Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10321 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 09 czerwiec 2021 - 21:29

Pomocy, co ja takiego popsułem w laptopie, że Garmin Express nie chce dodać/nie widzi (niektórych) urządzeń?

Sam komputer je widzi, w Menagerze Urządzeń nie widać żadnych problemów, mogłem i mogę normalnie wejść na przestrzeń dyskową podłączonych do kompa urządzeń, ale GE już nie chciał ich "zobaczyć". Więc odinstalowałem i ponownie zainstalowałem GE i chcąc teraz dodać mojego Edge 830 wywala mi takie coś (patrz screen). Z Venu jest tak samo. Natomiast z Edge 520+ już nie ma problemu (na drugim screenie mam podłączone oba Edge). Oczywiście próbowałem różnych portów USB i różnych kabli USB, w tym oryginalnych Garmina, resetowałem kompa, podłączałem też go bezpośrednio do neta kablem.

Na drugim komputerze wszystko OK, tzn. wszystkie urządzenia są normalnie widoczne i dają się dodać, ale, że jest to HTPC podłączony do TV, to wolałbym jednak mieć możliwość podłączenia Garminów do laptopa.

Do wczoraj wszystko było OK. Nie wiem, czy to może mieć z tym problemem jakikolwiek związek, ale możliwe, że wieczorem rozłączyłem od komputera nie do końca "po bożemu" Venu.

O co chodzi? Help!

Załączone pliki

• Załączony plik  GE3.png   89,79 KB   30 Ilość pobrań
  • Załączony plik  GE2.png   74,34 KB   27 Ilość pobrań

#10322 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 czerwiec 2021 - 10:47

Tworząc treningi w Connect jest możliwość dodawania do każdego kroku notatek/uwag. Można dodać informacje dodatkowe np. o kadencji itp. lub wyjaśnienia treningowe.

83d3da0e9282494dcba268cba2ef171e.jpg

Problem w tym, że notatki nie pokazują się w samym urządzeniu podczas treningu, przez co właściwie są mało użyteczne, o ile w ogóle.

Jednak jest sposób na wyświetlenie notatek treningowych przypisanych tak do obecnego, jak również następnego kroku treningu. Wymaga to użycia pola IQ: https://apps.garmin....bf-95508f7dcf51
Oczywiście należy zadbać o uzupełnienie notatek w używanych treningach, należy wypełnić pole Notatki/Uwagi (to drugie na mobilnym connect) podczas edycji treningu.

b9bd41d3ed385d267a7a889ffcfe701c.jpg

Wysłane z mojego SM-T505 przy użyciu Tapatalka

================================

Sprawdziłem w/w pole - faktycznie działa nienagannie, np. dodając całoekranowe pole uzyskujemy takie coś:

cfbe5ef47cd06915b40a5b4826b6a3ae.jpg

Na górze aktualny krok treningu, pod spodem kolejny. Nie chciało mi się wpisywać tekstu z palucha, stąd skopiowany tekst garminowski.

Jednak coś mnie tknęło i sprawdziłem czy notatki/uwagi jednak nie są pokazywane w aktualnym polu treningowym. I co się okazało?

c2c7104c507f0053675b7d6c0d8dcfd5.jpg

Jak widać i  owszem, również i tu są! Jedynie dostęp jest nieco trudniejszy, bo w polu treningowym trzeba nacisnąć pole strzałki rozwijającej ekran opisu treningu. No tak, tyle czasu pole notatek było praktycznie bezużyteczne, że z założenia odrzucało się jego użyteczność. A jednak teraz pole notatek może być bardzo  przydatne. Nie tylko na treningu, ale również na wyścigach itp. gdzie na poszczególnych etapach można rozpisać sobie najważniejsze założenia jazdy. Pole notatek ograniczone jest do 212 znaków, szału nie ma, ale na ogół powinno wystarczyć. 

Stąd do użytkownika należeć będzie wybór - czy wystarczą notatki na rozwijanym polu treningowym, czy jednak użyteczniejsze będzie pole IQ na osobnym ekranie wraz z innymi danymi treningowymi (albo jako pole notatek treningowych na pełnym ekranie).  

Pozostając w temacie pól danych, znalazłem ciekawe pole: Balance challenge

e3b35181893f3018aca7e449dd850bf2.png

tak, ta linijka pod spodem mocy jest aktualnym balansem wskazywanym przez miernik mocy. Fakt, standardowe pole  balansu również pokazuje balans R/L (prawa/lewa), ale to zmieniające się cyferki w % i ciężko w czasie rzeczywistym przerobić to na rzeczywiste obciążenie pracą danej nogi. Tu widać jak na dłoni, która noga mocniej pracuje.  Więcej, można przypisać zerowanie statystyki dla danego okrążenia, bo chyba większość doświadczyła różnego rozkładu pracy nóg w różnych strefach, dzięki powyższemu polu można starać się to skorygować (lub wykorzystać w inny sposóB) w czasie rzeczywistym. 

Dodatkowo jest możliwość wyświetlania po prawej stronie %FTP lub mocy średniej. Pokazywana moc to do wyboru 1s oraz średnie: 3s, 5s i 10s. Dodatkowo można ustawić wielkość czcionek i automatyczne skalowanie pola.

• JHartman lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10323 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 czerwiec 2021 - 21:34

Firmware version 8.00 for the Edge 530 is now available. This update can be downloaded through Garmin Express or Garmin Connect Mobile.

https://forums.garmi...0-now-available

-- 

Marcin Trzaska

#10324 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 czerwiec 2021 - 21:50

Zgadza się. FW 8.00 dla 530/830 i 5.00 dla 1030 Plus. Dla 1030 na razie nie dostępne. Ciekawe czy poprawią raportowane problemy, czy dopiero w kolejnych poprawkach...

#10325 kono78

kono78
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 czerwiec 2021 - 22:15

Firmware version 8.00 for the Edge 530 is now available. This update can be downloaded through Garmin Express or Garmin Connect Mobile.

https://forums.garmi...0-now-available

Czy te aktualizacja na EDGE 530 wpadają jakoś partiami? Garmin Express nie widzi 8,00 wiąż jest 7.10 dla mojego EDGE 530.

#10326 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 11 czerwiec 2021 - 22:37

Czy te aktualizacja na EDGE 530 wpadają jakoś partiami? Garmin Express nie widzi 8,00 wiąż jest 7.10 dla mojego EDGE 530.

Wystarczy przeczytać wpis na forum Garmina

"This is at 50% rollout as of 12:45pm CST"

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
  • kono78 lubi to

#10327 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 czerwiec 2021 - 03:22

W końcu!

Increased maximum number of workout steps from 50 to 100.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • artho lubi to

#10328 Gregory34

Gregory34
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądZ miasteczka nad Wisłą

Napisano 12 czerwiec 2021 - 13:04

Mam problem po przesłaniu kursu do licznika Edge 830. Wyznaczam sobie kurs na telefonie(automatycznie) tak jak np. dziś ,dystans 135km ,przewyższenie  960m.Standardowo wysyłam kurs do urządzenia i tu zaczynają się małe kwiatki .Po synchronizacji dystans pozostaje ten sam ,natomiast przewyższenia jakie pokazuje licznik 4673 m up .Co jest nie tak ,macie jakiś pomysł ,cos w ustawieniach czy licznik głupieje .

To samo się dzieje po narysowaniu kursu na kompie.Nie bardzo wiem gdzie może być problem .

#10329 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 czerwiec 2021 - 13:51

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że Garmin pokazuje bardzo zawyżone przewyższenia. To samo na ClimbPro. Niby podjazd ma mieć 8%, a wychodzi 4-5. Ten typ tak po prostu chyba już ma ;)

#10330 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 12 czerwiec 2021 - 14:01

Zazwyczaj jak przerzucam z ridewithgps do Garmin Connect to znowu Garmin podczas wczytywania pliku zaniża.
W liczniku przy przeglądaniu trasy to już pokazuje rzeczy niestworzone nie raz, więc przestałem zwracać uwagę. 🙂

#10331 Gregory34

Gregory34
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 12 czerwiec 2021 - 14:02

No ale aż takie różnice żeby były .Ok niech będzie 100,200 czy nawet 500m różnicy, ale nie przeszło 3000m .

#10332 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwiec 2021 - 16:03

Update w 530 do 8.00 zrobiony i… dziwna sprawa - pierwszy raz mi się to przydarzyło: po zakończeniu jazdy i uploadzie, w Garmin Connect miałem aktywność dwa razy.

-- 

Marcin Trzaska

#10333 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 czerwiec 2021 - 16:31

Wygląda to na problem z danymi wysokości wysyłanymi z Connect. Patrząc na ClimbPro z kursu z Connect, to wzniesienia są za bardzo pofałdowane, stąd można domyślać się, że cały kurs przed wysyłką do urządzenia jest przerabiany pod kątem wysokości i w efekcie otrzymujemy przekłamanie danych wysokościowych.

To pokłosie problemów z przeliczaniem przewyższenia kursów. Czyli robiliśmy kurs na podstawie aktywności, connect (niepotrzebnie) przeliczał wg danych DEM i wychodziło płasko. Aktualnie po przeliczeniu w samym connect jest w miarę dobrze, ale nie po wysyłce do urządzeń. Tu kursy mają znacznie zawyżone dane wysokościowe, a profil wysokości jest poszarpany. Garmin widocznie coś zaczyna robić z tym, ale jak na razie nie wychodzi im nic sensownego.
O ile w Fenix 6X można wybrać edycję kursu i po zapisaniu kopii dane będą nieco zaniżone (dokładność mapy DEM), to o dziwo w Edge edycji kursu brak.

Z drugiej strony czy to na prawdę ma znaczenie? Edge i tak przelicza kurs. Co więcej, utworzyłem testowy kurs na cycle.travel (polecam!) z kontem połączonym z connect, dzięki czemu mogę wysłać kurs bezpośrednio do connect. Efekt: kurs z prawidłową wysokością na Edge, ale... Edge dość długo przeliczał kurs 150 km. Po przeliczeniu okazało się, że kurs uwzględnia również SEGMENTY, które były dostępne jako segmenty Garmina - przeniesione przeze mnie do connect segmenty Strava.

Dla pewności inny kurs, tym razem Koomot. Tak samo. Kurs z Koomot został uzupełniony przez Connect o dostępne na tym kursie segmenty.

Niestety, wydaje się to właśnie funkcja Connect, a nie Edge i wytyczenie kursu bezpośrednio w urządzeniu dalej nie uwzględnia segmentów nawet jeśli są w urządzeniu. Trochę szkoda, ale dobre i to, że wszystkie kursy, obojętnie z jakiego serwisu np. Koomot, RWGPS, Cycle.travel, czy... Strava, wysyłane do Connect (oznaczone gwiazdką itp.) przed wysyłką do urządzenia będą uzupełnione przez dostępne na kursie segmenty i kurs łącznie z segmentami zostanie wysłany do Edge.

Wniosek dla miłośników segmentów, którzy chcą mieć możliwość wyznaczania kursów z segmentami z dowolnego serwisu, a przy okazji pominąć opłaty subskrypcyjne Strava? Warto przeznaczyć parę minut, na przeniesienie interesujących nas segmentów do Connect. Link do przepisu jak to zrobić w pierwszym wpisie tego wątku.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#10334 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 12 czerwiec 2021 - 17:12

Niestety GC mocno miesza z danymi dot. wysokości. Szkoda, bo w tym momencie np. pola z pozostałym przewyższeniem, ew. z pozostałym przewyższeniem do pkt. kursu (chodzi mi przede wszystkim o te punkty, które ustawiamy sobie/nazywamy na mapie GC, np. punkty kontrolne na maratonach) są bezużyteczne. Jeśli chcemy zachować org. dane, to musimy skopiować plik bezpośrednio do urządzenia, bez pośrednictwa GC. Wtedy jednak nie uzyskamy wspomnianych punktów kursu, bo je można dodać tylko z poziomu GC (a przynajmniej nie znam innej aplikacji, która by to umożliwiała).

#10335 Gregory34

Gregory34
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 12 czerwiec 2021 - 17:45

To tak jak powiedział @Bzyk  ;)  ten typ tak ma i trzeba nauczyć się z tym żyć  :)

#10336 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 czerwiec 2021 - 18:53

Niestety GC mocno miesza z danymi dot. wysokości. Szkoda, bo w tym momencie np. pola z pozostałym przewyższeniem, ew. z pozostałym przewyższeniem do pkt. kursu (chodzi mi przede wszystkim o te punkty, które ustawiamy sobie/nazywamy na mapie GC, np. punkty kontrolne na maratonach) są bezużyteczne. Jeśli chcemy zachować org. dane, to musimy skopiować plik bezpośrednio do urządzenia, bez pośrednictwa GC. Wtedy jednak nie uzyskamy wspomnianych punktów kursu, bo je można dodać tylko z poziomu GC (a przynajmniej nie znam innej aplikacji, która by to umożliwiała).

Zawsze można wspomóc się dość antycznym Training Center, instalka: https://garmin-train...ad/#downloading

tyle tylko, że trzeba w systemie mieć zainstalowaną jakąś mapkę garminowską (dowolną, np. osm). Importujesz gpx/tcx/fit z kursem, dodajesz punkty w pożądanych miejscach, następnie eksportujesz (jako tcx, nie zapisuje to w fit) do New Files. 

Trochę oldskulowe podejście i nieco upierdliwe, ale w wyjątkowych przypadkach można używać. 

#10337 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 13 czerwiec 2021 - 06:21

[mention]Prozor [/mention], próbuję cycle.travel - podoba mi się responsywność i czytelność mapy. Ale nie bardzo mogę znaleźć funkcji zmiany wyznaczonej trasy (np. mam trasę wyznaczoną od A do B ale chcę zjechać, żeby coś obejrzeć po drodze). I nie chodzi o dodanie punktu pośredniego, raczej o coś w stylu przeciągnięcia fragmentu istniejącej trasy mając do tego zablokowane dwa inne punkty (żeby objazd nie był zbyt duży). Jest tam funkcja drag&drop?

Testuję na telefonie.

Z fajnych rzeczy to:
- bezprobmemowa synchronizacja z Garminem
- szybkie wywołanie Street View dla danego punktu

Brakuje mi HeatMap która bardzo pomaga w nieznanym terenie...

Pozdrawiam,
Jarek

#10338 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 08:25

Update 830 do 8.00 zrobiony, brak języka PLteż tak macie?

#10339 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 czerwiec 2021 - 08:51

[mention]Prozor [/mention], próbuję cycle.travel - podoba mi się responsywność i czytelność mapy. Ale nie bardzo mogę znaleźć funkcji zmiany wyznaczonej trasy (np. mam trasę wyznaczoną od A do B ale chcę zjechać, żeby coś obejrzeć po drodze). I nie chodzi o dodanie punktu pośredniego, raczej o coś w stylu przeciągnięcia fragmentu istniejącej trasy mając do tego zablokowane dwa inne punkty (żeby objazd nie był zbyt duży). Jest tam funkcja drag&drop?

Testuję na telefonie.

Z fajnych rzeczy to:
- bezprobmemowa synchronizacja z Garminem
- szybkie wywołanie Street View dla danego punktu

Brakuje mi HeatMap która bardzo pomaga w nieznanym terenie...

Pozdrawiam,
Jarek

Tak, ale właśnie (przynajmniej na telefonie) musisz dodać punkt, który przeciągniesz w inne miejsce. Jeśli chcesz zablokować jakiś odcinek dwoma punktami to pomiędzy nie wstawiasz trzeci i ten przeciągasz.

Niestety, HeatMapa tu niedostępna (chyba tylko Garmin i tu "popularność" uwzględnia typ jazdy inne dla szosy/MTB/przełaj/bieg, no i Strava w której wszystko jest w jednym kotle), ale Streetview pomaga.

W cycle.travel nie ma zbyt dużej ilości funkcji, ale może to i dobrze, bo nie gmatwa obsługi. Szybkie wyznaczenie drogi "od - do", wyznaczenie drogi "od - do i z powrotem" ale w miarę możliwości po innych drogach, propozycja trasy z określonym kilometrażem (te dwa ostatnie tylko interfejs komputerowy przeglądarki, trzeba przełączyć na telefonie) wskazanie miejsc noclegowych w pobliżu końca (lub na żądanie w miejscu pośrednim), wybór dowolnej nawierzchni lub tylko asfaltu.

Warto ustawić preferencje.
Apka dla turystów z uwagi na noclegi. Ale dobra integracja z Connect, ale nawet bez zautomatyzowanej wysyłki kursu do Connect można wybrać wysyłkę do dowolnej aplikacji np. do Connect i wtedy można utworzyć dowolny typ kursu z poziomu mobilnego connect na podstawie importowanego kursu.

Zresztą podobne wykorzystanie przez użytkowników Wahoo - wystarczy wysłać do Companion i będzie trasa w Elemnt posiadająca tak profil wysokości, jak instrukcje TBT. Za darmo.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
  • JHartman lubi to

#10340 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1110 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 13 czerwiec 2021 - 12:42

Update 830 do 8.00 zrobiony, brak języka PLteż tak macie?

Mam PL normalnie.

Trzepak 

"MAMIL"

Dodaj odpowiedź