Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11908 replies to this topic

#11881 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 138 posts

Posted 28 March 2025 - 10:49

@MaciekTu Podłącz Edge do komputera i przeprowadź synchronizację poprzez Garmin Express. Miałem kilka razy sytuację, że na liczniku był jakiś trening, a zegarek pokazywał inny. Po synchronizacji Edge poprzez Garmin Express problem zniknął.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
  • MaciekTu likes this

#11882 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 437 posts
  • Skądwwwa

Posted 28 March 2025 - 12:04

https://youtu.be/uER...9yBoa8tobSYWZKb

O tym mowie. I to można ustawić i pod rower i pod bieg.

Dzienne sugestie- zmieniają sie długofalowy plan - jak mowie można wejśc " przegląd planu - w dziennych sugestiach "  w i poczytac co w ktorym okresie sie dzieje i na jakie etepy jest rozłożone i co w ktorym sie buduje  - sprawdż sam, nie bede screnow wrzucac, ale.to jest normalny plan. 

Tak to jest moim zdaniem niezależne od planow.garmina.  - w zegarku mam zarowno plan biegowy od "Grega i- również plan pod wyścig kolarski w formie "dziennych" sugestii czyli 2gi plan. - one sie nie "widzą" -

tzn plan Grega każe mi biegać  90min. Sugestia na rower każe mi jezdzic... jak nie mam dodanego wydarzenia. 

Ale jak mam - sugestie - już sie "widzą"  Sugestia - daily - każe mi odpoczywać od biegu bo dziś jest dzien roweru ( uwzglednia priorytet wyscigu a plan grega jest niezmienny= biegnij... ) O tym mowie. 

Warto sie pobawić i zobaczyć Jak to działa.. 

No nic moze helpdesk odpowie skąd różne sugestie na tym samym etapie przygotowań w zegarku i liczniku.

#11883 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 437 posts
  • Skądwwwa

Posted 02 April 2025 - 09:09

helpdesk nie pomógł i nie wyjaśnił jak to działa  , ale z czasem po paru synchronizacjach i większej ilości treningów AI się spisała bo sugestio-plan w zegarku FR965 i Edge - zaczął sie praktycznie zgadzać -

jak sie przeciążam obydwa każą zrobić dzień regeneracji - na tydzień w przód dają takie same jednostki - tj albo baza , albo próg , jedyna różnica to że czasem jedno urządzenie daje próg 3x8 minut a drugie 1x20 min - ale ogólny koncept już jest taki sam , 

nie ma tak ze jeden każe sprinty a drugi baze....  - 

ewidentnie potrzebowały czasu żeby po odpowiednich iteracjach sie dopasować do aktualnego poziomu i celu 

baardzo fajny ficzer - w sumie - taki indywidualny plan od AI, faktycznie dostosowujący się do osoby / dnia / - potrafi z dnia na dzień zmienić jednostkę treningową, ( w przeciwieństwie do gotowych planów które tydzień w przód mają to co mają i niezależnie od wszystkiego sie raczej nie zmieniają  ) 

np - wczoraj rano - miałem na dzisiaj próg - ale jako że wczoraj zrobiłęm więcej =  bieganie + rowerek a nie samo bieganie - wiec rano po synchronizacji w obydwu urządzeniach pojawił sie - odpoczynek.... 👍

taki wirtualny trener - może nie lepszy niż prawdziwy - ale pewnie porównywalny co do konceptu do platformowych planów którymi też sterują algorytmy.

#11884 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 271 posts

Posted 02 April 2025 - 19:00

Cześć nie wicie może czy będą może nowe Garminy Edge 850 niedługo? Moja 530 się sypie powoli i robi dziwne rzeczy  a te serie 10x mnie nie przekonują. 

#11885 znajomy

znajomy
  • Użytkownik
  • 96 posts

Posted 01 May 2025 - 20:40

Cześć

Nie mogą znaleźć w EDGE 540 jak ustawić ręcznie zoom mapy.

Może ktoś podpowie?

Dzięki

Pozdrawiam

#11886 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • SkądMałopolska

Posted 02 June 2025 - 08:33

Co powłączać w ios, żeby garmin wyświetlał powiadomienie o połączeniach i smsach? W końcu udało się sparować licznik z iphone, aktywności się synchronizują, natomiast brak jest powiadomień z telefonu na liczniku.

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#11887 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • SkądMałopolska

Posted 06 June 2025 - 08:24

Odpowiem sam sobie - po ponownym sparowaniu powiadomienia działają. Natomiast, aby telefon wykrył licznik (czy też na odwrót) trzeba na telefonie odpalić connecta. Dziwny ten ios.

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#11888 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,143 posts
  • SkądRzeszów

Posted 06 June 2025 - 09:06

W androidzie musiałem albo dodać Connecta do autostartu (Android 11-12)  albo wyłączyć optymalizację zasilania dla niego - w Androidzie 15. Inaczej działało to jak chciało.

Trzepak 

"MAMIL"

#11889 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,143 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 June 2025 - 10:13

Pytanie do użytkowników Fenixa 7/7X. Działa u Was kalibracja wysokości wg bazy CMW/DEM, ale bez aktywnego połączenia z telefonem po BT?

Jeszcze rok temu w 7X kalibracja wysokości wg danych CMW (DEM) działała właśnie bez połączenia z telefonem. Wg informacji, którą wczoraj znalazłem na stronie Garmina, modele m.in. z serii 7 mają tą bazę w zegarku. https://support.garm...ovG622VbhfPubF8

Ostatnio Fenix jednak przestał ją wykorzystywać. Wyświetla się informacja o pobieraniu danych DEM. Po minucie kręcenia wyskakuje komunikat: "Dane CMW o ukształtowaniu terenu są niedostępne".

Teraz by mieć dostęp do tych danych trzeba połączyć Fenixa z telefonem po BT, na dodatek komórka musi mieć włączony dostęp do internetu. Ale to żadna sztuka, tak potrafiły i starsze wersje Fenixa.

Na dniach zaktualizowałem mapy topo do wersji 2025.10, ale nie dam głowy czy akurat ma to związek z nimi a nie np. którąś z poprzednich aktualizacji firmware. 

Zegarek z najnowszą wersją firmware: 21.19.

Mapy ściągałem już trzykrotnie przez Garmin Express by upewnić się, że czegoś nie zabrakło.

Trzepak 

"MAMIL"

#11890 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 June 2025 - 14:29

Pytanie do użytkowników Fenixa 7/7X. Działa u Was kalibracja wysokości wg bazy CMW/DEM, ale bez aktywnego połączenia z telefonem po BT?

Epix 2 Pro (firmware: 21.19). Sprawdziłem dzisiaj - po wyłączeniu BT komunikat o niedostępności CMW.

Ale, że dawno map nie aktualizowałem, to podłączyłem pod PC i zrobiłem aktualizację (do 205.10, ale w Expix info, że jest możliwa aktualizacja, dziwne - w Express info, że jest to najnowsza mapa, a pobranie przez WiFi szacowane na... 6h po podłączeniu do zasilania...) i sprawdziłem ponownie (po odłączeniu BT) i tym razem pobrało dane CMW. Oczywiście wyłączone BT i WiFi. 

Może u Ciebie nie zaktualizowało map CMW/DEM? U mnie na starych danych mapowych nie aktualizowało wysokości, dopiero po podłączeniu do Express i aktualizacji było to możliwe.

Z innej beczki: Garmin wypuścił model Edge MTB. Jak sama nazwa wskazuje to model dedykowany do specyficznych konkurencji MTB - głównie Downhill i Enduro. Oczywiście możliwe jest używanie nie tylko w tych konkurencjach, ale tu dedykowany jest tryb 5Hz próbkowania GPS - tylko przy zjazdach. Dlaczego tylko przy zjazdach? Najprawdopodobniej, żeby zmniejszyć zużycie energii, włączenie 5 Hz zamiast 1Hz może ograniczyć czas użytkowania z 26h do 14h. Co daje pięciokrotne zwiększenie próbkowania sygnału GPS? Znaczne zwiększenie dokładności rejestrowanego śladu. O ile dla kogoś ma to znaczenie przy przeglądaniu przejechanej trasy, to faktycznie ślad poprawia się przy większej prędkości. Również poprawa jest widoczna w cięższym terenie (las itp.). 

Wprowadzono nowe funkcje oprogramowania, przydatne zwłaszcza w Enduro/Downhill np. specyficzne segmenty tzw. bramki na trasie do porównywania czasów przejazdów na danej trasie. Tyle tylko, że bramki trzeba ustawiać ręcznie na trasie, na razie nie ma możliwości ustawienia w np. Connect, czy przekazywania innym (connect czy bezpośrednim transferem). Niby ma się to zmienić, ale kiedy...

Wielkość urządzenia: większy od E130, ale mniejszy od E540. 

IMG_6218.jpg

Na zdjęciu jasność ekranu na wszystkich urządzeniach ustawiona na maksymalną, tu Edge MTB ma wyraźnie jaśniejszy ekran od Bolt v3 czy Edge 540, ale nie tak jasny jak E1050. Bardzo możliwe, że nowe modele x50 będą mialy ekran o zbliżonej (lub nieco większej) jasności do tego ekranu.

Nowe funkcje programowe (ale nie wiem, czy 5Hz gps też...) będą dostępne w Edge 1050 latem (najpóźniej wczesną jesienią), nie będą dostępne w niższych modelach E540/840/1040. 

Edge MTB jest dość specyficzny, dedykowany niby do MTB, ale raczej nie do dyscyplin wydajnościowych typu XC (czy maratony MTB itp.). Brak funkcji monitorowania wydajności itp. ograniczać może potencjalnych nabywców. Tak samo jak dla tych, dla których nawigacja jest podstawą to może być to zbyt male urządzenie (na dodatek brak ekranu dotykowego, możliwości wyszukiwania celu itp.). 

Szosowcy czekają raczej na odświeżenie modeli 540/840, czyli 550/850, a turyści na odświeżenie Explore...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11891 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,143 posts
  • SkądRzeszów

Posted 19 June 2025 - 15:31

Epix 2 Pro (firmware: 21.19). Sprawdziłem dzisiaj - po wyłączeniu BT komunikat o niedostępności CMW.

Ale, że dawno map nie aktualizowałem, to podłączyłem pod PC i zrobiłem aktualizację (do 205.10, ale w Expix info, że jest możliwa aktualizacja, dziwne - w Express info, że jest to najnowsza mapa, a pobranie przez WiFi szacowane na... 6h po podłączeniu do zasilania...) i sprawdziłem ponownie (po odłączeniu BT) i tym razem pobrało dane CMW. Oczywiście wyłączone BT i WiFi. 

Może u Ciebie nie zaktualizowało map CMW/DEM? U mnie na starych danych mapowych nie aktualizowało wysokości, dopiero po podłączeniu do Express i aktualizacji było to możliwe.

Bujałem się z tą niby dostępnością aktualizacji, pokazywaną w zegarku, dwa dni. Express ściągał co trzeba, a Fenix dalej twierdził, że jest coś nowszego. Oczywiście nie było.

Nawet pozwoliłem w końcu na puszczenie aktualizacji po wifi, trwało to kilka godzin i zawisło na 95%. Spotykany w necie przypadek.

Ostatecznie usunąłem całkowicie mapy przez GE i zainstalowałem po raz wtóry od nowa. Fenix przestał twierdzić, że ma aktualizację, ale i DEM nadal nie działa.

Myślałem, że to wina braku pliku gmapdem.img – Garmin DEM Map EU. W Edge 1040 jest.

Jednak okazało się, że w Fenixach ten plik zmienił nazwę i obecnie to: D4713090A.img - Garmin DEM map EU 2023.10. Tak, nowszej nie ma, również w Edge. Jednak ten jest obecny w zegarku.

Liczyłem na ostatnią opcję. Swojego czasu usunąłem pliki z polami golfowymi, ale dobierając się bezpośrednio do zawartości pamięci. Garmin twierdzi, że to niesamowicie ważne mapy, potrzebne do prawidłowego działania zegarka, niemożliwe do usunięcia spod Expressa. Dodałem je z powrotem przez GE, ale sytuacji to jednak nie naprawiło.

Irytujące.

Trzepak 

"MAMIL"

#11892 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,143 posts
  • SkądRzeszów

Posted 20 June 2025 - 08:18

Jeszcze tak dodam uzupełniająco.

Dwa miejsca w necie mówią, że do Fenixa 7 oprócz aktualizacji map do 2025.10 pojawiła się nowa paczka DEM pod tym samym numerem wersji:

D6185160A.img: TopoActive Europe - West 2025.10
D9486050A.img: TopoActive Europe - Central 2025.10
D6184160A.img: TopoActive Europe - East 2025.10
DB517000A.img: Garmin DEM Map Europe - West 2025.10
DB518000A.img: Garmin DEM Map Europe - Central 2025.10
D4713100A.img: Garmin DEM Map Europe - East 2025.10

A u mnie wciąż siedzi w pamięci wersja DEM 2023.10. Pewnie stąd wynika problem.

Trzepak 

"MAMIL"

#11893 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,954 posts

Posted 25 June 2025 - 12:52

Miał ktoś może taki problem z paskiem Garmina HRM Pro (czy tam Pro Plus nie jestem pewien), że na łączeniu wgryzał się do krwi?

Od jakiegoś czasu (pół roku) mam taki problem podczas biegania, czasem bardziej czasem mniej. Próbowałem regulować go aby był ciaśniej lub luxniej, nic nie wygląda na uszkodzone, ale może faktycznie jakieś zużycie materiału.

#11894 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • SkądMałopolska

Posted 07 July 2025 - 19:41

Od czego to zależy, że przy przejeżdżaniu przez tunele/galerie ślad jest wygładzony, albo ucieka w bok? Hardware, czy jakieś ustawienia? Mam edge'a 530 i u mnie track  jest poszarpany, kolega ma jakiegoś forerunera i ma gładziudki ślad i wszystkie segmenty na trasie zaliczone.

Attached Files

#11895 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,954 posts

Posted 10 September 2025 - 09:36

EDGE 850:

#11896 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,954 posts

Posted 10 September 2025 - 11:37

Oraz kilka dni temu Fenix 8 PRO:

#11897 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 396 posts

Posted 11 September 2025 - 10:28

550 i 850 to jest żart, a nie sprzęt warty uwagi. Garmin odleciał z cenami już całkowicie.

#11898 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 September 2025 - 11:15

Co sprawia że wg Ciebie 850 jest gorszy od 840 i nie warty uwagi? 
Ma słabszą baterię i jest drogi - ale co poza tym? 

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#11899 Charvel

Charvel
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 11 September 2025 - 13:12

Edge 550 vs 540

- ciut lepszy ekran

- dwa razy gorsza bateria

https://www.garmin.c...Product=1630737

Czyli jak doić tą samą krowę 20 razy na dzień. Garmin w całej swojej okazałości. Taki sam "upgrejd" jak miało miejsce 1050 vs 1040. 

#11900 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,143 posts
  • SkądRzeszów

Posted 11 September 2025 - 16:59

Uuu, fajne te 550/850. 

Czas pracy 12h w trybie normalnym lub 36h w Battery Saver.

Przy oszczędzaniu energii jedyne obsługiwane czujniki na ANT to prędkość i kadencja. Bez mocy :D

Trzepak 

"MAMIL"

Reply to this topic