Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#10141 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 13 May 2021 - 19:08

2  dni temu Garmin rozpoczął wysyłanie oprogramowania w wersji 16.60 dla rodziny Fenix 6. Użytkownicy tych urządzeń powinni już otrzymać, albo wkrótce otrzymają aktualizację. U mnie właśnie nastąpiło potwierdzenie, że urządzenie zostało zaktualizowane do wersji 16.60.

Zmiany:

• Added step counting to backcountry ski ascents.
  • Improved functionality of navigation features with Garmin Explore.
  • Improved altimeter auto calibration during activities for MARQ and fenix 6 Pro devices.
  • Improved power meter calibration and settings.
  • Fixed issue where podcasts may not display correctly on device.
  • Fixed incorrect translation within “Suggested Workouts” when language set to Czech.
  • Fixed potential crash when sending a Quick Text from inReach Remote.
  • Fixed issue with wrong activity types shown when syncing with Garmin Explore.
  • Fixed distance and time values for tracks/routes synced from Garmin Explore.
  • Fixed issue with watch face labels missing when using certain languages.
  • Fixed potential crash when starting a golf round on a nine-hole course.
  • Fixed issue with device name within Garmin Connect Mobile for Enduro.
  • Fixed battery drain issue after disconnecting from a paired inReach device.
  • Fixed backlight behavior during sleep periods.
  • Fixed issue with backlight not respecting device settings when entering power controls page.
  • Fixed issue with gestures turning on backlight while Do Not Disturb enabled.

dobra wiadomość -  w końcu zwiększyli liczbę etapów treningu do 100 + strzałki kierunkowe kursu.

#10142 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 posts

Posted 13 May 2021 - 19:50

Dziwne ... podłączyłem zegarek kablem do kompa, zainstalowałem jakieś mapy Topo i inne pierdoły i nadal mam wersję 15.20

Wysłane z Ultra dużego Note 20 ...

#10143 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 May 2021 - 20:16

Dziwne ... podłączyłem zegarek kablem do kompa, zainstalowałem jakieś mapy Topo i inne pierdoły i nadal mam wersję 15.20

Bo to jest wersja beta, trzeba ją zainstalować samemu, na własną odpowiedzialność (nie do końca) w celu sprawdzenia i wyszukiwania ewentualnych błędów.

A... Zegarek - nie Edge ;)

To musisz czekać na swoją kolej. Ewentualnie wejdź na forum garmina i pobierz ręcznie z linku. Ale wkrótce powinieneś dostać swoją porcję oprogramowania. Garmin nie udostępnia wszystkim od razu, serwery nie wytrzymają takiego obciążenia, idzie to porcjami do kolejnych użytkowników (a właściwie ich urządzeń).

==========

No proszę, jednak i do E1030 dotarły motywy map! I "warstwa popularności" jest widoczna na wszystkich mapach, nie tylko garminowskich. Co jest jednocześnie problemem, bo tematy z mapami OSM gryzą się. W przypadku map alternatywnych, trzeba wybierać motyw "oryginalny" (brak tłumaczenia na polski), bo warstwa popularności będzie bardzo brzydko paskudzić każdy inny temat. I chyba po wybraniu oryginalnego tematu, przełącznik on/off tej warstwy już jej nie włączy.

Właściwie przy obsłudze tematów inne mapy przestają być już tak potrzebne - wreszcie można  wybrać kontrastowy temat (właściwie to dwa kontrastowe, identycznie się nazywają, ale inaczej wyświetlają drogi, pierwsza nadaje się bardziej do MTB, druga na szosę) i lasy nie zakrywają mapy, przez co mapy są znacznie czytelniejsze. Podobnie w temacie MTB. 

"Warstwę popularności" można włączyć tak w opcjach mapy, jak też z widżetu. To jest dobre, bo przyciemnienie i pogrubienie dróg  o wysokiej popularności może sprawić, że mapa jest mniej czytelna pod względem typów dróg, łatwiej pomylić popularną gruntówkę z drogą krajową. No prawie, bo i tak nie wyznaczy się w profilu szosowym drogi po gruntówce o ile jest włączone unikanie tych dróg (na ogół, choć zdarzają się wyjątki). Stąd raczej włączenie popularności lepiej robić incydentalnie, żeby sprawdzić jak popularne są drogi w okolicy.

Dodanie strzałek kierunkowych kursów/aktywności jest fajną opcją. Zwłaszcza przy kursach w domyślnych, niebieskich kolorach, które są mało widoczne na mapie do czasu wybrania i wyliczenia routingu (wtedy mają kolor fioletowy o dobrej widoczności). Widoczność strzałek pozwala zorientować się gdzie kurs leży na mapie (szczególnie te dłuższe) i o jego kierunku. 

Dodatkowo segmenty wreszcie nie wyglądają jak napaćkane. Na mapie jest co prawda widoczny segment (wszystkie wybrane) i to ze strzałką kierunkową, ale wreszcie przy dużej skali mapy nie zakrywają większości mapy swoją zielenią i punktami startu/stopu. Bardzo mi się to podoba. 

Same buforowanie routingu powinno znacznie przyspieszyć przeliczanie trasy, trasa będzie przeliczana tylko w części wcześniej nie przeliczonej. Zresztą sprawdzając niespełna 150 km kurs, to samo wyliczenie trasy na mapie garmnowskiej jest czasowo akceptowalne. 

• artho likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10144 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 14 May 2021 - 13:26

Jeśli nie możesz zwrócić do sprzedawcy (najlepsza opcja dla długodystansowca), 

Udało się zwrócić radar i wymienić z dopłata na RTL 515. Tak więc wszystko szczęśliwie się skończyło.

• Ulepekin and artho like this

Facebuk i  YT  Strava

#10145 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 May 2021 - 14:13

No i teraz będziesz raczej zadowolony, przynajmniej jeśli chodzi o jazdę bez światła lub ze światłem błyskającym. Bo ciągłe (i miganie nocne) to ok. 6h pracy, peleton 2h dłużej. Tryb dzienne miganie to do 16h, a bez używania światła... nie wiem, nie podawano, a ja nie testowałem. Ale o powyższych czasach warto pamiętać. Wahoo niestety nie obsługuje sterowania światłem, czyli nie zmieni z błyskania lub nie zapali światła po zmroku z automatu, ani nie można wybierać trybów światła z licznika. Czyli pozostaje obsługa przyciskiem.

#10146 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 May 2021 - 14:19

nie mogę znaleźć w opcjach ani w internecie, muszę Was zapytać  :D

Jest możliwość w Fenix 6 dodać do skrótu na tarczy zegara aktualny odczyt z pulsoksymetru

#10147 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 14 May 2021 - 14:22

Nie, ale możesz tak ustawić widżet pulsoksymetru, że wystarczy raz (dwa) razy nacisnąć przycisk i dokonać pomiaru.

• cowall likes this

#10148 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 posts
  • SkądPodhale

Posted 14 May 2021 - 15:06

No i teraz będziesz raczej zadowolony, przynajmniej jeśli chodzi o jazdę bez światła lub ze światłem błyskającym. Bo ciągłe (i miganie nocne) to ok. 6h pracy, peleton 2h dłużej. Tryb dzienne miganie to do 16h, a bez używania światła... nie wiem, nie podawano, a ja nie testowałem. Ale o powyższych czasach warto pamiętać. Wahoo niestety nie obsługuje sterowania światłem, czyli nie zmieni z błyskania lub nie zapali światła po zmroku z automatu, ani nie można wybierać trybów światła z licznika. Czyli pozostaje obsługa przyciskiem.

Generalnie na światełku mi nie zależy mam drugą a na kasku trzecią :-) lampkę. Z jednej zrezygnuję. Mi zależy na powiadomieniu o pojazdach.

Facebuk i  YT  Strava

#10149 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 14 May 2021 - 15:07

Jest opcja kupienia gdzieś śrubek do przykręcania dekielka w czujniku tętna?

Zegarmistrz mnie spuścił na drzewo, a dwie muszę uzupełnić.

#10150 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 14 May 2021 - 15:37

Jest opcja kupienia gdzieś śrubek do przykręcania dekielka w czujniku tętna?

Zegarmistrz mnie spuścił na drzewo, a dwie muszę uzupełnić.

Modelarski?
  • Born Ready likes this

#10151 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 posts
  • SkądMeseritz

Posted 14 May 2021 - 20:15

Z tego co posprawdzałem trochę w kilku sklepach, również europejskich to cena 830 jest podobna wszędzie. Chyba lepiej kupić w którymś z polskich sklepów. 

#10152 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 14 May 2021 - 20:30

Czasami na Bikeinn są dobre oferty, ale na tą chwilę faktycznie, chyba lepiej w PL, bo tam troszkę taniej ale z przesyłką wyjdzie prawie to samo. Osobiście gdybym teraz kupował, brałbym w Eazymut ze względu na przedłużoną gwarancję do 3 lat. Sam ostatnio kupiłem w Selektonline, też dobry sklep, polecam gdyby ktoś się wahał.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#10153 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 posts
  • SkądMeseritz

Posted 15 May 2021 - 12:13

Dzięki za odzew, różnica w cenie obecnie jest dość mała by zamawiać z zagranicy a rok gwarancji w bonusie to jednak jest duży plus. Czy ktoś zamawiał w Eazymut i korzystał z 3 roku gwarancji, jak to działa - urządzenie się ewentualnie do sklepu śle czy wprost do Garmina  ?

#10154 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 15 May 2021 - 12:19

Dwa lata standardowej gwarancji garminowskiej plus dodatkowy rok sprzedawcy.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#10155 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 posts

Posted 15 May 2021 - 14:56

Odsyłałem czujnik tętna po dwóch i pół roku użytkowania, bezpośrednio do Eazymut.

• Ulepekin likes this

#10156 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 posts
  • SkądMeseritz

Posted 16 May 2021 - 10:59

Ostatnio na F6X Pro jak i na 1030 pojawiły się aktualizację map z całego świata, czy istnieje możliwość by w przyszłości jak się znów pojawią nie instalować całego świata tylko powiedzmy Europy ?

#10157 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 16 May 2021 - 11:49

Panowie podpowiedzcie jak przesłać zaplanowany trening z TP do GC. Zamułę jakąś złapałem nie mogę sobie z tym poradzić 😉

Z góry dzięki :)

#10158 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 16 May 2021 - 12:05

TP sparowany z GC powinien sam wrzucać treningi do kalendarza GC a następnie po synchronizacji urządzenia powinny się pojawić w urządzeniach. Płatny naprzód, darmowy TP bodajże na 1 dzień do przodu tylko albo na bieżący dzień tylko.

#10159 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 16 May 2021 - 12:05

A jak połączyłeś connect z TP?
Jak poprawnie połączysz oba serwisy, to wystarczy umieścić trening w kalendarzu TP, a ten zsynchronizuje się z connect.

Ostatnio na F6X Pro jak i na 1030 pojawiły się aktualizację map z całego świata, czy istnieje możliwość by w przyszłości jak się znów pojawią nie instalować całego świata tylko powiedzmy Europy ?

Mapa "świata" to mapa bazowa, bardzo mało dokładna i prawie nie zabierająca miejsca. Reszta to mapy Europy i europejskie mapy adresowe oraz wysokościowe.
Dopiero E1030 plus umożliwia wybór mapy prawie całego świata.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#10160 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 16 May 2021 - 12:09

TP sparowany z GC powinien sam wrzucać treningi do kalendarza GC a następnie po synchronizacji urządzenia powinny się pojawić w urządzeniach. Płatny naprzód, darmowy TP bodajże na 1 dzień do przodu tylko albo na bieżący dzień tylko.

Mam sparowany, korzystam z wersji premium, nic nie przesłało :(

Reply to this topic