Wiesz, że F8 ma różne gabaryty? Z drugiej strony od F3 noszę największe modele (z uwagi na duży ekran i najdłuższy czas pracy) i mi absolutnie nie przeszkadza, wręcz jeśli chodzi o odczyt ekranu to moim priorytetem był jak największy i najczytelniejszy ekran. Mój Epix 2 Pro waży 88g. W serii Fenix 8 masa wzrosła w porównaniu do serii 7, głównie z uwagi na zmiany mechaniczne (np. głośnik).
Jak widać najmniejszy to wersja AMOLED 43mm ważąca 72g (w tym obudowa 50g), wersja solar 80g, wersja Enduro (jak dla mnie najrozsądniejsza jeśli ktoś chce z ekranem MIP) to 51mm i waży 63g - jest najlżejszy ze wszystkich modeli.
Forerunner 965 (AMOLED) występuje w rozmiarze 47 i waży o 10g mniej niż najnowszy Enduro, czyli 53g. Forerunner 265 w wersji 46 waży 47g, a wersja 42 waży 39g. Ale trzeba pamiętać, że FR to zegarki stricte sportowe (głównie dla biegaczy) i mają ograniczoną ilość funkcji w porównaniu do Fenix'ów.
Czy można spać z zegarkiem na ręku? Wręcz należy z uwagi na monitorowanie snu (w tym parametrów pochodnych) i zależność prognoz wskaźników zdrowia itd. Podwyższona temperatura w nocy i spadek HRM to zapowiedź stanu chorobowego, tak samo jak wpływ nawet jednego piwa wypitego wieczorem nawet na dwie - trzy godziny przed snem, nie mówiąc o suto nakrapianej imprezie i wpływie na jakość tak snu, wypoczynku i regeneracji. Zresztą jest tego sporo i warto monitorować dane 24h na dobę, choć oczywiście są ludzie, którzy twierdzą, że jest im to kompletnie do niczego nie potrzebne. Oczywiście mają do tego prawo, jednak jaki wtedy ma sens kupno urządzenia tego typu?