Przecież jedno to dane pogodowe z serwisów trzecich a drugie to temperatura z urządzenia...
No właśnie. Możesz mieć i 50 stopni ale jak w serwisie pogodowym jest 20-cia to nie będzie liczył aklimatyzacji.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 12:31
Podałem przykład dla najpopularniejszego systemu, równie dobrze mogłem podać dla linuxa
Dla macOS masz instrukcję sprawdzania dysków i usuwania ewentualnych błędów w pomocy ogryzka: https://support.appl...0/21.0/mac/12.0
Linux jak najbardziej - do wyboru do koloru - natomiast dysk jest OK. Pytanie co teraz...
Road - Pinarello Dogma 60.1 2009
Tri - S-Works Shiv 2017
Napisano 09 czerwiec 2022 - 12:46
Linux jak najbardziej - do wyboru do koloru - natomiast dysk jest OK. Pytanie co teraz...
Zobacz czy utworzyły się logi dla tych crashy.
Powinny być w Garmin/Debugging/Saved.
Jak coś jest to masz z czym uderzyć do garmina.
Edit: Zresztą i tak uderz do garmina. Na 99% załapiesz się na wymianę. Ale z logami to może pomożesz też innym.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 12:51
Może się okazać, że np. potrzebujesz miernika mocy:
https://www8.garmin....51F7C62201.html
"Cycling performance measurements require a heart rate monitor and a power meter."
A to możliwe. O ile w zegarkach dla biegu oszacowanie VO2max nie potrzebuje pomiaru mocy (tylko puls), to w przypadku aktywności "rowerowej" pomiar mocy do oszacowania VO2max jest już niezbędny. Patrząc na wyjaśnienie o co chodzi w algorytmie aklimatyzacji:
widać, że niezbędne są dane o obciążeniu treningowym z 7 do 15 dni plus dane ze stacji meteo przekazywane przez smartfon.
Dla tych, którzy będą mieli obiekcje "po co to": Heat Acclimation Following Heat Acclimatization Elicits Additional Physiological Improvements in Male Endurance Athletes
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 czerwiec 2022 - 12:55
Również miałem taką sytuację 20.05.22 podczas treningu na ok 60tym km jazdy miał identyczne objawy. Bylo wtedy gorąco i myślałem, że to przez wysoką temp. Podpięte miałem czujniki: pasek HR, predkość, kadencja, radar. Potem już nie miał takich akcji ale też już nie jeździłem po 3h. Chyba też zbiegło się to, z którąś z aktualizacji.Hej,
Mam problem z Edge 1030. Urządzenie się restartuje podczas treningu. Nagle pojawia się czarny ekran, wgrywa się od nowa soft i całe szczęście stan treningu wraca - trzeba tylko wcisnąć start. Na trzygodzinnym treningu wiesza się w ten sposób 2-3 razy. Co ciekawe, nigdy mi nie sprawiał takich problemów, dopiero od tego sezonu (poprzedni pauzowałem), więc zgaduję, że jakieś nowe oprogramowanie się pojawiło z problemami. Oto urządzenia podłączone pod komputerek - pulsometr Polar H7 na BLE, pomiar mocy QuarQ na ANT+, Di2 na BLE, iPhone na BLE. Z nowych rzeczy, których wcześniej nie używałem jest Di2 oraz Quarq (poprzednio miałem Stages). Czy ktoś może miał podobne problemy?
k
Napisano 09 czerwiec 2022 - 13:00
Ostatnie aktualizacje do E1030 były 27 kwietnia, a przez cały maj chyba dobrze działało, przynajmniej u mnie...
Być może: kopia zapasowa i czyszczenie do ustawień fabrycznych. Teoretycznie po sparowaniu ze smartfonem i pobraniu danych z konta, ustawienia i profile powinny być pobrane z konta użytkownika connect. Jednak jeśli ktoś ma dodatkowo również pola CIQ, to te akurat nie zostaną pobrane i trzeba je ręcznie pobierać i konfigurować, stąd warto przed tą operacją zrobić zrzuty/zdjęcia ekranów i konfiguracji pól CIQ.
Być może mnie to również czeka, bo od wczoraj na dwóch polach CIQ mam problemy - jedno resetuje mi Edge (ale to wersja rozwojowa i może dlatego, chociaż do przedwczoraj działało dobrze), drugie w przypadku zmiany po dotyku (przełącza część pola na inne dane) wyłącza się i zostaje ikonka IQ. Dziś sprawdzę, czy to nie problem z systemem plików, jak nie to faktycznie odświeżenie przydałoby się po dłuższym czasie...
Napisano 09 czerwiec 2022 - 13:11
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.
Hint: "Możesz mieć i 50 stopni"
Ale jakie znowu 50 stopni, mieszasz coś specjalnie albo nie rozumiesz jak to działa. Jak wytłumaczysz z czym masz problem to pewnie ktoś będzie w stanie pomóc, mnie się wydaje dość jasne.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 13:28
To dużymi literami specjalnie dla Ciebie:
SERWIS POGODOWY PODAJE 21 STOPNI.
W REALU JEST 26.
NIE BĘDZIE LICZONEJ AKLIMATYZACJI MIMO SUBIEKTYWNEGO ODCZUCIA, ŻE JEST GORĄCO I MIMO, ŻE PEWNIE ZJAWISKO WYSTĘPUJE.
W JĘZYKU POLSKIM JEST PRZESADNIA STĄD NAPISAŁEM 50 STOPNI A NIE 26.
Coś jeszcze wytłumaczyć?
Bo wtrącasz się między wódkę i zakąskę i jesteś jedyną chyba osobą, która nie rozumie co chciałem przekazać.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 15:22
Wiesz co, nie rozumiem głównie Twojego podejścia - piszesz, że masz problem i prosisz na forum o pomoc a następnie awanturujesz się z powodu braku rozumowania w jaki sposób działa Twój zegarek. Ok ok, rozumiem - po prostu kolejny frustrat. Niemniej jednak trochę więcej kultury na forum, proszę się zastosować - i to w tym momencie.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 15:57
Wiesz co, nie rozumiem głównie Twojego podejścia - piszesz, że masz problem i prosisz na forum o pomoc [...]
A Ty jak zwykle piszesz, ale żeby czytać to już nie za bardzo.
Serio ja piszę po pomoc?
W którym miejscu?
Pokaż mi to palcem.
Piszę, do Orzecho jakie mogą być przyczyny. Doklejając się zresztą do posta Prozora. I tu jako przykład daję różnicę w temperaturach między serwisem pogodowym a realem.
Po czym Ty wkraczasz w środek dyskusji i rzucasz oczywistą oczywistość, że na mapce jest to z serwisu pogodowego. Co zresztą sam chwilę wcześniej napisałem. Usiłuję Ci to wytłumaczyć ale odwracasz kota ogonem pisząc o aklimatyzacji przy 20 stopniach. Usiłuję Ci to tym razem bardziej obrazowo wytłumaczyć a Ty piszesz, że mam problem i nie rozumiem jak działa. Dlatego napisałem, że wtrącasz się między wódkę a zakąskę i wyłuszczyłem co mam na myśli (takie ładne umierające polskie powiedzenie w świecie anglicyzmów).
Napisano 09 czerwiec 2022 - 16:15
Przynajmniej żeby wprowadzili rozszerzone kolorowanie podjazdu...
Nie. A na pewno masz włączony (chyba w connect) dostęp do danych serwisu pogodowego? Widżet "pogoda" pokazuje aktualne dane?
Tak jeśli chodzi o widżet pogodowy jak się wejdzie podczas jazdy w licznik pokazuje aktualne dane.
A z jakiej pogody ( jakiej aplikacji) on bierze dane ? Da się jakoś wybrać ? chodzi mi o to jak mam 3 aplikacje pogodowe zainstalowane na smartfonie z z której weźmie dane ?
Dziś to samo nic nie pokazało pojeździe, żadnej aklimatyzaji a blisko 30 stopni było.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 16:20
Twoje aplikacje pogodowe nie mają nic do pogody, z której korzysta Connect. Garmin ma swojego dostawcę prognozy.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 czerwiec 2022 - 16:59
Plus pewnie włączone powiadomienia o metrykach wydolnościowych.
Plus rozjazd między pogodą z mapki aktywności w GC (co pewnie odpowiada +/- widgetowi pogody) a zarejestrowaną licznikiem temperaturą (co odpowiada +/- odczuciu):
Na mapce:
W podsumowanie z garmina:
Edit: A dostajesz inne powiadomienia wydolnościowe (typu training effect)?
Może się okazać, że np. potrzebujesz miernika mocy:
https://www8.garmin....51F7C62201.html
"Cycling performance measurements require a heart rate monitor and a power meter."
Wszystkie inne powiadomienia działają ( informacja o pułąpie tlenowym, stanie wytrenowania, obciążenie terningowe itd) oprócz aklimatyzacji cieplnej.
P.s. miernik mocy mam podpięty.
A skąd bierze sie ta temperatura na mapce ? Z jakiej aplikacji ?
Pozdrawiam
Napisano 09 czerwiec 2022 - 17:59
Tamten typ naprawdę uważa, że czujniczek za 10zł, w który są wyposażone komputerki Edge pokazuje lepszą temperaturę niż kosztujące setki tysięcy stacje pogodowe 🤷
Wszystkie inne powiadomienia działają
Orzecho upewnij się, że masz najnowszy firmware - ten problem był na jednym z firmware-ów w zeszłym roku, bodajże jesienią jeszcze.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 18:38
Tamten typ naprawdę uważa, że czujniczek za 10zł, w który są wyposażone komputerki Edge pokazuje lepszą temperaturę niż kosztujące setki tysięcy stacje pogodowe 🤷
Orzecho upewnij się, że masz najnowszy firmware - ten problem był na jednym z firmware-ów w zeszłym roku, bodajże jesienią jeszcze.
Najnowszy sprawdzałem.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 18:51
1. Jeśli piszesz o mnie to pokaż palcem, gdzie tak napisałem. I w jakim kontekście. Poprzednio jakoś nie pokazałeś.
Bo znowu odwracasz kota ogonem i rzucasz jakieś słowa bez pokrycia i od czapy licząc, że przylgną (jak polityk co już kiedyś wytykałem).
2. Nie oglądałem filmu od Prozora ale obstawiam, że potrzebna jest też wilgotność bo 40 stopni może zabić lub nie w zależności od wilgotności. Stąd konieczność danych z wilgotnością. A edge oprócz grzejącej się obudowy nie ma chyba takiego czujnika.
3. Co do czujników temperatury to 10 zł to jakiś wypas. Dallas z dokładnością fabryczną +- 0,5 stopnia kosztuje w hurcie poniżej 0,5 USD.
Napisano 09 czerwiec 2022 - 19:51
Być może mnie to również czeka, bo od wczoraj na dwóch polach CIQ mam problemy - jedno resetuje mi Edge (ale to wersja rozwojowa i może dlatego, chociaż do przedwczoraj działało dobrze), drugie w przypadku zmiany po dotyku (przełącza część pola na inne dane) wyłącza się i zostaje ikonka IQ. Dziś sprawdzę, czy to nie problem z systemem plików, jak nie to faktycznie odświeżenie przydałoby się po dłuższym czasie...
No i odnalazłem przyczynę problemów pewnych pól CIQ w moim Edge 1030:
Pola zapisujące dane konfiguracyjne wywalały się (w tym jedno łącznie z resetem Edge) bo nie miały jak zapisać nowych danych. Wystarczyło usunąć niepotrzebne / nieużywane mapy użytkownika i po problemie. No prawie - pole SPH Graph miało problem z konfiguracją, która zapisała się z błędami i próba zmiany pola z ekranu Edge powodowała awarię samego pola. Musiałem reinstalować pole IQ, żeby zaczęło działać poprawnie.
A skąd bierze sie ta temperatura na mapce ? Z jakiej aplikacji ?
Connect -> Ustawienia urządzenia -> Pogoda (musi być włączone).