Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#8401 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 14:46

Kursy a mapa, to różne sprawy. I chyba faktycznie przez ekspres trzeba je załadować. Bo pamiętam że przy kompie to rzeźbilem.

#8402 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 14:59

Rzeźbiłeś w sensie, że przez Expressa/komputer dokonałeś jakiejś magicznej aktywacji map, dobrze rozumiem? :)

#8403 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 18:24

Jaką wersję mapy Trailforks wyświetla Wam Garmin Express?

#8404 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 marzec 2020 - 18:37

Oba pliki mają taką samą zawartość, różnią się jedynie nazwą. Jeżeli na urządzeniu jest tylko jeden to komunikat się nie wyświetla. Niezależnie od tego czy jest jeden czy dwa to nie widzę szlaków na mapie, może faktycznie brakuje aktywacji (nie wiem które to pliki aktywacyjne), natomiast do Trailforks w urządzeniu się zalogowałem (poprzez Garmin Connect Mobile) i mam możliwość pobierania kursów itd.

Czekam na odpowiedź z supportu, dam znać.

Kolega zrobił dokładnie to samo, czyli zalogował się na konto trailforks (aplikacja IQ + na telefonie) i wszystko śmigało. Czyli dobrze zrobiłeś.

#8405 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 18:56

Edge "zastygający" na mapie Trailforks 2018.20 to temat ponoć rozwiązany .. :

https://forums.garmi...ilforks-2019-10

u mnie nie.

Trochę szukam dziury w całym, bo MTB mało jeżdżę, ale jednak jak się za coś płaci to preferuję by każdy element dobrze działał :)

#8406 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 marzec 2020 - 19:15

I tyle w temacie Garmin vs Android (Wahoo). ;)

#8407 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 19:38

Mam ten sam problem. Wersja 2018.20

EDIT: problem rozwiązany :)

#8408 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 20:08

Już bez przesady, przypomnę, że ja mówiłem o dedykowanych systemach operacyjnych, które zasadniczo POWINNY lepiej współgrać. A Garmin jedzie po prostu (jak każda większa firma) na rozwiązaniach zbudowanych lata temu i je jedynie rozwija (przy okazji dodając bugi), korzenie ciągle w latach dwutysięcznych po prostu. Na pewno pierwszy napiszę, jeżeli mój Edge pewnego dnia nie zarejestruje trasy lub jej fragmentu.

@FigoiFago to pochwal się JAK rozwiązany :D

#8409 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 20:21

Ja najpierw założyłem konto na Trailforks. Potem wszedłem w Edge->Ustawienia->Connect IQ->Trailforks. To spowodowało uruchomienie aplikacji w Connect Mobile i tam się zalogowałem. Potem tylko trzeba wejść w Edge w Ustawienia->Nawigacja->Nawigacja dla szlaku MTB i powinieneś zobaczyć komunikat o odblokowaniu map. Potem zostaje aktualizacja map w Garmin Express. 

#8410 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 09 marzec 2020 - 20:47

No i teraz elegancko... wszystkie problemy rozwiązane. Ja trochę rozumiem, że mapy Trailforks są jakby "gratisem" do urządzenia a niekoniecznie jego bazową funkcjonalnością, ale skoro Garmin tak się dogadał i tak reklamuje 530-stkę to mógł opisać tą w zasadzie prostą ale niekoniecznie 100% intuicyjną procedurę:

Wychodzi na to, że faktycznie jeden krok to:

1. Zalogowanie w Connect IQ

a drugi osobny krok to:

2. Aktywacja map Trailforks w ustawieniach nawigacji MTB Edge-a

Po tych krokach Express bez problemu zaktualizował mapy, jednocześnie BaseCamp informuje mnie o istnieniu dwóch map:

• Trailforks 2018.20 (plik: d7557010a.img)
  • Trailforks 2019.20 (plik: gmapprom2.img)

Tym razem oba pliki różnią się rozmiarem (starsze szlaki to 46MB, nowsze szlaki to 69MB).

Po restarcie urządzenia komunikat zniknął a szlaki w mojej okolicy się oczywiście pojawiły, co w sumie mnie cieszy bo może mało ale jednak czasami i MTB się zdarzy :)

#8411 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 marzec 2020 - 23:10

Między innymi dlatego chciałem porównać te dwie mapy...

Czyli jeśli czegoś nie ma, to nie ma problemu? Można i tak. W takim przypadku najlepszym jest prosty licznik z kontaktronem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8412 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 10 marzec 2020 - 00:33

Zaraz kontrakton. Za skomplikowane. Mechaniczny na szprychę.

#8413 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 marzec 2020 - 08:31

jak się za coś płaci to preferuję by każdy element dobrze działał :)

to zakupem Edge chyba źle trafiłeś :D

mówiłem o dedykowanych systemach operacyjnych, które zasadniczo POWINNY lepiej współgrać. A Garmin jedzie po prostu (jak każda większa firma) na rozwiązaniach zbudowanych lata temu i je jedynie rozwija (przy okazji dodając bugi), korzenie ciągle w latach dwutysięcznych po prostu.

Jak już kupujesz Garmina, to najlepiej ze świadomością, że nie wszystko będzie działać tak jak powinno(albo wcale). W przeciwnym razie nabawisz się jakiejś nerwicy, albo jeszcze co innego ;)

#8414 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 marzec 2020 - 08:36

Jak na ten moment wszystko działa super, nie wiem skąd się bierze narzekanie (tzn. zgaduję, że bazuje na starszych urządzeniach i generalnie przeszłości firmy). Jedyne do czego mogę się śmiało przyczepić to fakt, że urządzenie nie jest zbyt intuicyjne - ale ciężko po takim ogromie funkcji oczekiwać chyba intuicyjności. Takie odblokowywanie map po prostu Garmin mógł opisać ;)

#8415 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 10 marzec 2020 - 09:04

beskidbike to jest znany hejter Garmina na tym forum. On jest z plemienia Wahoo. Stąd jego narzekanie :) 

• beskidbike lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8416 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 marzec 2020 - 09:14

beskidbike to jest znany hejter Garmina na tym forum. On jest z plemienia Wahoo. Stąd jego narzekanie :)

Nie do końca masz rację. Miałem eTrexa, chwilę używałem Edge i nawet teraz chciałbym kupić 830 albo 1030 i używać nawet do trekkingu ze względu na mapy. No ale...wciąż czekam aż w końcu włączę urządzenie i będzie działać  WSZYSTKO to, co reklamują, za co się płaci i jest wymienione w jego funkcjach.

Na razie wybrałem mniejsze zło i jestem zadowolony, Wahoo nigdy mnie nie zawiódł ;)

#8417 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 10 marzec 2020 - 09:23

Garmin to dojrzała, trudna miłość. Wymagająca poświęceń i atencji. Brakło Ci cierpliwości i poleciałeś do młódki Wahoo :P

• beskidbike i Marcin321 lubią to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8418 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 marzec 2020 - 09:27

Która już się starzeje w dość mocnym tempie. 

I jeszcze raz zaznaczę - mówię o Garminach x30 a nie prehistorii. To, że Garmin miewał problemy każdy wie i nie neguje. Acz to, że coś się zmieniło każdy widzi.

Odnoszę wrażenie, że Beskidbike jednak nie. Choć nie jest już aż tak zaciekłym hejterem jak kiedyś. I chwała mu za to ;)

Z opisem aktywacji map Trialforks dali ciała - może dlatego, że powinni dać przynajmniej wzmiankę w instrukcji obsługi. Z drugiej strony, przynajmniej oferują w miarę przyzwoitą instrukcję obsługi (choć do wyczerpania tematu i tak sporo brakuje), której pewno i tak większość nie czyta. Z tego punktu widzenia wyszło pewno Wahoo i do ich urządzeń żadna instrukcja obsługi oferowana nie jest - poza rozkładówką wprowadzającą i opisem odnośnikowym na stronach internetowych.  A później pytania o proste sprawy, które w instrukcji obsługi są opisane. Albo podejście Wahoo: "u nas wszystko proste, wystarczy smartfon" - w praktyce tak różowo nie jest. 

Nie do końca masz rację. Miałem eTrexa, chwilę używałem Edge i nawet teraz chciałbym kupić 830 albo 1030 i używać nawet do trekkingu ze względu na mapy. No ale...wciąż czekam aż w końcu włączę urządzenie i będzie działać  WSZYSTKO to, co reklamują, za co się płaci i jest wymienione w jego funkcjach.

Na razie wybrałem mniejsze zło i jestem zadowolony, Wahoo nigdy mnie nie zawiódł  ;)

Problem w tym, że proste urządzenie jakim jest Bolt ma mało problemów. Jak Edge 500 (choć Bolt ma nieco więcej możliwości). Roam, choć w bebechach wiele od Elemnta nie różni się, to w oprogramowaniu już tak, co skutkuje większymi problemami, zwłaszcza w funkcjach, które różnią go od Elemnta.

Polecam zapoznanie się z ostatnimi wpisami w wątku: https://groups.googl...ers/mMK9bK2xMzE  - problemy z routingiem, resetowanie się, utrata trasy, problemy ze zmianą trasy i konkluzja, że lepiej wrócić do Edge 1000.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8419 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 10 marzec 2020 - 11:45

Pytanie do obeznanych z polityką Garmina. Z tego artykułu:

https://the5krunner....o-wahoo-fitbit/

wynika iż w tym roku Garmin powinien wypuścić Edge 1030 Plus. 

Po jakim czasie od premier modeli Plus Garmin pokazuje nowe modele (530 pokazało się chyba rok po 520 plus)?

Obecnie mam E520 ale chciałbym coś z większym wyświetlaczem i zastanawiam się czy czekać na 1040 czy brać 1030 w niższej cenie.

#8420 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 10 marzec 2020 - 12:08

Fantastyczne tabelki z datami etc. są tutaj:

https://en.wikipedia...Garmin_products

Dodaj odpowiedź