Po przesiadce z Bolta te dwie rzeczy zdecydowanie nie będą cieszyły. Ani widoczność ekranu w słońcu, ani stabilność nie jest lepsza w Garminie (szczególnie w nowych modelach)
Nieprawda. Właśnie odświeżyłem sobie reckę DCR'a na temat Roam. Już wtedy (2019r.) wskazywał jego powolność za wadę, bo twórcy utkwili w czasach 3 - 4 lata przed premierą Roam i twierdzili, że konkurenci niestabilne i wolne urządzenia mają, co w roku premiery Roam nie było prawdą.
Cytat z 2019 roku: "Kiedy rozmawiam z (licznymi) pracownikami Wahoo - mam wrażenie, że tak naprawdę od dłuższego czasu nie wypróbowywali swoich konkurentów. Przynajmniej nie w ciągu ostatnich kilku lat. W każdej dyskusji, którą prowadzę, mówią o powolnych / opóźnionych, nieporęcznych jednostkach sprzed 3-4 lat (w tym samym czasie, gdy pierwotnie opracowali BOLT). Ale rzeczywistość jest taka, że ich współcześni konkurenci są szybcy i czyści (a teraz ROAM jest wolny). Czy to Hammerhead, Sigma czy Garmin - jednostki 2018/2019 po prostu nie przypominają jednostek Twojego taty, są szybkie, czyste i wydajne. A dla Wahoo, aby zasadniczo wprowadzić kilka opcji routingu dla nowej jednostki, nasuwa się pytanie: Co robili przez dwa lata?"
I sądzę, że w tych czasach utkwiłeś również i Ty. Fakt, żadne urządzenie nie będzie działać absolutnie bezproblemowo, ale to już nie te czasy, gdzie bylejakość była domeną programistów Garmina.
ok patrzę na rozmaite YT i widzę że da się to robić łatwiej. W Bolcie za pomocą apki w fonie to jest bajka, kilkadziesiąt sekund roboty.
i coś co mi mega w Bolcie pasuje - 3 przyciski pod ekranem. Widzę, że ludzie narzekają na przyciski na spodzie 830 że ciężko się do nich dostać. I jak sie zmienia w nim ekrany? Palcem się przesuwa po ekranie? Kurde mi jakoś te dotykowe ekrany w liczniku nie pasują. W rękawiczkach będzie masakra, nacisnę coś nie tak i coś się sp**
nie, nie spieszy mi się, chciałbym zaczekać na nowego Wahoo, coś jak Roam tylko bez tych wielkich 10cm ramek dookoła ekranu
W Roam na te 3 klawisze psioczą
Ciekawostka - pierwsze pudełka Roam miały rendery przedstawiające Roam ze znacznie większym ekranem (lub mniejszymi ramkami). Sugeruje to, że pierwotnie Roam mógł mieć planowany większy ekran, lub mniejszą obudowę (ale bebechy się nie zmieściły). Albo Wahoo chciało ludzi w konia robić: patrzcie jaki ładny komputerek, a w środku... małe ździwko
Jak widać, różnica pomiędzy tym co na pudełku (z lewej), a faktycznym kształtem jednak była, wyraźnie widać węższy ekran w egzemplarzu produkcyjnym, a ten z pudełka wygląda zdecydowanie lepiej, choć jest tylko odrobinkę szerszy...
Rendering pudełka zmieniono po serii narzekań i komentarzy użytkowników. Ale fakt jest faktem.
W Edge z dotykowym ekranem jest też szybko. Co więcej, obecnie na "dzień dobry" masz kreatorem predefiniowane ekrany do danego typu jazdy, które możesz sobie dopasować. Na dodatek, jeśli chce się zmienić jakieś pole na inne w czasie jazdy i aktywności (albo przenieść w inne miejsce) to wystarczy przytrzymać przez chwilę i wymienić lub przesunąć. Wszystko. Żadnego sięgania po smarfona, grzebania w konfiguracji.
Fakt, Garmin powinien wprowadzić przynajmniej częściową obsługę i konfigurację z apki smartfonowej. Dlaczego częściową? Bo problemem pewno będą pola IQ, niezwykle użyteczne, ale ich odwzorowanie wymagałoby obrazów tych pól dla każdej konfiguracji ekranu (np. ekran z 1/.../10 polami), co jest dość problematyczne. Częściowe konfiguracje w connect są dostępne dla np. zegarków typu Fenix czy innych, być może rozszerzona obsługa będzie dla wersji x40.
Ale czy czekałbym na x40? Może po to, żeby kupić x30 w dobre cenie. Zresztą patrząc na ceny to 530 jest w cenie 1250 zł to właściwie jest całkiem dobra cena, do tego dokupić pilota, raz pomęczyć się z ustawieniem ekranów. Edge 830 to wydatek 1690, a Edge 1030 plus na BikeInn kosztuje 2230 zł (https://www.bikeinn....lus/137614557/p) - jak widać, tu też ceny dość mocno poleciały w dół, niestety, jeszcze nie w Polsce.
Może przy wprowadzeniu nowego modelu będą wysprzedaże dotychczasowych. Na ogół tak bywa. Nowa seria? Po wypuszczeniu wstrzymałbym się z zakupem przez pierwsze miesiące, zanim dopracują oprogramowanie, przynajmniej do stanu używalności. A to może potrwać właśnie parę miesięcy. Może pół roku?
Na następcę Roam poczekasz pewno i to dość długo. Bolt wszedł do oferty w 2017r. a właściwie wewnętrznie to jest ELEMNT w mniejszej obudowie i z nieco innym ekranem. Od tego czasu było co prawda sporo uaktualnień oprogramowania, ale sprzętowo to i tak dość stary sprzęt, co nie oznacza, że zły. Bo nie. Czasami tylko programiści potrafią coś poprawić i na ogół przy okazji popsują coś innego. Ale pewno chociaż face lifting by mu się przydał, tak żeby ewentualne nowe wersje oprogramowania mogły pracować szybciej, oszczędniej (chip gps sony) i wydajniej. Przydałaby się integracja z kupionym przez Wahoo Sufferfest i zrobienie z tego konkurenta dla TP, czy przynajmniej odpowiednika (może lepszego pod niektórymi względami np. bazy treningowej) Connect, łącznie z gromadzeniem aktywności użytkownika.
Co zaś tyczy się przycisków to:
eee na razie zostaje Bolt
przyciski rulez
i config ze smarta też rulez
Zgoda, przyciski rulez, ale wystarczy kupić pilota ANT+ i właściwie nie potrzeba dotykać ekranu. Mam go od czasów bodajże E810, czyli dość długo i obsługiwał tak E810, E520, E1000 jak i od prawie 3 lat E1030. Tak, również na przyciskowym 520 pilot sprawdzał się znakomicie.
Uchwyt do pilota na każdym rowerze np. na szosie/przełaju przy klamkomanetkach (samo mocowanie uchwytu pod owijką) mniej więcej tak:
zdjęcie dość stare, pierwsza instalacja pilota, ale obecnie wszystkie mocowania wyglądają podobnie (tylko na prawej stronie i nieco bardziej ergonomicznie), przyciski obsługiwane kciukiem, dostęp tak w górnym, jak i w dolnym chwycie. Ekrany (przód <-> tył) przesuwane jednym przyciskiem (pojedyncze naciśnięcie: do przodu, przytrzymanie: w tył), niebieski przycisk definiowany: przyciśnięcie mapa, naciśnięcie: pierwszy ekran. Plus przycisk okrążenia: przydaje się przy treningach.
Z pilotem dotykanie ekranu tylko wtedy, gdy trzeba sprawdzić jakiś widżet czy zmienić jakieś ustawienie.
Wystarczy jeden pilot, na każdym rowerze mam na stałe zamontowane uchwyty, choć w MTB mam na uchwyt na gumki, czyli można dość szybko przenieść na inny rower.
Jeśli ktoś jest posiadaczem manetek Shimano Di2 (z D-Fly), to ma ułatwione zadanie: wystarczy użyć przycisków dostępnych w manetkach (na górze łap) do sterowania Edge. Wahoo też nimi da się sterować, ale w stosunku do sterowania Edge w dość ograniczonym zakresie - mniejsze, czy właściwie brak możliwości konfiguracji przycisków manetek do wykonania określonej funkcji (stałe przypisanie do lewego/prawego przycisku plus przytrzymanie przyciski dół/góra). W Edge można użyć więcej kombinacji przycisków manetek, niż używając pilota (tu tylko przyciśnięcie i przyciśnięcie z przytrzymaniem). Oprócz przyciśnięcia i przytrzymania dochodzi jeszcze dwukrotne naciśnięcie przycisku (i chyba wszystko konfigurowalne, w pilocie można skonfigurować dowolnie tylko jeden przycisk, pozostałe dwa to zmiana ekranów przód/tył i LAP).
Jak już stajesz przed wyborem między e530, a 830 to ja nie wiem czy nie lepiej pójść w 530. Ja mam trochę mieszane odczucia odnośnie dotyku w 830tce, nie wiem czy one tak mają ale czasem muszę dwa-trzy razy dotknąć czy musnąć aby załapał. Może mój egzemplarz jest taki, a może trzeba się tego nauczyć/przyzwyczaić, mam go parę dni, to może się jeszcze polubimy . Jednym słowem dotyk nie działa tak dobrze jak w smartphonie.
Zmień ustawienie ekranu na najczulsze i będziesz zadowolony.