(...) mogę pomęczyć Edge-a, najwyżej będę rejestrował też Feniksem.
Faktycznie 8.00 nie zaktualizowało statusu aklimatyzacji cieplnej - jedyny problem jaki miałem z 8.00. Po weekendzie zaktualizowałem do 8.10.
Napisano 21 czerwiec 2021 - 09:41
A to pikuś, choć w tych warunkach... Dobrze, że nic innego nie wyskoczyło.
Z drugiej strony zastanawiam się, co ma wpływ na problemy niektórych użytkowników. Nie jest to masówka, ale raczej pojedyncze przypadki, choć faktycznie się zdarzają. Błędy w konfiguracji, niestandardowe IQ? Właściwie teraz to bez większego problemu można czyścić urządzenie i pobierać ostatnią konfigurację ze swojego konta connect, nawet bez konieczności robienia kopii zapasowych (ja i tak robię na wszelki wypadek przed każdą aktualizacją, zwłaszcza bety). Na pewno problemem ciągle mogą być niestandardowe mapy użytkownika np. Velomap OSM, w teorii mieli to poprawić, ale jak widać nie do końca. Choć ten problem łatwo ominąć - wystarczy używać standardowych map garmnowskich - i tak są to mapy bazujące na OSM, więc pokrycie powinno być takie samo. W mapach Velo (i bliźniaczych (openmtbmap.org) zadbano o dużą kontrastowość i czytelność bez konieczności używania tematów, dodatkowo jest sporo ułatwień dla rowerzystów szosowych/miejskich/itp. typu łatwe odróżnianie dróg utwardzonych od nieutwardzonych, tras rowerowych, oraz autoroutingu skoncentrowanego bardzo ściśle na kolarstwie szosowym, dojazdach do pracy oraz wycieczkach i trekkingach. I to wykłada Edge w nowym FW (w okolicach 39% przeliczenia). W bliźniaczym Open Mtb Map jest nastawienie na mtb i pokrewne - łącznie z 6 czytelnymi tematami. Ale te są obszerniejsze. VeloMap ma temat dla "rowerów wyścigowych" dość mocno optymalizujące wygląd mapy.
Gdyby tylko nie powodowała problemów w nowym FW Edge... Co prawda (jeszcze) nie sprawdzałem, czy przykładowe trasy w Polsce nie wykładają Edge na tej mapie, ale muszę to zrobić w wolnej chwili .
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 czerwiec 2021 - 17:59
Już do mnie jedzie
Wrzucę fotkę jak już dotrze z krótkim opisem wrażeń, bo cena nie mała jak na taką pierdółkę
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Folia dotarła. Naklejona, jak dla mnie efekt na piątkę . Przed założeniem warto posiłkować się instrukcją na stronie producenta (kod qr na opakowaniu). Ja nie używałem opalarki a wyszło dla mnie naprawdę bardzo dobrze, także nie jest to strasznie trudne. Poniżej zdjęcia
Napisano 21 czerwiec 2021 - 18:37
Zrobiłem downgrade do 7.10, bo dziś mi 530 nie liczyła dystansu ani prędkości, czas biegł normalnie, satelity widoczne, przejechałem 700 metrów i zwiecha z prędkością/dystansem. Teraz oczywiście zaciągnął aktualizację i chce nową wersję wczytać. Jak wyłączyć automatyczne ściąganie aktualizacji firmware?
Napisano 21 czerwiec 2021 - 19:59
O ile pamiętam, to powinno być System -> Informacje -> Aktualizacja oprogramowania i jeśli jest to powinno być zainstaluj/wstrzymaj.
Folia dotarła. Naklejona, jak dla mnie efekt na piątkę . Przed założeniem warto posiłkować się instrukcją na stronie producenta (kod qr na opakowaniu). Ja nie używałem opalarki a wyszło dla mnie naprawdę bardzo dobrze, także nie jest to strasznie trudne. Poniżej zdjęcia
Zastanawiałem się nad sposobem oklejenia, opalarki bałbym się używać
To folia odblaskowa?
Napisano 21 czerwiec 2021 - 20:08
Zastanawiałem się nad sposobem oklejenia, opalarki bałbym się używać
To folia odblaskowa?
Ja robiłem to dokładnie w ten sposób jak na filmie https://www.youtube....h?v=T6xN89IihfA, ale bez użycia opalarki. Tam chodzi tylko o to, aby na rantach dogrzać, wg mnie spokojnie można się bez tego obejść. Nie, nie jest odblaskowa.
Napisano 22 czerwiec 2021 - 07:59
Kolejna beta dla linii Fenix 6:
Fenix 6X Pro / 6X Pro SolarWer. 17.72 Beta - 17.06.2021
Parę wniosków na szybko:
A chyba najważniejsza aktualizacja to nie tyle aktualizacja FW, co odbiornika GPS. Nastąpiła WYRAŹNE ulepszenie pozycjonowania z włączonym GPS+Glonass, wyraźnie lepiej niż sam GPS, gps+galileo bez zmian, w dalszym ciągu dość duże przesuwanie pozycji. Test "balkonowy" - loggia czyli z akwizycją z południowej strony z odcięciem północnej i ograniczeniem wschodniej/zachodniej. Dość wymagający i jeśli tu widzę poprawę, to w normalnym użytkownaniu wydaje się, że opcja gps+glonass będzie zapewniać obecnie najlepszą jakość określenia pozycji.
Uwaga - aktualizacja oprogramowania gps nie znajduje się w FW urządzenia, to osobny plik:
If there is a GPS_v*** folder, place the gupXXXX.gcd (or 006B310700.GCD) file into the \GARMIN\REMOTESW folder of the device. Please note, not all Beta releases will include an update.
Czyli rozpakować pobrany plik w GPSUpdate_580 jest 006B310701.GCD, który należy przekopiować do \Garmin\Remotesw, po restarcie oprogramowanie gps zostanie zaktualizowane.
Oczywiście dla chętnych, reszta dostanie z najbliższą aktualizacją FW lub jako osobną aktualizację GPS.
Po aktualizacji GPS należy zsynchronizować Fenixa z Connect w celu przesłania aktualnego pliku EPO, w przeciwnym przypadku pierwsze określenie pozycji GPS będzie dość długo trwać (z EPO - chwilę).
Warto sprawdzić: System -> O systemie -> przesunąć 5x strzałka w dół do ekranu z wersjami GPS/Wi-Fi/ANT+ itd. Jeśli jest mniej niż GPS:5.30 to warto zaktualizować przynajmniej sam plik oprogramowania gps Sony i przestawić pozycjonowanie na duet GPS+Glonass.
Napisano 22 czerwiec 2021 - 10:03
O ile pamiętam, to powinno być System -> Informacje -> Aktualizacja oprogramowania i jeśli jest to powinno być zainstaluj/wstrzymaj.
Nie ma nic takiego niestety. Jeśli jest plik GCD to mogę zaakceptować instalację, jeśli go usunę to jest info że brak aktualizacji. W apce GC też nic nie znalazłem.
========
EDIT.
Patrzyłem w necie, chyba nie ma takiej możliwości, jak tylko złapie internet czy to przez WiFi czy BT to zaciągnie i będzie się chciał aktualizować.
Napisano 22 czerwiec 2021 - 12:40
W Fenix 6X (który mam na nadgarstku ) wchodzę w System -> Aktualizacja oprogramowania -> Automatyczna aktualizacja oprogramowania włącz/wyłącz. To jest też w starszych zegarkach.. Dziwne, że nie wprowadzili takiego przełącznika dla Edge... Po ręcznym usunięciu pliku aktualizacyjnego ponownie jest pobierany (w przypadku wykrycia nowszego dostępnego FW). Ewentualnie można byłoby pomyśleć nad czasową blokadą zapisu pliku GUPDATE.GCD - być może podczas kopiowania następuje zapis do pliku tymczasowego np. gupdate.tmp i dopiero później następuje zmiana nazwy (po weryfikacji, że kopiowanie przebiegło prawidłowo). Ustaw atrybut "tylko do odczytu" (PC) i aktualizacja nie powinna być pobrana, bo plik będzie blokowany istniejącym plikiem.
Oczywiście to tylko teoria, ale warta wypróbowania
Napisano 23 czerwiec 2021 - 08:23
Nie byłem pewny, czy sama obecność pliku (pustego) gupdate.gcd nie będzie powodować wyskakiwania informacji, że jest dostępna aktualizacja. Obawiałem się, że może być odrzucenie dopiero na etapie walidacji pliku. Z drugiej strony jak pamiętam obniżenie FW też było komunikowane, przed potwierdzeniem instalacji, czyli raczej sprawdza zawartość pliku. W przypadku pustego pliku o poprawnej nazwie najprawdopodobniej nie może odczytać (bo go nie ma) nagłówka wersji, stąd pomija informację o dostępnej aktualizacji.
Dobre i to, choć wolałbym przełącznik jak w Fenix.
Z innej beczki - nawigacyjnej, a raczej kartograficznej.
Sprawdziłem kilka map niestandardowych: OSM, UMP, Velo, Trialforks. W becie były problemy z wyświetlaniem w niestandardowych tematach, zwłaszcza po uaktywnieniu widoczności warstwy "popularności". Aktualnie nie widzę tego problemu, może za wyjątkiem map specjalnych np. nakładających kontury szlaków na inne mapy, te mapy muszą być wyświetlane w standardowym temacie - zresztą nic dziwnego, bo żeby wyglądać czytelnie i we właściwej kolorystyce, to nie mogą mieć zmienionych parametrów wyglądu.
Powyższe nie oznacza oczywiście, że wszystkie niestandardowe mapy użytkowników będą wyglądały poprawnie w nowym FW - są sygnały, że niektóre mapy wyglądają źle w tematach kontrastowych, stąd dla ich użytkowników wymagane jest przełączenie na standardowy temat.
Jeszcze jedno - w FW 8.0 dla 530/830 szybko wyszedł problem z niemożnością aktywacji map Trialforks, stąd Garmin szybko wypuścił poprawkę w FW 8.1 (chyba dotyczy to też 1030+). Problem w tym, że co prawda E1030 nie ma "fabrycznych" map Trialforks, ale inne mapy użytkowników (raczej tych sprzedawanych przez Garmina), które wymagają aktywacji mogą nie działać.
Problem nie dotyczy map Trialforks dostępnych do pobrania ze strony Trialforks (wymagana subskrypcja PRO), te mapy nie wymagają aktywacji, jedynie do ich pobrania konieczna jest subskrypcja lub punkty Karma.
Napisano 24 czerwiec 2021 - 19:29
Kolejna beta dla linii Fenix 6:
Fenix 6X Pro / 6X Pro SolarWer. 17.72 Beta - 17.06.2021
- Dodano widżet do śledzenia snu z wynikiem snu i wglądem w Firstbeat AnalyticsTM.
Ok, to wreszcie wiem o co chodzi z tym widżetem. Nie tyle w samym Fenix 6 (i rodzinie), ale w Connect - tak mobilnym, jak www.
Ta niepozorna wzmianka oznacza to, że monitoring snu wreszcie może być bardziej zrozumiały i praktyczniejszy dla normalnego człowieka. Poprzednio... no jakieś tam wykres z krótkim opisem typu "sen krótki i niespokojny, możesz być zmęczony" - wielka mi filozofia... A od 21 czerwca mała rewolucja (wcześniejsze daty nie zawierają danych "Wynik snu"), dotykając widżetu w mobilnym connect, lub w webowym (albo wchodząc w Zdrowie -> Sen) uzyskujemy dostęp do informacji o tym jak przespaliśmy daną noc:
Gdyby to było tyko tyle, to właściwie nie byłoby o czym wspominać. Ale... wystarczy wybrać obojętnie jaki kafelek, żeby uzyskać dodatkowe informacje np.:
Pokazuje nam ile było snu głębokiego i sugestia ile być go powinno w stosunku do całkowitego czasu spania. Mało? No to w miarę przystępne wytłumaczenie jak uzyskać dłuższy głębszy sen, a po więcej informacji jest odnośnik do ASS, gdzie można sobie nieco więcej poczytać na ten temat.
Ale to nie koniec - jest tłumaczenie co to w ogóle jest ten głęboki sen i jakie są jego korzyści. I znowu można poczytać więcej na stronie NSF. A jak ktoś się zastanawia, dlaczego ma tak mało głębokiego snu, to jest krótkie wyjaśnienie (z dalszą wiedzą do ewentualnego zagłębienia się po przejściu do CC).
Podobnie faza snu REM. Co to w ogóle jest i po co pewno każdy się zastanawiał... No więc i tu można sporo się dowiedzieć:
Wejście w "stres" wyjaśnić może dlaczego sen był nienajlepszej jakości:
I tak dalej. Czy to rewolucja? No nie, bez przesady. Ale bez wątpienia porządne przedstawienie danych snu. Jak dla mnie to jedna z ważniejszych funkcji aktualizacji. Oczywiście w codziennym użytku, niekoniecznie do zastosowań sportowych, choć prawdopodobnie wszystkie nowe urządzenia monitorujące aktywność codzienną otrzymają funkcję widżetu "wynik snu".
Napisano 25 czerwiec 2021 - 07:33
fajnie, że rozbudowali tą funkcjonalność, jest bardzo przydatna do ogólnego monitoringu samopoczucia.
Badam opcje snu w Fenixie, i potwierdzam, że według moich obserwacji działa to całkiem nieźle. Zdarzyło się sporadycznie, że pokazywał dziwne informacje np. nastąpiło przebudzenie w nocy a garmin wyłapał to jako faza snu REM. Ale to naprawdę rzadkie przypadki, a testuje go od 3 miesięcy.
Były też dni, kiedy moje samopoczucie było kiepskie. Porównałbym to do kaca alkoholowego i w te dni sen był przerywany z niewielką ilością snu głębokiego, a w ciągu dnia wskazania pulsoksymetru w okolicach 90%. Co ciekawe ja byłem przekonany, że moje samopoczucie jest wynikiem zmiany ciśnienia. Ale akurat w tamtych dniach biomet był korzystny
Teraz czekam na aktualizację opcji ostrzegania przed burzą. W mojej ocenie ona działa najsłabiej, do tej pory miałem tylko jedno trafione ostrzeżenie. Pozostało ostrzeżenia w ogóle nie miały nic wspólnego z realnym zagrożeniem burzą, a w ostatnich dniach kiedy często na mazowszu występują burze nie otrzymałem żadnego ostrzeżenia. Macie podobne doświadczenia z tą funkcją?
Ok, to wreszcie wiem o co chodzi z tym widżetem. Nie tyle w samym Fenix 6 (i rodzinie), ale w Connect - tak mobilnym, jak www.
Ta niepozorna wzmianka oznacza to, że monitoring snu wreszcie może być bardziej zrozumiały i praktyczniejszy dla normalnego człowieka. Poprzednio... no jakieś tam wykres z krótkim opisem typu "sen krótki i niespokojny, możesz być zmęczony" - wielka mi filozofia... A od 21 czerwca mała rewolucja (wcześniejsze daty nie zawierają danych "Wynik snu"), dotykając widżetu w mobilnym connect, lub w webowym (albo wchodząc w Zdrowie -> Sen) uzyskujemy dostęp do informacji o tym jak przespaliśmy daną noc:
Gdyby to było tyko tyle, to właściwie nie byłoby o czym wspominać. Ale... wystarczy wybrać obojętnie jaki kafelek, żeby uzyskać dodatkowe informacje np.:
Pokazuje nam ile było snu głębokiego i sugestia ile być go powinno w stosunku do całkowitego czasu spania. Mało? No to w miarę przystępne wytłumaczenie jak uzyskać dłuższy głębszy sen, a po więcej informacji jest odnośnik do ASS, gdzie można sobie nieco więcej poczytać na ten temat.
Ale to nie koniec - jest tłumaczenie co to w ogóle jest ten głęboki sen i jakie są jego korzyści. I znowu można poczytać więcej na stronie NSF. A jak ktoś się zastanawia, dlaczego ma tak mało głębokiego snu, to jest krótkie wyjaśnienie (z dalszą wiedzą do ewentualnego zagłębienia się po przejściu do CC).
Podobnie faza snu REM. Co to w ogóle jest i po co pewno każdy się zastanawiał... No więc i tu można sporo się dowiedzieć:
Wejście w "stres" wyjaśnić może dlaczego sen był nienajlepszej jakości:
I tak dalej. Czy to rewolucja? No nie, bez przesady. Ale bez wątpienia porządne przedstawienie danych snu. Jak dla mnie to jedna z ważniejszych funkcji aktualizacji. Oczywiście w codziennym użytku, niekoniecznie do zastosowań sportowych, choć prawdopodobnie wszystkie nowe urządzenia monitorujące aktywność codzienną otrzymają funkcję widżetu "wynik snu".
Napisano 25 czerwiec 2021 - 10:37
Teraz czekam na aktualizację opcji ostrzegania przed burzą. W mojej ocenie ona działa najsłabiej, do tej pory miałem tylko jedno trafione ostrzeżenie. Pozostało ostrzeżenia w ogóle nie miały nic wspólnego z realnym zagrożeniem burzą, a w ostatnich dniach kiedy często na mazowszu występują burze nie otrzymałem żadnego ostrzeżenia. Macie podobne doświadczenia z tą funkcją?
Bo to prosta detekcja szybkiego spadku ciśnienia. Zmień ustawienia na mniej czułe - ustawiłem 5 mb na 3h i może i tak burz nie wykrywa, ale przynajmniej nie zawraca głowy niepotrzebnymi ostrzeżeniami.
Żeby to sensownie działało to musieliby dodać do Connect przesyłanie ostrzeżeń z serwisów pogodowych.
Napisano 25 czerwiec 2021 - 13:01
Dzięki za sugestie! zmieniłem na 5mb, nawet nie wiedziałem, że mam możliwość samodzielnie wprowadzać tam jakieś wartości.
Bo to prosta detekcja szybkiego spadku ciśnienia. Zmień ustawienia na mniej czułe - ustawiłem 5 mb na 3h i może i tak burz nie wykrywa, ale przynajmniej nie zawraca głowy niepotrzebnymi ostrzeżeniami.
Żeby to sensownie działało to musieliby dodać do Connect przesyłanie ostrzeżeń z serwisów pogodowych.
Napisano 25 czerwiec 2021 - 16:41
Napisano 25 czerwiec 2021 - 16:55
Napisano 25 czerwiec 2021 - 20:39
Czekam na nowe 1040 ale chyba nie będzie go w tym roku a 520 już się trochę zestarzała. Zastanawiam się nad o 1030 plus. Pytanie dla użytkowników: można na 1030+ ustawić więcej niż 10 pól danych (standardowo a nie z jakichś ekranów IQ)?
Nie
jednak przy doborze odpowiednich pól danych IQ (nie gotowych ekranów) można otrzymać kilkanaście i więcej zmiennych informacji. Osobiście wolę mieć wszystko (większość) na jednym ekranie niż zmieniać pomiędzy nimi.