Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#11081 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 06 June 2022 - 08:41

Dwa lata czekałem na wymianę e520 licząc na jakiś przełom w stosunku do 1030, a tu dalej gigantyczne ramki jak 10 lat temu. Tylko 10 pól danych. Słabo to na razie wygląda.

Obawiam się, że czekasz na przełom, którego Garmin nie ma w planie. Przypomnę, że Garmin to potężne korpo zatrudniające prawie 20000 osób i reagujące w swoim dość powolnym tempie na zmiany oraz zapotrzebowanie rynku (np. konfiguracja pól danych z poziomu telefonu). A reagujące w sposób dość powolny z uwagi na miliony sportowców na całym świecie, którzy nie są geekami technologicznymi i zmieniając sprzęt nie oczekują rewolucji - rewolucja byłaby wręcz przez nich źle odebrana, ponieważ wielu z nich skupia się na treningu a nie na narzędziu.

W mojej opinii to czego Ty potrzebujesz to dać szansę komputerkowi Hammerhead Karoo 2. Obecnie to jest prawdopodobnie najbardziej rewolucyjny ale jednocześnie całkiem dopracowany sprzęt, który rusza rynek do przodu, proponuje inne podejście i zdaje się ono nieźle sprawdzać.

• marb, mikroos, bzx and 1 other like this

#11082 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 June 2022 - 08:55

A jakaż byłaby korzyść z mniejszej ramki, poza częstszą okazją do wymiany sprzętu po byle kraksie?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11083 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 June 2022 - 09:37

Ekran jest ekran, poliwęglan (chyba, może teraz gorilla glass?) pokrywa i tak całą powierzchnię przednią, jak pęknie to i tak pęknie przy większym czy mniejszym ekranie. 

Ekran pod względem jakości obrazu zdecydowanie lepszy od 1030(+). Przynajmniej na tym klipie. 

Jak dla mnie widzę od razu duży plus czyli chyba metalowy uchwyt do mocowania (plus styki do ładowania w plastykowej podstawce). Chyba za dużo wymian gwarancyjnych z uwagi na wyłamane mocowania poskutkowało wreszcie zmianą na mocniejszy materiał.

Ekran główny w stylu widżetów z zegarków - i bardzo dobrze. Ale jako ekran główny? Ciekawe, może się sprawdzi. 

Ciekawa pozycja menu nawigacji: MTB Trial Navigation - najprawdopodobniej coś jak pobieranie informacji Strava o najbliższych segmentach, tak tu pobieranie danych o ścieżkach z Trailforks. 

Opcje treningowe i plany treningu "strategia mocy" - oczywiście pomiar mocy jako podstawowe narzędzie treningowe. Najprawdopodobniej "custom power stategy" to odpowiednik PacePro znany z zegarków. Dla wyścigów grupowych bez znaczenia, dla TT i o podobnym charakterze być może będzie bardzo użytecznym narzędziem.

Oprócz dotychczasowego "statusu wytrenowania" widzę "Cycling Ability" - eee... ocena umiejętności jazdy na rowerze do której niezbędny jest pomiar mocy i pulsometr?! Ciekawe co pod tym się kryje...

Dotychczasowa "obsługa" czujników itp. przeniesiona do menu systemowego (kwadracik "hamburgerowy" prawy dolny róg), ale jak to będzie się sprawdzać po włączeniu aktywności? Prawdopodobnie da się to wywołać bezproblemowo, ale co i jak trzeba poczekać na pełne recenzje. 

Ciekawe czy poprawili jeszcze coś w nawigacji, czy zostawili to co w 1030 plus...

Oczywiście rewolucji nie ma, ale ewolucja w dobrym kierunku. Teraz czekamy kilka miesięcy na usunięcie ewentualnych problemów wieku dziecięcego i być może na jesień modele dla "ludu" czyli 840//540? No chyba, że przeciągną dotychczasową serię do kolejnej wiosny... 

No i to ciągle przedpremierowe - czyżby Czesi dostali pierwsi? Reszta świata cicho siedzi... Ciekawe kiedy premiera - dziś, w środę? 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11084 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • Skądsouth

Posted 06 June 2022 - 14:54

Obawiam się, że czekasz na przełom, którego Garmin nie ma w planie. Przypomnę, że Garmin to potężne korpo zatrudniające prawie 20000 osób i reagujące w swoim dość powolnym tempie na zmiany oraz zapotrzebowanie rynku (np. konfiguracja pól danych z poziomu telefonu). A reagujące w sposób dość powolny z uwagi na miliony sportowców na całym świecie, którzy nie są geekami technologicznymi i zmieniając sprzęt nie oczekują rewolucji - rewolucja byłaby wręcz przez nich źle odebrana, ponieważ wielu z nich skupia się na treningu a nie na narzędziu.

W mojej opinii to czego Ty potrzebujesz to dać szansę komputerkowi Hammerhead Karoo 2. Obecnie to jest prawdopodobnie najbardziej rewolucyjny ale jednocześnie całkiem dopracowany sprzęt, który rusza rynek do przodu, proponuje inne podejście i zdaje się ono nieźle sprawdzać.

Myślałem o Karoo ale po tym co ostatnio zrobiło Shimano odpuściłem - przyzwyczajony jestem do zmiany ekranów przyciskami Di2.

A jakaż byłaby korzyść z mniejszej ramki, poza częstszą okazją do wymiany sprzętu po byle kraksie?

Mniejsza ramka to mniejsze urządzenie z takim samym wyświetlaczem - liczyłem, że powstanie coś trochę większe od 830 z wyświetlaczem wielkości 1030. A dolna ramka jest proporcjonalnie większa niż w starym 520. No chyba, że byłyby tam ładowanie solarne.

Poza tym wygląda na to iż rozdzielczość też będzie taka jak w 1030, choć to mi akurat nie przeszkadza, zwłaszcza, ze na filmiku kolory i kontrast całkiem niezłe.

https://mightygadget...es-walkthrough/

Liczę, że można będzie konfigurować więcej niż 10 pól danych - w 520 mam ustawione 10 i przy dwa razy większym ekranie nie widzę powodu, żeby nie dało się ustawić 20.

#11085 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 June 2022 - 15:35

Myślałem o Karoo ale po tym co ostatnio zrobiło Shimano odpuściłem - przyzwyczajony jestem do zmiany ekranów przyciskami Di2.

Niestety, ten brzydki psikus shitmano dość skutecznie przyciął skrzydła  Karoo - przynajmniej dla użytkowników Di2, którzy albo pogodzą się z brakiem obsługi Di2 z komputerka, albo będą się zastanawiać nad garmin/wahoo (z czego ten drugi ma znacznie skromniejszą obsługę przycisków).

No chyba, że byłyby tam ładowanie solarne.

Też się zastanawiam nad tym, czy Garmin wypuści wersję z panelem słonecznym. Z drugiej strony przy dość niskim zużyciu energii ma to średni sens, ale dlaczego nie? Właśnie w Edge pola poza ekranem mogłyby służyć do ładowania, bez kombinacji z wbudowywaniem pól ładujących w ekran.

Poza tym wygląda na to iż rozdzielczość też będzie taka jak w 1030, choć to mi akurat nie przeszkadza, zwłaszcza, ze na filmiku kolory i kontrast całkiem niezłe.

Zakładając, że elementy interfejsu są jednakowe, to chyba jednak rozdzielczość jest większa (porównując np. kropki w ":"). Ekran wygląda na zdecydowanie lepszej jakości niż w 1030(+) - przynajmniej przy jego podświetleniu.

Liczę, że można będzie konfigurować więcej niż 10 pól danych - w 520 mam ustawione 10 i przy dwa razy większym ekranie nie widzę powodu, żeby nie dało się ustawić 20.

Nie, nie będzie. Zasada dość prosta, bo utrzymuje się jednakowy (no, prawie - wyłączenia i niewielkie różnice są) kod dla całej rodziny urządzeń, stąd przy mniejszych urządzeniach musiałyby być takie same parametry ilości pól w standardowym ekranie. Przewidziano maks. 10. Z drugiej strony 20 to gruba przesada, bo czytelność, a zwłaszcza percepcja takiej ilości pól podczas jazdy jest mocno dyskusyjna. 

Co ciekawe - e1040 ma oprogramowanie w wersji 10.16, a oprogramowanie e830 to 9.40, stąd wniosek, że oprogramowanie e1040 jest rozwojową wersją oprogramowania e830 lub raczej e1030 plus, choć tu numeracja jest dość daleko z tyłu (6.40 - raczej mało możliwe przeskoczenie numeracji tylko poprzez rozwój...). Tak więc nie dziwota, że oprócz zmiany interfejsu i dodania kilku elementów typu rowerowe PacePro itp. rewolucji nie ma. Właściwie i starsze urządzenia pewno pociągnęłyby nowsze oprogramowanie, ale niestety Garmin to nie Wahoo i w tym przypadku żeby mieć nowości, trzeba kupić nowe urządzenie. Trochę szkoda...

Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnemu złożeniu ekranu o dużej ilości pól danych korzystając z CIQ. 

#11086 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • Skądsouth

Posted 07 June 2022 - 16:02

#11087 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 June 2022 - 16:28

Jednak SOLAR - wygląda na to, że jednak panele dół/góra ekranu. Przy intensywności nasłonecznienia 65% uzysk 24 minuty na 1h 45 min jazdy. Ciekawe, czy standard czy jako opcja (czytaj: droższa wersja). Zakładam, że jednak dwie wersje. Konfiguracja (również) smartfonem, czego należało się domyślać, ciekawe w jakim zakresie - bo to wcale nie takie oczywiste.  

Przecieków sporo, a premiery brak... 

#11088 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 07 June 2022 - 16:45

Premiera jutro, na IG garmin zapowiada :)

#11089 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 June 2022 - 19:46

No to jestem ciekaw co jeszcze. Oprócz Edge 1040 powinny być dwa modele Explore 2 (Power i "zwykły"). Może coś jeszcze? Bardzo mnie interesuje wdrożenie CIQ 5 w Edge, po (znacznej) części powinno być to używane w dotychczasowych modelach Edge x30.

#11090 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 08 June 2022 - 12:24

Jest!

EDGE 1040 SOLAR:

#11091 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądKnurów

Posted 08 June 2022 - 12:35

Się właśnie zastanawiam czy brać zwykłego czy czekać na solar, czy to warte żeby dopłacać kilka stów

#11092 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 June 2022 - 13:09

Się właśnie zastanawiam czy brać zwykłego czy czekać na solar, czy to warte żeby dopłacać kilka stów

Z tego co widzę na oficjalnej stronie garmina, to w przypadku Edge 1040 "solar" to dodatkowy wydatek 150€ - raczej nie ma sensu, no chyba, że faktycznie potrzebujesz na jakieś ultrasy czy coś w tym stylu. Albo standardowo poza jazdami wygrzewać Edge na parapecie w celu ładowania bez ładowarki. Ekologicznie, ale zwykłe podłączenie do ładowarki przez USB-C chyba ma większy sens ;)

No nic, trzeba się ze szczegółami zapoznać...

https://www.dcrainma...pth-review.html

A Explore 2 (plus wersja "power" czyli pewno też z ładowaniem słonecznym) jeszcze nie zaprezentowana... Podobnie zresztą jak Wahoo Roam, chociaż tam wodotrysków nie spodziewam się, a Explore 2 może być czymś w rodzaju FR 255, pytanie tylko jak bardzo ograniczony w stosunku do pełnego Edge... 

Tak na szybko przeskoczyłem do nawigacji i Solar ma 64GB pamięci, standard 32GB. Jednak pobierania map przez WiFi nadal nie ma i trzeba użyć Epress. Co najmniej dziwne... ClimbPro poprawiony wizualnie (więcej danych nachylenia - kolorowane), jednak dalej wymaga kursu (wgranego bądź wyliczonego przez urządzenie). W nawigacji właściwie niewiele nowego (o ile można to tak nazwać). Przeliczenia kursów - natychmiastowe. A przynajmniej tak to się wydaje, być może początek, a reszta w tle? Nawet na starym Edge 1030 obecnie początek nawigacji jest dość szybko, reszta przelicza się w tle (nie najszybciej...). 

Oprogramowanie wydaje się ciągle w stanie rozwojowym. Nawet nie wszystko co pokazało się w FR955 jest w 1040. Niby ma być w 3 kwartale tego roku Standard - kilka miesięcy po premierze będzie dopracowanie oprogramowania. 

DCR skupił się na nowym interfejsie, ładowaniu słonecznym (sporo tego), dokładności odbiornika sygnału satelitarnego (bardzo dokładne), generalnie nic rewolucyjnego, choć należało się tego spodziewać, to trochę rozczarowuje mnie brak zapowiadanych rozszerzeń IQ, które ciągle działa po staremu. Większość chce możliwości załadowania trasy ze smartfonu podczas trwania aktywności, a tego ciągle tu nie ma...

Jak dla mnie najważniejsze sprzętowo to metalowy uchwyt mocujący, efektywniejszy system gospodarowania energią. Oprogramowanie pewno będą rozwijać przez najbliższe 2 - 3 lata.

Pytanie o Edge 540/840 - raczej nie szybciej niż na jesień, choć pewno bardziej na wiosnę przyszłego roku. Może i dobrze, bo chociaż oprogramowanie będzie bardziej dopracowane na obiekcie eksperymentalnym E1040 ;).

#11093 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 posts

Posted 08 June 2022 - 13:39

Pewnie większość jak nie wszystkie funkcje treningowe będą wycięte.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#11094 Leman

Leman
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądKnurów

Posted 08 June 2022 - 14:06

Zamówiłem zwykłego, pierdziele tego solara, w Hiszpanii nie mieszkam :)

#11095 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • Skądsouth

Posted 08 June 2022 - 15:48

Plus dla Garmina, że towar dostępny od dnia premiery, co nie jest w dzisiejszych czasach oczywiste. Ten solarny jakoś dziwnie wygląda z brązowymi paskami - o tyle mogli powiększyć wyświetlacz w zwykłym.

#11096 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 posts

Posted 08 June 2022 - 16:40

Witam, podpowie ktoś jak to jest z aklimatyzacja cieplną w 530. Wszytko powłączane, licznik połączony z telefonem, uorawnienia na zawsze zezwalaj. Temperatura dużo powyżej 22 stopni, a aklimatyzacja dalej 0. Co może byc nie tak ? Moze potrafi ktoś pomóc. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#11097 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 June 2022 - 17:02

Czy aplikacja Garmina ma dostęp do lokalizacji telefonu?

Dodatkowo weź pod uwagę, że pomiar jest uruchamiany dopiero po 4 dniach treningu w upale.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11098 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 08 June 2022 - 18:54

Mam okazję kupić 1040 za "pół darmo". Nie oglądałem recenzji, ale ma coś, co zachęca do zmiany 830?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#11099 zorba

zorba
  • Użytkownik
  • 289 posts
  • Skądz Będzina

Posted 08 June 2022 - 19:00

Mam okazję kupić 1040 za "pół darmo". Nie oglądałem recenzji, ale ma coś, co zachęca do zmiany 830?

Nie zastanawiaj się  ......... tylko kupuj. Jeżeli Ci nie będzie pasował to sprzedasz z zyskiem  :P  ;)

ZORBA pozdrawia !!

#11100 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 posts
  • SkądLublin

Posted 08 June 2022 - 19:46

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A możesz dwa? Ja chętny :-)

Pozdrawiam

Reply to this topic