Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10041 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 kwiecień 2021 - 09:37

Są aktualizacje Beta dla:

Forerunner 945 v. 6.85 Beta
Forerunner 745 v. 4.85 Beta
Forerunner 245 v. 6.85 Beta
Forerunner 245M v. 6.85 Beta

plus Fenix 5 (ale tam popierdółki związane z inReach i Explore)

W tych aktualizacjach wyżej wprowadzają sporo tego, co było już w Fenix 6, ale parę dodatków też jest, np. FR945:

Added sleep tracking widget with sleep score and insights by Firstbeat AnalyticsTM.
Added the ability to rate the perceived effort and feel of a Run, Bike, or Swim activity. The prompts appear during activity save. Go to [Activity] Settings > Self Evaluation for options.
Added Ultra Run activity profile.
Added VO2 Max for Trail Run activities.
Improved results for daily Body Battery calculations.
Updated Intensity Minutes determinations to align with guidance from CDC.
Added metabolic calories into the total calories reported in the calories data field and recorded in the activity file.
Improved feedback on stress level readings.
Improved altimeter auto calibration during activities.
Improved power meter calibration and settings.
Improvements to swimming activities.
Fixed some metronome interference with wrist-based cadence.
Other minor improvements and bug fixes.

W F6 nie ma jeszcze określenia odczuwalnego zmęczenia po treningu, a to dla niektórych byłaby fajna opcja (zresztą dla Edge też), i opcja oszacowania VO2max dla biegów terenowych.

• artho lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10042 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 02 maj 2021 - 13:28

https://www.bikeinn....hrm/137180531/p

530 Bundle

Może ktoś akurat nosi się z zamiarem zakupu.
Cena mega.

#10043 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 02 maj 2021 - 15:16

Kupić, sprzedać czujniki, i wychodzi za półdarmo :)

#10044 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 maj 2021 - 15:42

Właściwie ja popatrzeć na resztę: https://www.bikeinn.... desc&&&start=0

to bez czujników kosztuje 1250 zł (też nieźle), różnica ceny czujników to 78 zł. Zdecydowanie warto dołożyć, nawet jeśli ktoś już czujniki ma, to faktycznie sprzedaż za jakąkolwiek cenę (byleby sumarycznie >78 zł) będzie się opłacać ;)

#10045 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 03 maj 2021 - 20:12

Witam
Mam pytanie odnośnie możliwości korzystania przez sprzęt garmina w tym przypadku garmin edge 1030 z internetu z zegarka Apple Watch Lte? Czy jest może jakiś program który umożliwiałby taka współpracę i garmin mógłby się połączyć z zegarkiem i korzystać z internetu oraz pobierać powiadomienia jak z telefonu?
Przyznam ze odkąd nam watcha lte to telefon na wyjazdy jest zbędny brakuje jedynie komunikacji właśnie z garminem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#10046 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 maj 2021 - 20:32

Nie wydaje mi się, by Apple Watch miał możliwość hostowania Wifi, przynajmniej starsza 3-ka z tego co pamiętam nie miała. A nawet gdyby miał to kolejna sprawa to oprogramowanie na Watcha od Garmina a tego niestety nie ma.

#10047 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 maj 2021 - 21:03

Musi być connect, pośredniczący w wymianie danych. Samo Wifi nie wystarczy, bo jest wyłączane w czasie aktywności.

#10048 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 04 maj 2021 - 21:55

Panowie jak ustawić w Garminie 530, żeby podczas ładowania kursu , wyświetlał się tylko dany przejazd.

Na mapie mam nakładające się inne kursy , co prawda w innych kolorach, ale mapa jest mniej czytelna.

#10049 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 maj 2021 - 08:15

Widoczne zapewne nie są inne kursy, tylko segmenty. Jak wyłączysz segmenty to jest lepiej. Mi się mimo wszystko taka widoczność też nie podoba. Czasem fajne by było jakby mieć w tle czarno-białą mapę a kolorem tylko ślad do przejechania i ten pokonany. Prze to upstrzenie mapy przy większym oddaleniu czasem trudno się na szybko wyłapać. Nie pomaga nawet mapa w wersji light.

#10050 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 05 maj 2021 - 08:24

Panowie jak ustawić w Garminie 530, żeby podczas ładowania kursu , wyświetlał się tylko dany przejazd.
Na mapie mam nakładające się inne kursy , co prawda w innych kolorach, ale mapa jest mniej czytelna.

Zapewne masz włączone w opcjach stałe wyświetlanie kursu na mapie. Wyłączysz to w ustawieniach danego kursu.

#10051 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 05 maj 2021 - 11:29

Hejka Pany...Stałem się szczęśliwym (mam nadzieję ;) )posiadaczem Edge 830. Podczas konfiguracji przesłało mi dane o czujnikach, wszystko pięknie tylko teraz widzi je, tak jakby podwójnie, tzn. mam Assioma, a on dodatkowo widzi jakiś pomiar opatrzony jakimś długim numerem, mam opaskę Mio, widzi jakieś dodatkowe tętno, nazwa to też jakiś nr. Oprócz tego cały czas wyszukuje czujnik prędkości (nigdy nie używałem). Pousuwać to co mi nie znane?? Rozumiem, że to wyszukiwanie wpływa na większy pobór energii?? Podobna sytuacja była w Fenixie ale tam widział tylko dodatkową moc, na dodatek z automatu zawsze się łączył z tym nie znanym, co wpływało czasem na brak pomiarów. Dopiero jak wymuszałem ręcznie połączenie z Assioma to wszystko działało bez zastrzeżeń...Ktoś? Coś? ;)

• artho lubi to

#10052 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 maj 2021 - 11:35

Pewnie jedno oznaczenie, to BT, a drugie ANT+. Dodaj tylko jedno, usuń czujnik prędkości i tyle.

• EmPe lubi to

#10053 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 05 maj 2021 - 11:42

To skoro już jesteśmy w temacie czujników. Moja lepsza połówka ma Edge 130 plus, sparowane ma swoją prędkość i tetno. Głupi komputerek cały czas wyszukuje czujniki na moim rowerze, a nigdzie nie widzę ustawienia żeby tego nie robił. Da się coś z tym zrobić?

#10054 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 05 maj 2021 - 11:56

Pewnie jedno oznaczenie, to BT, a drugie ANT+. Dodaj tylko jedno, usuń czujnik prędkości i tyle.

Widzisz, o tym nie pomyślałem, ale pewnie masz rację. Domyślam się, że Fenix domyślnie łączył się po BT i stąd to gubienie sygnału, bo na ANT+, nigdy takich rzeczy nie było. Dzięki :)

#10055 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 maj 2021 - 12:06

Jeżeli łączył się z numerkiem, to było to łączenie po ANT+. Połączenia BT są określane nazwą urządzenia, ale mogą nie wszystko przesyłać np. mogą być nie przesyłane dane dynamiki w przypadku pomiaru mocy. Sprawdzenie po czym się łączy: Dane czujnika -> Sieć BLE lub ANT+.

W ustawieniach kursów, których nie chcesz widzieć na stałe na mapie, ustaw przełącznik Ustawienia -> Zawsze wyświetl na wyłączony.
Włącz tylko dla tych kursów, które chcesz widzieć na mapie nawet bez włączonej nawigacji. Oczywiście wyłączenie "zawsze wyświetl" nie wpływa na widoczność kursu podczas nawigacji, jednak będzie on widoczny tylko i wyłącznie podczas nawigacji.

Włączenie wyświetlania określonych kursów jest praktyczne zwłaszcza do wyświetlenia np. szlaków. Robię tak zwłaszcza dla ścieżek pobranych z Trailforks - każdy ze szlaków pobranych jako kurs oznaczam odpowiednim kolorem kursu i wyświetlam na mapie wszystkie kursy/szlaki danej okolicy. Rzut oka na mapę i widzę gdzie który szlak przebiega, wybór szlaku do jazdy spowoduje prowadzenie po danym szlaku wraz z nawigacją i ClimbPro dla szlaku. Skrzyżowania również są widoczne i mam możliwość wyboru innego kursu.
Niby w 530/830/1030+ została wprowadzona integracja z Trailforks, ale raczej szlaki nie są oznaczane odpowiednimi kolorami (no chyba, że się mylę) i nie wiem czy można po nich nawigować dokładnie tak jak po kursach i czy działa ClimbPro. Sprawdzał może ktoś?

To skoro już jesteśmy w temacie czujników. Moja lepsza połówka ma Edge 130 plus, sparowane ma swoją prędkość i tetno. Głupi komputerek cały czas wyszukuje czujniki na moim rowerze, a nigdzie nie widzę ustawienia żeby tego nie robił. Da się coś z tym zrobić?

Dodaj te czujniki, a następnie je wyłącz (ale nie usuwaj!). Czujnik wyłączony nie będzie wyszukiwany.

#10056 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 05 maj 2021 - 12:20

Jeżeli łączył się z numerkiem, to było to łączenie po ANT+. Połączenia BT są określane nazwą urządzenia, ale mogą nie wszystko przesyłać np. mogą być nie przesyłane dane dynamiki w przypadku pomiaru mocy. Sprawdzenie po czym się łączy: Dane czujnika -> Sieć BLE lub ANT+.

Problem w tym, że w ustawieniach jak patrzę to w obu przypadkach łączy się po ANT+... To co on widzi w takim przypadku??

Sytuacja wygląda tak:

-podwójny pomiar mocy

-podwójny pomiar tętna

-jakiś czujnik prędkości

-jakiś czujnik kadencji

Jak pousuwam te nie znane mi, to nie zakłóci to pracy??

#10057 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 05 maj 2021 - 12:23

Chce sobie zaktualizować mapy w Edge, na tej stronie widać że dość aktualna bo niby z 3 maja, mam wybrać który plik bo zapomniałem ?d8d155a13ca4d31901b06d1f45a2e2ca.jpg

#10058 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 05 maj 2021 - 12:26

Trilforks koloruje szlaki i są widoczne na mapie natomiast nie wiem czy to są kolory odpowiadające szlakom. To działa jako mapa-warstwa szlaków, raczej są routowalne bo appka ConnectIQ Trailforks po nich generuje trasy, ale ręki sobie uciąć nie dam:

f44Cz2P.jpg

@EmPe, nie zakłóci - śmiało możesz wszystkie usunąć a potem dodać na nowo wybrane. Jeżeli chcesz dodać więcej możesz je wyłączyć, tj. możesz mieć dodane sensory a następnie "Enabled" odznaczyć.

• Prozor lubi to

#10059 dodoelk

dodoelk
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądEłk

Napisano 05 maj 2021 - 12:36

Chce sobie zaktualizować mapy w Edge, na tej stronie widać że dość aktualna bo niby z 3 maja, mam wybrać który plik bo zapomniałem ?d8d155a13ca4d31901b06d1f45a2e2ca.jpg

Do Edge mapa podstawowa, albo sama Polska, albo z przygraniczem.

#10060 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 maj 2021 - 12:43

Trilforks koloruje szlaki i są widoczne na mapie natomiast nie wiem czy to są kolory odpowiadające szlakom:

0548ea464a6fc6fc2045d88026294df9.jpg

9a5ca224e1f99de809548c3b679187f4.jpg

@EmPe, nie zakłóci - śmiało możesz wszystkie usunąć a potem dodać na nowo wybrane.

Ok, dzięki - czyli działa tak jak działać powinno. I raczej wybór szlaku powinien działać jak wybór kursu łącznie z ClimbPro (domniemam), bo akurat to w przypadku jazdy górskiej baaardzo się przydaje.

Dla E1030 trzeba stosować sposób podany przeze mnie, czyli ściąganie szlaków w formie kursów, odpowiednie ich kolorowanie (wybór koloru) i wyświetlanie na stałe. Sprawdzałem starą wersję mapy Trialforks dodać do E1030 (po usunięciu zabezpieczeń, oczywiście dla czysto "naukowego" celu), ale wyświetlana była siatka szlaków w formie czarnych dróg, mało widocznych. Być może pomógłby dobór TYP dla tej mapy, nie próbowałem.

Chce sobie zaktualizować mapy w Edge, na tej stronie widać że dość aktualna bo niby z 3 maja, mam wybrać który plik bo zapomniałem ?

Wybierz Light - czytelniejsza, szybsza. Ale właściwie wrzuć obie i sprawdź, która Tobie bardziej pasuje. Po prostu wyłącz jedną i sprawdź, później wyłącz tą włączoną, a włącz drugą. Włącz na stałe tą, która Tobie bardziej odpowiada.

Dodaj odpowiedź