Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#8761 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 10 czerwiec 2020 - 20:59

Witam wszystkich forumowiczow!

Mam dwa pytania zwiazene z Garmin Edge 530 i jego wspolpraca z platforma TrainingPeaks. 

Planuje swoje trening na TreiningPeaks i gotowy trening wysylam na Garmina. Najczesciej realizuje te treningi na trenazerze (Elite DiretoX) i tu mam problemy, z ktorymi nie moge sobie poradzic

1. Czy da sie zrobic cos zeby na Garminie, oprocz czasu trwania okreslonej czesci treningu oraz zalozonej mocy, wyswietlala sie rowniez kadencja, ktora wpisuje w TreiningPeaks

2. Domyslnie trenazer we wspolpracy z Garminem i treningami z TreiningPeaks pracuje w trybie ERG. Da sie to wylaczyc i regulowac moc poprzez zmiane przelozen? Wole w ten sposob trenowac i jest to potrzebne, np w trakcie przeprowadzania testow (np. na profil mocy).

Z gory dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za brak polskich znakow ale mieszkam za granica i nie mam ich na kompie

Pozdrawiam Michal!

Ad. 1. 

Nie da. Ewentualnie jak masz w opisie kroku (zamiast Hard, Easy itd.) wpisaną kadencję, to możesz to podglądnąć na ekranie z treningiem, przynajmniej w 830. 

Ad. 2.

Nie da się. Możesz co najwyżej w danym korku zmienić ręcznie obciążenie i wtedy trzyma Ci takie obciążenie jak ustawisz. Ale zmieni się to przy kolejnym kroku i musisz wtedy znów ręcznie zmieniać. Rozwiązaniem jest tu spięcie TP ze Zwift i tam wyłączenie ERG. 

#8762 alpacino13

alpacino13
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 czerwiec 2020 - 22:25

Cześć,

Mam pytanie odnośnie powiadomień o przekraczaniu dolnego lub górnego zakresu mocy podczas treningu z TP. Czy można w jakiś sposób wyłączyć wyskakujące powiadomienia o tym, że moc jest za niska lub za wysoka w danym bloku treningowym? Strasznie mnie to denerwuje bo zasłania wszystko na ekranie i nie wiem wtedy o ile jadę za mocno czy za słabo i nie widzę też innych pól np. kadencji. 

#8763 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 10 czerwiec 2020 - 22:27

Profile -> Alerts -> Workout Target

To chyba będzie to

#8764 alpacino13

alpacino13
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 czerwiec 2020 - 22:30

Super, dzięki! Jutro przetestuję :)

#8765 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 10 czerwiec 2020 - 22:47

Czyli paski nie premium, dodawane z Garminem Edge 500, takie sztywne, są niezłe. Mój działa od momentu zakupu całego zestawu we wrześniu 2014 roku.

Ja mam z zestawu z edge 705 z 2009 i dalej działa. Trochę popękał parę lat temu przy dziurach na klamry od gumki i myślałem, że wyzionie ducha. Ale trzyma się nadal (pęknięcia się nie powiększają). Co najmniej pierwszy premium miał problem z trzepotaniem koszulek na wietrze (nabijało to odczyt tętna). Potem było lepiej ale niektórzy się dalej skarżyli.

Te pierwsze (HRM1) są niby dalej dostępne nowe na ebay. Ale kraj wysyłki sugeruje, że mogą być nie do końca oficjalne. Ale z drugiej strony ten pierwszy to był generyk brandowany nie tylko przez garmina ale powertapa, decathlon itp. więc jest szansa, że jednak będą działać długo i szczęśliwie.

#8766 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 czerwiec 2020 - 19:36

Sztywne były jakościowo (jeśli chodzi o jakość transmisji danych) lepsze od miękkich, które były co prawda wygodniejsze w noszeniu, ale zdarzało im się - zwłaszcza na suchej klacie i elektryzującej się koszulce - generować głupotki. I to nie tylko garminowskie, chyba każde (nie wiem jak obecne Wahoo itp.). IMHO HRM-Run/HRM-Tri są następcami tych pasków. Ich awarie są jednostkowe, rzadko wynikają z błędów materiałowych (a jeśli, to występują w okresie gwarancyjnym), ewentualnie trzeba uważać na wewnętrzną uszczelkę, ale to przede wszystkim jeśli pasek jest używany do pływania.

Z innej beczki. Dzisiaj po niecałych 3,5h jazdy z nawigacją i radarem, bez podświetlenia (słoneczny dzień, bez sensu używać podświetlenie) zużycie energii wyniosło około 10,5% na godzinę. Bez nawigacji, ale z radarem podobnie. Z podświetleniem dochodzi do ok. 13%. Z podświetleniem, ale bez radaru 10,6%. Akumulator właściwie o pojemności niemalże nominalnej, choć minimalny spadek pojemności pewno jest, ale miernik nie wykazuje dużych różnic w stosunku do nowego akumulatora.

No i teraz zgryz - zużycie energii nieco wzrosło w stosunku do poprzedniej wersji systemu (nie beta). Poprzednio jednak było poniżej 10% z podświetleniem i radarem. Pomijam jazdy na trenażerze, gdzie zużycie (z podświetleniem) jest w granicach 5 - 6%. Z drugiej strony, mam sporą ilość pól IQ (w profilu trenażera mniej) i być może to jest przyczyną zwiększonego zużycia energii. Muszę sprawdzić, czy jest to właściwy trop.

A jak u Was wygląda zużycie energii w E1030?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8767 coma

coma
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwiec 2020 - 21:45

U mnie po 3h50min na E1030 (system 9.50) z radarem, bez podświetlenia i nawigacji zostało z pełnego naładowania 74%.

#8768 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 14 czerwiec 2020 - 21:22

Prozor@

A jak u Was wygląda zużycie energii w E1030?

bez różnicy w stosunku do 9.20.  Częściej tylko bluetooth się rozłącza z telefonem.

#8769 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 czerwiec 2020 - 21:59

Przy połączeniu z Moto one action z androidem 10 połączenie stabilne jak szyna kolejowa. Żadnego rozłączenia ani z Edge, ani z Fenixem nie zarejestrowałem.
Rozładowalem Edge kompletnie, ładuję przez miernik, sprawdzę pojemność akumulatora. Ale podejrzewam, że to zasługa któregoś z pół IQ.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#8770 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 14 czerwiec 2020 - 22:24

to rozłączanie w tym modelu nie jest frustrujące, gdyż za chwilkę łączy się ponownie. Przypuszczam, że problem leży po stronie androida w telefonie, nie w liczniku rowerowym.

#8771 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 czerwiec 2020 - 07:49

Dobrze przypuszczasz. Co więcej, teraz mam pewność, że tak jest. Na starym smartfonie miałem podobnie, na nowym żadnych problemów z łącznością Edge <-> smartfon, żadnych zerwań połączenia oczywiście za wyjątkiem znacznego oddalenia urządzeń od siebie, ze stosownym komunikatem. 

Test ładowania całkowicie wyczerpanego akumulatora wykazał, że ma on praktycznie pełną pojemność. Miernik wyliczył 2095 mAh, co przy nominalnej pojemności akumulatora 1900 mAh oznacza, że nie ma co zawracać sobie głowy myślami o konieczności wymiany akumulatora, tylko szukać które pole jest tak prądożerne.

Następny test z profilem bez pól IQ do weryfikacji...

Tak na marginesie, same oryginalne akumulatory to niewielki koszt:

Hc27334e82fd14516a7928b4454e6708dH.jpg

bez obudowy (tyłu): https://pl.aliexpres...8#3164#9976#254

z dostawą (gratis) poniżej 5 dych, dla 520/820:

H5fb3ae8416e34f9884e15ed8ad3e586fl.jpg

37 złociszy... (https://pl.aliexpres...8#3164#9976#254).

• 4gotten lubi to

#8772 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 15 czerwiec 2020 - 09:15

To ja na firmwarze 5.50 w Edge 530 zrobiłem na razie dwie przejażdżki i pole IQ Battery Up Down (dzięki Marcin321!) wykazało zużycie 6%/h a podczas drugiej między 6.8%/h a 8%/h. Jasność auto, druga jazda była wieczorem, stąd podejrzewam większe zużycie. Konfiguracja podczas tych dwóch jazd: czujnik prędkości, czujnik kadencji, czujnik tętna, radar Varia, kilka pól IQ. Nie jestem pewien czy to dużo czy mało, bo dopiero co dodałem to pole IQ, nie miałem okazji testować na poprzednich firmware-ach.

PS: jedyny problem jaki stwierdziłem to podobny do tego z postu: https://szosa.org/to...438#entry418115, u mnie wszystkie nazwy WiFi są puste :P

#8773 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 czerwiec 2020 - 15:38

Przy połączeniu z Moto one action z androidem 10 połączenie stabilne jak szyna kolejowa. Żadnego rozłączenia ani z Edge, ani z Fenixem nie zarejestrowałem.
Rozładowalem Edge kompletnie, ładuję przez miernik, sprawdzę pojemność akumulatora. Ale podejrzewam, że to zasługa któregoś z pół IQ.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Też mam Motorolę, model One i stabilność jest gorsza, niż wsześniej na starym Xiaomi. Wożę telefon w kieszonce na plecach. Nie wiem czy ma to znaczenie dla jakości sygnału.

#8774 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 15 czerwiec 2020 - 16:39

a to dodam jeszcze PS 2, bo wcześniej zapomniałem się odnieść choć w sumie chodziło mi to po głowie, ale jakoś umknęło bo skupiłem się na tej baterii nieszczęsnej.

PS 2: w przypadku Jabłkowego iPhone 11 oczywiście brak jakichkolwiek problemów z połączeniem, tak w przypadku poprzednich firmware-ów jak i obecnego, acz w sumie to chyba nie dziwi bo zasadniczo z innymi urządzeniami BT czy to słuchawki czy radio w samochodzie itd., też problemy raczej w przypadku jabłek się nie zdarzają.

#8775 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 czerwiec 2020 - 18:01

Niekoniecznie, problemy występowały po aktualizacji do iOS 13: Mam problemy z urządzeniem Garmin po aktualizacji do iOS, aczkolwiek tu raczej chodziło o zmianę uprawnień udostępniania BT i dość specyficznego ustawiania alertów do pokazywania ich na urządzeniach zewnętrznych.

Zresztą jak popatrzysz na forum garmina, to zobaczysz, że i problemów z połączeniami urządzeń garmina i Apple też było sporo. Pierwszy z brzegu wątek forum garmina: https://forums.garmi...h-edge-520-plus

Oczywiście zawsze można twierdzić, że to nie problem smartfonu appla, bo te przecież doskonałe są. Nie, nie są. Z drugiej strony łatwiej uzyskać optymalizację systemu dla jednej (lub niewiele różniących się od siebie) konfiguracji sprzętowej, niż w przypadku multum rozwiązań produktów z androidem. 

A i ze strony urządzeń garmina wcale tak różowo nie było. Stąd moje zdziwienie, że połączenie z urządzeniami i nowym smartfonem odbyło się nie tylko błyskawicznie (serio!), ale wyjątkowo stabilnie.

Też mam Motorolę, model One i stabilność jest gorsza, niż wsześniej na starym Xiaomi. Wożę telefon w kieszonce na plecach. Nie wiem czy ma to znaczenie dla jakości sygnału.

Sugerujesz, że każdy telefon Motoroli ma te same podzespoły i tak samo działa? Nie. Android One to założenia systemowe, dzięki którym system będzie długo aktualizowany (w uproszczeniu). Ale nie ma tu standaryzacji sprzętowej - nawet ten sam producent może produkować różne sprzętowo urządzenia działające lepiej lub gorzej (a nawet kiepsko lub świetnie) w ramach tego programu. 

U mnie łączność pomiędzy Action, a Edge (i Fenixem 3) działa nienagannie - obojętnie gdzie trzymam telefon (jadąc rowerem szosowym jedynym sensownym miejscem jest kieszonka koszulki).

Porównując model One do Action widać, że są to zupełnie różne urządzenia. Być może podstawową różnicą wpływającą na stabilność łącza z urządzeniami garmina ma moduł Bluetooth, w One jest w wersji 4.2 LE, w Action 5.0 LE. W moim poprzednim miałem w wersji 4.0 i tu występowały od czasu do czasu przerwy w transmisji danych. Może to zasługa metalowej obudowy?

Aczkolwiek Edge 1030 obsługuje BT v4.1 czyli i tak łączność jest ograniczana do obsługiwanej przez tą wersję, jednak sądzę, że jakość chipu w telefonie obsługującego transmisję BT ma tu podstawowe znaczenie - może po prostu Exynos 9609 Samsunga obsługuje BT zdecydowanie lepiej, niż Qualcomm Snapdragon 625 8953 użyty w One?

#8776 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 15 czerwiec 2020 - 18:07

Bardziej chodziło mi o jabłkowe kwestie bluetooth-a w ogóle (u mnie od bodaj 7 lat i 4 telefonów bez problemu - niezliczona ilość urządzeń trzecich) niż stricte garmin z jabłkiem. I oczywiście pełna zgoda, urządzeń idealnych nie ma jak i druga pełna zgoda - dużo łatwiej zrobić porządne finalne urządzenie gdy panujemy i nad sprzętem i nad softwarem.

#8777 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 czerwiec 2020 - 18:08

Nic nie sugeruję. Natomiast najczęstszym argumentem są jednak kwestie programowe. A obie te Motorole mają ten sam system.

#8778 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 czerwiec 2020 - 19:37

No i? To akurat ma małe znaczenie -  jeśli sprzętowo jest kiepsko, to nawet najlepiej zoptymalizowany system nie naprawi problemów sprzętowych. 

Bardziej chodziło mi o jabłkowe kwestie bluetooth-a w ogóle (u mnie od bodaj 7 lat i 4 telefonów bez problemu - niezliczona ilość urządzeń trzecich) niż stricte garmin z jabłkiem. I oczywiście pełna zgoda, urządzeń idealnych nie ma jak i druga pełna zgoda - dużo łatwiej zrobić porządne finalne urządzenie gdy panujemy i nad sprzętem i nad softwarem.

Pełna zgoda i z mojej strony. Apple ma o wiele łatwiejszą sytuację, choć i tak nowe wersje systemów raczej są robione pod nowszy sprzęt, a utrzymywanie wsparcia dla starszych urządzeń jest robione nieco na siłę. Ale też sądzę, że w interesie Apple jest/było utrzymywać dobrą jakość podzespołów wbudowanych w urządzenia, w tym obsługi BT. A w urządzeniach z Androidem niestety to może być loteria. Jedne działają lepiej, inne gorzej. Stąd moje zdziwienie, że Action tak dobrze obsługuje połączenia z Edge ;).

A tak na marginesie, jeśli chodzi o komunikaty to jest możliwość odpowiadania nie tylko na sms, ale również wiadomości z komunikatorów np. Whatsapp. Niestety, komunikatory nie obsługują wszystkiego co można obsłużyć w odpowiedzi na SMS. Trochę dziwne, no ale lepsze to, niż nic.

Tu uwaga: prywatność / uprawnienia iOS nie zezwalają podłączonym urządzeniom na wysyłanie wiadomości za pośrednictwem telefonu / tabletu z systemem iOS, czyli niestety, tu Android ma fory ;).

W obecnych czasach coraz częściej odchodzi się chyba od tradycyjnej komunikacji głosowej przez sieć komórkową. Często łapię się na tym, że jak mam możliwość to wybieram połączenie Duo/Whatsapp.

Co prawda ograniczeniem pozostaje wąska lista możliwych odpowiedzi do wyboru, ale lepsze to, niż nic. Prawda? No nie do końca. 

W nowszych zegarkach np. Fenix 5/6 jest możliwość edycji, usuwania, dodawania komunikatów bezpośrednio z Connect. Niestety, nie jest to (jeszcze?) dostępne dla Edge. Co w takim wypadku robić? Pozostaje jedynie edycja plików językowych.

Teksty odpowiedzi znajdują się w pliku językowym. W przypadku języka polskiego jest to plik POLISH.GTT, który znajduje się w katalogu Garmin / Text na urządzeniu Edge.

Najpierw skopiuj ten plik na PC / MAC i zapisz tam kopię zapasową.

Otwórz plik do edycji za pomocą prostego edytora - Ostrzeżenie: edytor nie może wstawiać żadnych dodatkowych podziałów linii! Aktualnie chyba nawet notatnik Windows 10 jest wystarczająco "inteligentny", żeby nie wstawiać dodatkowych znaków. Ewentualnie można wspomóc się edytorem XML ale raczej nie jest to konieczne.

Co wymienić i na co?
Wszukaj „CANNED” i znajdź pierwszy wpis:

<tag> TXT_CANNED_MESSAGE_List_10_Min_Away_STR_M </tag> <txt> Będę tam za 10 minut. </txt>

<tag> TXT_CANNED_MESSAGE_Prompt_10_Min_Away_STR_M </tag> <txt> Będę tam za 10 minut. </txt>

Jak widać napis do poprawki występuje w dwóch pozycjach "List" i "Prompt" - należy zmienić w obu pozycjach tekst pomiędzy tagami <txt>.

Ewentualna rozbieżność może być stosowana tak:

<str>
        <tag> TXT_CANNED_MESSAGE_List_ Be_There_Soon _STR_M </tag>
        <txt> Giń piekielna KREATURO !!! </txt>
    </str>
.....
    <str>
        <tag> TXT_CANNED_MESSAGE_Prompt_ Be_There_Soon _STR_M </tag>
        <txt> Wkrótce będę, kochanie: - * </txt>
    </str>

albo odwrotnie, jak kto woli ;) - czy ma to sens? Niby tak, bo można zdefiniować informację która będzie wysłana zdecydowanie dłuższą, niż to co widać na ekranie do wyboru. 

Przy okazji warto usunąć/zmienić tekst oznaczony tagiem:

<tag>TXT_CANNED_MESSAGE_Signature_STR_M</tag>
        <txt>Wysłano z urządzenia Garmin</txt>

Bo powoduje on wysłanie nie tylko wiadomości, ale również dołączenie tej sygnatury, która wprowadza lekkie zdziwienie u odbiorcy wiadomości ("co ty masz z tym "wysłano..."?). Sugeruję usunąć sygnaturę, albo wstawić tam stały tekst np. "Jadę rowerem.". Czy coś w tym stylu.
W efekcie zamiast wysłania: 

Nie mogę teraz rozmawiać.
Wysłano z urządzenia Garmin

Wyślemy:
Nie mogę teraz rozmawiać.
Jadę rowerem.

Zapisz plik, skopiuj go z powrotem, uruchom Edge i wypróbuj!
Nie zapomnij o kopii zapasowej!

Minus? Ograniczony zakres, nie ma możliwości wprowadzenia długiej listy użytkownika. No i trzeba pamiętać, że po aktualizacji pliku językowego zmiany przepadną i trzeba będzie je ponownie wprowadzać. Dlatego też warto zrobić nie tylko kopię oryginalnego pliku językowego, ale również zmodyfikowanego.

Przy okazji warto poprawić "Znajdź plan" na "Znajdź kurs" ;)
        <tag>TXT_SETUP_CONTROLS_Find_Course_STR_S</tag>
i       <tag>TXT_TRAINING_PLAN_FIND_COURSE_STR_M</tag>
jest:  <txt>Znajdź plan</txt>
co może ma jakiś sens dla turystów (plan jazdy?), ale w naszym przypadku zdecydowanie przyjęło się określenie "kurs". Przynajmniej u mnie ;).

• Daniel_105 lubi to

#8779 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 15 czerwiec 2020 - 19:57

Pany a czy te nowe garminowe paski HRM-Run/HRM-Tri umożliwiają jednoczesną rejestrację HRM i HRV ?

Co prawda można zastosować pole https://apps.garmin....4d-9a635efe153f i jest tam rrHR ale Garmin Connect nie interpretuje tego jako puls więc nie dział atan treningu itd. Przy włączonym polu rejestracja pulsu nie działa. Więc albo rybki, albo akwarium :/

No chyba że można to jakoś inaczej przeskoczyć

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8780 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 czerwiec 2020 - 20:26

Chyba każdy pasek to umożliwia. Trzeba włączyć  rejestrację w Edge - kiedyś używało się do tego specjalnego pliku fit, obecnie wystarczy przełącznik w Edge: System -> Zapis danych -> Rejestruj zmienność tętna.

Sama analiza danych zmienności możliwa jest poprzez wczytanie pliku fit z aktywnością w np. GoldenCheetah czy Kubios HRV:

Dodaj odpowiedź