Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#8201 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 20 luty 2020 - 15:49

Nie mogę się powstrzymać... :D uczę się japońskiego  :P 

Tak, to jest super, że jest wybór. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób zna angielski bardzo słabo, to nie fair uniemożliwiać im korzystanie z tego typu urządzeń. Niestety nasz rynek jest nadal dla wielu zachodnich firm pomijalnie mały - na to możemy trochę wpłynąć i pomóc. Z jednej strony rozwijając tą gospodarkę z drugiej kupując zachodnie produkty (?) nie wiem. Tak czy tak nadal kwestia lat zanim sytuacja się poprawi.

#8202 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 20 luty 2020 - 17:58

Po dotykowych 510 i 820 postawiałem na 530 i to był strzał w 10! Dtykowość w ogólnym rozrachunku była ogromną wadą. Teraz gdy pot zalewa ekran nie rozpoczyna się szaleństwo konfiguracyjne. Obsługa w grubych zimowych rękawicach też jest wygodna. Nie wiem dlaczego tak długo trzymałem się tego beznadziejnego rozwiązania.

#8203 P_iotrek

P_iotrek
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 20 luty 2020 - 18:08

Wróżki się pytasz?

Link do tego segmentu należałoby dać, to może ktokolwiek coś wywnioskuje.

Z kart wróżyć nie potrafię. Ani chyba nikt inny.

Witam , segment to Bartycka-Krasińskiego

https://connect.garm...D7CF3BC8E69E391

Na liczniku wygląda tak

IMG202002_qaeweas.jpg

#8204 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 luty 2020 - 18:20

Po synchronizacji powinien się pojawić na tablicy wyników (o ile aktywność jest publiczna - zasługa RODO, podobnie jak w Strava), ale nawet prywatna powinna zaktualizować "Mój najlepszy wynik". Stąd na dole dopisek "tymczasowe do czasu synchronizacji".  Rozumiem, że chcesz być liderem segmentu, musisz mieć aktywność publiczną.

Po dotykowych 510 i 820 postawiałem na 530 i to był strzał w 10! Dtykowość w ogólnym rozrachunku była ogromną wadą. Teraz gdy pot zalewa ekran nie rozpoczyna się szaleństwo konfiguracyjne. Obsługa w grubych zimowych rękawicach też jest wygodna. Nie wiem dlaczego tak długo trzymałem się tego beznadziejnego rozwiązania.

Akurat mam nieco odmienne zdanie, wolę dotykowce - w czasie jazdy i tak używam pilota, sprawdza się również z urządzeniami przyciskowymi (używałem z 520). 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8205 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 20 luty 2020 - 18:21

Po angielsku po prostu w wielu tego typu urządzeniach jest czytelniej, bo wiele nazw jest krótsze. No i są bardziej ustandaryzowane, a w językach tłumaczonych (nie ważne czy to polski czy niemiecki) nieraz ciężko się połapać co tłumacz miał na myśli, bo co tłumaczenie to inna nazwa na dany parametr :) Mam nadzieję, że nie uraziłem Twojego patriotyzmu i raz jeszcze powtórzę, że język polski piękny acz.. po prostu trudny, przytyk mój natomiast nie tyle tylko do polskiego co dowolnego względem o r y g i n a l n e g o. :)

A już myślałem, że tylko ja mam tę przypadłość - we wszystkich urządzeniach elektronicznych mam ustawioną wersję angielską z takiego względu iż polskie słownictwo, zwłaszcza branżowe jest mocno ubogie i często w miejsce pojedynczego zwartego słowa angielskiego stosuje się jakieś potworki opisowe, składające się z 2-3 słów, a że miejsce na ekranie ograniczone, to nierzadko są to skróty i raz że wygląda paskudnie, a dwa, że czasami trudno skumać o co chodzi. Co do tłumaczeń filmów czy literatury, to osobny temat - czasami zdarza mi się włączyć napisy polskie jak oglądam film z rodziną i wypaczenia oryginalnego znaczenia dialogów są nagminne. 

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#8206 P_iotrek

P_iotrek
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 20 luty 2020 - 18:43

Po synchronizacji powinien się pojawić na tablicy wyników (o ile aktywność jest publiczna - zasługa RODO, podobnie jak w Strava), ale nawet prywatna powinna zaktualizować "Mój najlepszy wynik". Stąd na dole dopisek "tymczasowe do czasu synchronizacji".  Rozumiem, że chcesz być liderem segmentu, musisz mieć aktywność publiczną.

Akurat mam nieco odmienne zdanie, wolę dotykowce - w czasie jazdy i tak używam pilota, sprawdza się również z urządzeniami przyciskowymi (używałem z 520). 

Tego samego dnia wygrałem jeszcze inny segment i jest na tabeli wyników a tego niestety nie widać.

https://connect.garm...1926DD3DD4EC3DB

IMG202002_qaewwph.jpg

#8207 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 luty 2020 - 19:05

A w connect w tej aktywności w zakładce "Segmenty" masz jakieś segmenty, czy "Twoja aktywność nie objęła żadnego segmentu."? Przy dłuższych segmentach wystarczy, że będzie niezgodność ścieżek gps pomiędzy źródłowym (do utworzenia segmentu), a przejazdem i przejazd nie zakwalifikuje się. Czasami zdarza się coś takiego na segmentach Strava (jak ktoś tworzy z kiepskiej jakości śladu), rzadko w garminowskich, no chyba, że ktoś przenosi ten kiepski ślad ze stravy do connect - zdarzało mi się i odrzucałem takie właśnie z powodu kiepskiej jakości śladu.

Ale tu ciężko powiedzieć, musiałbyś porównać ślady. 

#8208 P_iotrek

P_iotrek
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 20 luty 2020 - 19:17

W connect w tej aktywności są inne segmenty , ale tego nie widać.

#8209 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 luty 2020 - 23:49

Hej,
taka ciekawostka:
we wtorek konfigurowałem nowego Edge 530. Pomimo wybrania na początku języka angielskiego konfiguracja była z ustawionym językiem polskim. Gdy doszło do konfigurowania Wi-Fi nastąpiło lekkie zdziwienie.
Wpisz hasło sieci.
No i klikam to hasło do momentu wklepania litery Q. Nie było jej na liście.
No w sumie to w polskim alfabecie litera ta nie występuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

-- 

Marcin Trzaska

#8210 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 luty 2020 - 00:12

W aktualnej becie (właściwie to becie od wersji 5.25) problem ten już rozwiązano:

Added letters to the Polish keyboard support Wi-Fi passwords that require non-Polish characters.

#8211 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 luty 2020 - 00:21

Dla ZU, który wyciąga licznik z pudełka i chce aby działał, to może być problem nie do przejścia (do czasu wyjścia oficjalnego FW).
Ale dobrze, że sytuacja (prawie) opanowana.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

-- 

Marcin Trzaska

#8212 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 21 luty 2020 - 07:38

Dlatego garminów nie kupuje się zaraz po premierze :]

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8213 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 luty 2020 - 07:51

Właściwie to raczej nic zaraz po premierze nie warto kupować. Właśnie z uwagi na dopracowywanie oprogramowania.

Z drugiej strony czekać z zakupem E1030 kilka lat (bo nie można wklepać hasła do wifi) to... "drobna" przesada.

Do niedawna domyślne ustawienie WiFi odbywało się tylko i wyłącznie z Experess. I dalej tak można, o ile pamiętam po zainstalowaniu nowej wersji expressa tenże mi się dopytywał czy ustawić sieć wifi w podłączonym urządzeniu. Właściwie to chyba w swoim e1030 tak wifi konfigurowałem, bo nie pamiętam wpisywania hasła.  

Dziwne, że nie pamiętali o możliwości konfiguracji przez WPS - chyba większość drukarek z WiFi dysponuje możliwością podłączenia się do sieci po naciśnięciu przez użytkownika przycisku WPS, tu można było zrobić podobnie. Nie zrobili, bo ktoś pierwotnie wpadł na "genialny" pomysł, że przecież ZU będzie konfigurował wszystko przez Experss/Connect i po co mu wklepywanie haseł. Albo tego, że hasło może mieć inne znaki, niż te powszechnie używane w danym alfabecie narodowym.  

#8214 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 21 luty 2020 - 08:18

Prozor ale przyznasz że w garminie chłopaki z software department potrzebują nieco czasu na dopracowanie softu do urządzenia które sales department wypuścił na rynek..... kwartał wcześniej :]

Osobiście uważam że świadomie przed puszczeniem softu na produkcję rezygnują z testów. Robią to użytkownicy. I to akurat nie jest fajne w garminie. 

• beskidbike lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8215 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 luty 2020 - 08:19

To jest dla mnie podstawowy problem Garmina - zamiast skonfigurować wszystko w jednym miejscu, jest to rozproszone. Rozwiązanie Wahoo z ustawieniami na telefonie bardziej do mnie przemawia.

• beskidbike lubi to

#8216 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 21 luty 2020 - 08:20

Ale to nie tylko w Garminie. Polar jak wypuścił zegarki z serii Vantage, to przez co najmniej kwartał, jak nie dłużej, to była porażka z funkcjami, GPS i czym się dało.

#8217 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 luty 2020 - 08:45

Jasne, że uważam. 

Problem w tym, że spora część firmware E530/830 bazuje na E1030. Na upartego można twierdzić, że jest to to samo oprogramowanie, choć w przypadku E1030 z małymi ograniczeniami z uwagi na uwarunkowania licencyjne (np. mapy Trailforks itp.), czy minimalnymi zmianami dotyczącymi obsługi większego ekranu. Jak popatrzysz na zmiany w becie to są identyczne dla całej serii ex30.

Tak, sposób konfiguracji stosowany przez Wahoo ma swoje zalety i właściwie zrobienie edytora fit profilu ekranu nie powinno być problemem, aż dziwi, że tego ciągle nie zrobili. Fakt, edytor powinien mieć informacje do tego jakie pola IQ są dostępne i jak wyglądają, a to już rodzi problem, choć możliwy do obejścia poprzez np. wstawienia pola "IQ", a jak wygląda to pole to już byłby to problem użytkownika. Z drugiej strony użytkownik by marudził... W Wahoo jest prościej - ograniczenie tylko do tego co dał producent i tyle.

No i parowanie Wahoo kodem QR jest proste, szybkie i nieupierdliwe jak w garminowskich produktach. 

Z drugiej strony sparowanie z innym urządzeniem, albo nawet z tym samym ponownie powoduje w urządzeniach Wahoo konieczność ponownego ustawiania wszystkiego od nowa. Co z tego, że na smartfonie. No właśnie - zmiana w czasie jazdy jest tam też możliwa, ale wymaga wyciągnięcia smartfona, dogrzebania się do opcji zmiany. W Edge (zwłaszcza dotykowych) jest to poręczniejsze. 

Tak więc gdyby była możliwość połączenia najlepszych opcji i sposobów konfiguracji z każdego urządzenia, to byłoby super. Niestety na doskonałość chyba nie ma co liczyć...

Nie tylko Garmin czy Polar odwala numery z oprogramowaniem. Od dłuższego czasu, czyli praktycznie od wydania Roam, Wahoo boryka się z tym samym: "coś się polepszy, coś innego popieprzy". I to popieprzy coś, co działało poprzednio dobrze. Wahoo nie wypuszcza publicznych bet, testują oprogramowanie we własnym zakresie, co skutkuje tym, że i tak użytkownicy szybko wyłapują błędy po wypuszczeniu "poprawki". Garmin chyba nauczył się nie wypuszczać szybko byle czego (co było jego przypadłością jeszcze całkiem niedawno) np. aktualna wersja oprogramowania rozwojowego została udostępniona do publicznych testów z początkiem stycznia 2020, a trzeba pamiętać, że wcześniej musiała być testowana wewnętrznie przez dział rozwoju oprogramowania. Od tego czasu wyszły 3 poprawki wersji rozwojowej, które oczywiście nie były dostępne w oficjalnym kanale dystrybuowanego oprogramowania przez express/connect/urządzenie, tylko dla chętnych, którzy są świadomi tego, że uczestniczą w rozwoju oprogramowania, a nie użytkują w pełni skończone wersje. Od 7 lutego jest dostępna wersja poprawiająca błędy stabilności, ale patrząc na kalendarz (dziś jest 21.02) to jeszcze coś tam muszą poprawiać, bo spodziewałem się wypuszczenia wersji finalnej w połowie miesiąca. 

Biorąc pod uwagę to, że lepiej poczekać na dopracowaną wersję, niż męczyć się z przeoczonymi błędami, to chyba lepiej, że pośpiechu nie ma ;)

W connect w tej aktywności są inne segmenty, ale tego nie widać.

Sądzę, że wynika to z niedostatecznej dokładności Twojego śladu w stosunku do śladu kursu. 

Ciężko oszacować, kto jest autorem kursu - aktualnie tablica wyników kursu jest "składana" z czasów od dnia powstania kursu, wcześniej kwalifikowało również wcześniejsze jazdy (tak jak to robi Strava do dziś), być może wystarczy pobrać aktywność najstarszą i porównać ze swoją aktywnością, w której segmentu nie widać. Możesz to zrobić np. programem GPS Track Editor, który umożliwia wczytanie kilku ścieżek gps i porównanie ich. Pozostaje kwestia pobrania pliku źródłowego. W Strava jest to dość proste, zwłaszcza z wtyczkami typu Strava GPX track export, w connect gorzej.

Albo... stworzenie własnego segmentu na podstawie własnej ścieżki. Choć jest to trochę robienie tego, czego powinno się unikać, czyli powielania segmentów już utworzonych, ale jeśli Twój ślad jest dokładniejszy (a może jest odwrotnie?) to może warto.

#8218 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 21 luty 2020 - 09:16

Nie, nie przekładam, to akurat przykład z ich strony, nie ma bezpośrednio przykładów stricte kolarskich. Ale zresztą - wielkiej różnicy nie ma, bo zamiast vo2max biegowego w kolarstwie jest używane w liczeniu TE vo2max kolarski. Stąd zresztą masz wymóg posiadania miernika mocy, żeby oszacować vo2max w kolarstwie, pomimo, że dla biegu można bazować na tętnie.

Informacje jak to zrobić podałem na forum, odnośnik gdzie znaleźć jest w pierwszym wątku, wystarczy przeczytać.

Wychodzi jednak na to ze EDGE do Training effect nie używa mocy..... wczoraj do roboty pojechałem bez opaski hr  ale rowerem z pomiarem - wszystko fajnie - Training Effect - brak ( no bo brak tętna ) 

Dziś odwrotnie - pojechałem rowerem bez pomiaru mocy ale z opaską - i EDGE na podstawie samego tętna policzył jakiś tam TE 

to samo jest w fenix - używa tylko tętna - moc mu nie potrzebna

mocy używa do szacowania Vo2 - ale jak widać do TE nie jest mu potrzebna bo i bez mocy wylicza TE 

taki mam wniosek z tych badań :)

czyli na moje jest to liczone tak samo dla każdego sportu - szacuje Vo2 ( to akurat nieco inaczej dla biegu inaczej dla roweru ) ale jak już ma Vo2 to  potem tętno porównuje z tętnem Vo2 i na tej podstawie sobie liczy 

Pozdrawiam 

#8219 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 21 luty 2020 - 09:36

w garminie chłopaki z software department potrzebują nieco czasu na dopracowanie softu do urządzenia które sales department wypuścił na rynek..... kwartał wcześniej :]

To chyba powinno wyglądać odwrotnie, czy się mylę? ;P

#8220 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 luty 2020 - 09:44

Wychodzi jednak na to ze EDGE do Training effect nie używa mocy..... [...]

Używa. Tyle tylko, że jeśli nie ma pomiaru mocy, to bazuje tylko na tętnie, zwłaszcza jeśli oszacowane jest tętno progu LT (nawet jeśli użytkownik nie wybrał stref tętna wg LTHR, a oszacowane było). Zresztą tętno i tak jest używane, zwłaszcza HRV.

Sprawdzałem w materiałach źródłowych Firstbeat: 

Training Effect algorithm uses physiological information from heartbeat signal that can be accompanied with external, mechanical work output (running speed or cycling power).

[...]

The modeling is, therefore, principally made by analyzing heartbeat dynamics but the model can be fed external, mechanical data (e.g. running speed, cycling power) to enhance the detection and analysis of high-intensity intervals. Anaerobic work performed is then scaled using information regarding the individual’s fitness level and training history to place it in the appropriate context and to provide personalized feedback.
[...]

• MaciekTu lubi to

Dodaj odpowiedź