Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 05 maj 2021 - 17:42
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
- sirkozi lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 05 maj 2021 - 19:18
Ja robienie swoich kompilacji zarzuciłem odkąd do życia koledzy przywrócili stronę garmin.osmapa.pl. Teraz leci to automatem co poniedziałek, wersja light jest do pobrania tamże, dane na 3 Maja.Ostatnio miałem właśnie wersję light, była ok. z innej strony, szukałem nowej wersji tam ale jest tylko ze stycznia.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
- Prozor i Ulepekin lubią to
Napisano 05 maj 2021 - 20:24
Ok, dzięki - czyli działa tak jak działać powinno. I raczej wybór szlaku powinien działać jak wybór kursu łącznie z ClimbPro (domniemam), bo akurat to w przypadku jazdy górskiej baaardzo się przydaje.
Mapy Trilforks jakie sprawdzałem (dostałem do sprawdzenia, trzeba było je odblokować we własnym zakresie ) to wersja 2018.20 i nie posiadają routingu. Być może późniejsze wersje posiadają routing i można po nich nawigować, ale w/w wersja służyła tyko jako nakładka na siatkę dróg innej mapy. Czyli niepraktyczne.
Można sprawdzić czy te mapy mają routing i nadają się do nawigacji po podłączeniu Edge z tymi mapami do BaseCamp i wytyczyć jakąś trasę po ścieżkach. arturooo3 - możesz spróbować? Ciekaw jestem
Napisano 05 maj 2021 - 20:46
Można sprawdzić czy te mapy mają routing i nadają się do nawigacji po podłączeniu Edge z tymi mapami do BaseCamp i wytyczyć jakąś trasę po ścieżkach. arturooo3 - możesz spróbować? Ciekaw jestem
Dzisiaj odblokowałem dopiero na Edge-u 830 bo w sumie nie używam tych map to odświeżyłem temat (wcześniej miałem odblokowane w Edge-u 530). Po odblokowaniu (poprzez zalogowanie się na konto Trailforks przez Garmin Connect Mobile) mapy wyświetlają się w urządzeniu, natomiast po podpięciu do PC leci jeszcze update do najwyraźniej nowszej wersji. Obecnie jest to "Trailforks 2020.20 wer. 20.20". No niemniej wychodzi na to, że routuje:
Co ciekawe BaseCamp nie wyświetla kolorów szlaków Trailforks. Może to normalne? Nie wiem.
- Prozor lubi to
Napisano 05 maj 2021 - 21:41
THX - czyli jest już jak być powinno, więc pewno powinny być również dane DEM (albo czerpie z mapy DEM), co oprócz robienia za kurs na szlaku będzie pewno miało i ClimbPro. Kolory może są niestandardowo rozwiązane, może TYP, którego BaseCamp nie rozpoznaje. Może coś specjalnego dla Edge, licho wie...
Napisano 07 maj 2021 - 08:23
Jak działa ten radar rowerowy Garmina chyba nie trzeba nikomu tutaj tłumaczyć ale jeśli ktoś nie wie to podsyłam linka :
Radar ZDECYDOWANIE polecam !
Varie RTL515 mam sparowaną z komputerem Garmin Edge 520.
I teraz pytanie za 100 punktów:
Jak sprawdzić poziom naładowania Varii ?
Moje rowerowe foty z Jury:
Napisano 07 maj 2021 - 08:26
Tak to wiem, ale z poziomu tego komputera sie nie da ?
Napisano 07 maj 2021 - 08:29
Czujnik -> informacje -> bateria (nowa/ok/słaba/i coś na końcu), a najlepiej w widżecie oświetlenia czy polu IQ oświetlenia (tryb i poziom naładowania).
Temat radaru wielokrotnie wałkowany na wątku dotyczącym garminów, łączę z właściwym wątkiem.
Napisano 07 maj 2021 - 08:34
Właśnie Edge 520 w tych widżetach/ zakłądkach nie pokazuje mi nic. Poziom naładowania baterii " - " zero informacji ...
Napisano 07 maj 2021 - 09:06
Przede wszystkim stan baterii sprawdzasz w czujniku "radar", jak i w czujniku "światła".
Na czujnikach "Połączone światła' masz listę połączonych świateł z orientacyjnym poziomem naładowania akumulatorów. Po dotknięciu/kliknięciu na dane światło uzyskasz informacje o świetle z dodatkowymi możliwościami np. sprawdzenia informacji (tu stan baterii), aktualizacji oprogramowania, czy usunięciu światła.
No i oczywiście pytanie, czy dobrze sparowałeś światło radaru, bo parowanie radaru to jedno, a świateł to drugie. Instrukcję czytałeś? Bez sparowania świateł będziesz miał tylko stan radaru.
Poziom baterii w urządzeniach ANT+ często jest raportowany z opóźnieniem. No chyba, że masz tak przez cały czas.
Możesz użyć standardowych pól danych: światła -> stan naładowania baterii, stan kąta wiązki (nie dotyczy radaru), tryb oświetlenia, połączone światła.
- Kufir lubi to
Napisano 07 maj 2021 - 13:23
Hmm, właśnie w Fenixie (Garmin Express) pojawiła się aktualizacja map opisana jako:
- Coverage of Pacific (495.81 MB)
- Coverage of North and South America (618.56 MB)
- Coverage of Europe, Middle East & Africa (504.35 MB)
- TopoActive Europe (11.65 GB)
Czyżby jakiś gratis od Garmina? Coś mało megabajtów na szczegółowe mapy ale w sumie niemało jak na kompletnie ogólne.
Napisano 07 maj 2021 - 15:05
Wszystkie podstawowe informacje na Twój temat są synchronizowane z Twojego na bieżąco (jak rozumiem) aktualizowanego konta w ekosystemie Garmina. Jak chodzi natomiast stricte o konfigurację pól danych, to szczerze mówiąc ostatnim, co chciałbym byłaby konieczność wyciągania telefonu, by zmienić jakieś pole danych. W Edge 830 przytrzymujesz palcem 2 sekundy wybrane pole danych i następnie możesz albo zamienić je z innym albo wybrać inne z listy wszystkich dostępnych pól danych tak wbudowanych jak i tych stworzonych przez 3rd party deweloperów i doinstalowanych ze sklepu ConnectIQ.
Napisano 07 maj 2021 - 15:10
Przede wszystkim stan baterii sprawdzasz w czujniku "radar", jak i w czujniku "światła".
Na czujnikach "Połączone światła' masz listę połączonych świateł z orientacyjnym poziomem naładowania akumulatorów. Po dotknięciu/kliknięciu na dane światło uzyskasz informacje o świetle z dodatkowymi możliwościami np. sprawdzenia informacji (tu stan baterii), aktualizacji oprogramowania, czy usunięciu światła.
No i oczywiście pytanie, czy dobrze sparowałeś światło radaru, bo parowanie radaru to jedno, a świateł to drugie. Instrukcję czytałeś? Bez sparowania świateł będziesz miał tylko stan radaru.
Poziom baterii w urządzeniach ANT+ często jest raportowany z opóźnieniem. No chyba, że masz tak przez cały czas.
Możesz użyć standardowych pól danych: światła -> stan naładowania baterii, stan kąta wiązki (nie dotyczy radaru), tryb oświetlenia, połączone światła.
Dziękuję ślicznie za pomoc. Miałem sparowany tylko radar.
Napisano 07 maj 2021 - 15:31
czy 830 jest już łatwo konfigurowalna z telefonu, czy też trzeba się męczyć jak z 530? (bo rozważam zmianę z Bolta)
To co musisz konfigurować w 530 prosto w urządzeniu, tutaj też musisz. Jedyna różnica jest taka, że z powodu dotykowego ekranu jest to szybsze i przyjemniejsze.