Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#9381 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 02 październik 2020 - 13:23

Tylko zaczyna się pojawiać pytanie: za co my płacimy coraz więcej za każdy nowy model ? Za funkcje które okazują się być przydatne kanapowcom ? To są produkty kierowane raczej do nieco bardziej zaawansowanych ludków. A może już dla snobów bo kanapowiec nie kupi licznika za ponad tysiak .......

Tak tylko sobie głośno rozmyślam :) 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#9382 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2020 - 06:31

U mnie tez ostatnio dziwne dane pokazuje.

Aktualnie każe mi odpoczywać 5 dni, w nogach trochę czuję, a chęć do jazdy jest duża. Asekuracyjnie się oszczędzam i dojazdy, oraz powroty z pracy staram się realizować maksymalnie w 2 strefie.

Coś się tez pokićkało w 1030+ z odczytem stref tętna, pokazuje mi zamiast 1, lub 2 strefa to 0,4, lub 0,5. Sam puls jest ok gorzej właśnie z odczytem stref. Nie wiem jak to naprawić.

Specialized Epic FSR      RockriderXC100S

#9383 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 październik 2020 - 08:34

Sprawdź strefy tętna np. w Connect (web): Urządzenia -> ustawienia urządzenia -> Ustawienia użytkownika, albo w samym urządzeniu, bo jak widzę na aktywności, to raczej jest (choć wydaje się zawyżone).

Z innej beczki

Tylko zaczyna się pojawiać pytanie: za co my płacimy coraz więcej za każdy nowy model ? Za funkcje które okazują się być przydatne kanapowcom ? To są produkty kierowane raczej do nieco bardziej zaawansowanych ludków. A może już dla snobów bo kanapowiec nie kupi licznika za ponad tysiak .......

Tak tylko sobie głośno rozmyślam :)

Też raczej funkcja dla kogoś, kto trenera nie ma, ale... Plany treningowe w Connect były od pewnego czasu i właściwie, były ale czy ktoś z nich korzystał? Raz były takie sobie, dwa ciężko było sensownie ułożyć coś pod siebie. Teraz patrzę i co widzę? O ile plany biegowe/triathlonowe niewiele się zmieniły, to dla kolarzy jest znacząca poprawa:

724eefc2fd3c7eda1a0d0233177de128.jpg

Już samo to, że jest również po polsku to duży plus. Jest z czego wybierać, co więcej część jest przeznaczona tylko dla początkujących (np. 100 km), bardziej wymagające dla średnio i zaawansowanych, a część dla wszystkich poziomów umiejętności - zwłaszcza w takich przypadkach obciążenie treningowe jest dobierane w kolejnych krokach układania planu treningowego.

Weźmy na przykład "Próbę czasową" (inne przetestujcie sami wg tego schematu):

fe7739c7f2d7b0fed76a90ad3e0e3baf.jpg

Jak widać rozrzut czasu dość spory - tak przy przedziałach, jak tygodniowych obciążeniach. Po wciśnięciu "Utwórz plan" będzie informacja do zaakceptowania o edukacyjnych celach itp. (żeby ktoś garmina nie pozywał, że dają plany bez gwarancji zdobycia mistrzostwa świata ;)).

Następnie pierwszy etap konfiguracji:

99b2d8280b9e5a8a98189bd4f200edca.jpg

gdzie wybieramy co posiadamy do dyspozycji (tu wymagany jest minimum miernik mocy lub czujnik tętna, a najlepiej oba), wybieram wszystko dostępne.

ba839356ae869d954c05592118d6de0d.jpg

Kolejny krok to jak widać określenie czasu ile jeździ się w tygodniu. Nie jest to czas przeznaczony na trening, a bieżące obiciążenie treningowe! Zakres dość spory, nawet ten minimalny 0-4h (choć tu na spektakularne sukcesy bym nie liczył), do ponad 10h tygodniowo (to powinno spełnić wymagania bardziej zaawansowanych).

Powyższe jest filtrem do sprawdzenia poziomu wydolności organizmu - wiadomo, że zaawansowany nie będzie raczej przeznaczał 0-4h, tylko zdecydowanie więcej. Nie oznacza to, że w dalszym kroku nie można określić sobie ile chce się przeznaczyć czasu na treningi w ramach planu:

1e2f9bb56098eda38ca39566bdad6f79.jpg

Aczkolwiek jak widać ramy czasowe są (chyba) zależne od poprzedniego kroku. Ok, wybieram 8h...

d1b715709462000f001e23b33410b84e.jpg

Domyślnie podpowiada zaznaczenie wszystkich dni w tygodniu, co nie oznacza, że w planie wszystkie dni tygodnia będą dniami treningowymi! Część z nich będzie dniami regeneracyjnymi, ale jeśli część dni chcemy przeznaczyć na inne treningi (np. pływanie/bieganie) czy po prostu inne zajęcia i treningi nie wchodzą w rachubę, to odznaczamy je (jak na powyższym obrazku).

Kolejnym krokiem będzie określenie dnia przeznaczonego na długą jazdę. Domyślnie wg Garmina jest to sobota, ale oczywiście można zmienić:

1db7ae651d3d7620660e830b2bdcd4ea.jpg

Tu zmieniłem na niedzielę. Jak widać dni które zostały oznaczone jako "nietreningowe" są tu nieaktywne.

Wreszcie określamy na kiedy chcemy uzyskać szczyt czy planowany jest start:

3677f41a3e1b7c89b9d4970ddd7339a6.jpg

Domyślnie 22 tygodnie od dnia sporządzania planu, ale można zmienić ramy czasowe od 6 do 30 tygodnia od dnia sporządzania planu.

Następnym krokiem jest podsumowanie:

2cc4a3518af0120effd387fa0096220e.jpg

Jeśli coś jest nie tak, poprawiamy wciskając "Edytuj". Jeśli wszystko jest OK, to wciskamy "Utwórz plan" co wygeneruje plan wg naszych wymagań i danych:

5b08123e05525ae70bd163060dbc05b5.jpg

• samuraj_84 lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#9384 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 październik 2020 - 08:34

(cd. przekroczenie ilości grafik)

Wciśnięcie "Pokaż szczegóły":

148ded9668adf6c658b477d8ca2ede6b.jpg

Otworzy ogólny zarys planu i dostęp do najbliższego treningu i całego harmonogramu.

Co więcej - każdy trening można indywidualnie edytować i dopasować do swoich wymagań. Wystarczy kliknąć. 

I tak kliknięcie w "Harmonogram" można przeglądnąć co nam Garmin zaproponował.

36b33b99f3bda26cb1c6867d2dc805dd.jpg

Kliknięcie w dowolny trening spowoduje otworzenie przeglądu tego treningu:

3eaa3c00a2b3df4eb8d8623940cf84b6.jpg

Jak widać trening można edytować tak z planu treningowego, jak normalnie z kalendarza. Oczywiście kalendarz jest obsadzony treningami z planu:

437de6ec0551feb8ddf9331be239374f.jpgjeśli chcemy sobie przesunąć trening to po prostu przesuwamy, ewentualnie usuwamy czy robimy edycję danego treningu. 

No to teraz jak ktoś chętny do spróbowania, to zachęcam ;) - w odróżnieniu od Pace Pro plany treningowe dostępne są dla każdego użytkownika urządzeń garmiowskich (byleby kalendarz obsługiwały).

• samuraj_84 lubi to

#9385 worms14

worms14
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2020 - 09:17

Dokładnie korzystam z tych możliwości treningowych od chwili zakupu licznika, gorzej ze systematycznością u mnie.

Specialized Epic FSR      RockriderXC100S

#9386 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 październik 2020 - 10:23

Zgadza się, to mniej więcej pojawiło się w chwili premiery 1030+

A przy okazji: od 23 września dostępne jest oprogramowanie beta dla Fenix 6 (i pochodnych), oprócz poprawek i ulepszeń, wprowadzają:

• Added support for Daily Suggested Workouts, which are recommended based on previous activities. One can disable this from activity settings. (Run/Bike > Menu > Training > Workouts > Today's Suggestion.)
  • Added support for the Track Run activity, which allows one to record outdoor track data including distance in meters and lap splits on a standard shape 400m track.
  • Added support for Improved Recovery Time, which takes users stress, sleep, relaxation and physical activity in consideration.
  • Added support for configuring non-zero power averaging for Biking activities. (Activity Settings > Power Averaging)
  • Added support for configuring backlight settings during the sleep window. (Settings > System > Backlight > During Sleep.)
  • Added support for training and breathwork workout categories to properly handle launching workouts from calendar view and prompting yoga, strength, cardio, breathing, and pilates workouts.
  • Added Training Status explanation tip in the Training Status widget.
  • Added support for displaying the map scale when panning/zooming the map.

Lista dość hymmm... spora, jednak można zauważyć, że propozycje treningów można wyłączyć (dla malkontentów czy bardziej zaawansowanych ;)), dla biegających po standardowym torze 400m (stadion) dochodzi automatyczne okrążenie, ciekawe jakie będą rady odpoczynków dla zestresowanych i niewyspanych - może stąd te dziwne propozycje na Edge? 

• artho lubi to

#9387 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2020 - 22:06

[mention]Prozor [/mention] - aż mnie skusiłeś tymi planami od Garmina, sklikałem, słuchać się pewnie nie będę ale jako inspiracja to czemu nie :)

Przy okazji zapytam, polecasz jakieś pole do estymacji mocy które jako tako sprawdza się w terenie?

#9388 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 październik 2020 - 08:40

Zawsze warto sprawdzić, co tam algorytm ciekawego może zaproponować przy określonych przez nas wymaganiach - obciążenie treningowe, dni i czas treningu, no i oczywiście pod co docelowo ten trening ma być.

Sam w terenie używam HRtoPower - zalety to przede wszystkim kalibracja wg rzeczywistego pomiaru mocy i FTHR:

c5c64285b9b72dc3e4bb32c323d6e52a.jpg

dzięki czemu można dość dobrze oszacować średnią moc i TSS. Wystarczy używać pola również na rowerze szosowym z miernikiem mocy, żeby móc później oszacowywać moc przynajmniej w podobnych aktywnościach. 

Minus? Nie umieszcza mocy w polu mocy. Jest to dodatkowy zapis, przez co jeśli ktoś chciałby mieć bezpośrednio interpretowane wyliczenie jako pomiar, to trzeba posiłkować się małymi kombinacjami np. wczytanie fit do golden cheetah i bezpośredni eksport do strava wtedy moc z pola będzie w strava i serwisach pobierających dane ze Strava. Co ciekawe, import takiego pliku powoduje, że GCh przelicza dane mocy i umieszcza je w polu moc nieco przerabiając. Jak to robi - nie wiem, ale nie jest to zwykłe kopiuj-wklej, uwzględnia brak kadencji (skutek: brak mocy) i modyfikację danych. Widzę w zakładce "Extra" Data info: CIQ 'HR2Pwr' -> STANDARD POWER i być może to w efekcie daje przetworzenie danych z tego pola do pola mocy.

Zwłaszcza w najnowszej rozwojowej wersji GCh zaimportować plik w zakładce Details wejść w Raw Data i z zakładki Developer i porównać kolumnę HR2PowrA do zakładki Basic Data i kolumny Power. Stąd eksportowane pliki z GCh są przyjmowane jako normalne pliki z mocą. 

O ile eksport czy synchronizacja bezpośrednio z GCh ze Strava jest jak najbardziej wykonalne, to eksport do fit i import do Connect jest możliwe, ale skutkuje utratą pewnych danych (w tym chyba wszystkich IQC, pozostają podstawowe dane jazdy), czy brakiem sygnatury na jakim urządzeniu zostało to zarejestrowane. No i chyba odrzucone będą dane stanu/efektu treningu. Stąd trzeba wybierać, co się w connect chce mieć.

Ale są słupki wykresów stref pulsu, czy krzywa mocy.  

Jeśli dane są przerabiane przez inne oprogramowanie/serwis (np. TP itp.) to jak najbardziej plik wyeksportowany z GCh spełnia swoją rolę.

Oczywiście należy mieć na uwadze, że jest to tylko oszacowanie i może być obarczone sporym błędem, choć można to skalibrować i różnice mogą nawet niewielkie.  Można tego używać nie tylko w terenie, ale też np. na zajęciach spinningu itp.

• Marcin321 lubi to

#9389 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 październik 2020 - 09:14

@prozor czapki z głów za poświęcony czas aby to rozłożyć na czynniki pierwsze i opisać. 

Również korzystam z gotowego treningu, i myślałem że te treningi są tam od zawsze dostępne  :D

Dla amatora który dopiero się uczy jak trenować poprawnie, a nie ma trenera to bardzo polecam te gotowe treningi. Są zgodne z podstawowymi lekturami o trenowaniu, i dają jakiś pogląd jak w przyszłości sobie modyfikować/ układać własny plan treningowy. Teraz jestem na 7 tygodniu z 12 treningu "jazda górska". Zdecydowanie ciekawiej jest pojeździć w oparciu o plan treningowy, a tu jest duża elastyczność pod kątem modyfikacji i zmiany dni treningowych. 

#9390 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 06 październik 2020 - 18:26

Dokładnie korzystam z tych możliwości treningowych od chwili zakupu licznika, gorzej ze systematycznością u mnie.

Jak je oceniasz?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#9391 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 06 październik 2020 - 19:25

Coś mnie podkusiło i w zeszłym tygodniu zaktualizowałem firmware w moim Edge 820 do wersji 12.70. Od razu nastąpił wzrost zużycia baterii, o niemal 100%. Wracam do wersji 11.2o z którą nie miałem żadnych problemów. 

#9392 steve69

steve69
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 06 październik 2020 - 20:27

Coś mnie podkusiło i w zeszłym tygodniu zaktualizowałem firmware w moim Edge 820 do wersji 12.70. Od razu nastąpił wzrost zużycia baterii, o niemal 100%. Wracam do wersji 11.2o z którą nie miałem żadnych problemów. 

Jak wrócisz do 11.20, to daj znać, czy pomogło. Również zaktualizowałem do 12.70 i też nie jestem zadowolony.

#9393 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 październik 2020 - 22:49

O ile nie zrobiliście kopii zapasowej danych przed aktualizacją (pewnie nie), to i tak stracicie wszystkie dane/ustawienia. Warto choć profile skopiować. Ale jeśli i tak będzie reset do wartości fabrycznych po przywróceniu starej wersji, to może warto teraz zrobić reset do wartości fabrycznych? Bardzo często pomaga to właśnie z problemem zwiększonego zużycia energii.

#9394 steve69

steve69
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 07 październik 2020 - 07:17

Tu nie tylko o drenaż baterii chodzi. W ostatnich aktualizacjach popierniczyli coś z nawigacją. Na forum Garmina sporo osób na to narzeka. Sam się o tym przekonałem, gdy parę dni temu jechałem "po śladzie". Komunikaty nawigacyjne, które pokazywał 820, były "z czapy wzięte".

#9395 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 11 październik 2020 - 11:39

Varia 510 vs 515? 

Jakie są podstawowe różnice i czy warto dopłacać do 515?

#9396 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 11 październik 2020 - 11:41

515 ma dodany Bluetooth czyli możesz używać telefonu do odczytu wiadomości z radaru. Jak masz kompatybilny licznik to zbędny bajer.
  • Born Ready lubi to

#9397 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 11 październik 2020 - 11:43

Chyba tylko dodatkiem w 515 jest: "peloton mode" - mniej intensywne światło, BT i niby nieco lepszą baterię.
  • Born Ready lubi to

#9398 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 11 październik 2020 - 13:16

Panowie, dobrze Wam Garminy wyliczają przewyższenia?? Ja dziś jechałem w grupie, po treningu patrzę na Stravie, a ja mam 400m mniej niż inni. Po kliknięciu <correct elevation> Strava dodała aż 500m up.

#9399 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 11 październik 2020 - 14:11

W ostatnich wersjach fw problem ten był rozwiązany.
  • EmPe lubi to

:) 

#9400 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 11 październik 2020 - 14:26

Jest wiele postów na ten temat tutaj wcześniej, sporo do poczytania - w skrócie pomijając wpadki firmwareowe związane z liczeniem przewyższeń (więc na wszelki wypadek zaktualizuj do najnowszego firmware) to barometryczny czujnik wysokości jest po prostu podatny na warunki atmosferyczne.

• EmPe lubi to

Dodaj odpowiedź