Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11836 odpowiedzi w tym temacie

#10241 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 24 maj 2021 - 10:50

Ciekawostka.
Wkleiłem w ustawienia pola od światełek bardziej rozbudowane ustawienia (trochę zmodyfikowane ustawienia wklejone tutaj przez Prozora) i… Radar działa jakby gorzej - samochody są często wykrywane później. Pojawiają się dopiero w połowie ekranu (mam nadzieję, że to wyrażam się zrozumiale).
Wróciłem do poprzednich, prostych ustawień i jest lepiej, ale też zauważalnie gorzej.
Przypadek? Czy jaka cholera?

Miałem dokładnie taki sam problem, u mnie czasem drugiego samochodu też nie wykrywało.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

#10242 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 maj 2021 - 11:04

@Ulepekin a po powrocie do prostszych ustawień wróciło do normy?

Zastanawiam się, czy nie zresetować jakoś urządzenia, wywalić z licznika i skonfigurować od nowa.

-- 

Marcin Trzaska

#10243 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 24 maj 2021 - 13:12

Bawiłem się tymi ustawieniami całe popołudnie, wgrywając różne konfiguracje - ustawienia - efekt był mało zadowalający wiec usunąłem te pola i manualnie uruchamiam. Mi chodziło o ustawienie by światło mrugało tylko gdy wykryje samochód w celu oszczędzania baterii .

#10244 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 24 maj 2021 - 13:55

Może stosowne urządzenie główne ma wpływ na płynność działania Smart Bike Lights. Na 1030+ wszystko hula, aż miło. Żywotność radaru w trasie poza terenem zabudowym jest niemalże dwukrotnie wyższa (po 6 godzinach jazdy wskaźnik baterii pokazywał zużycie na poziomie 30%).

#10245 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 24 maj 2021 - 14:04

Nie mam pojęcia, mój zestaw to Edge 1030 i Varia 510 - Stałem na ulicy około 100 - 120 metrów myślałem że to przypadkowy błąd ale okazało się że jednak nie, pierwszy samochód wykryło i gdy drugi wjechał na ulicę to go już nie wykrył radar . I było tak kilka razy u mnie wiec stwierdziłem że to spełnia moich oczekiwań. Teraz po prostu gdy startuje uruchamiam manualnie światło mrugające i jadę.

#10246 Freezyear

Freezyear
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 24 maj 2021 - 16:48

Może stosowne urządzenie główne ma wpływ na płynność działania Smart Bike Lights. Na 1030+ wszystko hula, aż miło. Żywotność radaru w trasie poza terenem zabudowym jest niemalże dwukrotnie wyższa (po 6 godzinach jazdy wskaźnik baterii pokazywał zużycie na poziomie 30%).

Możesz wrzucić tutaj kod Twoich ustawień?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#10247 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 maj 2021 - 18:45

Może komuś się przyda - jak wymienić akumulator(/plecki) w Edge 1030:

podejrzewam, że podobnie będzie ze wszystkimi modelami serii Ex30. Wcześniej było łatwiej, wystarczyło odkręcić obudowę i wymienić akumulator. Teraz dużo trudniej nie jest, ale warto wiedzieć przed wymianą co i jak. Oczywiście jeśli ktoś będzie takiej wiedzy potrzebował ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10248 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maj 2021 - 21:29

Obejrzałem w całości, i stwierdzam, że nie jest to takie proste. Dwóch lewych rąk nie mam, w laptopie sam sobie wymieniam RAM i dysk. Ale tu widzę parę wrażliwych miejsc gdzie można uszkodzić sprzęt. Z ciekawości sprawdzę jak w fenixie się wymienia baterie :)

#10249 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 maj 2021 - 05:34

To jest proste, tylko nie wiem dlaczego autor filmu grzebał metalowym narzędziem wewnątrz urządzenia będącego pod zasilaniem :) .

Ja byłbym ostrożniejszy.

#10250 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 27 maj 2021 - 10:03

Rutyna i doświadczenie? Ale faktycznie, ja też robiłbym to ostrożniej.

Aktualizacja Fenix 6 (beta):

Fenix 6X Pro/6X Pro Solar
Ver. 16.70 Beta - 05/26/2021
  • Added step counting to backcountry ski ascents.
  • Improved functionality of navigation features with Garmin Explore.
  • Improved altimeter auto calibration during activities for MARQ and fenix 6 Pro devices.
  • Improved power meter calibration and settings.
  • Improved device name shown when mounted to a Windows computer to be more descriptive. (Only applies to Enduro and fenix 6)
  • Fixed issue where podcasts may not display correctly on device.
  • Fixed incorrect translation within "Suggested Workouts" when language set to Czech.
  • Fixed potential crash when sending a Quick Text from inReach Remote.
  • Fixed issue with wrong activity types shown when syncing with Garmin Explore.
  • Fixed distance and time values for tracks/routes synced from Garmin Explore.
  • Fixed issue with watch face labels missing when using certain languages.
  • Fixed potential crash when starting a golf round on a nine-hole course.
  • Fixed issue with device name within Garmin Connect Mobile for Enduro.
  • Fixed issue with "Coriolis Effect" naming. (Only applies to tactix Delta Solar Edition with Ballistics)
  • Fixed battery drain issue after disconnecting from a paired inReach device.
  • Fixed backlight behavior during sleep periods.
  • Fixed issue with backlight not respecting device settings when entering power controls page.
  • Fixed issue with gestures turning on backlight while Do Not Disturb enabled.
  • Fixed potential crash during power up.
  • Fixed issue causing intermittent excessive battery drain.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)

Raczej już wersja przedprodukcyjna, co ciekawe sporo w/w pozycji występuje w finalnej wersji 16.60 wydanej jakieś 2 tygodnie temu 🤔 - poprawki jakieś? Na 16.60 na razie nie narzekam, ale chyba sprawdzę 16.70.

#10251 marb

marb
  • Użytkownik
  • 300 postów
  • Skądsouth

Napisano 27 maj 2021 - 21:20

Pole Wind Field w Garmin Edge 520 i z telefonem Huawei P30 Pro działało idealnie. Po zmianie na Samsunga Galaxy S21 Ultra pole z temperaturą i wiatrem pojawia się po włączeniu treningu a po kilku minutach pojawia się taka ikona:

https://i.imgur.com/UUkjnpu.jpg

Nic się nie da zrobić - tylko wyłączenie Garmina i włączenie ponowne i znowu działa na chwilę. Telefon normalnie łączy się z GC, przesyła powiadomienia, podsumowanie treningu, aplikacja GC ma wszystkie uprawnienia, GPS włączony. Co może być przyczyną?

#10252 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 28 maj 2021 - 00:51

pojawia się taka ikona:

https://i.imgur.com/UUkjnpu.jpg

Co może być przyczyną?

A nie skończyła Ci się czasem subskrypcja?? Miałem dokładnie to samo gdy skończył mi się darmowy okres próbny. Po opłaceniu wszystko wróciło do normy

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

#10253 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 maj 2021 - 08:40

Raczej nie, bo teraz są tam chyba 3 poziomy subskrypcji:

• darmowa - aktualizowana co godzinę
  • standardowa za 5$ rocznie
  • PRO za 12$

04e53699a1116f2d0d14b6c5e77086f7.jpg

Nawet wersja darmowa powinna działać. Chyba, że coś się popsuło po aktualizacji z 18 maja... Musiałbym sprawdzić jak to u mnie wygląda obecnie. 

Sprawdziłem, u mnie działa normalnie. Spróbuj usunąć pole (Connect/Express) i pobrać je ponownie. 

#10254 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 28 maj 2021 - 09:19

Raczej nie, bo teraz są tam chyba 3 poziomy subskrypcji:

• darmowa - aktualizowana co godzinę
  • standardowa za 5$ rocznie
  • PRO za 12$

04e53699a1116f2d0d14b6c5e77086f7.jpg

Nawet wersja darmowa powinna działać. Chyba, że coś się popsuło po aktualizacji z 18 maja... Musiałbym sprawdzić jak to u mnie wygląda obecnie. 

Swoją drogą, kiedyś w wersji płatnej ($5) Update Frequency było 5 minut, co teraz jest dostępne tylko w PRO. Wydaje mi się jednak, że o ile interwał 60 min to już trochę za dużo, to 10 min zupełnie wystarcza, bo zmienność uśrednionej siły wiatru nie jest znowu taka duża.

U mnie najlepiej sprawdza źródło DarkSky, które od przyszłego roku już nie będzie dostępne:( W Polsce alarmy pogodowe działają też tylko DS (choć akurat ta funkcjonalność jest bardzo średnio przydatna).

#10255 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 maj 2021 - 10:41

10 min jest dostępne za 5$(od przyszłego mc 7$ - wyjątek ciągłość subskrypcji)/rocznie, właściwie to i darmowa wersja na ogół wystarcza jeśli kierunek wiatru się za bardzo nie zmienia, aczkolwiek w Pro jest opcja pobierania danych pogodowych z najbliższej stacji meteo i parę innych bajerów, głównie do wyświetlenia w podsumowaniu Strava.

#10256 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 28 maj 2021 - 11:18

A jak przedłużyć przed końcem ważności okresu subskrypcji, tak żeby nie płacić 7, a 5 dolców  ?

#10257 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 maj 2021 - 14:38

Existing standard subscriptions will continue to be $5/yr. Sign up now to lock in the lower price.

No i pytanko jak "Sing up now to lock", bo wciśnięcie przycisku rejestracji i wpisanie kodu urządzenia da w odpowiedzi: Standard Subscription Found - można przejść do PRO (ze uwzględnieniem niewykorzystanego okresu) lub przerwać subskrypcję...

Napisz do autora z zapytaniem co i jak - odpowiada dość szybko ;)

#10258 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 29 maj 2021 - 00:21

Ekran refleksyjny a OLED w Garminie -  Garmin Vivoactive 3 vs. Garmin Venu. Ustawienia domyślne.

Na żywo różnice są bardziej widoczne. Przez cały dzień paradowałem z dwoma zegarkami i przez zdecydowaną większość czasu/w większości sytuacji ekran V3 wyglądał po prostu fatalnie obok Venu. W pomieszczeniach, gdzie jednak spędzam najwięcej czasu w ciągu dnia (w domu/biurze) różnica jest dramatyczna. Jedynie na zewnątrz, gdy świeci słońce (ew. gdy jest jasno i spogląda się pod odpowiednim kątem) V3 zyskuje przewagę.

Ten ekran w V3 to, nawet abstrahując od użytej technologii, jest chyba nie najlepszy, bo jednak w Edge 830 jest lepszy kontrast, a czerń jest bardziej czarna...

Przy domyślnej jasności (przy czym Venue przestawiony w tryb Alway on Screen, który jest specyficzny - zamiast gasnąć, tarcza zostaje zredukowana do godziny, ew. dodatkowo daty i stanu baterii, a jasność zostaje obniżona, podobnie, jak to wygląda w niektórych telefonach) V3 zżarł mi w ok. 17h 21% baterii, a Venu 29%. W nocy (w czasie odpoczynku, snu) ekran Venu całkiem się wyłącza i przestają działać gesty i wtedy Venu mniej pali, niż V3 (kosztem tego, że trzeba dwukrotnie tapnąć w ekran lub wcisnąć fizyczny przycisk, żeby się zapalił).

Załączone pliki

• Prozor i Jarek.b lubią to

#10259 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2902 postów

Napisano 29 maj 2021 - 08:12

Różnica w ekranie oczywiście jest ogromna. Natomiast właśnie te "brzydkie" ekrany często są największym plusem zegarków Garmina - to głównie dzięki tym "brzydkim" ekranom te zegarki są w stanie trzymać na baterii nawet tygodniami w przypadku droższych modeli. Natomiast w ciągu dnia, zwłaszcza na zewnątrz różnica nie jest już aż tak drastyczna bo te "brzydsze" radzą sobie świetnie w słońcu, gdzie wręcz nie potrzebują podświetlenia wcale - w przeciwieństwie do OLED.

Więc jeżeli chcesz lepiej sprawdzić baterię zainstaluj pole Connect IQ o nazwie "Battery Up Down" i sprawdź jakąś aktywność na zewnątrz. Zużycie baterii w stanie spoczynku a zużycie podczas trwania aktywności w słońcu to będą prawdopodobnie mocno różniące się wartości (na zewnątrz duża przewaga ekranu "brzydkiego" nad OLED-em).

#10260 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 29 maj 2021 - 11:20

@przech mistrz

A jaka jest różnica w wytrzymałości baterii w obu modelach przy przeciętnym użytkowaniu u Ciebie ? Wiem, że jest sporo testów w necie ale interesuje mnie czy jest to dzień różnicy czy może 3.

Dodaj odpowiedź