Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 27 wrzesień 2021 - 12:26
Nie, nie mylisz się. Rejestrowana jest moc przekazywana przez miernik, wyświetlana uśredniana nie jest rejestrowana w pliku. Muszą być problemy lub różnice w przekazywaniu danych przez Stages (może jednak BT/ANT?) lub gubieniu danych przez Fenix 5. Gubienie jednak nie tłumaczy różnic w rejestracji nadawanych danych.
Tak z ciekawości - możesz udostępnić te dwa pliki danych?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 wrzesień 2021 - 12:54
Chyba ze udostepnienie aktywnosci nie oznacza mozliwosci sciagania pliku a tylko ja to moge.
Jak dasz maila na priv to podesle surowe tcx. ( excela nie przesle bo w robocie mam blokady )
Napisano 27 wrzesień 2021 - 13:00
Może Fenix pokazuje wyższą moc w szczycie, bo masz pokazywanie mocy chwilowej a w Edgu np. średnią z 3 sekund?
Tak jak napisałeś, to jest "pokazywanie", a nie zbieranie sygnału. Więc na wyświetlaczu widzisz średnią z 3 sekund, ale w pliku źródłowym jest co sekundę czy co ileś tam. Więc to na pewno nie ma wpływu.
Napisano 27 wrzesień 2021 - 13:19
A te linki co zamiescilem sa publiczne - tam mozna sciagnac .tcx sek po sek.
Chyba ze udostepnienie aktywnosci nie oznacza mozliwosci sciagania pliku a tylko ja to moge.
Jak dasz maila na priv to podesle surowe tcx. ( excela nie przesle bo w robocie mam blokady )
Niestety, obcy teraz mają tylko tak:
Wolałbym FIT - więcej informacji do analizy, TCX jest dość ubogi. Maila podrzucę na priv
Napisano 27 wrzesień 2021 - 19:40
Jednak w zegarku domyslnie pomiar mocy dodal sie - taki mam opis we wlasciwosciach - BLE znaczy Bluetoth.
Tak czy siak jak to jest mozliwr ze liczba X wyslana blutem to 500 a Ant+ to 400. Rozumiem male opoznienia przesuniecia ale taka srednia czy max min w przedziale kilku minut nie powinna sie istotnie roznic w zaleznosci od protokolu.
A jednak...
Napisano 28 wrzesień 2021 - 08:33
Używasz jeszcze tego antyka? Lupus ma nieco inny problem
No to teraz ja
Garmin mi niestety wczoraj zmienil strefy tetna (mialem wg coggana).
Czy da sie jakos edytowac plik z treningu, bo wyszły mi jakies pierdoly w stylu 2 godziny w strefie 5.
Jesli tak jak to zrobic?
Dziekuje za pomoc
U mnie strefy tętna przekręciło już po aktualizacji do 12.20 i ze zdziwieniem zauważyłem komunikat pola IQ (takiego, które ładnie wyświetla słupki stref i bieżące tętno - nazwy teraz nie pamiętam...), że błędne strefy mam czy jakoś tak. Najpierw myślałem, że coś nie tak z tym polem IQ, później sprawdziłem strefy i faktycznie ustawienie stref poszło ostro w dół. Musiałem wcisnąć reset stref i wybrać wg LT (u mnie ten podział najlepiej się sprawdza).
Czy da się poprawić naliczone strefy? No... nie. Przynajmniej niebezboleśnie, czyli nie bez zmiany danych w pliku z zapisaną aktywnością. Urządzenie wylicza i zapisuje strefy w pliku fit, a niestety nie ma takiego edytora, który umożliwiłby korektę dowolnych zapisanych danych bez zmiany struktury. Narzędzia do edycji/poprawek są, ale nie widziałem jeszcze takiego, który umożliwia ingerencję w plik i poprawę dowolnego pola danych. Narzędzia typu fit file tools są dość wyspecyfikowane - robią tylko określone działania (np. usunięcie pików mocy/tętna, zmiany czasu, zmiany sygnatury urządzenia rejestrującego itd.), ale zmiany zarejestrowanego czasu w strefach tętna/mocy już nie. Narzędzia do podglądu wszystkich pól i owszem są (doskonały https://www.fitfileviewer.com/),ale niestety edytować pliku nie da się.
Właściwie można byłoby użyć FIT SDK i dzięki dość szczegółowym i w miarę czytelnym opisom po prostu wyeksportować dane do pliku CSV i użyć FitCSVTool, zmienić żądane pola i ponownie zakodować z wiersza poleceń z opcją -c (jak to zrobić: https://developer.ga.../editing-files/). Oczywiście później plik trzeba ręcznie załadować do Connect. Trochę zabawy jak widać jest, ale czy dla jednej statystyki jest sens się bawić? Jeśli tak, to przepis masz, jednak które pola zmienić to już musisz sam dojść . Jeszcze jedno - aktualny fitcsvtool dekoduje plik fit w którym jest sporo nagłówków pól oznaczonych "unknown" z wartościami. Nie wiem jak (i czy) Connect przyjmie taki plik po zakodowaniu.
Ciekawostka - w pliku FIT i polu identyfikacji profilu aktywności (user_profile), w identyfikatorze urządzenia (friendly_name) Edge 1030 występuje jako... edge1010. Tak Edge 1010 - takie oznaczenie powinien otrzymać logicznie patrząc po Edge 1000 niby kolejnym powinno być oznaczenie urządzenia jako Edge 1010, ale Garmin postanowił ujednolićić linię Edge i każdy Edge z danej serii otrzymał trójkę w środku (Edge 530/830/1030). Ale w plikach FIT dalej można odszukać starą nazwę kodową, czyli edge1010
Wyjasnilo sie. Tzn nie podoba mi sie i nie powinno to robic roznicy a jednak robi i to duzo.
Jednak w zegarku domyslnie pomiar mocy dodal sie - taki mam opis we wlasciwosciach - BLE znaczy Bluetoth.
Tak czy siak jak to jest mozliwr ze liczba X wyslana blutem to 500 a Ant+ to 400. Rozumiem male opoznienia przesuniecia ale taka srednia czy max min w przedziale kilku minut nie powinna sie istotnie roznic w zaleznosci od protokolu.
A jednak...
A jednak ten 1% BT, a nie ANT+
I teraz pytanko, czy Stages odpierdziela numery i wysyła inne dane przez BT, a inne przez ANT+? Jak będziesz miał czas i ochotę, to warto zrobić kilka testowych porównań, najlepiej podczas treningów trenażerowych - przy interwałach ERG powinno być to łatwe do wyłapania gdzie jest problem, zwłaszcza jeśli będzie możliwość weryfikacji mocy z miarę dobrze oszacowującym (lub mierzącym np. Elite Direto XR) moc trenażerem.
Napisano 28 wrzesień 2021 - 11:43
A jednak ten 1% BT, a nie ANT+
I teraz pytanko, czy Stages odpierdziela numery i wysyła inne dane przez BT, a inne przez ANT+? Jak będziesz miał czas i ochotę, to warto zrobić kilka testowych porównań, najlepiej podczas treningów trenażerowych - przy interwałach ERG powinno być to łatwe do wyłapania gdzie jest problem, zwłaszcza jeśli będzie możliwość weryfikacji mocy z miarę dobrze oszacowującym (lub mierzącym np. Elite Direto XR) moc trenażerem.
Kiedyś o tym czytałem, ale już nie bardzo pamiętam o co dokładnie chodziło.
W każdym razie są różnice pomiędzy tymi protokołami w timestampowaniu pakietów i częstotliwości ich wysyłania co może dawać różnicę w uśrednieniach gdyby odbiornik nie robił tego poprawnie.
Nie wiem czy nie było tak że urządzenie ANT+ daje samo monotonic timestamp wysyłając je w pakiecie a BLE ma stałe odstępy liczone po stronie odbiornika. To by ktoś musiał sprawdzić. Mi tylko coś tak świta.
Rozwiązanie z wysyłaniem timestampa z urządzenia byłoby wtedy wydajniejsze energetycznie i precyzyjniejsze. Każdy mniej precyzyjny czujnik może wysyłać pakiety rzadziej, oszczędzając energię.
Może dobrze kombinuje a może nie
Napisano 30 wrzesień 2021 - 13:07
Obawiam się, że nie da rady. Miałem ten sam problem, jeśli można to nazwać problemem Sukcesywnie będą się aktualizować.Podpowiecie w jaki sposób wymusić żeby Garmin Connect przesłał do Edge cały plan treningów a nie tylko na następny miesiąc ?
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 01 październik 2021 - 13:15
Chrzanić, jak chrzanić. Treningi są synchronizowane na cały miesiąc. Jutro wypadnie wczorajszy, kalendarz uzupełni się o kolejny. I tak z dnia na dzień - kalendarz w Edge (czy Fenix itp.) będzie uzupełniony na cały miesiąc począwszy od dnia bieżącego na dany dzień.
Jedyny przypadek to taki, gdzie treningi są wpychane do kalendarza z serwisu zewnętrznego, który za miesiąc nie będzie już działał czy wypychał treningów. Wtedy może taka kombinacja ma sens.
Jasne, że *.erg (i nie tylko) działają z GC. Ale można wczytać te pliki ERG np. do https://trainerday.com/czy https://intervals.icu/ i synchronizować z Connect. Polecam zwłaszcza ten drugi serwis, bo można ustawić treningi w bardzo funkcjonalnym kalendarzu (z prognozą obciążenia itp.) i mieć na bieżąco synchronizowane z Connect i oczywiście z Edge. Ba, można utworzyć plan, umieścić wszystkie treningi w planie i... już. Treningi będą na bieżąco wysyłane do Edge, można trenować.
Napisano 11 październik 2021 - 14:15
Witam panowie mam pytanie do użytkowników Edge 130 nie mogę włączyć wirtualnego partnera pisze w instrukcji że jak wiedziesz w segment to się włączy automatycznie u mnie nic się nie dzieje mimo że mam wgrane segmenty i po nich jadę z góry dzięki za odp
Użytkownik Prozor edytował ten post 11 październik 2021 - 15:23
Pisz we właściwym wątku! Przeniosłem.
Napisano 11 październik 2021 - 15:25
W przypadku segmentów wirtualny partner to to co wybierasz do porównania na danym segmencie. Jeśli chcesz widzieć na osobnym ekranie wirtualnego partnera, to po prostu włącz ten ekran.
O ile pamiętam, to zjazdowe segmenty Strava są wyłączane i nie powinny być uruchamiane. Zacznij jeździć pod górkę na segmentach, powinny się pojawić
Napisano 11 październik 2021 - 21:17
Profil -> Ekrany danych -> Dodaj nowy -> Virtual Partner.
Napisano 11 październik 2021 - 22:36
Sprawdziłem w instrukcji i tam wykonać trzeba:
Przytrzymaj = (prawy górny przycisk) i wybierz Ustawienia jazdy -> Strony danych -> dodaj ekran wirtualnego partnera. Jeśli nie ma możliwości dodania takiego ekranu to... byłoby trochę dziwne, bo w danych technicznych widnieje tak virtual partner, jak i virtual racer. No i instrukcja kilkukrotnie wspomina o wirtualnym partnerze. W systemie garminowskim wirtualny partner jest używany nie tylko do wirtualnego ścigania się z samym sobą, ale również do porównywania czasu jazdy wg prędkości kursu, czy przejazdów segmentami.