Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 09 marzec 2022 - 20:20
Robiliście kiedyś ramp test ftp z Garmina? U mnie daje mocno zaniżone wyniki. W zeszłym roku raczej niewiele zaniżył, ale jak teraz robiłem to wynik kompletnie z czapy. FTP które wypluł odczuwalnie i wg tętna to gdzieś w okolicy góry drugiej strefy.
Zajrzałem dzisiaj do ustawień Garmina (z jakiegoś magicznego powodu sam przestawił format czasu na 12h) i znalazłem opcję bodajże "Rejestruj zmienność tętna". Czym jest zmienność tętna z grubsza wiem, natomiast nie wiem co daje zaznaczenie tej opcji i czy wymaga jakiegoś specjalnego paska.
Napisano 09 marzec 2022 - 21:28
"Rejestruj zmienność tętna". Czym jest zmienność tętna z grubsza wiem, natomiast nie wiem co daje zaznaczenie tej opcji i czy wymaga jakiegoś specjalnego paska.
Robi dokładnie to co jest napisane - rejestruje HRV w pliku FIT aktywności. Nic więcej. Nie wymaga specjalnego paska, co więcej wszystkie funkcje wykorzystujące HRV (testy, wskaźniki fizjologiczne itd.) funkcjonują bez konieczności włączenia tej opcji.
- sirkozi lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 marzec 2022 - 22:44
Hej, jak ustawić Garmina 830, abym mógł symulować kurs na kickr core. Niby mam wg instrukcji, ale coś nie działa. Ktoś tego kiedyś próbował i jest mi w stanie pomóc? Może jakiejś dodatkowej opcji nie mam. Trenażer jest sparowany, bo np z Garmina ręcznie zmieniam "nachylenie" i obciążenie się zmienia. Ale chciałem wgrać trasę (kurs) np. Zdzieszowice-Góra Św. Anny, jestem z Gliwic, żeby móc sobie wjechać na Ankę z automatycznie zmieniającym się obciążeniem.
Napisano 09 marzec 2022 - 22:51
Training -> Race an Activity -> Saved Courses -> Ride
Profil oczywiście musi być wybrany Indoor, kurs powinien się załadować i wyświetlić z mapą. Klikasz Play i.. tyle.
Ewentualnie jeszcze tak:
https://www8.garmin....3C1E8534CF.html
Wydaje mi się, że oba sposoby powinny zaskoczyć
- ex_lemon lubi to
Napisano 11 marzec 2022 - 08:00
Hej - mam taki problem. Mam Garmina Connect połączonego ze Stravą, ale wynika, że połącznie jest jednostronne - aktywności z Garmina przenoszą się do Stravy, ale aktywności ze Stravy które nie były rejestrowane Garminem, nie przenoszą się do Connecta (np. jazdy na Zwift). Czy jest jakieś rozwiazanie tego problemu?
Napisano 11 marzec 2022 - 08:09
Hej - mam taki problem. Mam Garmina Connect połączonego ze Stravą, ale wynika, że połącznie jest jednostronne - aktywności z Garmina przenoszą się do Stravy, ale aktywności ze Stravy które nie były rejestrowane Garminem, nie przenoszą się do Connecta (np. jazdy na Zwift). Czy jest jakieś rozwiazanie tego problemu?
Jest, zaznacz w zwifcie zeby aktywnosc zapisywala sie w connect
- EvoPL lubi to
Napisano 11 marzec 2022 - 08:21
Dzięki, faktycznie o tym zapomniałem To mi rozwiązuje problem Zwifta, nie wiem tylko jak rozwiązać problem z normalnymi jazdami na Stravie, których nie rejestruje zegarkiem, tylko licznikiem Wahoo. Jak najlepiej rozwiązać takie połączenie sprzętowe i śledzenie aktywności? Myślałem o tym, żeby jazdę śledzić jednocześnie na zegarku i liczniku, zostawić podpiątego Connecta pod Stravę, żeby mieć dane w jednej i drugiej apce i odpiąć jednocześnie apkę Wahoo od Stravy, tak aby mi nie dublowało jazd. Dobrze kombinuje?
Napisano 11 marzec 2022 - 08:33
Też tak miałem. Sprzedalem wahoo i kupilem garmina. Takie najprostsze rozwiązanieDzięki, faktycznie o tym zapomniałem To mi rozwiązuje problem Zwifta, nie wiem tylko jak rozwiązać problem z normalnymi jazdami na Stravie, których nie rejestruje zegarkiem, tylko licznikiem Wahoo. Jak najlepiej rozwiązać takie połączenie sprzętowe i śledzenie aktywności? Myślałem o tym, żeby jazdę śledzić jednocześnie na zegarku i liczniku, zostawić podpiątego Connecta pod Stravę, żeby mieć dane w jednej i drugiej apce i odpiąć jednocześnie apkę Wahoo od Stravy, tak aby mi nie dublowało jazd. Dobrze kombinuje?
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
- ex_lemon, lupus, Born Ready i 2 innych osób lubią to
Napisano 11 marzec 2022 - 08:59
Ja też Bolta wczesniej miałem przesiadłem się na Edge 530 i dla mnie rewelacja.Myślałem o tym, ale wolałbym uniknąć tego manewru w miarę możliwosci. Z Bolta jestem bardzo zadowolony a też wymiana na porównywalnego Edge 530 to dopłata 300-400 pln.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Napisano 11 marzec 2022 - 09:06
Dobrze kombinuje?
Jeśli dane będziesz rejestrował na dwóch urządzeniach jednocześnie, to tak. Ale wymusza to konieczność rejestracji dwoma urządzeniami. Z drugiej strony, jeśli chcesz mieć analizy wydajności itp. z Garmina, to raczej nie ma innej opcji, gdybyś miał inne urządzenie garminowskie typu Edge (x30) to oczywiście wszystko by się synchronizowało...
W przypadku używania innego urządzenia niż garminowskie, Strava z automatu nie wyśle aktywności do Connect, połączenie jest jednostronne. Aktywności trzeba importować ze Strava i zaimportować do Connect. Nie jestem pewny, czy pliki fit z urządzeń Wahoo (sygnatura producenta w pliku) będą możliwe do zaimportowania bezpośrednio do Connect. Jeśli nie, to trzeba to obejść np. zmieniając w pliku urządzenie na garminowskie, albo używając dodatku Sauce dla Strava (bardzo dobre narzędzie analityczne), który między innymi umożliwi wyeksportowanie wszystkich danych dowolnej aktywności (także kogoś innego) jako fit z sygnaturą Sauce for Strava, który będzie się poprawnie importował.
Napisano 11 marzec 2022 - 13:49
Na pewno przez jakiś czas connect nie przyjmował plików fit z aktywnościami wygenerowanymi przez inne urządzenia (czytaj Wahoo). Być może obecnie jest to nieaktualne, ale sprawdź sam (nie mam do sprawdzenia pliku wygenerowanego przez urządzenie Wahoo).
Możesz spróbować: https://hub.docker.c...o-fit-to-garmin
lub https://github.com/B...oGarmin-Desktop- to drugie rozwiązanie synchronizuje dane po włączeniu aplikacji na PC. W obu przypadkach wykorzystywany jest Dropbox. Ewentualnie ręcznie z foldera dropboxa.
Napisano 11 marzec 2022 - 20:31
Nawet jak wrzucisz plik fit na Connecta to potem zegarek nie oblicza z tego obciążenia, efektów treningu itp. to działa tylko dla aktywności z Garminów i kilku serwisów (na pewno Zwift i TrainerRoad - i to chyba tez tylko do obciążenia się liczy bez efektów).