Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11881 odpowiedzi w tym temacie

#11861 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 luty 2025 - 13:44

Kekacz, dnia 22 Lut 2025 - 10:01, napisał:

[...]Poczatkiem lutego zmieniłem telefon, więc aktualnie tylko Fenixa mam zesparowanego z telefonem.[...]

Ale to chyba nie oznacza, że Connect tyle danych pobrał.

U mnie:

Screenshot-20250222-133431.png

I poprzedni miesiąc:

Screenshot-20250222-133423.png

Co prawda WiFi i dane mobilne razem wzięte, ale nie ma to większego znaczenia przy tej ilości danych wymienianych przez Connect. I to z aktualizacją firmware. 

Może gdyby była włączona aktualizacja map to wtedy mogłoby pobrać parę GB, ale w innym przypadku raczej wykluczone. No chyba, że siedzi tam jakaś apka/pole która nie zna umiaru w przesyłaniu danych...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11862 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 luty 2025 - 14:47

Może mapę jakąś sobie dociągał w tle

#11863 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2923 postów

Napisano 22 luty 2025 - 18:49

Prozor może mieć rację, jeżeli z Twoim kontem są sparowane inne urządzenia to Connect mógł pobrać dla nich updejty.

#11864 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 11 marzec 2025 - 07:49

Cześć... Panowie w ciągu ostatniego mniej więcej miesiąca, Fenix 6XPro pokazał mi już trzeci raz jakieś absurdalne dane dotyczące długości snu, tzn wg niego dziś np. spałem ponad 28 godzin. Wie ktoś może co to się dzieje, co może być przyczyną??

Wysłane z mojego motorola edge 40 neo przy użyciu Tapatalka
  • artho lubi to

#11865 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 marzec 2025 - 08:05

Sprawdź wykres (oś czasu) "zarejestrowanego" snu z nałożonymi danymi tętna / zmienności tętna. Porównaj do normalnie zarejestrowanego snu, może wychwycisz anomalie, bez danych porównawczych nikt nawet nie będzie mógł zgadywać co mogłoby być przyczyną. 

• EmPe i artho lubią to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11866 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 11 marzec 2025 - 08:54

Według osi czasu zasnąłem o 2.15, a obudziłem się o 6.55 co by się zgadzało. Jednak jako czas trwania snu podaje 28h 21min. Wtf 🤪??

• artho lubi to

#11867 czach

czach
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 marzec 2025 - 12:42

@EmPe, jak na mój gust, to przespałeś cały dzień. Sprawdź datę. ;-)
  • mikroos, lupus i artho lubią to

-- 

Marcin Trzaska

#11868 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 marzec 2025 - 15:31

Na to wygląda. Jeżeli twierdzisz, że spałeś 4,5 godziny, a pomimo tego piszesz składnie, to na pewno coś przeoczyłeś ;D

• artho lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11869 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 11 marzec 2025 - 19:35

Tak to wygląda na grafice w aplikacji. Dobę wcześniej miałem, np. 5.16h i tyle samo na grafice. To już nie pierwszy raz pokazuje mi na grafice ponad 24h snu. Jestem po operacji i mam ostatnio z tego tytułu "delikatne" problemy ze snem dlatego sypiam krótko ale skąd on bierze 28h snu przy 24 godzinnej dobie to nie wiem 19b9afa96db59e4d400a98d6e1214146.jpg82ad3c796a43c38d9ae440053ec18018.jpg

#11870 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 marzec 2025 - 19:49

Twoja operacja wszystko wyjaśnia.

Po operacji masz niemal na pewno podwyższony poziom stresu i w związku z tym obniżone HRV. Zgaduję w ciemno, że mocno i gwałtownie przesunęła się Twoja "norma" HRV - a właściwie stan nienormalnie niskiego HRV utrzymywał się na tyle długo, że stał się nowym punktem odniesienia, choć nie ma on wiele wspólnego ze stanem normalnym/zdrowym.

Biorąc pod uwagę, że wykrywanie faz snu u Garmina opiera się w dużej mierze właśnie na pomiarze HRV (a także stosunku HRV bieżącego do Twojej osobistej normy), nawet jeżeli niby śpisz, to obniżone HRV (czyli niższa jakość snu) powoduje, że zaciera się różnica pomiędzy snem a jawą.

• EmPe lubi to

rowerplus-logo-2.png

#11871 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 11 marzec 2025 - 20:22

@mikroos W sumie wyjaśnione , prawdę mówiąc trochę podejrzewałem że może mieć to jakiś wpływ ale nie myślałem, że może aż tak wariować. Dzięki

#11872 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1121 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 marzec 2025 - 08:34

EmPe, dnia 11 Marz 2025 - 18:35, napisał:

Tak to wygląda na grafice w aplikacji. Dobę wcześniej miałem, np. 5.16h i tyle samo na grafice. To już nie pierwszy raz pokazuje mi na grafice ponad 24h snu. Jestem po operacji i mam ostatnio z tego tytułu "delikatne" problemy ze snem dlatego sypiam krótko ale skąd on bierze 28h snu przy 24 godzinnej dobie to nie wiem

To jednak coś z Garminem, nie jesteś sam z dziwnymi wynikami. W komentarzach tez się przyznają do takich akcji. Rozwiązania jednak brak.

https://www.facebook...32620893764501/

• EmPe lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

#11873 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 12 marzec 2025 - 09:04

Kekacz, dnia 12 Marz 2025 - 07:34, napisał:

To jednak coś z Garminem, nie jesteś sam z dziwnymi wynikami. W komentarzach tez się przyznają do takich akcji. Rozwiązania jednak brak.
https://www.facebook...32620893764501/

O widzisz, a jednak. Ciekawe jak do tego podejdą. Nie to żebym nie mógł z tym żyć (nie dzieje się to często), jednak wypadałoby żeby taka firma jak Garmin nie miała takich wpadek, a jeśli już się zdarzą to były szybko poprawiane . Dzięki

#11874 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 marzec 2025 - 10:00

Garmin i bugi to połączenie równie oczywiste jak bułka i banan ;)

• EmPe i lukaszzsch lubią to

rowerplus-logo-2.png

#11875 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1121 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 12 marzec 2025 - 10:59

EmPe, dnia 12 Marz 2025 - 08:04, napisał:

Ciekawe jak do tego podejdą.

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale obawiałbym się, że w przypadku serii Fenix 6 aktualizacja do wersji 29.04 mogła być ostatnią.

• EmPe lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

#11876 berski

berski
  • Użytkownik
  • 586 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 26 marzec 2025 - 09:00

Garmin ni stąd ni zowąd przestał wyświetlać niektóre segmenty strava. Miał ktoś coś takiego?

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#11877 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • Skądwwwa

Napisano 27 marzec 2025 - 14:25

Witam , dawno nie narzekałem :) 

ale ostatnio moje Garminy biją same siebie :) 

jednak pytanie jest inne : o plany / sugestie codziennych treningów pod kątem dodanego wydarzenia...

- posiadam Forerunner 965, i Edge 840 , w aplikacji connect mam od jakiegoś czasu dodane wydarzenie - wszystko ładnie się zsynchronizowało - obydwa urządzenia traktują wyścig ultra w połowie lipca jako "główny"

i teraz : w zegarku i liczniku w związku z tym mam codzienne sugestie treningów ( ciekawa funkcja ) 

ALE 

w zegarku mam ładnie rozpisane fazy - faza budowania, pikowania ...itp  - i na dzień wczorajszy w tej fazie  sugerowany trening to baza 90 min . i większość treningow zaplanowanych to baza , dłuzsze spokojne jazdy , + co pare dni pare min na progu

JEDNAK 

Garmin Edge - pod to samo wydarzenie - sugestie ma zupełnie inną - 60 min Sprinty.. 

yyy eee hmmm -  jak dlaczego i o co chodzi ? jak to w miarę ujednolicić, czy się da  ? gołym okiem widać że kilka miesiecy przed wydarzeniem faktycznie większy sens ma BAZA , a nie sprinty..  - skąd totalna różnica , totalnie inny typ treningu / bodziec .... 

przecież to bez sensu - jedno środowisko wszystko przechodzi przez jeden system przez jedną aplikacje... i w jednym urządzeniu - rób tlen a w drugim rób sprinty - czyli ... wszystko jedno - idz pojeździć :) 

napisałem do garmina ale ich odpowiedzi i wyjaśnienia często są typu - prosze używać zegarka do wszystkiego.. to nie bedzie różnic... aaaha... 

ktoś wie z czego to wynika ? i dlaczego jest bez sensu , 

aczkolwiek dziś już sie trochę pozmieniało i mam inne jednostki w zegarku i liczniku ale na przyszły tydzień są głównie bazy i próg 2 razy - w innej długości i inne dni - ale przynajmniej podobne bodźce w obydwu urządzeniach ....

Pozdr. 

#11878 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 marzec 2025 - 15:22

Urządzenia Garmina dają Tobie DAILY suggestions, a nie plany treningowe.

Od planowania długofalowego jest plan treningowy.

• Jaca911 lubi to

rowerplus-logo-2.png

#11879 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • Skądwwwa

Napisano 28 marzec 2025 - 09:31

A właśnie - niby tak ale i nie 

dzienne sugestie nazwijmy to daily bez celu - są nimi jeżeli nie masz żadnego wydarzenia głównego ... 

ALE - Dzienne sugestie - kiedy masz ustawione pod konkretne wydarzenie  stają sie defakto planem  - jest o tym kilka filmów na YT i wytłumaczone jak to AI robi lepsze plany niż dotychczasowe gotowce garmina - bo niby AI tym zarządza i faktycznie to działa.

miałem jtak w zeszły weekend -  że zjechałęm z gotowością treningową prawie do zera po 2 mocnych dniach i zegarek / licznik zmieniły mi trening z jakiegoś tam - na dzień odpoczynku jako że wykryły przemęczenie - czyli działa. 

dodajesz wydarzenie główne - np wyścig główny XXX za pół roku ( nie plan treningowy ) .... 

wchodzisz w urządzeniu w treningi - i masz - codzienne sugestie [ z nazwą wyścigu XXX ] , jak wejdziesz głębiej - to masz tam dokładnie rozpisane fazy jak w każdym planie - np -

do 30 maja budowanie bazy tlenowej - faza ta ma na celu bla bla.... , do

30.06 faza pikowania - zmniejszenie objętości zwiekszenie intensywności bla bla...  ,

1-8.07 faza regeneracji ,

09.07 wyścig. - .... tak przykładowo mi to zegarek objaśnia i planuje 

i moje pytanie dlaczego w tej samej fazie przygotowań ( w obydwu urządzeniach mam fazę bazy ) w jednym urządzeniu sugestią jest tlenik a w drugim - sprinty - czyli coś totalnie innego. 

polecam o tym poczytać / obejrzeć bo akurat to tak zwane daily można bardzo ciekawie wykorzystać jako plan pod konkretny event -  jest to obsługiwane przez AI dopasowuje się do obciążenia, zmęczenia, fazy przygotowań itd itd i to działa  - ale w niejasny dla mnie sposób na liczniku i na zegarku 

obstawiam że póki co to jest w jakiejś fazie testów - a za jakiś nieokreślany czas wejdzie jako nowość -TRENER AI GARMINA za dodatkową opłatą.... 

PS - równolegle mam plan biegowy dodany i jedno drugiemu nie szkodzi, dzienne sugestie ze swoim planem pod wydarzenie główne -  są oddzielnym bytem 

Pozdrawiam 

#11880 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2025 - 10:32

Twoja odpowiedź jest filozoficzna i ja się z nią zgadzam.

A odpowiedź techniczna jest taka, że zegarek nie jest planerem treningowym i nie myśli naprzód, tylko w kontekście jednego dnia. Chcesz planować, kup sobie MONTHLY albo YEARLY plan, a nie DAILY suggestion, która z samej nazwy jest tworzona w horyzoncie DZIENNYM.

BTW absolutnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że długofalowy plan treningowy oraz codzienne sugestie treningowe to niezależne byty. Ale to z kolei moja odpowiedź filozoficzna i zegarek tym bardziej tego nie bierze pod uwagę :D

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy