Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#10001 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:43

Dzięki Prozor, właśnie wgrałem betę i wszystko działa super. Rzeczywiście synchronizuje się od razu sam z telefonem. Mapy też nieco inaczej wyglądają, ale to muszę przetestować w trakcie jazdy.

#10002 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2021 - 18:43

Dziś po machaniu kettlami garmin connect pokazał mi coś takiego:

a034ee6cdf5149418a672727e33906b4.jpg

Oczywiście ćwiczenia trzeba wpisać, do tego chyba nie wszystkie ćwiczenia zmapowali. Powyższe „kettle z podłogi na półke” daje zaznaczone dwójki, czwórki, pośladki i coś z pleców, a brakuje ramion, bicepsów/tricepsów IMHO. Swingi na bank ćwiczą „lower back” - a tu zero. Robiłem siady i wykroki a łydek zero w co też nie bardzo wierzę. Ale gadget fajny :)
  • artho lubi to

#10003 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 kwiecień 2021 - 14:02

Kolejna pubiczna beta, tym razem do rodziny Fenix 6 i pochodnych np. 

Fenix 6X Pro/6X Pro Solar
Ver. 16.30 Beta - 04/23/2021
  • Added step counting to backcountry ski ascents.
  • Improved functionality of navigation features with Garmin Explore.
  • Improved altimeter auto calibration during activities for MARQ and fenix 6 Pro devices.
  • Improved power meter calibration and settings.
  • Improved device name shown when mounted to a Windows computer to be more descriptive. (Only applies to Enduro and fenix 6)
  • Fixed issue where podcasts may not display correctly on device.
  • Fixed incorrect translation within "Suggested Workouts" when language set to Czech.
  • Fixed potential crash when sending a Quick Text from inReach Remote.
  • Fixed issue with wrong activity types shown when syncing with Garmin Explore.
  • Fixed distance and time values for tracks/routes synced from Garmin Explore.
  • Fixed issue with watch face labels missing when using certain languages.
  • Fixed potential crash when starting a golf round on a nine-hole course.
  • Fixed issue with device name within Garmin Connect Mobile for Enduro.
  • Fixed issue with "Coriolis Effect" naming. (Only applies to tactix Delta - Solar Edition with Ballistics)
  • Fixed battery drain issue after disconnecting from a paired inReach device.
  • Fixed backlight behavior during sleep periods.
  • Fixed issue with backlight not respecting device settings when entering power controls page.

(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section

Jak widać nowość jedna i to dla specyficznych zastosowań, reszta ulepszenia i poprawki, aczkolwiek raczej nic, co mnie by zainteresowało, czyli raczej testować nie będę i poczekam na ostateczną wersję.

• EmPe lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10004 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 11:22

Ja z kolei zauważyłem po przesiadce z Edge'a na Fenixa, że po wciśnięciu lap'a telefon mi gada, które okrążenie ukończyłem i ile trwało

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#10005 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 11:31

A tego w Edge-ach nie ma? Jakoś nawet zapomniałem. Tylko aby działało trzeba pamiętać o włączonym Garmin Connect.

Ja z kolei zauważyłem kilka dni temu, że wbudowane w Fenixa mapy Garminowskie nie mają route-owania samochodowego. Więc po wybraniu opcji route-owania "Automobile" lub "Motorcycle" rysują prostą kreskę do punktu. Z jednej strony zrozumiałe, w końcu licencja na mapy turystyczne/biegowe/rowerowe ale skoro urządzenie umożliwia, to troszkę szkoda. Gdy punkt mam zachowany w Fenixie końcówkę trasy lubię dojechać już nawigując Fenix-em a nie Google Maps-em w samochodzie. Rozwiązaniem na ten "problem" w moim przypadku okazały się dołączone do zegarka mapy PL Topo, które mają opcję route-owania także "Automobile" oraz "Motorcycle". Dla aplikacji "Navigate" po prostu włączyłem mapy PL Topo. Sprawdza się dobrze, przeliczanie jest momentalne.

#10006 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 25 kwiecień 2021 - 11:59

A tego w Edge-ach nie ma? Jakoś nawet zapomniałem. Tylko aby działało trzeba pamiętać o włączonym Garmin Connect.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, wczoraj to dopiero zauważyłem. GC mam zawsze włączone.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
  • artho lubi to

#10007 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 26 kwiecień 2021 - 20:48

Pomożecie?

Przesiadłem się dzisiaj z 520 na 530.

Mam zrobioną trasę w Stravie. Chcę ją przesłać z aplikacji w telefonie na 530. Daję ikonę udostępnij, pokazuje mi różne sposoby. Próbowałem wi-fi, między urządzeniami.

Mam to samo Wi-fi, bluetooth itd i nie chce mi odszukać Garmina.

W czym może być problem?

Dzięki

#10008 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 kwiecień 2021 - 21:03

Każda trasa w Strava (premium) będzie synchroniowana z kursami connect. Wystarczy zsynchronizować. Ale jak chcesz na siłę, to pobierz na telefon (obojętnie jak) i wyślij do Connect. Albo udostępnij do Connect. Później wyślij do urządzenia, do którego chcesz - pewno do edge 530.

#10009 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 26 kwiecień 2021 - 21:37

Szukam i nie widzę w kursie na Stravie synchronizacji. 

Stravę mam niby połączona z GC.

Mam Premium. 

GC nie pokazuje mi nowych kursów utworzonych na Stravie bo o tym mówię w razie czego. 

O nowym kursie, który chce wgrać do 530 żeby móc nawigować.

#10010 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 26 kwiecień 2021 - 22:08

Ok to jeżeli coś niespecjalnie chwyta z jakiegoś powodu to chyba najprościej będzie użyć appki ConnectIQ o nazwie: Strava Routes. Wchodzisz w zainstalowane na Edge-u apki ConnectIQ, wybierasz Strava Routes. Mnie wita komunikat, że moje trasy będą automatycznie synchronizowane ale po kliknięciu strzałki wstecz mam dostęp do listy tras stworzonych w Stravie. Po wybraniu trasy można kliknąć "Navigate Route", wybrać rodzaj aktywności i trasa zostanie wczytana.

Inna dość manualna opcja na komputerze to pobrać trasę ze Stravy (wchodzimy w trasę i Export GPX lub Export TCX), import tejże do Garmin Connect Web pod adresem: https://connect.garm.../modern/courses , zapisanie trasy i wysłanie do urządzenia poprzez synchronizację kablem lub poprzez wysłanie jej przez aplikację mobilną.

Natomiast automatyczny import powinien działać dobrze, właśnie wykonałem test:

1. Stworzyłem nową trasę w Stravie web (była automatycznie ogwiazdkowana)

2. Zsynchronizowałem Garmina poprzez apkę na telefon Garmin Connect

3. Trasa pojawiła się na liście

Więc polecam sprawdzić czy na pewno wszystko jest dobrze sparowane, na start przejdź do:

https://connect.garm...ountInformation

i potwierdź, że na liście "Connected Apps" znajduje się "Strava" i opcja "Courses" jest aktywna jak poniżej:

b4X882l.png

#10011 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 05:15

Szukam i nie widzę w kursie na Stravie synchronizacji.

Zaznaczasz gwiazdkę przy kursie, który chcesz wrzucić ze Stravy, wtedy wysyła do GC i dalej do licznika przy synchronizacji.

#10012 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 27 kwiecień 2021 - 05:42

3 razy licznik sam prowadził mnie do Strava Routs, ale pokazywał błąd 0.

Zrobię jeszcze raz bez wi-fi.

#10013 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 27 kwiecień 2021 - 06:53

Jest coś takiego przy łączeniu ze Strava Routs.

Załączone pliki

#10014 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 27 kwiecień 2021 - 07:59

Działa. Nieaktualne. Dzięki za pomoc.

#10015 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 08:33

Działa. Nieaktualne. Dzięki za pomoc.

Pochwal się rozwiązaniem problemu, gdyby ktoś miał w przyszłości podobny. 

#10016 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 08:46

Pewnie kliknął w ten przycisk z napisem "0" i w Garmin Connect Mobile otworzyło się okno z prośbą o zalogowanie do Stravy ;)

#10017 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 kwiecień 2021 - 08:56

Apka Strava Routes chyba nawet nie powinna działać od dłuższego czasu, czyli od wprowadzenia nowego API do przesyłania danych tras z różnych serwisów. Prawdopodobnie raczej nie miał włączonej synchronizacji tras ze Strava, czyli tej drugiej pozycji:

bc61d887b7d2215d22c6ebf35b872288.png

To samo dotyczy np. RWGPS, Koomot itd. 

#10018 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 09:07

Faktycznie pewnie lepiej ją odinstalować, przy teście trasę niby pobrała ale później działała w tle i utrudniała wyłączenie Edge-a.

#10019 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 27 kwiecień 2021 - 09:14

Pochwal się rozwiązaniem problemu, gdyby ktoś miał w przyszłości podobny. 

Zadzwoniłem do Garmina. Faktycznie nie miałem w GC włączonej opcji:

Dane udostępnione z aplikacji Strava do konta Garmin Connect - Kursy.
Po włączeniu opcji licznik się połączył, ale dalej pokazuje się ta sama strona z błędem, gdy paruje.
Żeby było śmieszniej trasy zaczęło mi przenosić do licznika co zobaczyłem przez przypadek :-)

#10020 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2895 postów

Napisano 27 kwiecień 2021 - 09:35

Odinstaluj nieaktualną appkę o nazwie Strava Routes. Ona nie ma związku z automatyczną synchronizacją tras i nie jest już do niczego potrzebna. Była przydatna dawniej, obecnie nowy proces jest uproszczony i połączony ze standardową synchronizacją Garmina.

Tutaj wideo z opisem nowej funkcjonalności:

Dodaj odpowiedź