Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#10981 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 29 marzec 2022 - 22:37

Dziś 530 zrobił mi numer - nie zarejestrował mocy/kadencji mimo że podczas treningu miałem odczyty.
Co ciekawe czasy spędzone w strefach mocy widzę WTF?

Generalnie coś było nie tak - podczas jazdy nie podłączył się też do di2, radaru i lampki bontragera.

Macie jakieś pomysły?

Mi nie podłączył się ostatnio do czujnika tętna i mocy. Moc to wina baterii i zawieszenia, który już rozwiązałem. Tętno na telefonie odczytywał po treningu, problem był w połączeniu z licznikiem. 

Była jakaś aktualizacja czy nie?

#10982 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 marzec 2022 - 18:57

Od dosyć dawna wersja firmware 9.10. Zrobiłem pełen stop/start ale nie pomogło. Potem ponowne wyszukiwanie czujników, znalazł favero bo BT, dodałem i w tym momencie wszystko zagrało jak trzeba. Lampki, di2 i favero po ant+. Magiczne, ale grunt że problem rozwiązany. Ciekawy jestem tylko na jak długo :P
  • Born Ready lubi to

#10983 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 31 marzec 2022 - 12:19

Fenix 5 

Zauważyłem, że wyparowały mi z niego wszystkie segmenty, jaki może być powód? Synchronizacje nic nie dają, wcześniej normalnie miałem na nim te same segmenty, co na Edge. 

Na Edge wszystko ok. 

#10984 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 06 kwiecień 2022 - 08:58

Pytanie do posiadaczy Fenix 7 na danym profilu przykładowo bieg ile maksymalnie można wgrać dodatkowych pól danych z  Connect IQ ? w Fenix 6 tylko 2 a w liczniku Edge 830 max to 10 nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji o 7.

#10985 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 kwiecień 2022 - 09:23

Bez zmian w stosunku do F6 - do 2 pól CIQ.

https://forums.garmi...enix-7x/1361307

AE0F453D_2D00_58BF_2D00_4867_2D00_845B_2

to oczywiście Epix2, ale jak widać tu też do 2 pól IQ danych.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10986 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 06 kwiecień 2022 - 11:41

Bez zmian w stosunku do F6 - do 2 pól CIQ.

https://forums.garmi...enix-7x/1361307

AE0F453D_2D00_58BF_2D00_4867_2D00_845B_2

to oczywiście Epix2, ale jak widać tu też do 2 pól IQ danych.

Dzięki za odpowiedz,kurde no trochę mało liczyłem że może zwiększyli pojemność do przynajmniej 4.

#10987 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 07:38

Edge 530 - czujnik barometryczny zwariował mi po deszczu - na płaskim pokazuje VAM>2000, przewyższenie też chyba źle liczy (choć profil na Stravie wygląda w miarę OK). Jest jakiś sposób na domową naprawę/czyszczenie tego czy serwis jedynie? Zlało mnie w sobotę, środowa jazda jeszcze wykazywała problemy niestety.

Widzę, że położenie czujnika jest inne niż w 520 (530 ma go bardziej z przodu, 520 wewnątrz mocowania do uchwytu).

#10988 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 07:55

Spróbuj ryż albo higroskopijny żwirek dla kota (kryształki, tylko nie te hydrofobowe.. do innych czynności :)).

#10989 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 08:09

Edge 530 - czujnik barometryczny zwariował mi po deszczu - na płaskim pokazuje VAM>2000, przewyższenie też chyba źle liczy (choć profil na Stravie wygląda w miarę OK). Jest jakiś sposób na domową naprawę/czyszczenie tego czy serwis jedynie? Zlało mnie w sobotę, środowa jazda jeszcze wykazywała problemy niestety.

Widzę, że położenie czujnika jest inne niż w 520 (530 ma go bardziej z przodu, 520 wewnątrz mocowania do uchwytu).

530 ma go pod klapką do ładowania, otwórz ją przed suszeniem. 

Miałem ten sam problem kilka razy - w końcu po karkonoskiej w ulewie skończyło się wymianą gwarancyjną. Suszenie za którymś razem nie pomogło. 

• artho lubi to

#10990 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 kwiecień 2022 - 09:05

2 dni temu pojawiła się publiczna beta Fenix 7. Wersja 8.13:

Dziennik zmian dla wersji 8.13 (zmiany od v7.35):

• Dodano i poprawiono możliwość modyfikowania ustawień w aplikacji mobilnej Garmin Connect.
  • Dodano czas rozpoczęcia i zakończenia wyścigu przygodowego, aby publikować podsumowanie aktywności w interfejsie użytkownika.
  • Dodano aklimatyzację, tempo i szczegółową prędkość, aby publikować podsumowanie aktywności w interfejsie użytkownika.
  • Dodano możliwość pobierania map Wi-Fi Menedżera map również podczas łączenia z komputerem.
  • Dodano szacowanie czasu pobierania do menedżera map.
  • Dodano obsługę fabrycznie załadowanych map do aktualizacji za pomocą menedżera map (mapy golfowe i narciarskie itp.)
  • Dodano możliwość przełączania powiadomień z telefonu w menu powiadomień i alertów.
  • Dodano możliwość zmiany ustawienia rekordu aktywności w połowie rundy dla Golfa.
  • Dodano nowe typy pól danych tarczy zegarka: 1, 2, 3 pozycje surowych danych, wschód/zachód słońca, kalorie.
  • Dodano opcję pola danych strefy czasowej do tarcz zegarka.
  • Dodano opcję wykresu tarczy zegarka Body Battery.
  • Dodano wykres kroków jako możliwe pole danych tarczy zegarka.
  • Dodano możliwość powrotu do tarczy zegarka Connect IQ podczas aktywności.
  • Dodano menu opcji do aplikacji Tętno.
  • Dodano pola wytrzymałości do aktywności Wyścigi przygodowe.
  • Dodano komunikat, który wyświetla się, gdy funkcje zależne od tętna są uruchamiane, gdy ustawienie śledzenia tętna jest wyłączone.
  • Dodano wyświetlanie wieku sprawnościowego do ustawień profilu użytkownika.
  • Dodano wyświetlanie serii do widżetu kroków.
  • Dodano obsługę Connect IQ System 5.
  • Dodano aktywność ryb.
  • Dodano obsługę zielonych konturów do golfa.
  • Dodano ekran wskaźników boulderingu do podsumowania aktywności.
  • Dodano aktywność jazdy konnej wytrzymałościowej.
  • Dodano obsługę formatowania pozycji TM2.
  • Dodano boczne menu opcji do widżetu snu.
  • Dodano ekran wskaźników siły do ​​podsumowania aktywności.
  • Dodano ustawienia kompasu do menu opcji wyścigu przygodowego.
  • Dodano ekran wskaźników wspinaczki w pomieszczeniach do podsumowania aktywności.
  • Dodano obsługę następujących pól danych rozszerzonego wyświetlacza: wytrzymałość, kroki, aktywne kalorie i godziny pracy na baterii.
  • Dodano funkcję Enhanced Strength, która obejmuje ulepszony podgląd treningu z mapą mięśni, które będą używane, ulepszony interfejs użytkownika w trybie swobodnym i treningach,
  • oraz ulepszenia w edycji Reputacji i Wagi.
  • Dodano możliwość dostępu do menu akcji poprzez dotknięcie ekranu dotykowego.
  • Dodano monit, gdy użytkownik próbuje uruchomić aplikację Connect IQ, która rejestruje aktywność, gdy aktywność jest już rejestrowana.
  • Zmieniono ustawienie klawiszy podświetlenia na Klawisze i dotyk — wyłączenie reakcji podświetlenia dla naciśnięć przycisków uniemożliwi teraz również reagowanie podświetlenia na dane wejściowe z ekranu dotykowego.
  • Zmieniono sformułowanie czasu „Stand” na czas „Idle”.
  • Ulepszony interfejs mapy podczas wybierania punktu na mapie.
  • Ulepszony projekt alarmu timera.
  • Ulepszone wykrywanie snu.
  • Ulepszony interfejs użytkownika (UI) aplikacji InReach.
  • Ulepszony interfejs trybu zasilania.
  • Ulepszona obsługa dotyku w niektórych miejscach.
  • Wprowadzono ulepszenia w pobieraniu map menedżera map.
  • Ulepszenia i poprawki wprowadzone do Migawki zdrowia.
  • Poprawiono sformułowanie ustawień dotykowych trybu uśpienia na „auto” i „off”.
  • Poprawiono błąd, przez który urządzenie mogło zgłaszać 0 dystansu pływania (niektóre przypadki tego błędu są nadal możliwe, nadal pracujemy nad tym problemem i dążymy do jego całkowitego rozwiązania wkrótce).
  • Naprawiono problem z Connect IQ ActivityInfo::distanceToDestination.
  • Naprawiono problem z ikoną zapisanej lokalizacji.
  • Naprawiono problemy z podglądem widżetu kalendarza.
  • Naprawiono brak dostępu do menu sterowania w trybie krytycznie niskiego poziomu baterii.
  • Naprawiono problem z minimalną wartością na wykresie minut intensywnej aktywności.
  • Naprawiono błąd, który pozwalał na uruchomienie licznika podczas aktywności na mapie i wykonywania kalibracji wysokości.
  • Naprawiono potencjalny problem, w którym nie można było otworzyć menu głównego.
  • Naprawiono problemy z interfejsem użytkownika na stronie portfela Garmin Pay.
  • Naprawiono brakujący komunikat o zakończeniu synchronizacji po pobraniu aplikacji Connect IQ przez Wi-Fi za pośrednictwem aplikacji Connect IQ Store na urządzeniu.
  • Naprawiono potencjalny problem polegający na tym, że użytkownik mógł utknąć na banerze okrążenia.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że urządzenie mogło zostać odblokowane dowolnym klawiszem po zablokowaniu za pomocą klawisza skrótu.
  • Naprawiono wiele problemów z tłumaczeniami i lokalizacją.
  • Naprawiono ustawienie prędkości morskiej w aktywności windsurfingowej.
  • Naprawiono problemy z polem danych przewidywania wyścigu na tarczy zegarka.
  • Naprawiono problem, w którym mapy narciarskie mogły pokazywać nieprawidłowe pozycje.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że widżet muzyczny nie zawsze wygasał.
  • Naprawiono błąd, w wyniku którego podsumowanie aktywności wyświetlało nieprawidłowe informacje dla aktywności multisportowych.
  • Naprawiono potencjalne wyłączenie podczas zapisywania aktywności i używania pola danych CIQ.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że gesty nadgarstka nie działały, gdy włączony jest tryb zasilania.
  • Naprawiono potencjalne problemy z kolorowaniem map na niektórych mapach.
  • Naprawiono brakującą linię kursu na mapie podczas wyścigu.
  • Naprawiono problem z wyłączonym ekranem dotykowym podczas podglądu ekranu danych.
  • Naprawiono potencjalny problem z wysyłaniem/odbieraniem wiadomości InReach.
  • Naprawiono potencjalny problem zdalny InReach, który powodował, że wiadomość zawierała złe znaki.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że wyłączenie wibracji systemu powodowało również wyłączenie wibracji dotykowych.
  • Różne inne poprawki i ulepszenia.
Instrukcja aktualizacji oprogramowania:

Jak widać sporo zmian i poprawek. Oczywiście oprogramowanie publicznej bety jest opcjonalne i dla chętnych do jego testowania, należy spodziewać się możliwych problemów, które należy zgłaszać do działu rozwoju oprogramowania. Dla tych, którzy oczekują wysokiej stabilności (no, prawie), pozostanie oczekiwanie na zatwierdzenie tej wersji jako wersji publicznej. No ale przynajmniej widać jakich zmian można się spodziewać w oprogramowaniu F7.

Pobierz plik .zip przeznaczony dla Twojego zegarka, korzystając z poniższych linków.
Podłącz zegarek do komputera.
Po dołączeniu pliku „Read Me.txt” zainstaluj dołączony plik gupdate.gsp w folderze Primary\Garmin na zegarku.
Odłącz zegarek od komputera, a pojawi się monit o aktualizację oprogramowania.

Uwaga: dołączony plik secure_config.gcd powinien być również zainstalowany na zegarku. Ten plik włączy kilka „funkcji beta”. Na przykład zapewni Ci opcję ponownego uruchomienia zegarka (wyłącz i automatycznie włącz ponownie). Automatycznie wygeneruje również niektóre pliki, jeśli napotkasz pewne problemy. Krótko mówiąc, jeśli korzystasz z oprogramowania w wersji beta, zawsze powinieneś mieć zainstalowany ten plik: ułatwi to korzystanie z zegarka i ułatwi zgłaszanie problemów z oprogramowaniem.  

Aktualizacja. 10 kwietnia udostępniono kolejną betę dla F7, numerek podskoczył o 0,01 czyli do 8,14 ale zmian trochę jednak jest.
Dziennik zmian dla wersji 8.14 (zmiany od v8.13):

• Zaktualizowano wsparcie dla Shimano Di2.
  • Ulepszony przepływ początkowego parowania w niektórych przypadkach, który powodowałby utknięcie użytkownika przy logo Garmin Connect.
  • Ulepszona edycja wagi w aktywności siłowej, teraz każdą cyfrę można edytować indywidualnie.
  • Naprawiono potencjalne wyłączenie podczas edycji niektórych pól danych tarczy zegarka.
  • Naprawiono błąd powodujący, że przyciski powiększenia mapy czasami znikały w funkcji Wokół mnie.
  • Naprawiono błąd powodujący, że wskaźnik alarmu na tarczy zegarka w trybie uśpienia nie wyświetlał się, jeśli alarm został ustawiony po określonym czasie.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że dostęp do profilu aktywności mógł nie wyświetlać monitu o codzienny sugerowany trening zgodnie z oczekiwaniami.
  • Naprawiono problem powodujący spłaszczenie wykresu wysokości podczas korzystania z wyznaczania trasy bezpośredniej.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że pola tętna na tarczy zegarka mogły zacinać się, zgłaszając 0.
  • Naprawiono potencjalne wyłączenie podczas gry w golfa.

Aktualnie we wdrażaniu jest wersja 20.60 dla Fenix 6 (chyba wczoraj mi się zaktualizował) gdzie zmian jest stosunkowo niewiele:

• Dodano monit o ponowne uruchomienie, jeśli GPS nie odpowiada.
  • Naprawiono sporadyczny problem polegający na tym, że urządzenie wielokrotnie włączało się i wyłączało.,

ale od 3 kwietnia była już dostępna beta 20.82 gdzie powyższe poprawki były już zawarte:

Dziennik zmian dla wersji 20.82 (zmiany od 20.50):

• Dodano obsługę systemu Connect IQ 5.
  • Dodano nowy alert do wyświetlenia po tej aktualizacji oprogramowania, aby poinformować użytkownika, że ​​sieci Wi-Fi skonfigurowane do zabezpieczeń WEP nie są już obsługiwane. (Modele Pro)
  • Dodano nową wskazówkę, aby poinformować użytkownika za każdym razem, gdy nowy kontakt alarmowy zostanie dodany z Garmin Connect.
  • Dodano nową wskazówkę, która zaleci użytkownikowi ponowne uruchomienie urządzenia, jeśli GPS nie odpowiada podczas oczekiwania na poprawkę przed aktywnością.
  • Dodano aktywność jazdy konnej wytrzymałościowej.
  • Dodano nową funkcję Easyhunt do aplikacji DogTrack.
  • Dodano funkcję przywracania tętna spoczynkowego. Dane RHR są teraz aktualizowane, dzięki czemu wszystkie urządzenia powiązane z tym samym kontem będą miały tę samą wartość RHR.
  • Dodano ulepszoną funkcję siły, która obejmuje ulepszony podgląd treningu z mapą mięśni, które będą używane, ulepszony interfejs użytkownika w trybie swobodnym i treningach oraz ulepszenia edycji powtórzeń i wagi. (nawet bez wgranego treningu i filmów/schematów instruktażowych, nowy interfejs treningu siłowego jest zdecydowanie na plus, aczkolwiek czas na zmianę ilości powtórzeń mógłby być konfigurowany - chociaż nie sprawdzałem w Connect, może jest? Przyciśnięcie start/stop pokazuje dwie opcje: Stop workout i Settings, ale to ostatnie to to samo jak dostęp pod przyciskiem konfiguracji aktywności "siła")
  • Dodano animację do łuku postępu podczas przeglądania widżetu minut intensywnej aktywności. (Animowany łuk dodany jest również do np. ilości kroków, najprawdopodobniej również do wszystkich widżetów z określonym celem)
  • Zaktualizowano wykrywanie incydentów, aby lepiej odróżnić obsługiwane i nieobsługiwane działania.
  • Udoskonalenia w zakresie wykrywania snu i określania fazy snu na urządzeniu.
  • Udoskonalenia wprowadzone do algorytmu wykrywania uruchomienia/bezczynności, szczególnie podczas wykrywania, gdy użytkownik się zatrzymał.
  • Naprawiono błąd podczas ustawiania alertów licznika czasu w aktywności Bieg po torze.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że można było wyświetlić podgląd filmów treningowych dla treningów stworzonych przez użytkowników. (Modele Pro)
  • Naprawiono problem polegający na tym, że animacje niektórych treningów stworzonych przez firmę Garmin nie wyświetlały się podczas treningu. (Modele Pro)
  • Naprawiono błąd, który powodował, że menu inReach były dostępne w trybie ekspedycji. Te menu nie są już dostępne w trybie ekspedycji.
  • Naprawiono błąd, w wyniku którego pora dnia była sporadycznie ucinana w przypadku alertu okrążenia.
  • Naprawiono błąd, który powodował, że baner okrążenia nie znikał po włączeniu odtwarzacza muzycznego.
  • Naprawiono sporadyczny problem, który powodował, że podświetlenie nie wyłączało się w trybie ekspedycji.
  • Naprawiono sporadyczny problem polegający na tym, że graficzne pola danych nie były poprawnie renderowane.
  • Naprawiono sporadyczny problem polegający na tym, że strona konfiguracji Wi-Fi wyświetlała wielokrotnie tę samą sieć. (Modele Pro)
  • Naprawiono niewielkie opóźnienie interfejsu użytkownika podczas uzyskiwania dostępu do widżetów z tarczy zegarka.
  • Naprawiono problem z interfejsem w widżecie ostatniej rundy golfa.
  • Ulepszenia stabilności Connect IQ i poprawki błędów.
  • Inne drobne ulepszenia i poprawki błędów.

a od dziś, czyli 10 kwietnia jest dostępna nowa beta 20.85:

Dziennik zmian dla wersji 20.85 (zmiany od 20.82):
  • Dodano precyzję dziesiętną do edycji wagi w aktywności Siła.
  • Zaktualizowano komunikaty inReach, aby umożliwić zegarkowi wysyłanie wiadomości o długości do 160 znaków.
  • Naprawiono sporadyczny problem polegający na tym, że codzienne sugerowane treningi wyświetlały nieprawidłowy sugerowany trening.
  • Naprawiono błąd w aktywnościach jogi i pilates, w których sumaryczny czas okrążenia wyświetlał nieprawidłową wartość.
  • Naprawiono sporadyczny problem polegający na tym, że podsumowanie rundy golfa wyświetlało nieprawidłową wartość uderzeń netto.
  • Naprawiono potencjalny problem z wyłączaniem widżetu aklimatyzacji wysokości.
  • Naprawiono problem polegający na tym, że ekran wprowadzania wagi nie pozwalał na wpisywanie 3-cyfrowej wagi.
  • Inne drobne ulepszenia i poprawki błędów.

Dla Edge x30 też są poprawki w oprogramowaniu, aczkolwiek dotyczą tylko naprawienia problemu z trybem burst ANT.

#10991 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 kwiecień 2022 - 13:17

[...]

• Udoskonalenia w zakresie wykrywania snu i określania fazy snu na urządzeniu.

[...]

Zdecydowana poprawa. Zwłaszcza rano - pobudka, wyłączenie budzika, przyśnięcie do drugiego budzenia. Idealnie oznaczony czas pobudki oraz ponownego zaśnięcia. Komentarze co prawda w becie są po angielsku, ale wydają się trafniejsze.

A z innej beczki... Urwało mi się wczoraj jedno ucho uchwytu w Edge. Czyli ten mały występ zaznaczony na żółto:

8d726ae989b3b479bf0d05fd8c5d62a4.jpg

oczywiście na jednej stronie to się trzymać nie będzie, wymieniać tyłu obudowy jak na razie mi się nie chce (nawet z baterią to koszt ok. stówy - nie majątek, ale bateria jak na razie trzyma dobrze więc sensu wymiany całości nie widzę...), poszukałem na https://www.thingive...m/thing:2889942

w oryginale tak to wygląda:

i jak wrócę do domu to od ręki wydruk nakładki. Wariant z wkrętami mocującymi, wydruk co prawda w PLA+ (pogrubione ścianki, właściwie pełny wydruk)  ale na wszelki wypadek wolę nie kleić, żeby mieć możliwość w miarę łatwej zmiany gdyby i to się urwało. Nakładka co prawda pierwotnie przeznaczona dla Edge 500, czyli otwory do czegoś tam (głośniczek albo ciśnieniomierz? Już nie pamiętam...), stąd otwór w środku dla Edge x30 jest zbyteczny. Edge x30 nie ma tu otworu, ale styki elektryczne. W przyszłości można dodać styki elektryczne do ewentualnego użycia dodatkowego akumulatora, ale aktualnie nie jest mi to potrzebne. Stąd remix w/w projektu, czyli wersja bez otworu w środku, zostawiłem dwa otwory do mocowania wkrętami, w przypadku klejenia (żywica lub ewentualnie można spróbować na silikon?) przeszkadzać nie będą.

Mój remix:  https://www.thingive...m/thing:5352171

Oczywiście trzeba usunąć nieułamany wąs, żeby uchwyt obejmował cały walec albo użyć drugiej wersji (v2), w której pozostawiłem miejsce na nieuszkodzoną część mocowania, dzięki czemu łatwiej jest wypozycjonować uchwyt względem Edge. Muszę jeszcze zweryfikować głębokość, ale prawdopodobnie będzie pasować (dodałem niewielką tolerancję zagłębienia, ewentualnie doszlifuje się...).

#10992 Charvel

Charvel
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 13 kwiecień 2022 - 18:41

530 ma go pod klapką do ładowania, otwórz ją przed suszeniem. 

No nie bardzo. Tam jest wyłącznie port/gniazdko usb. Czujnik barometru jest nad tabliczką z napisem Edge 530, kodem QR i serialem - te dwa małe otworki.

#10993 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 kwiecień 2022 - 22:17

Dokładnie - to pewno błąd wynikły z durnowatej instrukcji, w której mowa (od lat!) o "antenie komunikatów pogodowych", podczas gdy po angielsku jest to w miarę normalnie nazwane jako "weather cap". Nie wiem co za "geniusz" to tak przetłumaczył, ale ciągnie się to od kilkunastu lat...

[...]Urwało mi się wczoraj jedno ucho uchwytu w Edge. [...]

i jak wrócę do domu to od ręki wydruk nakładki. [...]

Oczywiście trzeba usunąć nieułamany wąs, żeby uchwyt obejmował cały walec albo użyć drugiej wersji (v2), w której pozostawiłem miejsce na nieuszkodzoną część mocowania, dzięki czemu łatwiej jest wypozycjonować uchwyt względem Edge. Muszę jeszcze zweryfikować głębokość, ale prawdopodobnie będzie pasować (dodałem niewielką tolerancję zagłębienia, ewentualnie doszlifuje się...).

No i okazało się, że jednak muszę albo nieco model przerobić, albo po prostu doszlifować gniazdo do dopasowania uchwytu, bo nie zdecydowałem się na usunięcie całego występu uchwytu, czyli doszlifowałem występ w gnieździe, przy okazji nieco pogłębiłem gniazdo. Zdecydowałem się jednak przykleić protezę na silikon, co powinno umożliwić ewentualny demontaż (złączone epoxy byłoby zdecydowanie ciężej to rozdzielić, o ile w ogóle) gdyby wydruk jednak się kiedyś wykruszył i ponowne wklejenie nowej protezy. W teorii na śrubki też można, ale akurat pod ręką takich małych, najlepiej bezłbowych nie miałem, a tak trzyma się świetnie. Wygląd też całkiem przyzwoity:

5d5c41abe0b6959428fffefbd76a50ff.jpg

w oryginale ta część jest co prawda biała, ale wzmocniony filament mam w czarnym kolorze (biały standardowy, względnie kruchy), stąd wybór tego mocniejszego, zresztą całkiem dobrze wygląda w czarnym kolorze. Gdyby mi się nie spieszyło, to wydrukowałbym to nylonem, aczkolwiek akurat tego pod ręką nie miałem, tym bardziej, że nylon przed wydrukiem musi być porządnie wysuszony (jest strasznie higroskopijny), żeby uzyskać dobrą jakość wydruku. Dobrej jakości wzmocnione PLA+ jak widać też daje radę, a i dokładny wydruk z wygładzaniem "prasowaniem" ostatniej warstwy daje całkiem ładny wygląd zewnętrzny. Pytanie tylko o wytrzymałość występów uchwytu, to sprawdzi się w praktyce (na wszelki wypadek mocowanie smyczą nieodzowne). 

Oczywiście styki ładowania już są niedostępne - jeśli komuś byłyby niezbędne, to przed połączeniem należałoby przewiercić otwory na kontakty i wkleić druty złącz ładujących. Raczej powinno działać, ale jak dla mnie to akurat nie było niezbędne, stąd pominięcie zabawy wyposażenia protezy w złącza elektryczne - zresztą i tak nie bardzo jak mógłbym sprawdzić, czy działa...

Tak patrząc na te występy uchwytu, zadaję sobie pytanie dlaczego tych występów nie zmienili na grube, praktycznie dochodzące do samej obudowy. Prawdopodobnie jest to zaszłość z pierwszych wersji tych uchwytów, głowy nie daję, ale za czasów Edge 500 (pierwsze urządzenie wykorzystujące ten typ uchwytu) najprawdopodobniej gniazdo mogło mieć budowę "łapiącą" te występy tak z góry, jak i od dołu. Czyli innymi słowy: występ powinien mieć długość od samego dołu - ważne, żeby nie kolidował z klinem w gnieździe, ale patrząc na gniazdo raczej to nie powinno wystąpić. Aktualnie mała grubość występów powoduje, że są najsłabszym ogniwem. 

Stąd wniosek - można spróbować poprawić fabrykę i wypełnić szczelinę występu. O ile oczywiście nie posiada się gniazd wymuszających małą grubość występu (obecnie raczej należą takie do rzadkości), powinno to zabezpieczyć występy przed wyłamaniem i w/w protezy nie byłyby konieczne.

Podobny problem występuje również w innych systemach mocowań wzorowanych na garminowskim, np. uchwyt Wahoo - w tym przypadku gniazdo ma nieco inną budowę (oprócz obrócenia o 90*), bo z tego co widzę obrót możliwy jest tylko w jedną stronę do punktu oporu. Ma to swoje plusy czyli dojście do oporu to koniec obrotu, ale jeszcze łatwiej to osłabić mocniej przekręcając no i oczywiście odbezpieczenie to obrót tylko w drugą stronę. Ale patrząc na gniazdo Wahoo to właściwie pogrubienie występów nie powinno przeszkadzać o ile nie kolidują z klinami, czyli do wycięć na kliny. Stąd również tu zwiększenie grubości tych części powinno zabezpieczyć przed awarią.

Powyższe to tylko teoria, aczkolwiek muszę sprawdzić ją w praktyce ;)

Teoria, teorią, a praktyka swoje. Sprawdziłem w praktyce. Wycięcie musi być, grubość występu też jest ograniczona, stąd niestety dużego pola manewru do modyfikacji praktycznie nie ma. 

• cauchy lubi to

#10994 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 kwiecień 2022 - 10:19

W jaki sposób urwałeś mocowanie w liczniku?

#10995 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 kwiecień 2022 - 13:59

Normalnie - wyciągnięcie z uchwytu i kawałek występu się urwał. Nieuwaga i brak przekręcenia do pozycji wyciągnięcia przy zmęczeniu materiału? Co prawda u mnie to pierwszy przypadek, ale jak widać każdemu może się to zdarzyć...

#10996 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 19 kwiecień 2022 - 08:17

Kolega posiada Fenix 3 HR  i ma problem z paskiem tętna zegarek mu wykrywa pasek lecz dane są żle pokazywane  zanikają jakby i tak chwile pokazuje mu zegarek prawidłowe tętno  i po parunastu sekundach jest puste pole  w czym może być problem?  bateria nowa pasek całkiem nowy sprawdzałem na moim zegarku jak i na liczniku i wszystko jest na 100% u mnie dobrze.

#10997 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 kwiecień 2022 - 08:45

Problemem może być przewodnictwo pomiędzy skórą a opaską. Niech kolega spróbuje żelu do EKG albo nawet poślinić elektrody.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10998 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 kwiecień 2022 - 09:40

No chyba raczej nie to, bo:

[...] bateria nowa pasek całkiem nowy sprawdzałem na moim zegarku jak i na liczniku i wszystko jest na 100% u mnie dobrze.

Ewentualnie mógłby usunąć czujnik w F3 i dodać go ponownie. Można jeszcze sprawdzić inny pasek czy i jak działa z innym pulsometrem. Jeśli inny egzemplarz tak samo źle działa, to pozostaje wyczyszczenie, czyli reset do wartości fabrycznych i wtedy sprawdzić. 

#10999 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 kwiecień 2022 - 09:48

Niekoniecznie pomiar robiono na ciele tej samej osoby, dlatego podpowiedziałem również to rozwiązanie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11000 Blackthrone

Blackthrone
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 19 kwiecień 2022 - 10:00

Dzięki za podpowiedzi.No właśnie na moim liczniku Edge 830 i zegarku F6 wszytko działa ok a pasek miał kolega założony i sprawdził jeszcze na telefonie galaxy s9 i  też wszystko działa poprawnie mojego paska nie miałem akurat przy sobie ale to też sprawdzimy  no i ten reset  chyba cza będzie zrobić.

Dodaj odpowiedź