Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 18 kwiecień 2021 - 15:28
Kupujesz w EU i reklamujesz bezpośrednio u nas. Kiedyś był w takim wypadku był tylko rok gwarancji, a od dłuższego czasu już normalnie 2 lata.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przechodziłeś taką procedurę z zakupem za granicą?
Pytam bo mi się zdarzały przygody z niektórymi producentami, typu "Kupione u nieautoryzowanego przedstawiciela więc gwarancje liczymy od daty produkcji"
Gwarancja producenta jest uznaniowa, nie obowiązkowa.
Nie wiem jak w tym przypadku Garmin postępuje.
Chyba najlepiej będzie do nich napisać.
Napisano 18 kwiecień 2021 - 16:30
Tak, reklamowałem Edge 820 kupiony na niemieckim Amazonie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No to git. Ja akurat prawdopodobnie będę szukał kupca na RTL510 które kupiłem w lipcu bo przesiadam się na RTL515 z BLE i nie chciałbym komuś sprzedać bez gwarancji.
Kupione z myślą o rozwijaniu aplikacji i używane parę razy do testów.
Napisano 19 kwiecień 2021 - 09:23
No to git. Ja akurat prawdopodobnie będę szukał kupca na RTL510 które kupiłem w lipcu bo przesiadam się na RTL515 z BLE i nie chciałbym komuś sprzedać bez gwarancji.
Kupione z myślą o rozwijaniu aplikacji i używane parę razy do testów.
Oczywiście, należy pamiętać o udostępnieniu kupującemu oryginalnego dowodu zakupu. "Aby skorzystać z naprawy gwarancyjnej, należy przedstawić oryginał lub kopię paragonu sprzedaży wystawionego przez pierwotnego sprzedawcę." Dotyczy to zwłaszcza akcesoriów, gdzie nie sposób określić daty rejestracji, jednak i przy urządzeniach warto zachować dowód zakupu lub wymiany gwarancyjnej.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 19 kwiecień 2021 - 12:03
Fenix na ręce pokazuje coś co możesz nazwać temperaturą średnią między zewnętrzną a Twoją temperaturą ciała . Ciężko niestety w urządzeniu, które jest w taki sposób noszone mieć odczyt temperatury zewnętrznej, dlatego Garmin sprzedaje osobno bezprzewodowy czujnik temperatury dedykowany właśnie zegarkom oraz nawigacjom turystycznym:
https://buy.garmin.c...-PL/PL/p/107335
Cena w Polsce to około 130zł.
W przypadku Edge-ów problem oczywiście nie występuje, więc i tempe nie jest zgodny z Edge-ami.
Oj, co do ostatniego, to się mylisz:
Napisano 19 kwiecień 2021 - 12:07
Dzięki za sprawdzenie, przyznam, że początkowo cicho liczyłem, że będzie kompatybilny ale im więcej researchu robiłem tym bardziej wszędzie utwierdzany byłem w przekonaniu, że nie są kompatybilne. Najpierw na stronie brak Edge-ów jako kompatybilnych urządzeń a potem na forum Garmina, gdzie widziałem wpis o braku kompatybilności.
Może dodali z czasem a może... nikt nigdy nie sprawdził. Niemniej miłe zaskoczenie!
Napisano 19 kwiecień 2021 - 12:09
Ale czy w aktywności rejestruje temperaturę z tempe, tego jeszcze nie wiem. Sztuka dla sztuki, ale sprawdzę (raczej mały sens z tym jeździć - bieganie to co innego). Na pewno są pola/widżety do rejestracji temperatury z zewnętrznego czujnika np. https://apps.garmin....e1-0ed22c5bbcc3 i to rejestrujące dane w dodatkowym polu IQ (np. do sprawdzenia różnic pomiędzy Edge - Tempe).
Ewentualnie czujnik za okno i stacja temperatury z Edge... Trochę droga, ale co tam
- artho lubi to
Napisano 19 kwiecień 2021 - 12:46
Kamil rozwija własną aplikację na smartfonie docelowo bez ANT+ i potrzebuje łączności BT. Dla niego to jest wymierna korzyść. Dla posiadaczy Edge, raczej żadna. Może tryb "peleton", żeby nie walił kumplom po oczach, ale chyba lepiej doinstalować pole włączające światło tylko jak samochód będzie się zbliżał .
Napisano 19 kwiecień 2021 - 13:03
Co właściwie skłania Was do zamiany na RTL515? Jakie są wg. Was wymierne korzyści?
Tak jak Prozor pisze do rozwijania aplikacji na telefon. Liczyłem na to że będę jeździł z sony xperia active lub czymś podobnym, ale się okazało że bardzo trudno o urządzenie z wbudowanym ANT+ a nawet takie na którym działa ANT+ na USB.
Ostatnio np kupiłem cubot king kong mini 2 (~415zł) który jest wielkości E1000 i będzie się świetnie nadawał na taką nawigację/komputer. Tyle że ANT+ nawet na USB tam nie zadziała. Chcę mieć ze sobą jedno urządzenie a pod USB podpinać wsteczną kamerę działającą z radarem.
Rozsądnie byłoby kupić garmina, ale chcę mieć jedno urządzenie z większymi możliwościami.
Napisano 19 kwiecień 2021 - 13:16
Jakie urządzenia masz na myśli pisząc yrudno o urządzenia z ant+? Bardzo dużo smartfonow ma ant+ np. szajsungi. Chyba, że nie o smartfona "chodzilo"?
Nie chcę tu robić bałaganu w wątku. Jak ktoś jest zainteresowany tematem to zapraszam do
https://szosa.org/to...puter-rowerowy/
- Prozor lubi to
Napisano 19 kwiecień 2021 - 13:16
Jakie urządzenia masz na myśli pisząc yrudno o urządzenia z ant+? Bardzo dużo smartfonow ma ant+ np. szajsungi. Chyba, że nie o smartfona "chodzilo"?
Nie chcę tu robić bałaganu w wątku. Jak ktoś jest zainteresowany tematem to zapraszam do
https://szosa.org/to...puter-rowerowy/
Napisano 19 kwiecień 2021 - 18:47
ale chyba lepiej doinstalować pole włączające światło tylko jak samochód będzie się zbliżał .
które to ?
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 19 kwiecień 2021 - 19:49
Wspominałem kilka stron wcześniej: Smart Bike Lights (np. tu: https://szosa.org/to...ixfr/?p=434351)
https://github.com/m...SmartBikeLights
konfigurator: https://maca88.githu...martBikeLights/
forum: https://forums.garmi...-control-widget
Warto przelecieć po wpisach w/w forum pola, bo sporo wyjaśnia i podaje przykłady użycia.
filtr radaru dodany od wersji 0.9
Budując filtr wystarczy określić, że od zmierzchu do świtu (plus pół godziny po wschodzie i pół godziny przed zachodem) światło ma być wyłączone, dodatkowo wybrać typ filtru: Bike radar, określić odległość od jakiej ma być zastosowany (np. 120m). Dodatkowo można wybrać filtr zagrożenia czyli ma się świecić tylko przy szybszych samochodach, czyli mogłoby mieć zastosowanie np. w mieście - można ignorować światło dla samochodów poruszających się nieco szybciej niż rower, a włączać tylko dla szybszych. Albo pominąć ten filtr.
Dodatkowo można włączyć informację o hamowaniu, czyli jeśli rower zwalnia (filtr Acceleration < -10% i ewentualnie np. prędkość > 8km/h, poniżej już świecić nie musi) ma włączyć się światło nocne migające.
Albo detekcja przejazdu przez tunel -> słaby sygnał GPS, włącz światło.
Budowanie warunków świecenia jest może trochę skomplikowane, ale jak popatrzysz po przykładach to staje się to dość jasne i elastyczne.
Oczywiście należy włączyć zarządzanie światłem w trybie "smart", pozostawienie domyślnego, garminowskiego nie będzie zarządzać oświetleniem wg filtrów.
Jak widać IQ wprowadza sporo możliwości, niedostępnych dla samego urządzenia. W podobny sposób Edge obsługuje czujnik temperatury Tempe - czyli przez pole IQ, bo bez tego faktycznie nie wspiera czujnika Tempe. Ale po dodaniu pola IQ można dodatkowo rejestrować temperaturę z Tempe i porównać ją z czujnikiem wewnętrznym.
Przykładowo ciąg (dla E1030/V510) dla wyłączonego radaru, włączającego się gdy wykryje pojazd poniżej 100m od roweru:
###0,73404416#3,2|Radar:2:7:1C]2.22222I[100]0|:1:0:1D=1##5,4:Varia 510|2,:-1,Off:0|1,Solid:4|1,Day Flash:7|1,Night Flash:6#B2713##2#0#0
Dodanie ciągłego światła hamowania >8km/h do powyższszego:
###0,73404416#5,3|Brake:2:4:1C]2.22222A[-20|Radar:2:7:1C]2.22222I[100]0|:1:0:1D=1##5,4:Varia 510|2,:-1,Off:0|1,Solid:4|1,Day Flash:7|1,Night Flash:6#B2713##2#0#0
i tak dalej... Sugeruję zacząć od np. w/w (wkleić w/w ciąg do konfiguratora) i powoli dodawać nowe filtry np. włączanie światła wieczorem itp.
- Hargin lubi to
Napisano 19 kwiecień 2021 - 20:31
aa to to znam. Nie śledziłem że tak to się rozwinęło
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 19 kwiecień 2021 - 21:37
Całkiem porządnie, no i konfigurator łatwiejszy w użyciu.
Dzięki za sprawdzenie, przyznam, że początkowo cicho liczyłem, że będzie kompatybilny ale im więcej researchu robiłem tym bardziej wszędzie utwierdzany byłem w przekonaniu, że nie są kompatybilne. Najpierw na stronie brak Edge-ów jako kompatybilnych urządzeń a potem na forum Garmina, gdzie widziałem wpis o braku kompatybilności.
Może dodali z czasem a może... nikt nigdy nie sprawdził. Niemniej miłe zaskoczenie!
Edge natywnie nie wspiera Tempe, ale posiłkując się polem IQ jak najbardziej da się użyć Tempe również w Edge:
Edge gorący, bo podpięty pod kabel i się ładuje... Tempe na półce nad TV, stąd pewno nieco cieplejsza niż otoczenie.
- artho lubi to
Napisano 21 kwiecień 2021 - 08:04
Czy ktoś może pomóc w takiej kwestii ? Licznik Edge 830 i jeden ekran mam tylko z danymi okrążenia - moc, dystans, HR,NP itp. i brakuje mi bardzo wzniosu dla okrążenia. Przekopałem i nie znalazłem ale może jest jakiś widget albo apka bo tego niestety nie ogarniam, która by to uwzględniała ?