Sprawdzę jutro po treningu. Może przypadek, może nie. Jak nie, to trzeba zgłosić do poprawki.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 26 luty 2020 - 22:34
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 luty 2020 - 08:12
Niestety ale 9.31beta po dzisiejszej jeździe nie przesłał automatycznie jazdy do connect.
PS. Wyłaczenie i ponowne właczenie spowodowało przesłanie jazdy. Co nie zmienia faktu że zaraz po jeździe automatycznie jazda nie została przesłana.
A jak długo odczekałeś?
Bo mój 530 (bodajże wersja 5.1) też o ile nie "wymuszę" klikając "Upload ride" (czyli po prostu zakończę "Done") niekoniecznie od razu wysyła nawet gdy jest w obrębie WiFi.
Napisano 27 luty 2020 - 09:08
Niestety ale 9.31beta po dzisiejszej jeździe nie przesłał automatycznie jazdy do connect.
PS. Wyłaczenie i ponowne właczenie spowodowało przesłanie jazdy. Co nie zmienia faktu że zaraz po jeździe automatycznie jazda nie została przesłana.
ja mam wersję 5.1 zdaje sie w 530
i też jazda po zakończeniu nie zawsze sie przesyła wręcz śmiem twierdzić że rzadko kiedy sama sie przesyła - albo właśnie trzeba w GConnect kliknąć synchro albo wyłączyć i włączyć to czasem załapie,
czasem mu sie uda samemu po dłuższej chwili ale czasem nie....
i to akurat dziwne bo w starej 820 to akurat działało prawie bezbłędnie i jak tylko było połączenie z telefonem jazda przesyłała sie sama od razu - tu tak bezbłędnie nie jest.
Napisano 27 luty 2020 - 10:25
.
bja mam wersję 5.1 zdaje sie w 530
i też jazda po zakończeniu nie zawsze sie przesyła wręcz śmiem twierdzić że rzadko kiedy sama sie przesyła - albo właśnie trzeba w GConnect kliknąć synchro albo wyłączyć i włączyć to czasem załapie,
czasem mu sie uda samemu po dłuższej chwili ale czasem nie....
i to akurat dziwne bo w starej 820 to akurat działało prawie bezbłędnie i jak tylko było połączenie z telefonem jazda przesyłała sie sama od razu - tu tak bezbłędnie nie jest.
W poprzedniej wersji fw 9.28b każda jazda zapisywała się zaraz po jeździe. Jeszcze nie zdążyłem zejść z roweru/trenażera a już był komunikat że mogę oglądać swoją aktywność w connect. Ale jak to u Garmina coś poprawią coś zepsują i już jest powód do wydania nowej wersji fw.
Napisano 27 luty 2020 - 10:29
Przypominam, że testujesz wersję BETA i jeśli widzisz jakieś niedoróbki to powinieneś je zgłaszać do działu rozwoju oprogramowania, a nie marudzić, że coś popsuli.
Napisano 27 luty 2020 - 12:52
Czy ktoś używa ekranu danych "sph graph"? Wygląda fajnie, tylko nie mogę w żaden sposób usunąć drugiej od dołu linii tam gdzie jest HR %Max, Heart Rate oraz 0 Heart Rate. Inne pola można edytować bez problemu z poziomu aplikacji Garmin Connect w telefonie, mam tam też ustawioną jeszcze jedną linię która się nie wyświetla (pewnie się nie mieści na ekranie). Mam 530, więc kliknąć na ekran się nie da, w samym urządzeniu też pól edytować nie można, musi być ustawione jako 1 pole na cały ekran.
Załączone pliki
Napisano 27 luty 2020 - 13:24
Pole jest całoekranowe, bo raczej nie ma innego sposobu na umieszczenie go na czymś innym niż pełny ekran.
O ile pamiętam to tam częściowo się ustawia, część jest z automatu zmieniana z HR na moc przy podłączeniu pomiaru mocy.
Jak widać na dotykowych jest to dość elastyczne, to powyżej to konfiguracja dla ekranu większego z 1000/1030 (optymalizowany dla 1030), na 530/830/820/520+ jeden wiersz nie jest wyświetlany - ten na którym wyświetlają się informacje dodatkowe np. przełożenia, pasek HR (przy podłączeniu miernika mocy), dane nawigacyjne.
Czy możliwa jest zmiana wyświetlanych danych przyciskami tak jak poprzez dotknięcie ekranu? Pojęcia nie mam.
Szczegóły znajdziesz na forum garmina w wątku tego pola: Datafield : SPHGraWH - praktycznie wszystko jest tam wyjaśnione od opisu, funkcji, możliwości konfiguracyjnych. Polecam ustawić W' tak aby W' mod 4 > 1 taśma wykresu będzie kolorowana wg stref (mocy/pulsu). Ale tam też za dużo informacji o przyciskowcach nie widzę.
Albo pisz do autora: Contact Developer
Napisano 27 luty 2020 - 15:22
Przypominam, że testujesz wersję BETA i jeśli widzisz jakieś niedoróbki to powinieneś je zgłaszać do działu rozwoju oprogramowania, a nie marudzić, że coś popsuli.
Nie marudzę a przekazuję informację a to zasadnicza różnica. Właśnie wczoraj taka informacja poszła do Garmin'a. Dzisiaj po treningu E1030 przesłał natychmiast aktywność. Być może że zostało coś poprawione ponieważ przed rozpoczęciem jazdy miałem podłączony komputerek poprzez Expres.
Napisano 27 luty 2020 - 15:41
HIDE SOME VALUES:
If you set W’ to a value [W' mod 8 > 3] (for example W’=20004) values for HR %Max (W’) and Avg. Heart Rate (Avg. Power) are hidden on Edge 530/830.
Napisano 27 luty 2020 - 20:11
Czy jak mam czujnik prędkości, to muszę gdzieś w urządzeniu ustawić, żeby pomiar był brany z niego, a nie z GPS czy dzieje się to z automatu? Bo jednak dzisiaj miałem wrażenie, że w pewnych momentach prędkość spadała i rosła o 2-3 km/h w ciągu niecałej sekundy jak jechałem blisko drzew. Czujnik oczywiście sparowany.
Napisano 27 luty 2020 - 21:16
Już w Edge 500 (od którejś tam aktualizacji) zawsze jest brana prędkość z czujnika obrotu koła. Dopiero gdy czujnik przestaje nadawać Edge przełączy się na GPS. Może być to spowodowane wyczerpaniem baterii lub np. odpadnięciem magnesu czy przesunięciem czujnika (jeśli czujnik magnetyczny).
Nie marudzę a przekazuję informację a to zasadnicza różnica. Właśnie wczoraj taka informacja poszła do Garmin'a. Dzisiaj po treningu E1030 przesłał natychmiast aktywność. Być może że zostało coś poprawione ponieważ przed rozpoczęciem jazdy miałem podłączony komputerek poprzez Expres.
U mnie przesyła od razu bez problemów, zaraz po zakończeniu treningu, po wysyłce pobiera dane z connect. Tak więc raczej problem leżał po Twojej stronie. Firmware aktualizowany wczoraj, dziś działa bezproblemowo, wcześniej czasami gubił sygnał pilota.
Napisano 28 luty 2020 - 09:51
Panowie - to ja mam ciekawsze pytanie wyzwanie dotyczy IQ
sprzęt
1 rower mtb - pomiar stages
2 rower szosa - pomiar 4iiii + trenażer
+Edek 530.
1. dlaczego w 530 ściągam IQ np W' Balance dodaje do ekranu i w czasie jazdy widze IQ z wykrzyknikiem - nie działa ..... ( dodałem dwa różne jedne Skiby W'Bal drugie W' Balance i jedno działa a drugie nie , nie ma znaczenia razem na ekranie czy osobno czy zainstalowane jest jedno czy obydwa ) właściwie to nie pamiętam na którym pojawia sie wykrzyknik, mało tego pola nie działają z pomiarem 4iiii - nie widzą mocy - ale z roweru mtb ze stages jedno z nich działa.
2 - Power Bar - taki pasek z mocą i kolorkami bajerek - działa mi wyłącznie ze STAGES? - jak jade na trenażerze - nie działa pokazuje 0 a poniżej pole z mocą 3s - hula - powyższe W' obydwa nie działają również tak jakby te pola nie widziały mocy z trenażera ? ale z korby STAGES w inym rowerze widzą ?
- mało tego - jak jade na drugim rowerze z pomiarem w korbie 4iiii - to mi ten pasek też pokazuje zerową moc W' również nie widzi mocy = 0 a W' jest non stop 100 ....
3. - tu już nie IQ a pole TARGET z treningu - wgrywam trening jade - pole target to nie jest target treningu ? bo mimo ze mam target 320W pokazuje mi na widoku treningu ale na zwykłym ekranie TARGET pokazuje moc z 3 sekund - dokładnie to samo( bo te pola mam obok i pokazują to samo) - wtf ?
a moze to wcale nie jest target zaprogramowany w treningu no ale co - że pokazuje dokładnie to samo co Power 3s?
jesli chodzi o IQ -wszystko skonfigurowałem - w 820 to hulało jak trza
Wtf ?
Napisano 28 luty 2020 - 12:46
Cześć,
ja mam ciekawostkę związaną z E530, używam codziennie do pomiarów z trenażerem i od ponad tygodnia nie muszę ładować komputerka a stan baterii wskazuje na 100% - ot zagwozdka , to raczej jakiś bag bo nie sądzę żeby bateria nagle stała się samowystarczalna i ładowała się z pola elektromagnetycznego trenażera , będę obserwował i dam znać jak to się finalnie zakończy, mam nadzieję, że nie zniszczeniem sprzętu
Napisano 28 luty 2020 - 13:06
Nie, nie ciekawostka - takie coś, jak pokazywanie 100% czasami się zdarzało w starszych wersjach oprogramowania, choć nie powinno. Ostatnio z tym problemów nie miałem. Naładuj na wszelki wypadek i po odłączeniu od zasilania powinien pokazywać normalnie.
Maciek, drobna uwaga, jeśli piszesz o jakiś polach (widżetach, apkach...) IQ, to bądź łaskaw w nazwie (albo obok) dać link do strony tego pola, bo tak ciężko się zorientować które to dokładnie.
IQ [!] pojawia się w kilku przypadkach, najczęściej gdy pole nie pracuje poprawnie z danym urządzeniem (twórca sprawdzał jedynie na symulatorze, albo wcale tylko dał tag że powinno działać na nim), ma problem z pamięcią lub zmiennymi (czasami wystarczy po zainstalowaniu uruchomić urządzenie ponownie).
Z E1030 używam: Dr Skiba W' Bal i działa dobrze.
U mnie Moc docelow. jest mocą docelową treningu - mam na innym ekranie, niż treningowy. Może masz inny target.
Napisano 28 luty 2020 - 13:38
Nie, nie ciekawostka - takie coś, jak pokazywanie 100% czasami się zdarzało w starszych wersjach oprogramowania, choć nie powinno. Ostatnio z tym problemów nie miałem. Naładuj na wszelki wypadek i po odłączeniu od zasilania powinien pokazywać normalnie.
Maciek, drobna uwaga, jeśli piszesz o jakiś polach (widżetach, apkach...) IQ, to bądź łaskaw w nazwie (albo obok) dać link do strony tego pola, bo tak ciężko się zorientować które to dokładnie.
IQ [!] pojawia się w kilku przypadkach, najczęściej gdy pole nie pracuje poprawnie z danym urządzeniem (twórca sprawdzał jedynie na symulatorze, albo wcale tylko dał tag że powinno działać na nim), ma problem z pamięcią lub zmiennymi (czasami wystarczy po zainstalowaniu uruchomić urządzenie ponownie).
Z E1030 używam: Dr Skiba W' Bal i działa dobrze.
U mnie Moc docelow. jest mocą docelową treningu - mam na innym ekranie, niż treningowy. Może masz inny target.
akurat pola W' są wyłącznie dwa i więcej nie ma w całym IQsklepie
https://apps.garmin....a3-13fa0647b003
i Skiby to : https://apps.garmin....36-eaf0316d5ea3
Power Bar też jest tylko jeden wiec nie podawałem linków
https://apps.garmin....88-9335327582df
mi w 820 też działało jak trzeba....
Prozor - a co masz jak dodajesz pole TARGET ? bo mi sie pokazuje "---" 0
tam w każdym innym polu mam tytuł to w polu TARGET w miejscu tytułu mam "---"
no i jak uruchamiam trening - to Target non stop mi pokazuje bieżącą moc choć mam jechać powiedzmy 320W i na ekranie z treningiem (czy wykresie treningu - pole / wykres obok ) taka moc właśnie jest ( jak trzeba ) hmm.
Napisano 28 luty 2020 - 13:41
U mnie ten pierwszy W'bal działa ok na 530
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 28 luty 2020 - 13:57
Tak mi przychodzi do głowy że np. Wahoo Core (jeśli dobrze pamiętam) przesyła kadencję i moc jednym kanałem. Garmin generalnie to ogarnia i pokazuje wsio ok, ale pole IQ może mieć z tym problem :/ Jeśli 4iii ma podobnie ? Nie twierdze że tak jest. Dywaguje bo rzeczywiście dziwne.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT