy + ewentualnie wspierane tętnem. Wtedy daje to pełny obraz jak trening kolarski wpływa na naszą formę.....kolarską. Te całe cuda wyświetlane przez garmina traktuje jako ciekawostkę. Wyrocznia jest w softach do analizy treningu kolarskiego.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8222 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 luty 2020 - 10:36

Przyciski/dotyk to nie tylko sama konfiguracja ekranu - bo tą wykonuje się na ogół jednorazowo - ale również obsługa w czasie używania. 

Nie sądzę, żeby "dotyk" był używany tylko i wyłącznie podczas konfiguracji i przez to traciłby znacznie poprzez wprowadzenie konfiguracji z poziomu mobilnego connecta. Ja przecież do podstawowej obsługi Edge (przełączanie ekranów przód/tył/pierwszy/mapa/lap) i tak używam przycisków, tylko na pilocie. Używałem na e1000/520/1030 i obojętnie czy przyciskowiec czy dotykowiec wolę mieć podstawową obsługę pod kciukiem.

Moc mocą, ale monitorowanie wydajności organizmu na podstawie analizy dynamiki tętna może mieć (i ma) spore zastosowanie.

Strefy czy FTP jest wskaźnikami stałymi, choć wyznaczonymi w momencie wykonania testu. Nieprzespane noce, ogólne zmęczenie czy osłabienie organizmu i tak dalej wpływają na wydajność, w tym również generowanie mocy. Przyjęcie, że w każdy dzień ma się taką samą wydajność czy zdolność do generowania identycznej mocy przez identyczny czas jest oczywiście nierozsądne. Wskaźnikiem monitorującym może być RPE (aczkolwiek niektórzy potrafią wskazać góra parę stopni...), albo właśnie dokonać analizy za pomocą dynamiki tętna.

I nie, nie jest to prosty zakres stref tętna. To faktycznie jest mało przydatny wskaźnik.

Nawet częstość oddechów rejestruje się z tętna... 

I tak przyjęcie przez Firstbeat i Garmina (licencja) obciążenia organizmu za pomocą EPOC, a nie TSS ma spory sens - warto zagłębić się w szczegółowe wyjaśnienia Firstbeat. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8223 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 21 luty 2020 - 10:44

Niby pierdoła ale jednak zwraca uwagę. Podłączam Garmin Edge 530 po USB, synchronizuję wszystko jest ok:

Q5F39Ih.jpg

odłączam, podłączam ponownie pokazuje się aktualizacja dla map trailforks:

E4BeYVg.jpg

więc aktualizuję, wszystko wraca do punktu z pierwszego obrazka by po ponownym podłączeniu znowu pojawiła się aktualizacja 6 minut map trailforks.

Ktoś też tak ma?

Zaznaczę, że mam też dodatkowo wgrane mapy Openfietsmap Lite Japonii, wgrywałem przez BaseCamp-a. Czy to może powodować chęć ciągłego aktualizowania się mapy trailforks??

#8224 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 luty 2020 - 10:53

Jeśli wersja mapy (sprawdź w urządzeniu) jest taka jaką proponuje "do aktualizacji" ekspress, to po prostu to pomiń do czasu aktualizacji mapy Trailforks do wersji wyższej niż 2018.20

#8225 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 21 luty 2020 - 11:03

BaseCamp po podpięciu Edge-a wykrywa mapę "Trailforks 2019.10". Nie jestem pewny jak sprawdzić w urządzeniu wersję mapy w sumie.

#8226 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 21 luty 2020 - 11:43

Używa. Tyle tylko, że jeśli nie ma pomiaru mocy, to bazuje tylko na tętnie, zwłaszcza jeśli oszacowane jest tętno progu LT (nawet jeśli użytkownik nie wybrał stref tętna wg LTHR, a oszacowane było). Zresztą tętno i tak jest używane, zwłaszcza HRV.

Sprawdzałem w materiałach źródłowych Firstbeat: 

Training Effect algorithm uses physiological information from heartbeat signal that can be accompanied with external, mechanical work output (running speed or cycling power).

[...]

The modeling is, therefore, principally made by analyzing heartbeat dynamics but the model can be fed external, mechanical data (e.g. running speed, cycling power) to enhance the detection and analysis of high-intensity intervals. Anaerobic work performed is then scaled using information regarding the individual’s fitness level and training history to place it in the appropriate context and to provide personalized feedback.
[...]

używa jak ma , ale na pewno - nie potrzebuje - co można sprawdzić w 10 minut na rowerze za to tętno jest niezbędne.. 

można nie mieć pomiaru mocy wpisać Vo2 i LThr ręcznie ( oczywiście jak się zna ) i TE też będzie liczyć 

-zresztą  sami piszą że może być użyty miernik mocy a nie że musi. 

najwyraźniej  jak jest moc to wyliczy się to troche inaczej - pewnie dokładniej ,  na takiej samej zasadzie - w odniesieniu do Vo2.

tak czy siak można mieć tą informację bez pomiaru mocy . 

to tylko taka ciekawostka bo kiedyś byłem przekonany że trzeba do tego mocy, a wcale nie. 

oczywiście cały ten wskaźnik jest też bardziej ciekawostką , bo jak ktoś trenuje to i tak z góry wie czy dziś robi vo2 czy beztlen czy tlen.. a jak ktoś lubi różne cyferki to są - i fajnie bo ja lubie :) 

kiedyś jak sie uda to zrobie doświadczenie - beztlen z samym tętnem , oraz beztlen z tętnem i mocą 

jak wyjdzie to samo to znaczy że moc ma mikro znaczenie tak naprawdę

- jak jej używa to oczekuje że z mocą TE beztlenowy nabije wyżej  ( bo tętno w krótkich interwałach nie nadąży wysoko podskoczyć wiec dla algorytmu efekt będzie niższy ..  ale moc  będzie znacznie powyżej Vo2 co powinno być uwzględnione i dać wyższy TE ) 

Pozdr

#8227 Convi

Convi
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 21 luty 2020 - 22:01

Mój pierwszy post na forum, także cześć wszystkim!

Szybkie pytanie do posiadaczy Edge'a 530

Dziś przyjechał mój egzemplarz, który kupiłem w bike-discount w Niemczech. Czytałem o początkowych problemach z przyciskami, ale problem ten miał być rozwiązany. Otrzymany egzemplarz startował z softem 4.1, co sugeruje datę produkcji po sierpniu 2019. Wszystkie przyciski działają, jest wyraźny klik. Wątpliwości mam jednak go prawego, górnego guzika (do zatwierdzania i wchodzenia głębiej). Ten klika, ale delikatnie skrzypi i czuję, że trzeba użyć trochę więcej siły niż w porównaniu do innych. Ogólnie na 30 klików może jednego, dwóch nie chwyci. To specyfika tego urządzenia, czy mam jakiś trefny egzemplarz?

Ogólnie 'czucie' przycisków nie powala, są urządzenia, które klika się przyjemnie, ale w pierwszych odczuciach Edge 530 do nich nie należy.

Z góry dzięki

#8228 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 22 luty 2020 - 08:16

Tez do mnie doszedl w tym tygodniu tez z softem 4.1 tez z BD
Nie doczytalem nigdzie o problemach z guzikami. U mnie dzialaja i to tyle
nie sa to przyciski jak w myszcze komputerowej klik klik...
raczej twarde gumowate - mogli sie bardziej postarac ale po 3 dniach zabawy ustawiania 1000 klikniec - dzialaja i tyle jak sie nie popsuja to da sie uzywac.

#8229 Convi

Convi
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 22 luty 2020 - 10:30

Tez do mnie doszedl w tym tygodniu tez z softem 4.1 tez z BD
Nie doczytalem nigdzie o problemach z guzikami. U mnie dzialaja i to tyle
nie sa to przyciski jak w myszcze komputerowej klik klik...
raczej twarde gumowate - mogli sie bardziej postarac ale po 3 dniach zabawy ustawiania 1000 klikniec - dzialaja i tyle jak sie nie popsuja to da sie uzywac.

Dzięki, skrzypią Ci któreś przyciski? Bo u mnie, jak pisałem, górny prawy czasem zaskrzypi, jakby nie do końca był poprawnie osadzony.
Urządzenie u siebie zostawię, jak coś to na jesień/zimę zgłoszę reklamację jak coś się z nim stanie, dopóki działa poprawnie to jakoś przeżyję te dźwięki.

#8230 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 luty 2020 - 12:29

używa jak ma , ale na pewno - nie potrzebuje - co można sprawdzić w 10 minut na rowerze za to tętno jest niezbędne.. 

można nie mieć pomiaru mocy wpisać Vo2 i LThr ręcznie ( oczywiście jak się zna ) i TE też będzie liczyć 

-zresztą  sami piszą że może być użyty miernik mocy a nie że musi. 

najwyraźniej  jak jest moc to wyliczy się to troche inaczej - pewnie dokładniej ,  na takiej samej zasadzie - w odniesieniu do Vo2.

tak czy siak można mieć tą informację bez pomiaru mocy . 

to tylko taka ciekawostka bo kiedyś byłem przekonany że trzeba do tego mocy, a wcale nie. 

oczywiście cały ten wskaźnik jest też bardziej ciekawostką , bo jak ktoś trenuje to i tak z góry wie czy dziś robi vo2 czy beztlen czy tlen.. a jak ktoś lubi różne cyferki to są - i fajnie bo ja lubie :)

kiedyś jak sie uda to zrobie doświadczenie - beztlen z samym tętnem , oraz beztlen z tętnem i mocą 

jak wyjdzie to samo to znaczy że moc ma mikro znaczenie tak naprawdę

- jak jej używa to oczekuje że z mocą TE beztlenowy nabije wyżej  ( bo tętno w krótkich interwałach nie nadąży wysoko podskoczyć wiec dla algorytmu efekt będzie niższy ..  ale moc  będzie znacznie powyżej Vo2 co powinno być uwzględnione i dać wyższy TE ) 

Pozdr

Z tego co zweryfikowałem, to jest to faktycznie tętno z uwzględnieniem mocy. Ale wysiłki beztlenowe bez przekraczania 5 strefy tętna (czy raczej LTHR) nie będą kwalifikowane do TE beztlenowego, raczej do sprintów. Czyli podkręcania do 6 (i wyżej) strefy mocy, tak aby tętno nie przekroczyło LTHR nie będzie kwalifikować się do wskaźnika TE beztlenowego (zwłaszcza krótkich sprintach np. do 10s), za to urządzenie garmina po zakończonym treningu zakomunikuje, że trening był nastawiony (podstawowa korzyść) na sprint. Czym dłuższy sprint tym tętno będzie dłużej w strefie > LTHR i tym więcej punktów nabije się do wskaźnika TEB.

Niby racja, bo nawet minuta w 6 strefie mocy raczej będzie w znacznej części w wyższej strefie tętna. Fakt, należy uwzględnić bezwładność tętna - tak po rozpoczęciu interwału, jak i jego zakończeniu.

A właśnie, to ostatnie: świetnie to można uzyskać w intervals.icu. Pierwsze czyli HR LAG ( The delay in seconds between an increase in power and a corresponding increase in heart rate. Your heart rate doesn't respond immediately when you put the power down and takes a while to recover when you ease off.), drugie oznaczane jako HRRc (HRRc measures how quickly you recover after a hard effort. It is the largest drop in HR over 60 seconds starting from a HR of at least Z5 (172 bpm). It is shown in the heartrate trace on the chart. The general idea is that, the faster or greater your drop in heart rate, the better your recovery - www.pezcyclingnews.com) i np. na moim wczorajszym treningu było to odpowiednio 15s/12s. No właśnie, ostatnio lag mam w okolicach 15s, a jeszcze niedawno by tak ok. 30s, HRRc też mi spadło z 20 paru sekund.

Zastanawiałem się, dlaczego Garmin korzystał wskaźniki Firstbeat oparte na tętnie (korygowane o dane mocy) do treningu i odpowiedź może być chyba dość oczywista: nie każdy dysponuje pomiarem mocy stąd należało przyjąć coś, co zapewnić może większości amatorów kolarstwa jakieś wskazówki treningowe. Jeśli ktoś używa pomiaru mocy i alternatywnych systemów wspomagających trening (np. TP) to nie wyklucza korzystania ze wskazówek Firstbeat, właśnie z uwagi na możliwość monitoringu wydajności organizmu i stopnia zmęczenia poprzez analizę dynamiki tętna.

#8231 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 22 luty 2020 - 13:08

Z tego co opisałeś, to jednostką HRRc powinny być uderzenia na minutę, a nie sekundy.

#8232 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 22 luty 2020 - 13:55

Panowie, czy nowsze urządzenia serii Edge mają jakaś opcje ‚oznaczania’ na wzór pinezki wybranego punktu na kursie po którym jedziemy? Często jadąc po nieznanych szlakach spotykam jakieś miejsca, które później chciałbym prześledzić na mapie. Aktualnie muszę zapamiętywać na którym kilometrze był ten punkt :) może jest jakaś apka co udostępnia taką funkcjonalność?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#8233 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 luty 2020 - 14:33

Hej,

dziś pierwsza dłuższa jazda z Edge 530. Bez żadnego kursu, po prostu włączyłem start i przed siebie. I w pewnym momencie bardzo się zdziwiłem, bo zbliżając się do pewnego skrzyżowania na peryferiach Wrocławia otrzymałem ostrzeżenie o niebezpiecznym zakręcie przede mną.

Pozytywne zaskoczenie. :-)

• impa lubi to

-- 

Marcin Trzaska

#8234 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 22 luty 2020 - 14:47

Tak, seria X30 podaje je na bieżąco. We Wrocławiu mamy tego sporo ;)

#8235 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 luty 2020 - 14:48

Tak działa funkcja, która powyżej jakiejś tam prędkości będzie Cię ostrzegać. Nawet przydatne jak się jeździ 'nie u siebie' ;)

#8236 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 22 luty 2020 - 14:49

Odnoszę wrażenie, że działa to przy każdej prędkości, na bo włącza mi się w danych miejscach jak jadę nawet powoli.

#8237 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 22 luty 2020 - 14:54

Dzięki, skrzypią Ci któreś przyciski? Bo u mnie, jak pisałem, górny prawy czasem zaskrzypi, jakby nie do końca był poprawnie osadzony.
Urządzenie u siebie zostawię, jak coś to na jesień/zimę zgłoszę reklamację jak coś się z nim stanie, dopóki działa poprawnie to jakoś przeżyję te dźwięki.

Nie skrzypi dzialaja gumowato ale nie skrzypi.

Te ostrzezenia o zakretach to opcja do wylaczenia gdzies w ustawieniach nawigacji kazdego z profili.
  • Convi lubi to

#8238 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 luty 2020 - 14:54

Możliwe. Miałem wrażenie, że tylko jak lecę szybko - może akurat w mojej okolicy tylko takie uznali za niebezpieczne.
Niemniej jednak wyłączyłem, bo irytowało. ;)

#8239 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 luty 2020 - 16:09

Tak, seria X30 podaje je na bieżąco. We Wrocławiu mamy tego sporo ;)

Rozumiem w nawigacyjnych 830 i 1030, ale taki feature w 530 pozytywnie mnie zaskoczył. :-) 

-- 

Marcin Trzaska

#8240 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 22 luty 2020 - 18:49

Hej hej! Testował może ktoś z Was jazdę z dodatkową garminowską baterią z licznikiem e530? Bo jestem ciekaw ile godzin rejestracji trasy można wyciągnąć z włączonym gps/glonass i rejestracja 1s. W sumie to licznik już zamówiłem z myślą żeby w końcu pozbyć się konieczności ładowania sprzętu na dłuższych jazdach. 

Dodaj odpowiedź