Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#8381 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 marzec 2020 - 18:27

Powinny być wszystkie zaznaczone gwiazdką. Nie zaznaczysz, mieć nie będziesz. 

W widżecie powinny pojawiać się również te niezagwiazdkowane w pobliżu z możliwością podciągnięcia "w locie". Ale to teoretycznie, bo jako, że tego nie używam, to nie próbowałem.

Segmenty działają przy zbliżaniu się do nich i nie musi być "zainicjowana trasa" czyli rozumiem, że wyznaczony kurs. Wręcz odwrotnie: jeśli chcesz mieć segment, to o ile narzędzie wyznaczające nie uwzględni kursu (np. Strava Routes, czy Garmin Connect, ale z segmentami Connect) to na kursie nie będzie segmentu. Czyli wyznaczając trasę w urządzeniu i chcąc zaliczyć jakiś kurs po drodze, trzeba wyznaczać trasę do tego kursu.

Wyświetlanie danych w czasie jazdy po segmencie na ekranie: najlepiej dopasować pod siebie, bo jest dość sporo możliwości konfiguracji. Warto użyć opcji wyświetlania czasu "automatycznie" czyli wyświetli najpierw czas najlepszy, jeśli go przekroczysz, to kolejny. Można ustawić domyślnie np. swój. 

Oczywiście, że można używać segmentów Strava, nie mając konta premium. Należy przenieść interesujący kogoś segment do segmentów Garmina i używać segmentów Garmia. Jak to zrobić opisywałem na forum. Gdzie - szukaj w pierwszym poście tego wątku.

A.. przepraszam, chodziło mi o aktywności.

Z tego co widzę i wiem, to w Strava aktywności są też na liście, bez podglądu. Podgląd tylko na zestawieniu obserwowanych (łącznie ze swoimi) Dashboard -> Activity Feed i tu chyba nie da się odfiltrować tylko swoich aktywności. A na logu (Training -> Log/Activities) jest tylko zestawienie bez podglądu.

Kolejne (choć małe) zmiany w beta 530/830/1030:

Changes made from version E1030 9.31 to 9.34:

• Fixed a crash on the keyboard page.
  • Fixed an issue that caused bike radar disconnections.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8382 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 07 marzec 2020 - 18:39

No niestety nie ma wszystkich zaznaczonych gwiazdką.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#8383 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 07 marzec 2020 - 20:47

530 - Jade trening, zatrzymuje się pod drzewem w celu wiadomym :D. Auto-stopo działa i licznik zatrzymuje czas, ale na ekranie z treningiem leci dalej. Qrna dam głowe że na 520 zatrzymywał się również trening. Ktoś może potwierdzić ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8384 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 07 marzec 2020 - 21:03

W czasie treningu zaplanowanego? W tym przypadku autostop nie działa.
  • HarveyDent lubi to

#8385 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 marzec 2020 - 02:07

Również zaprzeczam. Jedyna możliwość wrzucenia przerwy to dodawanie przerw zdefiniowanych jako "do wciśnięcia LAP". Zresztą to przydaje się do upewnienia, że interwał zacznie się w odpowiednim miejscu np. po minięciu skrzyżowania.

#8386 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 08 marzec 2020 - 05:12

Ja po prostu zatrzymuję trening Stopem. Tak samo jak widzę skrzyżowanie przed sobą, a ma się zacząć kolejny krok, to daję stop przed.

#8387 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 08 marzec 2020 - 09:42

Już wiem dlaczego w Edge nie wyświetlają się wszystkie segmenty zaznaczone gwiazdką. Jeżeli Strava oznaczy segment jak Downhill to nie ma możliwości korzystania na nim z opcji śledzenia na żywo. 

#8388 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 08 marzec 2020 - 09:53

Co jest zaskakująco sporym ograniczeniem.. segmenty Garminowe mogą być też z górki.

#8389 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 08 marzec 2020 - 10:58

Jak w 830 włączyć podsumowanie ile zostało do końca kursu? Miałem taki ekran kiedyś i nie mogę go włączyć. Ile km do końca i chyba punkty po drodze w formie listy.

#8390 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 marzec 2020 - 13:06

Już wiem dlaczego w Edge nie wyświetlają się wszystkie segmenty zaznaczone gwiazdką. Jeżeli Strava oznaczy segment jak Downhill to nie ma możliwości korzystania na nim z opcji śledzenia na żywo. 

Prawidłowo. W ogóle koncepcja segmentów downhill na drogach publicznych jest absurdalna.

Czy z poziomu Garmina (1030) da się pojechać wybrany kurs w przeciwnym kierunku, niż został utworzony?

#8391 wother

wother
  • Użytkownik
  • 53 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 marzec 2020 - 14:08

Moje odczucia po zakupie 1 w życiu garmin.

Moja głowa nie do końca ogarnia cały ten system. Może mi jakoś pomożecie łopatologicznie to pojąć bo wertuje ten wątek i posty Pozora są bardzo pomocne i profesjonalne jednak jeszcze nie załapałem "struktury" tego urzadzenia. Garmin Edge 530.

Nie kumam jak można np stworzyć trening w oparciu o segmenty strava. No wyznaczamy trasę w garmin connect, zapisuje i wysyłam do urzadzenia... Co dalej?

Co jeśli np w połowie trasy postanowie pojechać inna trasą. Garmin będzie mnie kierował ciągle na kurs?

Czy można stworzyć własny program treningowy w oparciu o kalendarz i nie korzystając z gotowych programów od garmin?

Jak uruchamiać stworzony trening na wyrysowanej trasie np do pracy. Chciałbym zrobić np 5x5min interwały podarzajac za kursem.

Urzadzonko fajne ale totalnie nieintuacyjne i nie ma moim zdaniem szans ogarnąć go na sucho mając z nim do czynienia 1 raz.

#8392 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 08 marzec 2020 - 15:44

Prawidłowo. W ogóle koncepcja segmentów downhill na drogach publicznych jest absurdalna.

Tak, ale nie w przypadku gdzie jest 300 metrów drogi w dół a potem 2 km. prostej albo na odcinku 1 km. spadek 1%

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#8393 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 08 marzec 2020 - 16:59

Czy z poziomu Garmina (1030) da się pojechać wybrany kurs w przeciwnym kierunku, niż został utworzony?

Według mojej wiedzy nie. Musisz zrobić kopię w GC i ją odwrócić. 

#8394 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 08 marzec 2020 - 17:24

Moja głowa nie do końca ogarnia cały ten system. Może mi jakoś pomożecie łopatologicznie to pojąć bo wertuje ten wątek i posty Pozora są bardzo pomocne i profesjonalne jednak jeszcze nie załapałem "struktury" tego urzadzenia. Garmin Edge 530.

Proponuje zacząć od instrukcji

Nie kumam jak można np stworzyć trening w oparciu o segmenty strava. No wyznaczamy trasę w garmin connect, zapisuje i wysyłam do urzadzenia... Co dalej?

Wałkowane milion razy, nie dalej jak 2-3 strony stąd: Na kursach zrobionych w GC będą segmenty z GC. Chcesz segmenty Stravy na kursach w GC to je tam przenieś ze Stravy.
Albo używaj do rysowania edytora na Stravie to zaszyje i pokaże (pod warunkiem że masz premium) zagwiazdkowane kursy ze stravy. Co dalej ? wsiadasz na rower i włączasz kurs

Co jeśli np w połowie trasy postanowie pojechać inna trasą. Garmin będzie mnie kierował ciągle na kurs?

Tak - instrukcja się kłania

Czy można stworzyć własny program treningowy w oparciu o kalendarz i nie korzystając z gotowych programów od garmin?

Tak. Ustawiasz treningi w GC i wysyłasz do kalendarza. Instrukcja

Jak uruchamiać stworzony trening na wyrysowanej trasie np do pracy. Chciałbym zrobić np 5x5min interwały podarzajac za kursem.

Projektujesz trening 5x5 min i wysyłasz do urządzenia. Wsiadasz na rower, ładujesz trening i jedziesz. Po co Ci kurs do tego ? Boisz się że się zgubisz ? :D

Urzadzonko fajne ale totalnie nieintuacyjne i nie ma moim zdaniem szans ogarnąć go na sucho mając z nim do czynienia 1 raz.

Po to jest instrukcja, ale kto by tam czytał głupoty. Chyba nie myślisz że my urodziliśmy się z tą wiedzą?
Na początku pralka też była dla mnie nieintuicyjna.....

• Prozor i Bzyk lubią to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8395 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 marzec 2020 - 22:00

Na "sucho" to i pralka nie upierze 😂

#8396 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 09:40

Czy ktoś ma sprawdzony sposób na komunikat "Cannot unlock maps" podczas startu urządzenia?

Najlepiej taki bez kasowania wszystkiego z folderu /Garmin/ i przywracania Expressem. Pojawiło się dzisiaj po aktualizacji Garmin Express i przeprowadzeniu synchronizacji.

Zaznaczę, że w ramach zmiany zniknął problem w Expressie ciągle informujący mnie o nowej aktualizacji map Trailforks dla urządzenia ^_^

#8397 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 marzec 2020 - 09:55

Odradzam kasowanie wszystkiego z folderu /Garmin - chyba, że prosisz się o kłopoty i to dość spore. No chyba, że piszesz tylko o mapach, ale i tu bym uważał. Przynajmniej nie bez zrobienia kopii całości. Ale najpierw sprawdź, czy nie ma błędów na dysku pamięci garmina. Później sprawdź, która mapa nie jest odblokowana. Wszystkie? Sprawdzenie na liście map w urządzeniu. 

#8398 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 10:19

Pamięć w porządku, w liście map w ustawieniach nawigowania dla "Activity Profile" wyświetlają się następujące mapy:

• INTL Standard Basemap, NR
  • Garmin Cycle Map EU 2019.20, North East
  • Garmin DEM Map EU 2017.20
  • Garmin Cycle Map EU 2019.20, South West

Więc pasowałoby, że brakuje tutaj Trailforks-a i on powoduje problemy. Zaznaczę, że nie logowałem się ani nie rejestrowałem jeszcze w Trailforks.

EDIT:

Mapy Trailforks są prezentowane w BaseCamp pod plikami, na liście urządzenie Edge 530 wyświetla się mapa dwa razy (Trailforks 2018.20), w panelu "Zarządzaj mapami" jest jedna podpisana plikiem:

• D7557010A.img
    oraz drugim gdy skasujemy pierwszy:
  • gmapprom2.img

po usunięciu obu (jedynie z urządzenia, z backupem) problem podczas uruchamiania Garmina znika, ale jednocześnie mapy na urządzeniu brak.

Po ponownym zainstalowaniu przez Express map Trailforks 2018.20 (zaznaczę, że także brak update-u do 2019...) jedynie plik gmapprom2.img powraca. W BaseCamp mapa się wyświetla, można podejrzeć szlaki natomiast na urządzeniu mapy brak jak i szlaków brak.

#8399 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 marzec 2020 - 11:15

A przypadkiem, to mapa trailforks nie musi być aktywowana z poziomu Express'a? Powinien być jeszcze plik odblokowujący mapę.

Coś mi się o uszy obiło, bo w e1030 tych map nie ma, to w praktyce nie przećwiczyłem ;)

Jaka jest zawartość tej pierwszej mapy? Jak możesz daj linka (na priv) do backupu (najlepiej obu map), sprawdzę z ciekawości.

#8400 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 11:44

Oba pliki mają taką samą zawartość, różnią się jedynie nazwą. Jeżeli na urządzeniu jest tylko jeden to komunikat się nie wyświetla. Niezależnie od tego czy jest jeden czy dwa to nie widzę szlaków na mapie, może faktycznie brakuje aktywacji (nie wiem które to pliki aktywacyjne), natomiast do Trailforks w urządzeniu się zalogowałem (poprzez Garmin Connect Mobile) i mam możliwość pobierania kursów itd.

Czekam na odpowiedź z supportu, dam znać.

Dodaj odpowiedź