No to lipa nie sprawdziłem tego ile radar działa.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 11 maj 2021 - 18:07
Jeśli nie możesz zwrócić do sprzedawcy (najlepsza opcja dla długodystansowca), to zostaje Ci opcja z dołączanym zewnętrznym zasilaniem.
Ta wersja radaru dedykowana jest głównie dla rowerów miejskich, na ogół wyposażonych w światła i służących do krótkich jazd np. dojazdów do pracy czy krótkie wycieczki.
Oczywiście może być to opcja rozpatrywana przez posiadaczy dobrego oświetlenia np. Flare RT i zastanawiającego się po co mu kolejne światełko. W praktyce okazuje się, że FRT robi jako lampka zapasowa... Pomijając kwestie bezpieczeństwa (w ciemności lepiej mieć jednak zapas, nawet nie używany), to trzeba mieć na względzie czas pracy. Jeśli ktoś jeździ na krótkich czasach np. do 4 - 5h (duży ruch samochodowy skraca czas pracy radaru z maksymalnych 7h) i ładuje radar prawie przed każdą jazdą, to ewentualnie ok. Zresztą częste ładowanie skraca żywotność akumulatora. Dla kogoś, kto chce jeździć dłużej niż 5h, RVR315 raczej nie jest dobrą opcją.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 12 maj 2021 - 11:58
Zapewne ma ktoś Garmina 830, on jest dość dużo mniejszy od 1030? Chodzi mi o wyświetlacz. A może ktoś ma ustawione 10 pól z danymi na jednym ekranie, chciałbym zobaczyć jak to wygląda, czy aby nie za małe dla moich oczu?
Mam taki ekran dla danych podsumowujących jazdę. Zdjęcie raczej nie odda w pełni rzeczywistego widoku.
Napisano 12 maj 2021 - 12:24
Gdy ustawisz dwa obok siebie jest zauważalnie mniejszy. 10 ekranów podczas jazdy jest średnio wygodne na zewnątrz, podczas treningu na trenażerze daje radę. Ale ja nie mam już idealnego wzroku. Pomagają sporo też okulary z polarkiem, sporo więecj widać zwłaszcza w terenie np. leśnym, ze zmianami cienia.
Napisano 12 maj 2021 - 15:08
Zapewne ma ktoś Garmina 830, on jest dość dużo mniejszy od 1030? Chodzi mi o wyświetlacz. A może ktoś ma ustawione 10 pól z danymi na jednym ekranie, chciałbym zobaczyć jak to wygląda, czy aby nie za małe dla moich oczu?
podstawowe pola Garmin są ok. Dokładane z apek, dające większą liczbę informacji są moim zdaniem mało czytelne na 830.
dla przykładu pole danych dla mapy „mini Dashboard” stał się wygodny dopiero w 1030 (8 danych pod ekranem mapy)
Napisano 13 maj 2021 - 11:40
W aktualizacji z listopada 2020r. dodano kreatora ustawień początkowych wraz z możliwością przeniesienia danych z innych urządzeń Edge.
Powyższe dotyczy każdego urządzenia serii Edge x30. Czyli w skrócie: Edge (w/w wymienione modele, od E520 w górę) synchronizuje ustawienia profili aktywności oraz czujników po każdej ich zmianie i wysyła przy synchronizacji do Connect. W przypadku nowego urządzenia wystarczy pobrać konfigurację z Connect w trakcie ustawień początkowych.
Właściwie to nawet po resecie do ustawień fabrycznych działa to tak samo. Tyle tylko, że może nie przenieść wszystkiego np. pól IQ i ich ustawień (ale na 100% tego nie jestem pewny, może i to wprowadzili). Stąd i tak warto mieć kopię zapasową.
Szczegóły co i jak znajdziesz w w/w linku.
- Ulepekin lubi to
Napisano 13 maj 2021 - 12:48
Czyli co ekran urządzenia 1030 plus, wielkością jest taki sam jak w 830?
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
No gdzie. Chodzi o to, że niby miałby być w takiej samej technologii, jak ekrany E830, tylko oczywiście większy.
Ciekawe, swoją droga DCR mówi, że 1030 Plus ma ekran z 830.
Też tak myślałem, a tu okazuje się, że być może dotyczy to jedynie warstwy odpowiedzialnej za dotyk. Albo poprawili oprogramowanie. Albo ustawili na stałe maksymalną czułość dotyku i przy szybszym procesorze działa to zauważalnie lepiej. Ekran pod spodem został ten sam co widać na porównaniach użytowników.
Napisano 13 maj 2021 - 12:49
Czyli co ekran urządzenia 1030 plus, wielkością jest taki sam jak w 830?
Nie. Oczywiście, że 1030 Plus jest cały większy i ma większy ekran.
Nawiązuję do rozmowy kilka stron temu, gdzie dyskutowane było czy to ten sam RODZAJ ekranu co w 830 czy raczej ten sam rodzaj co w starszym 1030.
Napisano 13 maj 2021 - 13:07
2 dni temu Garmin rozpoczął wysyłanie oprogramowania w wersji 16.60 dla rodziny Fenix 6. Użytkownicy tych urządzeń powinni już otrzymać, albo wkrótce otrzymają aktualizację. U mnie właśnie nastąpiło potwierdzenie, że urządzenie zostało zaktualizowane do wersji 16.60.
Zmiany:
- Added step counting to backcountry ski ascents.
- Improved functionality of navigation features with Garmin Explore.
- Improved altimeter auto calibration during activities for MARQ and fenix 6 Pro devices.
- Improved power meter calibration and settings.
- Fixed issue where podcasts may not display correctly on device.
- Fixed incorrect translation within “Suggested Workouts” when language set to Czech.
- Fixed potential crash when sending a Quick Text from inReach Remote.
- Fixed issue with wrong activity types shown when syncing with Garmin Explore.
- Fixed distance and time values for tracks/routes synced from Garmin Explore.
- Fixed issue with watch face labels missing when using certain languages.
- Fixed potential crash when starting a golf round on a nine-hole course.
- Fixed issue with device name within Garmin Connect Mobile for Enduro.
- Fixed battery drain issue after disconnecting from a paired inReach device.
- Fixed backlight behavior during sleep periods.
- Fixed issue with backlight not respecting device settings when entering power controls page.
- Fixed issue with gestures turning on backlight while Do Not Disturb enabled.
Napisano 13 maj 2021 - 17:57
Jest też nowa beta dla Edge 530.
Edge 530 software version 7.19 Beta
as of May 13, 2021
https://www8.garmin....ls.jsp?id=14953
IMG_8389.jpg 167,73 KB 20 Ilość pobrań
Changes made from version 7.10 to 7.19: Course Routing Improved course routing speed. Added automatic course route caching. Map Improved map visibility and contrast with new map themes. Added a popularity layer to highlight roads that Garmin users have ridden the most. Added directional arrows to routes, courses, and history lines. (…)
--
Marcin Trzaska
Napisano 13 maj 2021 - 18:04
Chyba już wszystkim wskoczyła aktualizacja, dziś po kablu synchronizacja i nowa wersja.2 dni temu Garmin rozpoczął wysyłanie oprogramowania w wersji 16.60 dla rodziny Fenix 6. Użytkownicy tych urządzeń powinni już otrzymać, albo wkrótce otrzymają aktualizację. U mnie właśnie nastąpiło potwierdzenie, że urządzenie zostało zaktualizowane do wersji 16.60.
Zmiany:
- Added step counting to backcountry ski ascents.
- Improved functionality of navigation features with Garmin Explore.
- Improved altimeter auto calibration during activities for MARQ and fenix 6 Pro devices.
- Improved power meter calibration and settings.
- Fixed issue where podcasts may not display correctly on device.
- Fixed incorrect translation within “Suggested Workouts” when language set to Czech.
- Fixed potential crash when sending a Quick Text from inReach Remote.
- Fixed issue with wrong activity types shown when syncing with Garmin Explore.
- Fixed distance and time values for tracks/routes synced from Garmin Explore.
- Fixed issue with watch face labels missing when using certain languages.
- Fixed potential crash when starting a golf round on a nine-hole course.
- Fixed issue with device name within Garmin Connect Mobile for Enduro.
- Fixed battery drain issue after disconnecting from a paired inReach device.
- Fixed backlight behavior during sleep periods.
- Fixed issue with backlight not respecting device settings when entering power controls page.
- Fixed issue with gestures turning on backlight while Do Not Disturb enabled.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 13 maj 2021 - 19:06
Jest też nowa beta dla Edge 530.
Edge 530 software version 7.19 Beta
as of May 13, 2021
Również dla E1030: https://www8.garmin....ls.jsp?id=12819
Mniej więcej to samo. Tyle tylko, że oni czasami wrzucają opcje hurtowe, a część z nich może być niedostępna dla danego urządzenia. Poprzednio były to tematy map itp. dostępne tylko dla 530/830/1030+. Ale reszta się zgadza. Jak widać, wszystkie nowości trafiają najpierw do bety 1030 plus, później do starszych urządzeń. Może i dobrze, bo te bety mogą być pozbawione błędów tkwiących w testowym oprogramowaniu dla plusa.
No nic, robię kopię i akurat to raczej przetestuję. Co prawda zgłaszałem problemy ze sterowaniem trenażerem w opcji free ride sterując mocą/nachyleniem/stopniem z pola danych (widżet działa dobrze, pole od czasu do czasu przechodzi na sterowanie nachyleniem), ale wrzucili mi w odzewie sporą listę czego potrzebują i pewno nie przeanalizują tego w tym oprogramowaniu. Byleby usunęli problemy do następnej jesieni, to i tak byłoby dobrze.