Tworząc treningi w Connect jest możliwość dodawania do każdego kroku notatek/uwag. Można dodać informacje dodatkowe np. o kadencji itp. lub wyjaśnienia treningowe.
Problem w tym, że notatki nie pokazują się w samym urządzeniu podczas treningu, przez co właściwie są mało użyteczne, o ile w ogóle.
Jednak jest sposób na wyświetlenie notatek treningowych przypisanych tak do obecnego, jak również następnego kroku treningu. Wymaga to użycia pola IQ: https://apps.garmin....bf-95508f7dcf51
Oczywiście należy zadbać o uzupełnienie notatek w używanych treningach, należy wypełnić pole Notatki/Uwagi (to drugie na mobilnym connect) podczas edycji treningu.
Wysłane z mojego SM-T505 przy użyciu Tapatalka
================================
Sprawdziłem w/w pole - faktycznie działa nienagannie, np. dodając całoekranowe pole uzyskujemy takie coś:
Na górze aktualny krok treningu, pod spodem kolejny. Nie chciało mi się wpisywać tekstu z palucha, stąd skopiowany tekst garminowski.
Jednak coś mnie tknęło i sprawdziłem czy notatki/uwagi jednak nie są pokazywane w aktualnym polu treningowym. I co się okazało?
Jak widać i owszem, również i tu są! Jedynie dostęp jest nieco trudniejszy, bo w polu treningowym trzeba nacisnąć pole strzałki rozwijającej ekran opisu treningu. No tak, tyle czasu pole notatek było praktycznie bezużyteczne, że z założenia odrzucało się jego użyteczność. A jednak teraz pole notatek może być bardzo przydatne. Nie tylko na treningu, ale również na wyścigach itp. gdzie na poszczególnych etapach można rozpisać sobie najważniejsze założenia jazdy. Pole notatek ograniczone jest do 212 znaków, szału nie ma, ale na ogół powinno wystarczyć.
Stąd do użytkownika należeć będzie wybór - czy wystarczą notatki na rozwijanym polu treningowym, czy jednak użyteczniejsze będzie pole IQ na osobnym ekranie wraz z innymi danymi treningowymi (albo jako pole notatek treningowych na pełnym ekranie).
Pozostając w temacie pól danych, znalazłem ciekawe pole: Balance challenge
tak, ta linijka pod spodem mocy jest aktualnym balansem wskazywanym przez miernik mocy. Fakt, standardowe pole balansu również pokazuje balans R/L (prawa/lewa), ale to zmieniające się cyferki w % i ciężko w czasie rzeczywistym przerobić to na rzeczywiste obciążenie pracą danej nogi. Tu widać jak na dłoni, która noga mocniej pracuje. Więcej, można przypisać zerowanie statystyki dla danego okrążenia, bo chyba większość doświadczyła różnego rozkładu pracy nóg w różnych strefach, dzięki powyższemu polu można starać się to skorygować (lub wykorzystać w inny sposó w czasie rzeczywistym.
Dodatkowo jest możliwość wyświetlania po prawej stronie %FTP lub mocy średniej. Pokazywana moc to do wyboru 1s oraz średnie: 3s, 5s i 10s. Dodatkowo można ustawić wielkość czcionek i automatyczne skalowanie pola.