Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10281 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maj 2021 - 14:27

a wie ktokolwiek z czego wynika dostępność mapki lub jej brak podczas aktywności typu spacer wysłanej do stravy z Fenixa?

Czysta ciekawość, z jakiego powodu raz jest mapa a innym razem nie ma? 

Bo czasem jedno a czasem drugie zsynchronizuje się jako pierwsze z serwerami Garmina. Natomiast Garmin po zsynchronizowaniu (bądź w jego trakcie) od razu przesyła do podpiętych serwisów (np. Strava) zaś Strava pomija duplikaty (gdy uda jej się rozpoznać duplikat - bo też nie zawsze). Więc w Stravie pojawi się aktywność pochodząca z urządzenia, które pierwsze ukończy synchronizację.

Edge 830 to urządzenie współczesne, z bardzo sensownym barometrycznym czujnikiem wysokości. Służy on do wyliczenia bieżącej wysokości jak i sumy wzniesień i spadków w trakcie trwającej aktywności. Nie jest ono w żaden sposób "zwalone", tylko po prostu technologia nas trochę ogranicza - tego rodzaju czujnik jest bardzo podatny na różnice pogodowe, także niezauważalne dla nas, no ale aktywność "tam i z powrotem" nieraz będzie się delikatnie różnić w kwestii sumy wzniosów i sumy spadków ( potencjalnie kilka % ). Oczywiście mimo zmian pogody jest to sporo dokładniejsza metoda mierzenia różnic wysokości niż mapy DEM, nieważne czy wbudowane w Garmina czy te Stravy, więc ja praktycznie nigdy nie koryguję Stravą wysokości. Dochodzi też temat kalibracji.

Mapy DEM są faktycznie bardzo niedokładne i o bardzo niskiej rozdzielczości, ale to dlatego, że służą jedynie jako pomoc. Możliwe, że faktycznie wgranie dokładniejszej mapy DEM poprawi "opóźnienie" z procentami nachylenia, chociaż głowy nie dam, że tak to zadziała, tutaj już Prozor będzie musiał pomóc bo on się bawił edycją map :P. Niemniej jeżeli widzisz mapę bazową (tą bardzo niedokładną) to może nie chodzić tutaj o priorytety.. :(.

#10282 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2021 - 11:03

Raczej problem Strava, bo mapka powinna zawsze się pokazywać, o ile aktywność ma dane GPS. U mnie raczej nigdy nie miałem tego problemu. Inna sprawa, że w Strava mam kilka wtyczek w tym również zmieniające mapy na inne (spora paleta...).

Witam. Mam maly problem z kalendarzem treningow w Garmin Connect i synchronizacja z edkiem 530
Mianowicie :
Jak zrobie trening jakikolwiek w GC i wrzucam go do kalendarza - owszem suchronizuje sie i pokazuje w urzadzeniu ale nie ma opcji zeby go uruchomic. W menu-trening-plan treningu: widze jednostke aale jak w niego wejde jest obrazek z ludzikiem + odpowiedni tytul , i do wyboru : znajdz kurs, pogoda, znajdz trening. Ale nie da sie uruchomic tego zaplanowanego.

Jak zapisze go na urzadzeniu - wysle do urzadzenia a nie przez kalendarz - dziala ok.
W przypadku treningu zrobionego w TP problem nie istnieje. Zawszr tak robilem zawsze dzialalo a od zeszlego tygodnia takie cos...
Widac na filmiku :

Napisalem do Garmina ale moze w miedzyczasie ktos mial podobny problem ? Co jest nie tak?

Aha rownolegle mam fenixa i na zegarku wszystko dziala odpalam z kalendarza pokazuja sie etapy itd.
Pozdr

Sprawdziłem na Edge 1030 (fw 11.19 - beta) i działa bezbłędnie. Może wgraj betę dla 530: Garmin Support Download Section i sprawdź? 

Patrząc na Na ogół nie używam okularów z polaryzacją, pożyczyłem od syna i sprawdziłem sobie ekran Edge 1030. O dziwo, tam też jest ekran spolaryzowany! To tłumaczy, dlaczego w Edge 1000 można było ustawić komputerek poziomo, a w E1030 już nie. Domysły były takie, że i tak prawie nikt nie używał trybu poziomego. A to tylko część prawdy, bo podstawową przyczyną jest właśnie ekran spolaryzowany, po obróceniu ekranu o 90* ekran w okularach z polaryzacją robi się... bardzo ciemny, a pod kątem czarny. Za to w normalnym ustawieniu patrząc w dość mocno przyciemnionych okularach spolaryzowanych ekran jest niemal tak samo jasny jak bez okularów, a wszystko co jest wyświetlane na ekranie zdecydowanie bardziej kontrastowe. 

Jak widać, gdyby Garmin pozostawił tryb poziomy, to użytkownicy okularów z polaryzacją dość mocno zaczęliby narzekać. 

Kwestia map - skorzystałem z promocji (chyba 13€) i zasubskrybowałem Trialforks - głównie z uwagi na dostęp do map TF, choć nie tylko. Fakt, użytkownicy 530/830/1030+ mają dostęp do tych map, aczkolwiek mapy TF do pobrania to mapy nietransparentne, dość szczegółowe, choć obszary z  drogami leśnymi/polnymi poza obszarami z nałożonymi szlakami/ścieżkami są raczej o skromnym pokryciu (stąd też niewielki rozmiar map np. Polska ma 174 MB. Ścieżki/Szlaki są bardzo dobrze widoczne, kolorystyka dobrana świetnie, chociaż autorzy musieli odejść od standardowych oznaczeń kolorami: czarnym, zielonym i niebieskim. Szczegóły: https://www.trailfor...map-for-garmin/

Przeglądając mapy TF w BaseCamp nie sprawiają dobrego wrażenia, w urządzeniu wyglądają zdecydowanie lepiej. Prawdopodobnie dlatego, że BC nie potrafi dobrze wyświetlić kolorów zdefiniowanych w Typ mapy. Przy okazji ciekawostka - mapy niezabezpieczone umieszczone w urządzeniu będą zainstalowane w komputerze, o czym BC informuje. Nie dotyczy to niestety map zabezpieczonych.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10283 JohnDoePL

JohnDoePL
  • Użytkownik
  • 139 postów
  • SkądChełmża

Napisano 01 czerwiec 2021 - 11:26

a wie ktokolwiek z czego wynika dostępność mapki lub jej brak podczas aktywności typu spacer wysłanej do stravy z Fenixa?

Czysta ciekawość, z jakiego powodu raz jest mapa a innym razem nie ma? 

Mam Fenixa 5x od jakiegoś 1,5 roku miałem dwa takie przypadki, że podczas marszu zegarek nie zapisał śladu na mapie, choć odległość i czas pokazywał prawidłowo (stała trasa, porównanie z zapisem z zegarka żony). Śladu nie było ani w Connect i tym bardziej na Stravie. Restart zegarka załatwiał sprawę i wracało do normy.

#10284 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 15:28

Błaha sprawa, ale warto zapytać jak już człowiek bije swoje życiówki na garminie - pobiłem rekord na 40 km o 3 minuty, ale w rekordach nie zauktualizowalo mi się od niedzieli... Jaka może być przyczyna?

#10285 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 czerwiec 2021 - 15:41

Wykonywałeś pełną synchronizację z aplikacją? Nauczyłem się, że to w wielu przypadkach jest niezbędne. U mnie to też nie działa. Mam tylko rekord na 40km, pozostałe od zawsze puste. ;)

#10286 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 01 czerwiec 2021 - 15:57

Rekordy trzeba chyba akceptować na Garmin Connect aby sie zaktualizowały.

#10287 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 czerwiec 2021 - 16:02

Faktycznie jest widżet od tego. Ciekawe, że ten na 40km nie potrzebował akceptacji. Typowy Garmin. :)

#10288 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 06:32

Wykonywałeś pełną synchronizację z aplikacją? Nauczyłem się, że to w wielu przypadkach jest niezbędne. U mnie to też nie działa. Mam tylko rekord na 40km, pozostałe od zawsze puste. ;)

Wykonałem, do zaakceptowania nic nie ma. Był tylko nowy rekord z mocy do potwierdzenia sprzed kilku tygodni.

#10289 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 czerwiec 2021 - 07:49

Błaha sprawa, ale warto zapytać jak już człowiek bije swoje życiówki na garminie - pobiłem rekord na 40 km o 3 minuty, ale w rekordach nie zauktualizowalo mi się od niedzieli... Jaka może być przyczyna?

A na urządzeniu po zakończeniu aktywności otrzymałeś komunikat, że masz najszybszy czas na 40 km?

#10290 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 07:54

A na urządzeniu po zakończeniu aktywności otrzymałeś komunikat, że masz najszybszy czas na 40 km?

Tak, edge pięknie pokazał nowy rekord, bez tego bym nie wiedział nawet.

#10291 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 czerwiec 2021 - 07:57

Ok, a teraz wchodząc w urządzeniu w statystyki -> osobiste rekordy, na liście jest?

#10292 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 08:05

Tak, jak byk stoi 59:59.xx

Robiłem synchro już przez kabel i kilka przez apke

#10293 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 02 czerwiec 2021 - 09:58

Panowie wiecie może gdzie od ręki można kupić w Polsce Edge 830? Byłem w sklepie w większym mieście i niby sklep dobrze zaopatrzony a 830 tylko w zestawie z czujnikami, które ja mam więc nie potrzebuje. Sprzedawca twierdzi że będzie dostępny od lipca na magazynie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

#10294 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 11:12

Tu piszą, że od ręki.

https://gps.lodz.pl/...3gaAhmLEALw_wcB

Na Bikester 4-6 dni roboczych.
Możesz też uderzyć do Bikestage Wrocław, bo mieli trochę tego na miejscu jeszcze niedawno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Ulepekin lubi to

#10295 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 15:16

No i spełniło się, co musiało się spełnić, czyli LTE wbudowane w Forerunner-a 945 :)

oraz Forerunner 55:

• Prozor lubi to

#10296 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 czerwiec 2021 - 15:35

A niedawno przeglądałem jego blog w poszukiwaniu nowości. Heh, zobaczymy kiedy Edge 1040 LTE będą pokazane. Może opcja dla całej serii x40? 

#10297 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 15:58

Ciekawe, bo 945 LTE ma zaskakująco więcej różnic od 945 niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Widgety otrzymały lekką zmianę wyglądu, pojawiły się nowe opcje treningowe, tak jakby wbudowany inReach (tzn. chyba łączność z tym samym operatorem alarmowym), nieznacznie zmieniona jest nawet obudowa! Może Fenix 7 otrzyma w standardzie wbudowane LTE.

Ciekawy wydaje się też Forerunner 55. Sugestrie treningów, PacePro, Recovery, IQ oraz Virtual Run pod Zwifta, Pool Swim acz brak Open Water. Brzmi jak świetny nowy tani zegarek ze stajni Garmina, doczytam detale w pełnej recenzji ale brzmi jak coś, co można zdecydowanie polecać.

#10298 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 czerwiec 2021 - 16:53

Dla biegaczy jak najbardziej, budżetowy ale ze sporym zakresem funkcji. Tylko na ekranie trochę przyoszczędzili...

LTE ma mniej więcej te funkcje, jakich się spodziewałem. Tyle tylko, że Garmin zamiast esim robi za dostawcę usługi abonamentowej. 6$/mc może nie majątek, ale jednak zmniejsza to sens i zwiększa koszt eksploatacji. Fakt, dostaje się usługi bezpieczeństwa, ale jednak grupa docelowa może nie być tak duża.

Dodatkowe funkcje interwałowe raczej powinny trafić do reszty rodziny Fenix 6, może do Edge x30 też. Zobaczymy...

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

#10299 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2021 - 17:23

Wiesz, jeżeli to $6 na miesiąc działa w miarę na całym cywilizowanym świecie to... w sumie nie jest źle ;). Bezpieczeństwo ale i jakaś forma komunikacji ze znajomymi niby jest. Przetestują ten temat i na pewno będą mogli rozwijać. SMS-y to faktycznie na jabłku problem, ale inne komunikatory akurat mogliby wspierać, może producenci 3rd party komunikatorów się zainteresują.

#10300 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 02 czerwiec 2021 - 17:46

Chyba nie będzie tak kolorowo u Nas z tym LTE, odpowiedź na Fb z eazymut 365672700556eec8dd6bff2bce0a662a.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
  • JHartman lubi to

Dodaj odpowiedź