Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#10921 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 19 February 2022 - 13:40

Przypadkiem zerknąłem na temat velomapy i podjazdy.....ale pytanie jest inne.

Czy taką mapę jak  tu w linku https://velomapa.pl/...644083349&zm=12  można mieć w garminie edge, konkretnie tylko ta OSM  z linku mnie interesuje, jedyna albo prawie jedyna czytelna.

(Męczyłęm się z tymi mapami jakiś czas temu, kiedyś była strona Openstreet.nl ale teraz jakby nie działa i nie za bardzo wiadomo skąd to pobrać. Mam u siebie w  830   jakieś odnogi OSM( taki tytuł) w rozbiciu na kraje europejskie ale jak się ostatnio przekonałem , bardzo kiepskie te mapki....., wcześniej miałem oficjalną garminową ale też była taka sobie.

Główny powód- scieżki leśne na mojej mapie mają ''szerokość''  dróg krajowych .....nie czytelne to całkowicie.

Tam na  tej OSM z linku np. droga krajowa kolor ca pomarańczowy,wojewódzkie żółte, mniejsze białe ( ale nawet na tych widać że to droga dla samochodów), potem dopiero wąskie asffalty tj cienka linia brązowa......generalnie jasne i czytelne.

poniżej  screen ( Przelecz Kapela/Widok kiedyś Mikrostacja narciarska-Łysa Góra - dr wojewódzka 365 zółta, bok na Podgórki biała, wąski asfalt na Łysą Górę brązowa cienka.....choć akurat tutaj powinno być odwrotnie tj wąska brązowa na szczyt a szersza biała przy zjeździe z 365)

powiększony screen,żeby było wiadomo o co chodzi  https://www.fotosik....e6f2916062b4d70

#10922 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 19 February 2022 - 21:42

Czy taką mapę jak  tu w linku https://velomapa.pl/...644083349&zm=12  można mieć w garminie edge, konkretnie tylko ta OSM  z linku mnie interesuje, jedyna albo prawie jedyna czytelna.

Odnośnik do Velomap: velomap.org

Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółową mapę, to obecnie Velo jest dość dobrym wyborem. Ale trzeba trochę poeksperymetnować z ładowanym wyglądem mapy (TYP), bo instalator daje sporo możliwości - od wyglądu przeznaczonego dla roweru szosowego, poprzez kilka innych np. dla Fenix, czy desktopu. Nie trzeba reinstalować mapy, wystarczy uruchomić velomap_poland_change_layout.exe i wybrać inny wygląd do sprawdzenia, czy pasuje czy nie. Oczywiście po wygenerowaniu nowego wyglądu (zmiana TYP) mapę trzeba na urządzenie przenieść i sprawdzić czy wygląd pasuje. 

Z drugiej strony drogi leśne/polne/popierdółki ustawia się na widoczność w większym przybliżeniu i nie przeszkadzają w jeździe z normalną widocznością mapy. A przy przybliżeniu są czytelne do nawigacji terenowej, bo wąskie kreski (zwłaszcza na zielonym tle) są kompletnie nieczytelne.

• big75 likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10923 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 20 February 2022 - 17:35

Wgrałem tą Velomapę(leyaut Wild Easy) przez BaseCampa + krótka jazda w  większości miasto , wygląda OK ,przynajmniej nie ma teraz problemu z ''szerokością''. Zobaczymy  jak to się będzie sprawowało kiedy jakieś skrzyżowania dróg samochodowych z szlakami,wąskimi asfaltami , szutrami itd.

( W sumie to mi bardziej zależy na tym żeby to nie była mapa strikte rowerowa bo wtedy do przesady naciapkane tych ''rowerowych oznaczeń'' a przecież głównie na szosie jeździ się po zwykłych drogach z samochodami .Dobrze jak  drogi czy ścieżki rowerowe są zaznaczone ale subtelnie a nie tak jakby były najważniejsze)

#10924 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 21 February 2022 - 19:49

"ERG" - to za krótkie hasło dla wyszukiwarki na forum, stąd nie doszukałem się odpowiedniego tematu. Powtórzę moje wypociny z grupy Garmina na fb, może ktoś już ten problem przerabiał.

Wahoo Roam, się kompletnie nie dogadywał ze smart trenażerem rolkowym Elite Nero, stąd zmieniłem komputerek na 1030p. I tak klepałem sobie zimowe treningi, będąc całkiem zadowolony. Dla kroków >1min. ERG całkiem poprawnie pracuje. W sumie byłem świadom, że ERG w tym trenażerze ma sporego LAGa. No i pojawia się w końcu taki problem:
Screenshot_3.jpg

Trening z krótkimi krokami (45/15s) i sporymi różnicami mocy. Postanowiłem przestawić trenażer w tryb "Ustaw opór", to by załatwiło temat - moc można spokojnie regulować przełożeniami. Ale pojawił się problem, przy każdym następnym okrążeniu Garmin wraca do trybu ERG. Ma ktoś pomysł na to?
W skrócie - chcę, aby Garmin realizował trening wg wgranego schematu, ale nie przełączał trenażera w tryb ERG.
Póki co, jedynym sposobem na to jest rozłączenie trenażera z Garminem i sterowanie nim z telefonu - co jest karkołomne przy takich intensywnościach.

Attached Files

#10925 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 21 February 2022 - 22:25

Przy sterowaniu z Garmina przy zmianie kroku zawsze będzie się włączał ERG. Ja ten problem rozwiązuje używając Zwifta do treningów, gdzie można wyłączyć w dowolnym momencie ERG czy zmieniać procentowo obciążenie całego treningu. 

#10926 StefanX

StefanX
  • Użytkownik
  • 121 posts

Posted 22 February 2022 - 07:36

To mnie nie pocieszyłeś. Wahoo całkiem nie radził sobie we współpracy z Elite, Garmin tylko ERG. Czy tylko ja mam takie drobiazgowe wymagania? Elite nero bez problemu pozwala dołożyć obciążenie do 600W, tylko ERG mu słabo idzie w tych zakresach.

#10927 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 22 February 2022 - 10:19

Niestety, co prawda Edge (i Fenix) może sterować trenażerem nie tylko w trybie ERG, ale również w trybach oporu czy nachylenia, ale nie można tego w żaden sposób wymusić w treningu strukturyzowanym, zwłaszcza tam gdzie jest moc docelowa.

EDIT: poprawka, można, ale ręcznie. Czyli z widżetu sterowania trenażerem w danym powtórzeniu treningowym przechodzimy z ustawienia mocy na ustawienie oporu, trenażer ustawi opór na ten który jest w widżecie, a później zmieni na moc przy zmianie interwału w treningu strukturyzowanym. Ale to dość upierdliwe przy krótkich powtórzeniach typu 45s/15s i raczej przy tego typu treningach powyższe rozwiązanie nie będzie miało sensu...

Jakoś nikt o tym nie pomyślał, że tego typu tryb byłby bardzo potrzebny i użyteczny (również dla mnie).

Większość (czy nawet prawie wszystkie) aplikacje również tego problemu nie dostrzegają. Trening w trybie ERG, trybie nachylenia, czy może trybie oporu dałoby się znaleźć, ale trening strukturyzowany hybrydowy gdzie interwały będą występowały jako symulacja nachylenia z mocą docelową do osiągnięcia to już bardzo rzadko spotykane. 

Tego typu rozwiązanie umożliwia webowa apka https://flux-three.vercel.app/(wersja rozwojowa:  development vesion) - należy ustawić flagę np. dla Chrome: chrome://flags/#enable-experimental-web-platform-features

Opis i kod dostępny tu: https://github.com/dvmarinoff/Flux

Uruchomienie możliwe na każdej przeglądarce opartej o chrominium, w tym przeglądarkach mobilnych.

Apka umożliwia w treningu ZWO (format zwiftowski) dodanie określenia nachylenia. Szczegóły: https://github.com/d...rkout-intervals

a w skrócie można dodać atrybut do <FreeRide/>

i wtedy zamiast:

<FreeRide Duration="20" FlatRoad="0"/> 

można uzyskać 

<FreeRide Duration="20" Sim="0,4, 1,4, 2,4, 3,4, 4,4"/>, gdzie "0,4" jest parą nachylenia i czasu trwania w sekundach "<slope>,<duration>"

LUB do 

<SteadyState Power="0.98" Duration="300"/> (moc 98% FTP, czas trwania 300s)

dodać określenie jakie ma być nachylenie czyli dopisać:   Slope="5.0" i wtedy będzie to wyglądać:

<SteadyState Power="0.98" Duration="300" Slope="5.0"/>

LUB przy interwałach:

<IntervalsT Repeat="3" OnDuration="30" OffDuration="120" OnPower="1" OffPower="0.5"/> (tu: interwał 3 powtórzenia, ON 30s 100%FTP, OFF 50% FTP)

dopisujemy parametry każdej fazy ON i OFF, czyli na końcu należy dopisać ile nachylenia ma mieć ON, a ile OFF np.: OnSlope="8" OffSlope="0"

<IntervalsT Repeat="3" OnDuration="30" OffDuration="120" OnPower="1" OffPower="0.5" OnSlope="8" OffSlope="0"/>

W efekcie uzyskamy interwałowy trening strukturyzowany z powtórzeniami w których trenażer będzie ustawiany na nachylenie, ale moc do osiągnięcia dalej będzie wyświetlana. 

Zapisać plik treningowy i wczytać do Flux, który będzie sterować trenażerem w zmodyfikowany sposób.

Jeśli nie masz treningów w plikach ZWO to wystarczy posiadane pliki przekonwertować, zmodyfikować niektóre interwały i sterować apką uruchomioną na komputerze/smartfonie/tablecie... 

#10928 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 01 March 2022 - 22:31

Wpadł Fenix 7 i doświadczam fuckup'u z otrzymywaniem powiadomień z aplikacji, mimo że są wyłączone i powinny wyskakiwać tylko połączenia. Z tego co czytam, problem znany. Ktoś się z tym już może uporał?
Soft 7.24
iOS 15.3.1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • artho likes this

#10929 BroStyle

BroStyle
  • Użytkownik
  • 24 posts

Posted 02 March 2022 - 06:56

https://forums.garmi...ifragment-464=2

Podobno nie załatane jeszcze

• Bzyk likes this

#10930 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 02 March 2022 - 09:37

Dzisiaj, wracając po zimie na rower, zauważyłem, że coś się dzieje z przyciskiem Power w moim Edge 800 (dzielnie mi służył od początku 2015 r.). Wciskając go jakby się zapada, po kilku próbach dopiero udaje się tak wtrafić, że urządzenie załapuje. Czy to już koniec Garmina, czy jest szansa, żeby go jeszcze jakoś zreanimować?

A jeśli zostaje tylko zmiana, jakie najtańsze urządzenie ma obecnie sens? Musi być dobra bateria (planuję jeździć ultra), ANT+ i mapy, najlepiej nie tylko nawigacja po szlaku wytyczonym na komputerze, ale też wytyczanie na urządzeniu, ale z tego ostatniego mogę zrezygnować. Używki jak najbardziej wchodzą w grę, a chyba nawet muszą, bo nie stać mnie na duży wydatek teraz.

#10931 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 posts

Posted 02 March 2022 - 21:18

Edge 530 są momentami promocje za 800-900zł

#10932 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 posts

Posted 04 March 2022 - 20:26

Witam, chciałbym zapytać o długości pracy na baterii w Garmin Edge 530. Wybieram się na maraton na wiosnę. Czas przejazdu szacuje na około 14 godzin. Urządzenie będzie działać w trybie nawigacji z podłączonymi czujnikami - prędkości, tętna, mocy. Nie musi działać bluetooth i podłączenie z telefonem. Jakie można zastosować ewentualnie ustawienia, żeby udało się wytrzymać tyle na baterii ? A jeżeli nie czy można ładować garmina 530 z powerbanka podczas jazdy ?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#10933 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 04 March 2022 - 21:22

Wszystko zależy od ustawień oraz ilości podpiętych czujników, ale 14 godzin nie powinno stanowić problemu dla Edge-a 530. Nie wiem w jakich warunkach będzie się odbywał maraton, ale na pewno warto wyłączyć podświetlenie (przestawić w tryb pod przyciskiem). Zrezygnuj ze zbędnych pól ConnectIQ, do których nie masz zaufania. Sprawdź na wszelki wypadek przed jazdą, czy bateria na pewno jest w pełni sprawna. Tak, można go ładować z powerbank-a podczas jazdy.

Tutaj oficjalne info od Garmina:

https://www8.garmin....AC6E378659.html

Ale przetestuj wszystko przed jazdą.

#10934 Patrysbgc

Patrysbgc
  • Użytkownik
  • 48 posts

Posted 05 March 2022 - 09:51

Czy Garmin Edge można ustawić tak, żeby pokazywał także sekundy po upływie godziny treningu? Chodzi mi o to, żeby czas był wyświetlany w formacie HH:MM:SS, a nie HH:MM

Pozdrawiam,

#10935 Bartek_S79

Bartek_S79
  • Użytkownik
  • 39 posts

Posted 05 March 2022 - 11:16

Czy Garmin Edge można ustawić tak, żeby pokazywał także sekundy po upływie godziny treningu? Chodzi mi o to, żeby czas był wyświetlany w formacie HH:MM:SS, a nie HH:MM

Pozdrawiam,

Musisz ustawić pole gdzie wyświetlany jest czas na pełną szerokość ekranu (w pojedynczym a nie dzielonym na dwie części ekranu polu).

#10936 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 07 March 2022 - 10:23

Który uchwyt do garmina polecacie k-edge? Seryjny mnie wkurza bo licznik jest wizualnie nad kierownicą, wiem pierdoła ale w Wahoo było to dużo lepiej zrobione :) 

#10937 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 posts

Posted 07 March 2022 - 11:04

Wszystko zależy od ustawień oraz ilości podpiętych czujników, ale 14 godzin nie powinno stanowić problemu dla Edge-a 530. Nie wiem w jakich warunkach będzie się odbywał maraton, ale na pewno warto wyłączyć podświetlenie (przestawić w tryb pod przyciskiem). Zrezygnuj ze zbędnych pól ConnectIQ, do których nie masz zaufania. Sprawdź na wszelki wypadek przed jazdą, czy bateria na pewno jest w pełni sprawna. Tak, można go ładować z powerbank-a podczas jazdy.

Tutaj oficjalne info od Garmina:
https://www8.garmin....AC6E378659.html

Ale przetestuj wszystko przed jazdą.

Dzięki za odpowiedz. Czytałem wlasnie o ustawieniach, które mi wysaleś. Jak przeliczam to w zimie jak teraz jeżdze to powinno wystarczyć, bo teraz przy podłączonych czujnikach, połączeniu z telefonem, wyswietlaczu ustawionym na auto, włączonym live tracku po 9 godzinach jazdy zostalo 32% baterii. Czyli realnie do 0 % powinno wystarczyć na 12 godzin. Ale teraz jest wszystko włączone w urzdzeniu i temperatura jest kolo 0 stopni. Myślę, że na wiosne będzie trochę cieplej
P.s.nie używam żadnych dodatkowych aplkacji z garmin connect iq.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#10938 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 March 2022 - 17:30

Odpowiem obrazem.
Licznik sparowany z pomiarem mocy, prędkości, tętna, lampką Bontrager i radarem Varia 515. Pole IQ My Bike Radar Traffic i jakieś wszystkomające. ;-)

Attached Files

• Orzecho likes this

-- 

Marcin Trzaska

#10939 dodoelk

dodoelk
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądEłk

Posted 08 March 2022 - 13:44

Czy w edge można jakoś dodać lub edytować odpowiedzi SMS, tak jak to jest w Fenix?

#10940 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 March 2022 - 13:49

Czy w edge można jakoś dodać lub edytować odpowiedzi SMS, tak jak to jest w Fenix?

Tylko przez edycję pliku językowego, ale jak najbardziej się da. Minus taki, że trzeba robić to z komputera, no i każda aktualizacja pliku językowego usuwa modyfikacje, które trzeba ponowić.

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic