Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#11061 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 czerwiec 2022 - 09:56

Czyli teoretycznie dobry wybór dla tych, którym nie zależy na ultradługim życiu baterii.

Z drugiej strony: wskazówki treningowe Garmina to śmiech na sali. Ileż to miałem treningów, po których główna korzyść z treningu to VO2max, a VO2max po treningu... spadło ;D Albo: zmniejsz intensywność, bo z takim zmęczeniem nie zrobisz postępu, ale w widżecie obok widzisz: weź się trochę rusz, bo przy tej intensywności nie zrobisz postępu ;D Albo jestem fizjologicznym dziwolągiem, albo garminowskie kalkulacje są wzięte z sufitu.

O ile suche liczby urządzenia Garmina wyznaczają względnie precyzyjnie, o tyle zalecenia stawiane na ich podstawie są żałośnie nieprawdziwe. A im bardziej wielowymiarowa jest analiza, tym gorzej (choć teoretycznie powinno być dokładnie odwrotnie, wszak wypadkowa kilku wyników powinna "rozcieńczać" błędne dane i przybliżać je do rzeczywistości).

Jako gadżet robi to fajne wrażenie, być może dla przeciętnie wytrenowanego użytkownika rekreacyjnego rekomendacje bywają użyteczne. Ale skoro rzekomo robią zaawansowane urządzenie dla zaawansowanych użytkowników, to produkt zwyczajnie nie spełnia swojego zadania.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11062 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 01 czerwiec 2022 - 10:38

Z drugiej strony: wskazówki treningowe Garmina to śmiech na sali. Ileż to miałem treningów, po których główna korzyść z treningu to VO2max, a VO2max po treningu... spadło ;D Albo: zmniejsz intensywność, bo z takim zmęczeniem nie zrobisz postępu, ale w widżecie obok widzisz: weź się trochę rusz, bo przy tej intensywności nie zrobisz postępu ;D Albo jestem fizjologicznym dziwolągiem, albo garminowskie kalkulacje są wzięte z sufitu.

U mnie było dobrze, VO2Max ładnie szło do góry aż nagle w zeszłym roku na jesień jakiś nagły trach VO2Max w dół (o ile dobrze pamiętam o 6 punktów na przełomie 2 miesięcy). Oczywiście VO2Max wykrywanego przez Garmina. Podejrzewam, że mogłem coś zmienić w konfiguracji co zamotało VO2Max bądź zaakceptować zmianę threshold HR bądź innego parametru - nie wiem, przyznam, że nie miałem czasu się zająć wielką inwestygacją problemu. Oczywiście trochę zaskoczyło trochę zmartwiło, ale moce które generuję w tym roku względem poprzedniego co najmniej pokrywają się, więc nie wydaje mi się aby mi jedno płuco zdechło czy coś...

• KBPL lubi to

#11063 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 czerwiec 2022 - 11:42

Wskaźniki rosną po odpoczynku a nie tuż po treningu. U mnie VO2Max wsazywane prze Garmina typowo spada pod koniec mikrocyklu (no bo zmęczenie narasta) żeby zaliczyć wzrost po tygodniu rege.

Natomiast to czego automat nie przeskoczy to brak wiedzy o celu treningu. Mi zeznaje często po długich jazdach na IF 0.6 że to „unproductive”. Pewnie w ogólności ma rację, jednak jak wiem po co robię takie a nie inne jazdy i się nie przejmuję.

Jednak jak zrobię mocny trening i dostanę „unproductive” to najczęściej jest coś na rzeczy. Bo zazwyczaj dobrze się to koreluje z faktem że wybrałem np. ustawkę, albo 4h trip solo zamiast porządnie odpocząć Tu widzę że wskazówki Garmina mi pomagają odpowiednio dużo odpoczywać.

#11064 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2022 - 12:29

Dokładnie tak, ostatnio zdecydowanie to się poprawiło. A w bieżącym oprogramowaniu 955 ma być to znacznie ulepszone - przynajmniej tak twierdzi DCR, gdzie to co jest w zegarku właściwie pokrywa się z jego odczuciami. Wprowadzenie "wskaźnika gotowości treningowej" może być przydatne, oczywiście i tak nic nie zwalnia z myślenia...

Jednak:

U mnie było dobrze, VO2Max ładnie szło do góry aż nagle w zeszłym roku na jesień jakiś nagły trach VO2Max w dół (o ile dobrze pamiętam o 6 punktów na przełomie 2 miesięcy). Oczywiście VO2Max wykrywanego przez Garmina. Podejrzewam, że mogłem coś zmienić w konfiguracji co zamotało VO2Max bądź zaakceptować zmianę threshold HR bądź innego parametru - nie wiem, przyznam, że nie miałem czasu się zająć wielką inwestygacją problemu. Oczywiście trochę zaskoczyło trochę zmartwiło, ale moce które generuję w tym roku względem poprzedniego co najmniej pokrywają się, więc nie wydaje mi się aby mi jedno płuco zdechło czy coś...

Wydaje mi się, że akurat algorytm oszacowania tego parametru był też zmieniany/poprawiany i obecnie ten wskaźnik jest bardziej realny, niż to co poprzednio było pokazywane. 

Zużycie energii jest na poziomie pomiędzy Fenix 7S, a Fenix 7. Czas działania do 15 dni, trening tylko z GPS 42h czy nawet trening z rejestracją sygnału gps wszystkich systemów + multiband to raczej zaspokaja potrzeby większości trenujących. Dla pozostałych najprawdopodobniej będzie wersja Enduro, choć tym razem chyba nikt nie wpadnie na pomysł robienia z tego bezmapowca... 

I patrząc na FR255 zastanawiam się, czy FR755 mieć będzie sens, czy raczej 745 będzie końcem tej serii. Już teraz FR255 kanibalizuje FR745, na dodatek jest tańszy. Co prawda te 350€ (bez różnicy czy wersja 41, czy 46mm, no chyba, że ktoś potrzebuje wersję music bt - to więcej...) to nie tak mało, ale jeśli popatrzymy na cenę Wahoo Rival 330€ któremu możliwościami raczej daleko do FR255, to ewentualnie jeśli ktoś potrzebuje zegarka treningowego bez mapy na łapie (i ekranu dotykowego) to może to mieć sens... 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11065 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2022 - 06:38

Dziwna sprawa że nawet bazowy FR955 ma multiband, a sporo innych modeli nie (F7 dopiero w Sapphire), tak samo pamięć.

Inna sprawa, że nawet bez tego GPS jest naprawdę bardzo, bardzo ok - takie mam wrażenia po już kilku miesiącach z F7X. 

Patrząc też na inne różnice jak większa dostępna pamięć na mapy, ale z drugiej strony brak dotyku, przez co i mniej użyteczne mapy no i krótszy czas pracy... sam nie wiem jak oni to dokładnie pozycjonują. Sam brałem F7X zaraz po premierze i po kilku miesiącach nadal jestem z niego niesamowicie zadowolony więc jeśli w nowych FR jest podobnie, to jego nabywcy pewnie też będą

#11066 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 czerwiec 2022 - 07:06

Garmin Edge 1040 w czeskim sklepie  :o https://www.kolokram...e-1040-p255535/

Dostępny od 06.06.

#11067 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 357 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 08:01

Dostępny od 06.06.

Cena z kosmosu jak za samego Edga.

Pozdrawiam

#11068 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 08:01

2800zł :lol:

#11069 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 czerwiec 2022 - 08:31

Dostępny od 06.06.

Z tego co napisali, to 2 sztuki mają dostępne w Kamenický Šenov/Sklep internetowy i dostawa "na jutro", a 6 czerwca mają mieć w Liberec. Z drugiej strony to 6 lub 8 czerwca mogą być datą oficjalnej premiery tego (i Edge Explore 2 / Edge Explore 2 Power) urządzenia.

Szybkie przeliczenie i wychodzi 600€, czego należało się spodziewać po sugerowanej cenie E1030+, czyli 550€. No cóż, garminowski produkt "premium"  :lol:, ale jak widać najpierw trafia do dystrybucji, później oficjalna premiera, bo jeszcze na garmin.com (czy też u recenzentów typu DCR itp.) ani słychu, ani widu... U Czechów też na dane techniczne jeszcze czekają...

#11070 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 08:47

Premiera sportowej wersji Fenix 7, czyli Forerunner 955 (+solar).

Cytując DCR

A w międzyczasie wskoczyła wersja wideo jeżeli ktoś podobnie jak ja ma w ciągu dnia więcej czasu na "podcast" niż na czytanie epopei ;):

#11071 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 czerwiec 2022 - 09:22

Cena z kosmosu jak za samego Edga.

Pozdrawiam

Edge 1030+ kosztuje 2600, więc około 2800 za kolejną wersję chyba nie powinny dziwić.

• Born Ready lubi to

#11072 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 14:22

Podobają mi się nowe dane i (wreszcie) HRV łącznie z (!) wykresem HRV podczas snu. Podba mi się też polska cena wersji nie-Solar.

#11073 Marcin_Gabrys

Marcin_Gabrys
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 19:30

Patrząc też na inne różnice jak większa dostępna pamięć na mapy, ale z drugiej strony brak dotyku, przez co i mniej użyteczne mapy no i krótszy czas pracy... sam nie wiem jak oni to dokładnie pozycjonują.

Forerunner 955 ma dotyk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#11074 Marcin_Gabrys

Marcin_Gabrys
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 19:30

Patrząc też na inne różnice jak większa dostępna pamięć na mapy, ale z drugiej strony brak dotyku, przez co i mniej użyteczne mapy no i krótszy czas pracy... sam nie wiem jak oni to dokładnie pozycjonują.

Forerunner 955 ma dotyk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#11075 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 czerwiec 2022 - 21:25

Kurczę zgubiłem na treningu lampkę przednią Bontragera.

Niestety w zapisanej aktywności pokazuje mi, ze działała przez całą drogę.

Tylną pokazuje dobrze. Lampka w Varii włączała się tylko jak auta jechały. Wiecie może jak to inaczej sprawdzić? Potrzebuję momentu utraty połączenia z garminem.

#11076 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 czerwiec 2022 - 22:37

Możliwe, że będzie notka w pliku .fit

#11077 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 czerwiec 2022 - 09:55

Normalnie raczej tego nie zapisuje, przynajmniej jeśli chodzi o pozycję i odpowiadające tej pozycji stan baterii podpiętych urządzeń (o ile urządzenie melduje stan/napięcie baterii), bo oczywiście jest zapis stanu/napięcia baterii jednak tylko ogólnie, bez zapisu co zapis pozycji (to jest, ale tylko dla urządzenia rejestrującego np. Edge). Ale jeśli:

Niestety w zapisanej aktywności pokazuje mi, ze działała przez całą drogę. [...] Lampka w Varii włączała się tylko jak auta jechały. 

To najprawdopodobniej masz pole  IQ Smart Bike Lights i tam jest możliwość włączenia danych o stanie podłączonych lampek do pliku, na dodatek jest to opcja domyślna w ustawieniach pola, więc najprawdopodobniej to w zapisie "o działaniu przez całą drogę" oznacza zmianę stanu lampki zarejestrowanego przez pole. Widocznie nie rejestruje utraty łączności i zapisuje poprzedni stan przed utratą. Warto zgłosić to autorowi pola, powinien to poprawić (o ile się da), ale w tym przypadku to raczej już wiele się nie zrobi...

#11078 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 czerwiec 2022 - 10:44

Prozor ale w pliku fit możliwe, że będzie informacja o rozłączeniu czujnika. Kojarzysz może? Głowy za to nie dam no ale warto spróbować.

#11079 janusz.free

janusz.free
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 03 czerwiec 2022 - 19:21

Cześć
Mam pytanie (mam nadzieję, że jeszcze nie zadane, a jeżeli tak to prosiłbym o jakiś link - gdzie można o tym poczytać) chodzi mi o możliwość jazdy po śladzie i dołączenia do tego interwału. Na przykład 20' / 5' / 20' a to wszystko w trakcie jazdy po śladzie 100 km. Oczywiście chciałbym obserwować sobie mapę i dostawać informacje o rozpoczęciu i zakończeniu danego interwału.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

#11080 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Skądsouth

Napisano 06 czerwiec 2022 - 07:41

Są już filmiki z nowym edge 1040

Dwa lata czekałem na wymianę e520 licząc na jakiś przełom w stosunku do 1030, a tu dalej gigantyczne ramki jak 10 lat temu. Tylko 10 pól danych. Słabo to na razie wygląda.

Dodaj odpowiedź