Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 03 maj 2022 - 15:38
Z tego co wyczytałem na forum Garmina, to właśnie taki shutdown pomaga, ale musisz go robić po każdej aktywności. Więc bez jaj .
Też liczę na poprawkę, ale ten workaround i tak jest dużo lepszy niż ponowne parowanie wszystkich czujników, świateł, di2, …
- artho lubi to
Napisano 03 maj 2022 - 22:14
Na 9.30 też u mnie przestało działać. Zrobiłem update do 9.40, skasowałem ręcznie na komputerze zawartość folderu Segments oraz Segments_List. Po ponownym uruchomieniu Edge potrzebował kilku minut pomielić robiąc większą synchronizację i segmenty wskoczyły, w tym nowo zaznaczone.
Faktycznie, to mogła być wina 9.30, bo po aktualizacji i wyczyszczeniu segmentów ręcznie, wgrało już po bożemu.
Dzięki!
- artho lubi to
Napisano 10 maj 2022 - 12:17
Patrząc na https://fccid.io/IPH-04457widać wpis
IPH-04457
2022-04-26
Bicycle Computer
Original Equipment
Jednak jeśli myślicie, że będzie to Edge z serii x40, to... niestety nie. Co prawda większość danych jest objęta utajnieniem, ale 04457 Bicycle Computer Label Diagram Garmin widać:
Co właściwie nie jest takie do końca chybione - obecny model Edge Explore to stary model z 2018, bazujący raczej na częściach z Edge x20 (ok, może nieco lepsze, ale do Edge 830 mu daleko...) i ma ograniczenia jak na model turystyczny. W tym długość pracy do 12h (w praktyce mniej) i nawigacja typowa dla Edge czyli trzymająca kurs "po sportowemu". To ostatnie najprawdopodobniej będzie przejęte z modelu 1030 plus, czas pracy jak w dotychczasowej serii x30 powinien wystarczyć większości zastosowań turystycznych. Czy coś nowego zadebiutuje w Explore 2? Raczej wątpię, na nowości trzeba będzie poczekać na serię Edge x40.
Bardzo możliwe, że Explore 2 pojawi się na rynku wcześniej niż nowy Roam Wahoo (prawdopodobnie koniec maja - początek czerwca, no chyba, że zaliczą falstart związany z problemami materiałowymi itp. bo oprogramowanie i tak będzie dzielone w całej rodzinie Elemnt i pod tym względem od np. nowego Bolt raczej niczym różnić się nie powinien...) i najprawdopodobniej będzie kierowany jako jego bezpośredni konkurent. A jak pojawi się na rynku przed Roam, to właściwie ten drugi będzie konkurentem pierwszego. Co prawda Roam będzie miał wszystkie funkcje dostępne w innych Elemnt, a Explore 2 jak zwykle pewne ograniczenia typu brak natywnej obsługi mierników mocy (choć kto wie, może nie?), aczkolwiek w przypadku zastosowań turystycznych nie jest to dużym problemem, zresztą o ile pamiętam pomiar mocy można było ogarnąć poprzez pola CIQ...
Cenowo może być drożej niż dotychczasowe €250. Wahoo Bolt to koszt €300, Roam (stary model) €350, nowy Roam raczej też tańszy nie będzie, a bardzo możliwe, że cena zostanie podniesiona - być może do poziomu €399(oby nie), choć nie ma to większego umotywowania. Może jednak pozostaną przy obecnych widełkach cenowych (Bolt 300, Roam 350€). Z drugiej strony Edge 530 kosztuje €300, a E830 o €100 więcej, stąd raczej jeśli podniosą cenę Explore 2, to nie więcej niż na poziom E530 - a należy pamiętać, że w założeniu ma być to model turystyczno - nawigacyjny, z dotykowym ekranem ułatwiającym nawigację (choć nie tylko).
- artho lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 11 maj 2022 - 07:12
Ciężko powiedzieć. Pierwsze generacje urządzenia garminowskiego urządzenia dla turystów rowerowych to były ograniczone funkcjonalnie modele serii 8xx (Touring), czy później Explore 1000 bazujący na Edge 1000, jednak w niewiele niższej cenie (jakieś $50) co dość mocno ograniczało popyt. W 2018r. Garmin wypuścił model Explore, to zdawałoby się, że odrobił nieco lekcję, aczkolwiek nie do końca. To nie był już ograniczony funkcjonalnie Edge 1030, ale nieco inne urządzenie. Ciut mniejsze, z nieco mniejszym ekranem i pewno paroma ograniczeniami elektroniki, choć procesor był znacząco szybszy od Edge 520/820. Ograniczenia konfiguracji ekranu czy brak możliwości natywnego pobierania danych z niektórych czujników (głównie pomiar mocy, który i tak dla przeciętnego turysty na ogół nie był niezbędny) nie był problemem, za to dość krótki czas pracy zwłaszcza w porównaniu do Edge 1030 niby porównywalny do modeli Edge 520/820, ale z uwagi na większy ekran i często pracę ze stałym podświetleniem (bo chyba sensora oświetlenia brak) powodowało, że prądu wystarczało na znacznie mniejszy czas niż te reklamowane "do 12h". Stąd nawet kilkugodzinne jazdy na ogół nie stanowiły problemów, ale całodzienne eskapady (czy dłużej) już tak. Na dodatek dotychczasowy Explore nie ma złącza ładowania z zewnętrznego powerbanku, który akurat w tym modelu mógłby mieć sens.
Stąd dotychczasowy model nie zdobył znaczącej popularności, nawet przy relatywnie niskiej cenie $250. Problem w tym, że chyba nigdy nie było na ten model okazyjnych obniżek cen typu Edge 530 za 750 zł...
Czego mogę się spodziewać po Explore 2? Raczej kontynuacji dotychczasowego modelu z ulepszeniami. Czyli bebechy z Edge x30 (raczej nie z 1030, a prędzej z 830/1030plus) z akumulatorem trzymającym zasilanie podobnie jak 830 (plus złącze do powerbanku), wymiary w tym ekranu w zbliżonych wymiarach jak dotychczas (czyli mniejszy niż 1030, ale większy niż 830), funkcje nawigacyjne z 1030plus (być może z rozszerzeniami). No i to chyba będzie pierwszy model z USB-C. Pytanie tylko, czy Garmin pozostawi dotychczasową cenę (wątpliwe) czy zwiększy, a jeśli tak to o ile. Biorąc pod uwagę to, że jest to model z ekranem dotykowym, to raczej należałoby porównywać do Edge 830, czyli raczej cena nowego Explore 2 nie powinna wzrosnąć powyżej $300/€300.
Powyższe to co prawda moje domysły i oczywiście mogę równie dobrze mylić się jak i mieć rację - na pewno wkrótce dowiemy się jak Garmin odświeżył "budżetowe" urządzenie nawigacyjne...
- artho lubi to
Napisano 12 maj 2022 - 06:52
Z inną ładowarką/kablem sprawdzałeś? Tym bardziej, że to chyba jest power bank?
Bo to wyżej oznacza rozładowany akumulator i brak jego ładowania - przyczyny mogą być różne, najczęściej brak wystarczającego prądu ładowania (choć Edge dużo nie pobiera, to jednak wydajność powinna być minimum 0,5A) do uszkodzenia układu ładowania (rzadkość).
Napisano 12 maj 2022 - 07:28
O ile nie są potrzebne złącza ładowania, to najprościej i najtaniej wydrukować nakładkę (opisywałem tu: #10993
U mnie wygląda i działa to bardzo dobrze,
trzyma zresztą też świetnie, choć teraz minimalnie zwiększyłbym grubość górnej części, bo wchodzi dość lekko, łatwiej też wykręcić niż w oryginale. Kwestia grubości czy wysokości, aczkolwiek po włożeniu w podstawkę trzyma świetnie bez luzów.
Wydrukowanie powyższego to groszowe koszty, czas w zależności od drukarki i jakości wydruku. Wydruk w wzmocnionym PLA+ ze 100% wypełnieniem, przyklejenie na silikon (choć można mocować małymi wkrętami). Gdyby jednak z czasem okazał się mało wytrzymały, to kolejna wersja pewno będzie z nylonu (ale ten przed wydrukiem musi być mocno wysuszony dla dobrej jakości wydruku).
Oczywiście nie trzeba kupować drukarki dla jednej części, wystarczy zlecić wydruk - jest całe multum świadczących tego typu usługi, cena usługi takiego wydruku to kilka - kilkanaście złociszy...
Jeśli jednak chcesz wymienić całe plecki, to robi się to tak:
Jak widać też nie jest to takie trudne, minus to czas oczekiwania na dostawę zamiennika. Właściwie to można dokleić wydrukowaną protezę i używać do czasu dostawy zamiennika i później ewentualnie wymienić.
- stryjek lubi to
Napisano 12 maj 2022 - 08:35
DziękujęO ile nie są potrzebne złącza ładowania, to najprościej i najtaniej wydrukować nakładkę (opisywałem tu: #10993
trzyma zresztą też świetnie, choć teraz minimalnie zwiększyłbym grubość górnej części, bo wchodzi dość lekko, łatwiej też wykręcić niż w oryginale. Kwestia grubości czy wysokości, aczkolwiek po włożeniu w podstawkę trzyma świetnie bez luzów.
Wydrukowanie powyższego to groszowe koszty, czas w zależności od drukarki i jakości wydruku. Wydruk w wzmocnionym PLA+ ze 100% wypełnieniem, przyklejenie na silikon (choć można mocować małymi wkrętami). Gdyby jednak z czasem okazał się mało wytrzymały, to kolejna wersja pewno będzie z nylonu (ale ten przed wydrukiem musi być mocno wysuszony dla dobrej jakości wydruku).
Oczywiście nie trzeba kupować drukarki dla jednej części, wystarczy zlecić wydruk - jest całe multum świadczących tego typu usługi, cena usługi takiego wydruku to kilka - kilkanaście złociszy...
https://www.youtube....h?v=EQAlbNVrMO8
Jak widać też nie jest to takie trudne, minus to czas oczekiwania na dostawę zamiennika. Właściwie to można dokleić wydrukowaną protezę i używać do czasu dostawy zamiennika i później ewentualnie wymienić.
Napisano 12 maj 2022 - 09:11
Z inną ładowarką/kablem sprawdzałeś? Tym bardziej, że to chyba jest power bank?
Bo to wyżej oznacza rozładowany akumulator i brak jego ładowania - przyczyny mogą być różne, najczęściej brak wystarczającego prądu ładowania (choć Edge dużo nie pobiera, to jednak wydajność powinna być minimum 0,5A) do uszkodzenia układu ładowania (rzadkość).
To przejściówka USB-C. Próbowałem różne kable i ładowarkę ścienną i jest to samo niestety.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 12 maj 2022 - 09:23
O ile nie są potrzebne złącza ładowania, to najprościej i najtaniej wydrukować nakładkę (opisywałem tu: #10993
Jeszcze jedno pytanie, czy jak zlecę wydruk uchwytu z tego linka, to będzie pasować?
https://www.thingive...g:2889942/files
Napisano 12 maj 2022 - 09:48
Tak, z tego robiłem remix: https://www.thingive...m/thing:5352171który uwzględnił to, że zostało jedno "ucho" plus usunąłem wewnętrzny otwór, który w Edge serii x30 nie jest potrzebny. Tyle tylko, że to miejsce na jedno "ucho" uchwytu i tak musi być nieco rozszlifowane, teraz zrobiłbym to nieco szersze i głębsze, lepiej by pasowało. Zresztą samo gniazdo chyba też musi być lekko rozszlifowane, wymagane usunięcie chropowatości po podporach (dotyczy też projektu bazowego), mogłem poprawić projekt bazowy o te 0,5mm głębszego otworu gniazda i odpadłaby konieczność szlifowania.
Oczywiście można zostawić projekt bazowy, otwór środkowy niczemu nie wadzi. No i wybrać wariant, czy mocowanie na wkręty (ale wymagane dość małe - za to możliwość względnie łatwej wymiany protezy) lub na silikon (wtedy wersja bez otworów na śrubki, chociaż otwory na śrubki nie przeszkadzają). Przy projekcie bazowym należy usunąć z uchwytu Edge pozostałe "ucho", przy moim remixie wgłębienie na pozostałe "ucho" (choć samo wgłębienie wymaga podszlifowania celem dopasowania) ułatwia pozycjonowanie uchwytu.
Wklejenie silikonem jest mocne i pewne. Teoretycznie powinno dać się też zdemontować, przynajmniej łatwiej niż gdybym wkleił to na żywicę epoksydową.
Wydruk najlepiej wykonać z nylonu, ewentualnie ABS, aczkolwiek wzmocniony PLA+ też daje radę (choć nie jest tak mocny jak nylon/ABS), oczywiście proteza powinna być w całości wypełniona tworzywem, bo standardowo pomiędzy ściankami wypełnienie jest częściowe np. 20% siatką wypełnienia, dzięki czemu zużywa się znacznie mniej tworzywa, a i czas wydruku jest niższy niż przy pełnym wydruku. Jednak tam, gdzie należy liczy się wytrzymałość elementów, lepiej wypełnić w całości, co przy niewielkich elementach niewiele zwiększy czas wydruku i zużycie filamentu (czas wydruku ok. godziny przy dużej dokładności).
- stryjek lubi to
Napisano 12 maj 2022 - 09:53
Tak, z tego robiłem remix: https://www.thingive...m/thing:5352171który uwzględnił to, że zostało jedno "ucho" plus usunąłem wewnętrzny otwór, który w Edge serii x30 nie jest potrzebny. Tyle tylko, że to miejsce na jedno "ucho" uchwytu i tak musi być nieco rozszlifowane, teraz zrobiłbym to nieco szersze i głębsze, lepiej by pasowało. Zresztą samo gniazdo chyba też musi być lekko rozszlifowane, wymagane usunięcie chropowatości po podporach (dotyczy też projektu bazowego), mogłem poprawić projekt bazowy o te 0,5mm głębszego otworu gniazda i odpadłaby konieczność szlifowania.
Oczywiście można zostawić projekt bazowy, otwór środkowy niczemu nie wadzi. No i wybrać wariant, czy mocowanie na wkręty (ale wymagane dość małe - za to możliwość względnie łatwej wymiany protezy) lub na silikon (wtedy wersja bez otworów na śrubki, chociaż otwory na śrubki nie przeszkadzają). Przy projekcie bazowym należy usunąć z uchwytu Edge pozostałe "ucho", przy moim remixie wgłębienie na pozostałe "ucho" (choć samo wgłębienie wymaga podszlifowania celem dopasowania) ułatwia pozycjonowanie uchwytu.
Wklejenie silikonem jest mocne i pewne. Teoretycznie powinno dać się też zdemontować, przynajmniej łatwiej niż gdybym wkleił to na żywicę epoksydową.
Wydruk najlepiej wykonać z nylonu, ewentualnie ABS, aczkolwiek wzmocniony PLA+ też daje radę (choć nie jest tak mocny jak nylon/ABS), oczywiście proteza powinna być w całości wypełniona tworzywem, bo standardowo pomiędzy ściankami wypełnienie jest częściowe np. 20% siatką wypełnienia, dzięki czemu zużywa się znacznie mniej tworzywa, a i czas wydruku jest niższy niż przy pełnym wydruku. Jednak tam, gdzie należy liczy się wytrzymałość elementów, lepiej wypełnić w całości, co przy niewielkich elementach niewiele zwiększy czas wydruku i zużycie filamentu (czas wydruku ok. godziny przy dużej dokładności).
Mam małą szlifierkę z różnego rodzaju ostrzami i kamieniami, ogarnę przeróbki w domu łatwiej niż zmianę projektu;)
Napisano 12 maj 2022 - 11:18
Komuś na podobną przypadłość pomogła procedura odblokowania - podłącz do ladowarki i naciśnij przycisk on/off na 30 sekund
I jak będzie skuteczne, to daj znać, może komuś przyda się na przyszłość.
Mam małą szlifierkę z różnego rodzaju ostrzami i kamieniami, ogarnę przeróbki w domu łatwiej niż zmianę projektu;)
Ja doszlifowywałem wielofunkcyjną szlifierką prostą ręczną, bardzo przydatne urządzenie. Prawdopodobnie masz podobną
- stryjek lubi to