Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10161 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 16 maj 2021 - 12:30

Miałem na dwóch urządzeniach aktualizacje ostatnio aż 11 GB na 1030 a z 16 na zegarku, trochę dużo i trochę to trwało niż się zaktualizowalo.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

#10162 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 16 maj 2021 - 12:45

Na Fenix 6X Pro u mnie także ta aktualizacja trwała kilka godzin. Nie wiem czy to problem z moim egzemplarzem, ale w przypadku Fenix-a transfery mam sporo słabsze niż z Edge. Natomiast największa aktualizacja to dla map, które Cię pewnie interesują czyli Europejskich. Reszta świata jest sporo mniejsza i zawiera tylko główne drogi (chociaż tych mam wrażenie, że też jest obecnie więcej niż dawniej).

#10163 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 maj 2021 - 12:58

U mnie z kolei tak E1030, jak F3X pro zaktualizowały mapy szybko, coś koło pół godziny (może ciut więcej), pobranie danych szybciej niż transfer przez USB.
Tyle tylko, że express na początku podawał jakieś kosmiczne czasy, ale później nieco urealnił prognozy.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10164 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 16 maj 2021 - 13:01

Jaki masz rodzaj transmisji w zegarku ustawiony? MTP czy Garmin? Może w trbie "Garmin" leci szybicej.. nie wiem. U mnie pobieranie też raz dwa, ale net pod gigabit, natomiast później wrzutka już nie pamiętam ile ale raczej dłużej niż godzina, natomiast kilka godzin później w BaseCamp trwała inicjalizacja mapy.

#10165 czamian76

czamian76
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 16 maj 2021 - 17:28

Orientuje się ktoś czy jest jakaś możliwość podłączenia oswietlenia lezyne ktv smart connect do edge 530 ? Próbowałem juz na różne sposoby i garmin nie widzi urządzen

#10166 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 maj 2021 - 17:43

I nie połączysz. Lampki lezyne są może Smart, ale oznacza to łączność z apką smartfonową i sterowanie że smartfona. Mało wygodne, no chyba, że smartfon jest pod ręką i służy jako komputerek rowerowy.
Można zaprogramować przednią i tylną lampkę tak, żeby zmiana trybów obu lampek była obsługiwana za pomocą przycisku lampki przedniej.
Ale z garminami nie podłączysz, nie obsługuje ANT+

Jaki masz rodzaj transmisji w zegarku ustawiony? MTP czy Garmin? Może w trbie "Garmin" leci szybicej.. nie wiem. U mnie pobieranie też raz dwa, ale net pod gigabit, natomiast później wrzutka już nie pamiętam ile ale raczej dłużej niż godzina, natomiast kilka godzin później w BaseCamp trwała inicjalizacja mapy.

MTP, transfer o dziwo dość szybki. Jutro dam znać porównując Edge i Fenixa.
Z BaseCamp na ogół nie korzystam. Co ciekawe, dla mapy samochodowej jest opcja instalacji mapy i w urządzeniu i pc równolegle, co dość mocno przyspiesza planowanie tras. Szkoda, że nie dali tej opcji do map sportowych.

#10167 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 16 maj 2021 - 17:55

Tak, samochodowa z Garmin Drive ma taką możliwość natomiast w przypadku Fenixów / urządzeń turystycznych PODOBNO istniała ta opcja dawniej, tak wynika z rozmów na forach Garmina natomiast w Feniksie 6 już jej nie ma, tak samo Edge. Natomiast mapa samochodowa niezbyt się nadaje do projektowania szlaków rowerowych, ta mapa samochodowa zdaje się sporo uboższa od turystycznej jak i rowerowej mapy Garmina.

Przy czym BaseCamp po podpięciu urządzenia coś sobie synchronizuje, polega to chyba na przekopiowaniu mapy do tymczasowej lokalizacji na komputerze natomiast nadal urządzenie jest używane. W przypadku Edge-a normalnie da się tak pracować na mapach Garmina natomiast jak chodzi o Fenixa w trybie MTP u mnie praktycznie nierealne - mapa wyświetla się nawet kilkadziesiąt sekund w zależności od wybranej szczegółowości...

Ja w sumie BaseCamp-a lubię. Może trochę przestarzałe narzędzie ale nadal poza Garmin Explore jedyne do zarządzania punktami :D

#10168 czamian76

czamian76
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 16 maj 2021 - 18:14

Dzięki z info. Krótko i na temat

#10169 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 maj 2021 - 19:13

Tak, samochodowa z Garmin Drive ma taką możliwość natomiast w przypadku Fenixów / urządzeń turystycznych PODOBNO istniała ta opcja dawniej, tak wynika z rozmów na forach Garmina natomiast w Feniksie 6 już jej nie ma, tak samo Edge. Natomiast mapa samochodowa niezbyt się nadaje do projektowania szlaków rowerowych, ta mapa samochodowa zdaje się sporo uboższa od turystycznej jak i rowerowej mapy Garmina.

Przy czym BaseCamp po podpięciu urządzenia coś sobie synchronizuje, polega to chyba na przekopiowaniu mapy do tymczasowej lokalizacji na komputerze natomiast nadal urządzenie jest używane. W przypadku Edge-a normalnie da się tak pracować na mapach Garmina natomiast jak chodzi o Fenixa w trybie MTP u mnie praktycznie nierealne - mapa wyświetla się nawet kilkadziesiąt sekund w zależności od wybranej szczegółowości...

Ja w sumie BaseCamp-a lubię. Może trochę przestarzałe narzędzie ale nadal poza Garmin Explore jedyne do zarządzania punktami :D

O ile pamiętam, to masz jeszcze mapę topograficzną Polski? Jest wersja instalacyjna? Jeśli tak, to zainstaluj na kompie i po problemie.
Z drugiej strony to można mapę z urządzenia przenieść do komputera, zainstalować do użytku z oprogramowaniem używającym map garminowskiej i cieszyć się szybkim dostępem do mapy. Problem w tym, że pewno trzeba usunąć blokadę mapy, ale biorąc pod uwagę to, że nie zmienia użytkownika, to raczej można podciągnąć to pod dozwolone korzystanie osobiste (czy jakoś tak).
Zdecydowanie powinni dać opcję instalacji tak na urządzeniu, jak na PC, a nawet tylko na PC, żeby użytkownik sam mógł wysłać do urządzenia pożądany przez niego obszar map.

#10170 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 16 maj 2021 - 19:25

Mapa "PL Topo" została wgrana do zegarka i zarejestrowana-sparowana z urządzeniem. Jest podobnie zablokowana jak mapy Garmina. Nie da się jej używać na komputerze, przynajmniej normalnymi metodami nie ma takiej możliwości, tzn. bez usuwania blokady.

W sumie na użytek własny takie usunięcie blokady nie wydaje mi się też nielegalne, aczkolwiek mogę się mylić i przyznam, że nie wiem jak to się robi - acz w sumie chętnie dowiedziałbym się, bo mapy Garminowskie w mojej ocenie są naprawdę dobre i chętnie używałbym ich na komputerze przy planowaniu tras, jeżeli można prosić o jakąś informację na ten temat to będę wdzięczny.

Oczywiście podpięcie Edge-a i w ten sposób aktywowanie mapy Garmina w BaseCampie też nie jest problemem, z Edgem działa dość dobrze, ale jednak wygodnie byłoby czasem i bez takiej konieczności.

#10171 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 17 maj 2021 - 10:14

Panowie podpowiedzcie jak przesłać zaplanowany trening z TP do GC. 

Panowie nikt, nic nie podpowie? Drugi dzień z tym walczę :( Znalazłem na YT poradnik (ale dla e520), gdzie jest, że w Edge'u powinienem mieć w polu IQ, widżet <TrainingPeaks>, jest tam tylko<Strava Routes>,<Best Bike Split> i <Trailforks>. W sklepie Connect IQ nigdzie nie ma tego widżetu do pobrania pod e830. 

W drugą stronę wszystko działa, każdy odbyty trening jest automatycznie przesyłany do TP. Pomożecie ;)?

#10172 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 maj 2021 - 10:27

Jak sobie przypomnę co użyć i jak, to dam Ci znać, kiedyś podłączałem mapy TrialForks (bodajże) dla testów w E1030, nie działało w E1030 (siatka dróg była widoczna, ale dodatkowe funkcje MTB już nie) i tamtejsza wersja trochę biedna była, stąd test zrobiony, ale tak sztuka dla sztuki. Musiałbym sprawdzić czy przypadkiem coś się nie zmieniło po ostatniej aktualizacji.

Sprawdziłem, nie ma różnicy w ustawieniach transmisji, tak MTP, jak Garmin czas i prędkość transmisji jest taka sama. 

Jak to wygląda w przypadku:

Fenix 6X Pro (209 MB):
Odczyt: MTP 1min 11s - ok. 2,9 MB/s
Zapis: MTP 24s - ok. 8,7 MB/s  (1GB w okolicach 2 minut?)

Edge 1030 (209 MB)
Odczyt: 1min 19s - ok. 2,4 MB/s
Zapis: 42s - ok. 5 MB/s (1GB w okolicach 3,5 minuty?)

Jak widać Fenix 6X o dziwo ma szybszy transfer danych (oryginalny kabel garminowski) od Edge 1030 (dobry kabel USB, zresztą weryfikowałem na kilku - minimalne różnice). Oba urządzenia mają szybszy zapis do urządzenia (Fenix prawie 3x, Edge 2x) niż odczyt. Właściwie to nie powinno dziwić, bo odczytowi podlegają na ogół niewielkie pliki, a zapisuje się aktualizacje map, które mają dość sporą objętość. 

Minus taki, że odczyt map z urządzeń przez BaseCamp trwa dość długo, z uwagi na dość wolny transfer, i to w przypadku obu urządzeń, choć w przypadku Edge 1030 jest to nawet wolniej niż transfer z Fenixa 6X.

Sprawdź transfer z Edge 830, może w tym modelu przyspieszyli transfer danych? Pewno i tak jest asymetryczny, ale tak z ciekawości chętnie bym to zweryfikował.

#10173 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 17 maj 2021 - 10:27

EmPe, nie ma już aplikacji TP na Edge. Wszystko się dzieje w oprogramowaniu Edge (jeśli tak to można nazwać).
W Garmin Connect wchodzisz w Ustawienia, Aplikacje online, TrainingPeaks i zaznaczasz Ćwiczenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • EmPe lubi to

#10174 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 17 maj 2021 - 10:34

EmPe, nie ma już aplikacji TP na Edge. Wszystko się dzieje w oprogramowaniu Edge (jeśli tak to można nazwać).
W Garmin Connect wchodzisz w Ustawienia, Aplikacje online, TrainingPeaks i zaznaczasz Ćwiczenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki za odzew :)...Wszystko pięknie, tylko ja mam to zaznaczone wszystko tak jak napisałeś, a treningi nadal nie są zassane do GC.
Tak to wygląda... 1bebcada7939cbd4db2ee6b3f60c4372.jpg

#10175 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 maj 2021 - 10:35

Zgadza się, czyli jeśli szukasz apki IQ, to pewno nie sparowałeś odpowiednio kont do transferu danych. Wystarczy użyć wyszukiwarki i dostajesz rozwiązanie na tacy: https://www.google.c...chrome&ie=UTF-8

Opis co i jak: https://help.trainin...onnect-AutoSync

Całe podłączenie tu: https://www.training...t/garminconnect

Garmin_sync_Authorization.gif

(plus połączenie danych biometrycznych) i w Connect będziesz miał:

55d08b84293cc4c6af9f96183da11146.png

jaśniej już chyba się nie da ;)

#10176 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 17 maj 2021 - 10:55

Nie wiem, u mnie idąc za tymi instrukcjami co podałeś (wcześniej już to robiłem, wiem co to google ;) ) wyświetla sie co innego niż w tym poradniku. Np. po załadowaniu strony tp/account/garminconnect, nie wyświetla się opcja autosynchronizacji tylko są dwie opcje do wyboru <disconnect from garmin connect> i <continue to my account>. Pierwszego nie klikam, bo raczej nie chcę się rozłaczać, a po kliknięciu drugiego po prostu ładuje się strona domowa TP

#10177 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 maj 2021 - 11:03

Rozłącz stare, utwórz nowe połączenie. Niczego nie stracisz, a powinno poprawnie ustawić konta.

Przyglądałem się zarzutowi ekranu i raczej na poprawny wygląda. Najpierw przełącz "Ćwiczenia" na wyłączony, później włącz je i sprawdź, czy przekazuje ćwiczenia do kalendarza connect. Jak nie to dopiero wtedy ponowne ustanowienie połączenia.

• EmPe lubi to

#10178 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 17 maj 2021 - 11:22

Przyglądałem się zarzutowi ekranu i raczej na poprawny wygląda. Najpierw przełącz "Ćwiczenia" na wyłączony, później włącz je i sprawdź, czy przekazuje ćwiczenia do kalendarza connect. Jak nie to dopiero wtedy ponowne ustanowienie połączenia.

Jprdl...2 dni kombinacji. Anulowałem połączenie, połączyłem konta spowrotem ,wszystko się załadowało w parę sekund...Dzięki :)

• Bzyk lubi to

#10179 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 17 maj 2021 - 13:58

Padł Fenix 5 mojego taty. Według niego wczoraj w nocy, wiec juz poltorej dnia nie działa.

Mam go w tej chwili przed soba, nic nie da sie zrobić.

Resety nie pomagaja, ladowanie nic, komp nie czyta.

Ikonka tylko miga.

Kaput?

#10180 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 17 maj 2021 - 15:44

wszystko się załadowało

Jednak nie wszystko, tzn w GC jest cały plan który kończy mi się 25.07,a w urządzeniu w kalendarzu tylko do 16.06. Po za tym w ćwiczeniach są nie wszystkie treningi nawet do tego 16 czerwca. Ktoś coś?? @Prozor??

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź