Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10341 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 13:17

Mam PL normalnie.

Ok, po restarcie znalazł się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#10342 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 16:13

Mi w 530 nadal nie wyskoczył, smuteczek

#10343 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 czerwiec 2021 - 16:17

PL czy aktualizacja?
Jak to pierwsze to zmień w ustawieniach, ewentualnie podłącz pod express i doinstaluj PL.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10344 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 19:14

Aktualizacja.

#10345 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 czerwiec 2021 - 19:21

Dwa wyjścia. Pierwsze: czekaj na swoją kolej, drugie: pobierz aktualizację ręcznie. Dla 530: https://www.dropbox....30_800.GCD?dl=0 zmień nazwę na GUPDATE.GCD

Wysłane z mojego SM-T505 przy użyciu Tapatalka
  • mataman lubi to

#10346 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 19:24

Gdzie go wrzucić? Do głównego katalogu?

#10347 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 czerwiec 2021 - 19:25

Do foldera Garmin

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • mataman lubi to

#10348 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 19:56

Dzięki, nowy soft zainstalowany. Wreszcie kurs wygląda w miarę czytelnie.
  • artho lubi to

#10349 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 14 czerwiec 2021 - 08:35

Ja po aktualizacji softu w 830 nie mam aktywnego pola stan wytrenowania, dotyczy zarówno smartfona jak i windowsa. Do piątku działało normalnie  :(

#10350 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 15 czerwiec 2021 - 09:26

376b5db5ca7709546d5b47908ceee803.jpgd6b1f169e02064432acb3acfba260a5d.jpg

Wczoraj zaktualizowałem Edge 830 do wersji 8.0. Po aktualizacji wyświetliła się informacja o nowym motywie (?) map. Został on też automatycznie włączony dla wszystkich profili razem z opcją "Popularity". Krótka jazda, ale muszę przyznać, że robi robotę. Ja nigdy nie narzekałem na czytelność mapy czy trasy, ale trzeba przyznać, że nowy kontrastowy motyw w połączeniu z narzuconym kontrastem popularności jest faktycznie niezły. Jadąc nie zastanawiałem się która droga będzie optymalniejsza, po prostu wybrałem ciemniejszą kreskę i sprawdzało się super. Strzałki, tutaj już mniej zachwytu z mojej strony - są w porządku, mogłyby być węższe (może nadal byłyby widoczne gdyby nie wychodziły poza szerokość ulicy?).

Ogólnie dla mnie kolejny powód, by do Edge-a nie wgrywać map trzecich. Wbudowane, płatne, szczegółowe mapy Garmina są świetne, zresztą mają po prostu świetną bazę. Połowa nieświadomych użytkowników, którzy zaraz po zakupie wrzucają mapę XYZ w mojej opinii robi sobie ogromną krzywdę. Tydzień później narzekają, że Garmin prowadzi autostradą bądź mapa wolno działa, tzn. nie mapa tylko oczywiście Garmin.

Podsumowując - dobry update, nie spodziewałem się takiej zmiany w tym urządzeniu. Miło w mającym 2 lata (Prozor to nawet w starszym) urządzeniu otrzymać coś, co z kilkoma innymi dodatkami Garmin mógł nazwać dumnie kolejną generacją.

Ja po aktualizacji softu w 830 nie mam aktywnego pola stan wytrenowania, dotyczy zarówno smartfona jak i windowsa. Do piątku działało normalnie  :(

Brzmi jakby Twój jedyny pomiar mocy był w trenażerze. Wtedy po przesiadce na sezon "na zewnątrz" Stan wytrenowania zanika. Czy masz w rowerze pomiar mocy?

#10351 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 15 czerwiec 2021 - 10:39

Mam problem po przesłaniu kursu do licznika Edge 830. Wyznaczam sobie kurs na telefonie(automatycznie) tak jak np. dziś ,dystans 135km ,przewyższenie  960m.Standardowo wysyłam kurs do urządzenia i tu zaczynają się małe kwiatki .Po synchronizacji dystans pozostaje ten sam ,natomiast przewyższenia jakie pokazuje licznik 4673 m up .Co jest nie tak ,macie jakiś pomysł ,cos w ustawieniach czy licznik głupieje .

To samo się dzieje po narysowaniu kursu na kompie.Nie bardzo wiem gdzie może być problem .

Tez tak mam od miesiaca.

Trasa na stravie 2000-2500 k, wrzucisz na connect lekko zaniza (kiedys delikatnie zawyzalo), a mialem na Garminie po 4500-5000 m.

Ja rysowalem trasy i udostepnialem kolegom, i czesc miala jak ja po 4500 m, a reszta...normlanie 2 k.

Drazniace jest to, potem wyskakuje podjazd na 500 m up, a po 250 sie okazuje koniec.

Tylko raz w ostatnia sobote wgralo mi poprawnie (1000 up i tak bylo)

• Gregory34 lubi to

#10352 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 czerwiec 2021 - 10:50

Fakt, mój 1030 to przecież model z połowy 2017 roku (choć akurat mój egzemplarz był wymieniony w serwisie na skutek awarii oprogramowania beta prawie rok temu po 3 latach eksploatacji, czyli po upływie gwarancji!). Największa aktualizacja nastąpiła po wprowadzeniu na rynek modeli 830/530, aczkolwiek lista zmian dla tego, niemalże 5 letniego modelu jest imponująca. Zauważalny jest słabszy procesor i chyba prędzej niż później dojdzie do zaniechania wprowadzania nowych funkcji dla tego modelu. Zresztą obecna aktualizacja rodziny x30(+) na razie pomija 1030, domyślam się, że z powodu wykrytych problemów z oprogramowaniem, być może z dopasowaniem/optymalizacją go do starszego procesora. Podejście jak widać jest jednak ukierunkowane na konkretny model i to jest dobre. 

Co do strzałek to akurat ich szerokość jest raczej dobrze dobrana, strzałki są widoczne i łatwe do zauważenia. Gdyby pokrywały się z szerokością ulicy, mogłyby być zauważalne jako przerwy w linii kursu, co nie byłoby dobre. Odstępy od kolejnych strzałek też raczej są w porządku, nie zaciemniają przebiegu kursu, ani mapy. Ciekawe, czy strzałki trafią również do Fenix 6? Bo tematy map właśnie tam zostały wcześniej wprowadzone, łącznie z opcją wyboru tematu "popularności". W Edge "Popularity" można włączyć bez konieczności przełączania tematu mapy, wystarczy przełączyć w widżecie obsługi. Bardzo praktyczne.

Widoczność heat mapy, czy też włączenia wyświetlania popularności dróg bardzo przydaje się w nieznanym terenie, jednak w znanym obszarze wolę mieć heatmapę ukrytą. Przełącznik w widżecie zdecydowanie to ułatwia (bez przełącznika trzeba byłoby się dokopywać do ustawień mapy w danym profilu, a to trochę upierdliwe zwłaszcza w urządzeniu bez ekranu dotykowego).

Jeśli chodzi o alternatywne mapy, to większość i tak oparta była o to samo źródło: OSM. Różnica to przede wszystkim kolorystyka map, gdzie za wyborem map alternatywnych często stała większa kontrastowość i czytelność (np. OSMapa-LIGHT). Zastosowanie tematów map (zwłaszcza kontrastowych) pozwala na uzyskanie w standardowych mapach większej czytelności. Oczywiście w alternatywnych mapach dla użytkownika może być ważna np. większa szczegółowość (choć skutkuje to nieco wolniejszą obsługą), ale nie pokrycia dróg, tylko raczej obszarów zabudowanych. 

Kolejną opcją map użytkownika, są mapy transparentne nakładane na podstawową mapę. Mogą być to np. mapy szlaków czy ścieżek, czy specyficznych punktów użytkownika. Ale to dość specyficzne zastosowanie.

Jedna z wprowadzonych aktualizacji to dodanie obsługi uwzględniania kalorii metabolicznych w całkowitej liczbie kalorii raportowanych w polu danych kalorii i zapisanych w pliku aktywności. Niektórzy już zaczynają marudzić, że Garmin zepsuł oszacowanie kalorii wprowadzając tą zmianę. Poprzednio, czyli bez uwzględniania kalorii metabolicznych kCal na ogół były równe (lub zbliżone) kJ (z miernika mocy). Po uwzględnieniu kalorii metabolicznych raportowane zużycie kCal (czy też jak to określa Garmin: "C") są zawsze wyższe o szacunkowe zużycie kalorii niezbędnych do utrzymania metabolizmu bazowego ciała. Czyli czy się stoi, czy się siedzi, czy się jeździ/biega, to ciało musi swoje spalić. Do tego dochodzi paliwo niezbędne do wytworzenia pracy, czyli to co wskazywane jest przez miernik mocy (kJ). 

Oczywiście ile ludzi, tyle będzie zdania na temat tego, czy kalorie powinny czy nie powinny zawierać uwzględnienie metabolizmu bazowego ciała w czasie treningu. Trochę dzielenie włosa na czworo, ale raczej zawierać powinny. Jaka jest różnica? Kwestia osobnicza, u jednego może być 80 kCal/h u innych mniej lub więcej. 

#10353 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 15 czerwiec 2021 - 12:21

W Feniksie powitałbym z radością odpowiednik "Popularity" z Edge-a. "High Contrast" obecnie dla mnie jest mało przydatny, a sam "Popularity" jest mniej kontrastowy niż w Edge-u. Aczkolwiek tam z kolei rzadko śmigam rowerem, zaś do biegania map nie używam a do wędrówek wolę mapy z informacją o rodzaju drogi (choćby podstawowe Garmina, lub PL TOPO).

Przełącznik "Popularity" w widgecie faktycznie super - nie zauważyłem go wcześniej :).

Dla mnie też kalorie mają sens aczkolwiek jeżeli ktoś jedynie śmiga z Garminem na rowerze a nie używa innego Garmina jako dziennego fitness trackera to faktycznie może mylić.

#10354 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 czerwiec 2021 - 13:05

W fenixie 6x na ogół używam mapy OSMapa-LIGHT, na ekranie Fenixa jest czytelniejsza od garminowskiej - obojętnie w jakim temacie. Tyle tylko, że oczywiście nie da się nałożyć popularności na mapę niestandardową (zresztą tu się nie da - popularność musi być jako temat mapy standardowej), żeby to wyglądało czytelnie, stąd chcąc użyć kolorowania/cieniowania dróg wg popularności muszę wyłączyć mapę niestandardową. Ale ekranik Fenixa w porównaniu do Edge jest zbyt mały, do w miarę komfortowego korzystania z map. Oczywiście da się i w porównaniu do bezmapowców jest to znaczny postęp, ale jednak duży ekran, dużym ekranem ;)

A właśnie - może masz jako mapę bazową TOPO i dlatego wybór tematu "popularność" powoduje problemy z kontrastowością? Jak wspomniałem wyżej "popularność" działa poprawnie (fioletowe cieniowanie dróg) tylko z mapą garminowską. Z niestandardowymi mapami wygląda to szaro i kiepsko.

Jeśli chodzi o kalorie metaboliczne, to na pewno kalorie z aktywności zastępowały wszystkie inne z monitoringu aktywności codziennej. Co ma sens, bo w trakcie treningu tętno jest zdecydowanie wyższe niż normalne podczas codziennych aktywności pozasportowych. Jeśli aktywność jest rejestrowana przez Fenixa, to problemu nie ma (raczej), co innego jeśli jest to inne urządzenie treningowe np. Edge.  Czyli w trakcie aktywności Edge rejestruje swoje, Fenix (czy cokolwiek innego służącego jako monitor aktywności codziennej) swoje ale powiększone bo przecież puls wyższy... W efekcie wygląda to tak, że z rejestracji aktywności codziennej jest wycięty czas aktywności i zastąpiony danymi z aktywności zarejestrowanej Edge. Czyli ma sens dla takiego combo. 

Inna sprawa, że w przypadku braku monitoringu aktywności codziennej, użytkownik być może woli uzyskać informację o ilości kalorii spalonych na danym treningu, niezależnie od kalorii metabolizmu codziennego.

Powinien być przełącznik/opcja umożliwiająca wybór czy doliczać kalorie metabolizmu bazowego, czy też nie. I byłoby po problemie. A może taka opcja jednak jest? Przyznam, że nie sprawdzałem...

Edit: raczej nie ma wyboru opcji liczenia kalorii bez/z metabolizmem bazowym. Przynajmniej nie w testowanej becie na 1030. Trochę się pobawiłem opcjami nawigacyjnymi i chyba wiem dlaczego wstrzymali się z publikacją oprogramowania. Wygląda mi to na problemy z ilością pamięci buforującej dane mapy. Przesunięcie mapy na inny obszar np. południową Polskę, a następnie próba zmiany skali mapy trwa... wieki. No prawie. Dopiero po dłuższym czasie można w miarę normalnie korzystać z tego obszaru. To już wolę stary sposób obsługi map. Zresztą podobnie jest przy przesunięciu ręcznym mapy poza aktualnie widoczny obszar (nawet tylko kawałek), nowy obszar stanowczo za długo się wczytuje, choć buforowanie dotychczasowego spełnia swoją funkcję poprawnie. W czasie nawigacji nie ma to większego znaczenia, jednak przy przeglądaniu mapy już ma. Przyznam, że nie sprawdziłem jak to funkcjonuje na dużych przybliżeniach, jeśli tu problem nie istnieje, lub jest marginalny, może to oznaczać, że wszystkie warstwy mapy (od widocznego w dół) na widocznym obszarze są buforowane do ewentualnie szybszego użycia. Ale to ma swoje minusy: biorąc duże oddalenie np. teren Polski konieczne jest wczytanie bardzo dużej ilości danych. Nie tędy droga. Być może E530/830/1030+ dają radę, ale stary 1030 dostaje dużej zadyszki. 

Jak dla mnie to powinni zostawić obsługę samej mapy po staremu, a tylko wprowadzić samo buforowanie wyznaczonego kursu, co pozwala znacznie przyspieszyć rekalkulację w przypadku zjechania z trasy (wymagane przeliczenie tylko kawałka do wyznaczonego już kursu). No, ale jak to rozgryzą tego jestem ciekaw...

No właśnie - jak funkcjonuje przesuwanie mapy w 530/830/1030+ np. mamy obszar np. północnej Polski, oddalamy i przesuwamy na południową Polskę i próbujemy przybliżyć obszar - działa to? I jak szybko?

#10355 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 czerwiec 2021 - 07:19

Pod koniec wczorajszego dnia Garmin rozpoczął wysyłanie FW 12 do Edge 1030 (i wersji 1030 Bontrager)

https://forums.garmi...0-now-available

Trzeba czekać na swoją kolej, na razie nie ma pliku do ręcznej aktualizacji.

#10356 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 17 czerwiec 2021 - 10:03

A właśnie - może masz jako mapę bazową TOPO i dlatego wybór tematu "popularność" powoduje problemy z kontrastowością? Jak wspomniałem wyżej "popularność" działa poprawnie (fioletowe cieniowanie dróg) tylko z mapą garminowską. Z niestandardowymi mapami wygląda to szaro i kiepsko.

Nie nie, "Pl Topo" używam praktycznie tylko do aktywności pt. "Hike". Tam sprawdza się całkiem dobrze, zresztą to mapa, która u podstaw raczej stworzona była właśnie pod wędrówki. Wygląda to tak: https://www.pltopo.pl/podglad-mapy, pod wędrówki ma sens. Są kolory/kategorie szlaków, są rodzaje szlaków itd. Priorytet ma tak ustawiony, że jeżeli jest włączona to będzie nad wszystkimi Garminowskimi mapami, więc warto Garminowe wyłączyć aby przyspieszyć działanie. Sama działa całkiem sprawnie. Na pewno lepiej sprawdza się na większych urządzeniach do wędrówek, jest dużo detali, większy ekran na pewno jest wygodniejszy tutaj. Pod inne aktywności niespecjalnie widzę sens kupowania tej mapy.

Czasami zdarzało mi się uruchomić ją także pod nawigowanie samochodem z Fenixa. Wbudowane mapy tak w Fenix jak i w Edgeu nie pozwalają na nawigację samochodową, więc gdy taki rodzaj nawigowania wybierzemy po prostu wyświetlą prostą linię do celu. Pl Topo pozwala na nawigowanie samochodowe, zresztą w sumie tak opisują swoją mapę: "Idea opracowania mapy „PL Topo” wynikła z chęci stworzenia i dostarczenia użytkownikom Garmina dobrej turystycznej i drogowej mapy Polski."

i działa to całkiem dobrze. Rzadko bo rzadko, ale jednak zdarzy się zapisać punkt w zegarku i sam finisz jazdy dojechać na zegarek.

Czy drugi raz zdecydowałbym się na jej zakup? W sumie nie wiem, nie kosztuje wiele za to wydaje się dość kompletna i dopracowana. Szkoda, że normalnymi metodami nie mogę jej zainstalować na komputerze.

Oczywiście motyw popularności można i na nią narzucić i tak jak Prozor napisał wygląda to tragicznie ;).

Być może E530/830/1030+ dają radę, ale stary 1030 dostaje dużej zadyszki. 

Jak dla mnie to powinni zostawić obsługę samej mapy po staremu, a tylko wprowadzić samo buforowanie wyznaczonego kursu, co pozwala znacznie przyspieszyć rekalkulację w przypadku zjechania z trasy (wymagane przeliczenie tylko kawałka do wyznaczonego już kursu). No, ale jak to rozgryzą tego jestem ciekaw...

No właśnie - jak funkcjonuje przesuwanie mapy w 530/830/1030+ np. mamy obszar np. północnej Polski, oddalamy i przesuwamy na południową Polskę i próbujemy przybliżyć obszar - działa to? I jak szybko?

Ogólnie w 830 mam wrażenie, że jest zauważalna różnica w prędkości podczas przeglądania mapy "na sucho" a podczas aktywności. Podczas trwania aktywności działa to zauważalnie wolniej, tzn. nie jest źle ale jest nieco mniej płynnie. Ale to było zawsze i może wynika u mnie z ilości czujników oraz radaru, nie wiem, nie wnikałem. Testując "na sucho" w motywie kontrastowym z popularnością, mam wrażenie, że przeglądanie mapy działa odczuwalnie sprawniej. Przybliżanie/oddalanie zdecydowanie przyspieszyło, natomiast podczas przesuwania mapy w lewo/prawo/góra/dół nadal widać biały obszar by po maksymalnie 500ms doładowała się mapa (zwykle szybciej) - tutaj różnica pewnie też jest ale nieduża, to działało podobnie dobrze. Jeżeli Twoja procedura testowa polega na przybliżeniu bardzo blisko w jednym mieście, następnie mocnym oddaleniu (np. Europa) i przybliżeniu innego miasta gdzieś dalej w Europie to taki test działa bardzo bardzo sprawnie w Edgeu 830, przynajmniej w motywie kontrastowym.

#10357 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 czerwiec 2021 - 11:20

Czasami zdarzało mi się uruchomić ją także pod nawigowanie samochodem z Fenixa. Wbudowane mapy tak w Fenix jak i w Edgeu nie pozwalają na nawigację samochodową, więc gdy taki rodzaj nawigowania wybierzemy po prostu wyświetlą prostą linię do celu. Pl Topo pozwala na nawigowanie samochodowe, zresztą w sumie tak opisują swoją mapę: "Idea opracowania mapy „PL Topo” wynikła z chęci stworzenia i dostarczenia użytkownikom Garmina dobrej turystycznej i drogowej mapy Polski."

W Fenix 6X jak najbardziej jest i samochodowa i motocyklowa (opcje ustawienia danej aktywności -> trasowanie -> aktywność: wybrać żądaną), choć warto stworzyć specjalny profil do tego celu, tak żeby mapa uwzględniała autostrady itp. za to omijała drogi gruntowe i wąskie szlaki.

W Edge może nie ma opcji stricte "nawigacja samochodowa" (ale muszę sprawdzić ;)), ale podobnie jak w Fenix 6X wystarczy wybrać nawigację jak dla roweru szosowego z pominięciem dróg gruntowych itp. za to uwzględnić drogi szybkiego ruchu, autostrady itp. i od biedy można użyć jako nawigację w samochodzie (zwłaszcza Edge - w samochodowej wolę widok 3D, ułatwia manewry).

Przybliżanie/oddalanie zdecydowanie przyspieszyło, natomiast podczas przesuwania mapy w lewo/prawo/góra/dół nadal widać biały obszar by po maksymalnie 500ms doładowała się mapa (zwykle szybciej) - tutaj różnica pewnie też jest ale nieduża, to działało podobnie dobrze. Jeżeli Twoja procedura testowa polega na przybliżeniu bardzo blisko w jednym mieście, następnie mocnym oddaleniu (np. Europa) i przybliżeniu innego miasta gdzieś dalej w Europie to taki test działa bardzo bardzo sprawnie w Edgeu 830, przynajmniej w motywie kontrastowym.

Tak, to przybliżanie/oddalanie działa sprawniej, dzięki buforowaniu danych mapy, ale właśnie to było problemem w ostatniej becie 1030 przy przeniesieniu obszaru. Jeśli dostanę dzisiaj oprogramowanie w wersji 12, to sprawdzę, czy to poprawili.

#10358 dodoelk

dodoelk
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądEłk

Napisano 17 czerwiec 2021 - 11:53

Po wygraniu wersji 8.0 na osmapie nie wyświetlają się cmentarze (landuse=cemetery), nie wiem czy jeszcze coś innego, zauważyłem tylko to. Poszło zgłoszenie do supportu, zobaczymy co odpiszą. Podobno jest już wersja 8.10, ale ja jeszcze nie dostałem.

#10359 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 17 czerwiec 2021 - 12:13

W Fenix 6X jak najbardziej jest i samochodowa i motocyklowa (opcje ustawienia danej aktywności -> trasowanie -> aktywność: wybrać żądaną), choć warto stworzyć specjalny profil do tego celu, tak żeby mapa uwzględniała autostrady itp. za to omijała drogi gruntowe i wąskie szlaki.

No właśnie nie jest - niestety. Gdy dla appki/profilu "Navigate" wybieram jedynie mapy Garminowe oraz routowanie "Automobile" (jak i "Motorcycle"), wybieram np. zapisany punkt to Fenix rysuje prostą kreskę ode mnie do wybranego punktu. I tak samo jest z mapą w Edge-u, zresztą to bardzo podobne mapy są, nawet ciekawi mnie na czym polega różnica między nimi. U mnie w Edge-u opcja routowania "Automobile" chyba była, ale dawno nie sprawdzałem. Chyba, że masz jakieś inne mapy w swoim Feniksie - albo ja coś bardzo popsułem u siebie ;).

Gdy dla appki/profilu "Navigate" włączę inną mapę, np. poruszane wyżej płatne Pl Topo to nawigowanie "Automobile" już normalnie działa, prowadzi po drogach.

@Prozor, swoją drogą znasz jakieś narzędzie (oficjalne bądź nie), którym można w jakiś sposób "otworzyć" mapy - tak Garminowe jak i inne? Może edytować w jakiś sposób/podejrzeć, sprawdzić poziomy warstw itd? Chętnie kiedyś ogarnąłbym temat jak to działa od kuchni.

#10360 dodoelk

dodoelk
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • SkądEłk

Napisano 17 czerwiec 2021 - 13:02

Jest coś takiego jak ImgTool, ale tym za dużo nie podejrzysz.

Dodaj odpowiedź