Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 14 September 2021 - 05:40
- Marcin321, Bzyk and artho like this
Posted 14 September 2021 - 06:22
Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/o...ount-9658799119
Nie, bo będzie świecić/nagrywać na boki albo góra/dół . No chyba, że zamontuje się bazowy uchwyt mocujący w kierunku jazdy. Na normalnym uchwycie jest to raczej w dół skierowane, Potrzebny jest raczej taki:
Oczywiście opcja na samej górze, nie te niżej...
https://pl.aliexpres...0022364245437"}
czyli to samo co na alledrogo, ale ponad połowę taniej (opcja ze śrubami połowę taniej, tylko czas dostawy długi...), w odróżnieniu od plastykowej opcji C (z identyczne sprzedawane na allegro) powyższa opcja A/B (lewo/góra) z metalu - cięższe, ale mniejsze niebezpieczeństwo, że coś się połamie i odleci w siną dal...
[...] I nie umiem założyć zdjęcia ponieważ limit to 7,19KB.
Jak wklejać zdjęcia na forum ! - Informacje i uwagi - Forum Szosowe (szosa.org)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 21 September 2021 - 17:52
Heh, wpis #10671 (i odpowiedzi) został przeniesiony do wątku Smartwatch Garmin Vs? bo lukasamd ewidentnie potrzebuje nie komputerka treningowego z funkcjami nawigacyjnymi, a po prostu nawigacji do prowadzenia go po zakrętach wiodących do często zmieniającego się podczas jazdy celu. Stąd opis jego rozwiązania spełniającego jego dość specyficzne potrzeby powinien był zostać umieszczony przez niego właśnie w w/w wątku.
- artho and Hargin like this
Posted 27 September 2021 - 09:09
Na dzisiejszych zawodach równolegle nagrywałem zegarkiem i Edge 530.
Wyniki sa zaskakujące :
Wykres dotyczący mocy w poszczególnych strefach :
W fenix 5 - czas w strefie 7 > 416W 9 minut
A w Edge 530. Czas w tej samej strefie >416 to tylko 4:48
Jak to mozliwe ? Ze strefy sa zdefiniowane na poziomie globalnym takie same dla każdego urzadzenia...
A czas w strefach jest na dobra sprawe diametralnie inny. ?
Jakim cudem zegarek rejestruje czy podsumowuje te same dane w inny z sposób i z czego to wynika ?
Rozumiem sekundy ale 100% rozbieżności ?
Ktoś wie jak to wyjaśnić ?
Pomijam juz fakt ze fenix zarejestrował max pik mocy 2300 a edge 1150 (i to jest realne )...
FENIX: - zawyża znacznie moc dlaczego jakim cudem z tego samego miernika czyta co innego?
https://connect.garm...vity/7558390861
EDGE - w to wierze - bardziej realne liczby
https://connect.garm...vity/7557248894
Posted 27 September 2021 - 09:57
Na pewno masz rejestrację 1s w każdym urządzeniu?
Z Connect nie ma dostępu do danych źródłowych, stąd nie można porównać bezpośrednio plików.
Posted 27 September 2021 - 10:19
Na pewno masz rejestrację 1s w każdym urządzeniu?
Z Connect nie ma dostępu do danych źródłowych, stąd nie można porównać bezpośrednio plików.
sprawdziłem ( w opcjach urządzenia ) - rejestracja jest ustawiona co sekunda i w zegarku i w edku
zrozumiałbym jakieś sekundowe odchyłki w podsumowaniu czasu w strefach mocy ale nie prawie 100% różnicy
jak sie przyjrzeć na wykres to fenix rejestruje momentami rząd wielkości 600 a Edge 400 w tym samym momencie jak to mozliwe...
Posted 27 September 2021 - 11:11
U mnie są podobne jaja... Nie wiem czemu ale fenix widzi pomiar podwójnie, jeden jako zdefiniowany Assioma, a drugi jako ciąg cyfer. Co gorsza zawsze z automatu łączy się z tym drugim i wtedy mam zaniżoną moc średnio o połowę. Muszę przed jazdą wchodzić w ustawienia i wymuszać połączenie z Assioma, wtedy już pokazuje realne waty. Może u Ciebie jest ten sam problem.jak sie przyjrzeć na wykres to fenix rejestruje momentami rząd wielkości 600 a Edge 400 w tym samym momencie jak to mozliwe...
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Posted 27 September 2021 - 11:40
Najlepiej porównać oba zapisy razem kolumna przy kolumnie, będzie widać czy i gdzie są różnice zapisów. Golden Cheetah -> details -> Raw data -: skopiuj dane czasu i mocy (nie zaszkodzi również dystans, HR itp.) z obu plików i porównaj.
Sprawdź przy okazji czym była moc rejestrowana - https://www.fitfileviewer.com/ - można pobrać dane z każdego pola informacyjnego, można się zdziwić ile informacji w pliku fit jest zapisywanych...
U mnie są podobne jaja... Nie wiem czemu ale fenix widzi pomiar podwójnie, jeden jako zdefiniowany Assioma, a drugi jako ciąg cyfer. Co gorsza zawsze z automatu łączy się z tym drugim i wtedy mam zaniżoną moc średnio o połowę. Muszę przed jazdą wchodzić w ustawienia i wymuszać połączenie z Assioma, wtedy już pokazuje realne waty. Może u Ciebie jest ten sam problem.
Ten drugi to połączenie BT? Sugeruje to właśnie zaniżanie mocy o połowę (i oznaczenie jako ciąg liczb). Po prostu usuń ten miernik.
Być może podobnie jest u Maćka - w obu przypadkach miernik sparowany jako ANT+. drugi BT? To, że dodałeś raz, nie oznacza, że dodał się jako ANT+ (sprawdź w informacji czujnika).
- EmPe likes this
Posted 27 September 2021 - 11:43
Posted 27 September 2021 - 11:49
[...]Fenix podaje estymowaną moc na podstawie tętna?? [...]
No, raczej takiej opcji nie ma. Chyba, że użyjesz pola IQ np. HRtoPower (polecam - całkiem dobre oszacowanie), ale i tak nie wrzuci oszacowania do pliku jako główne źródło mocy.
Posted 27 September 2021 - 11:53
To bardzo czesto piki mocy w fenix sa duuuzo wyzsze bardzo czesto fenix rejestruje piki wczesniej odrobine do tego, i czesto jest przesuniecie choc wyrownalem je w czasie ze powinny sie pokrywac i czesto sie pokrywaja ( na rownej jezdzie ) . Fenix pokazuje zwykle sporo wyzsza moc w momencie gwaltownej zmiany ( przyspieszenia )
Bardzo dziwne.
Na 99% oba mam zapisane jako ANT+
Ale golym okiem widac ze liczby sa po prostu rozne.
Do tego stopnia ze czas w strefie 7 to w edku 9 minut a w fenix 4:48 to prawie dwukrotna roznica wlasnie temu ze fenix czeato podbija i zawyza ale.nie o 200% a o kilka / nascie / czasem nawet duzo wiecej wat