Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 replies to this topic

#11161 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 11 June 2022 - 22:18

Wysyp informacji o bugach w oprogramowaniu 1040…

Garmin

#11162 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 June 2022 - 06:59

Kogoś to jeszcze dziwi? ;)

• lukaszzsch likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11163 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 12 June 2022 - 15:05

Przelatuję po komentarzach z recki DCR'a i widzę ciekawy wpis:

Pytanie: Czy w końcu możliwe jest wysyłanie nowych tras podczas rejestrowania czynności?
Największy minus w obecnym Garmin LineUp.
Czy możemy uruchomić aplikacje CommectIQ, gdy aktywność jest rejestrowana (wstrzymana), na przykład Komoot, aby załadować nową trasę?

Odpowiedź DCR: Tak, teraz możesz. Zrobiłem to przez przypadek/itd. w zeszły czwartek, kiedy trasa nie docierała do mojego komputera, i tak się zaczęło, i ostatecznie rzecz (kurs) się zsynchronizowała i załadowałem ją w połowie (jazdy).

Oraz:
Pytanie: Czy to urządzenie umożliwia synchronizację nowego kursu, nawet jeśli już rozpocząłeś aktywność?
Wahoo zezwala na tę funkcję, ale w przeszłości żadne urządzenie Garmin Edge na to nie pozwalało.

Odpowiedź DCR: Tak, zsynchronizuje trasy przychodzące w trakcie jazdy.

(i chyba jeszcze co najmniej raz tego typu pytanie/odpowiedź) Jeśli powyższe się potwierdzi, to byłoby to, na co bardzo dużo ludzi czeka - synchronizacja kursów w czasie aktywności bez wspomagania się protezami opartymi a CIQ.

prawdopodobnie DCR nie zrozumiał kwestii lub nie sprawdził. Na moim 1040 (ver.12.11) występuje znany powszechnie problem braku możliwości synchronizacji z telefonem oraz niedostępność uruchomienia apki IQ (np.Komoot). Dodatkowo usunęli możliwość synchronizacji trasy po BT między urządzeniami (rzadko działało wcześniej, ale była to jakaś wątła alternatywa), Tak więc najpoważniejszy problem z Edge pozostał.

Dodatkowo pierwsze recenzje użytkowników donoszą, że kalkulacja nachylenia działa jeszcze gorzej niż w 1030+. To już na dramat zakrawa.

Po pierwszej jeździe z 1040 powiem tak… na chwilę obecną to tylko 1030 ++. Nowy interfejs, szybsze działanie i wyraźniejszy ekran. 

W dodatku na chwilę obecną większość pól IQ powoduje trwałe rozłączenie czujników (brak możliwości ponownego połączenia bez resetu). Można wyszukać sobie działające, ale wymaga to pewnej gimnastyki (niewiele póki co zostało skompilowane pod 1040 - o tych porzuconych przez autorów rok, dwa lata temu można już zapomnieć).

Chyba dobrze stało się, że dostępność urządzenia jest mocno ograniczona, co daje szanse na załatanie poważnych błędów zanim Garmina zaleje fala krytyki.

#11164 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 June 2022 - 16:10

Raczej nie sprawdził poprawnie. Widocznie zainicjalizował ściąganie kursu podczas synchronizacji przed aktywnością, kurs został pobrany, ale nie pokazał się w "kursach", a jak się pokazał to wysnuł taki, a nie inny wniosek - na dodatek błędny, bo nie sprawdził tego wniosku ponownie po włączeniu aktywności i próbie zsynchronizowania danych podczas aktywności.

Dodatkowo pierwsze recenzje użytkowników donoszą, że kalkulacja nachylenia działa jeszcze gorzej niż w 1030+. To już na dramat zakrawa.

Nachylenie pokazywane nas  standardowym polu od zawsze było... dziwne. Nachylenie pokazywane przez pole CIQ Elevation Grade jest dokładne, choć i tu występuje pewna zwłoka zależna od parametrów kalkulacji. Podobnie w moim ulubionym polu "wszystko w jednym" czyli  SPH Graph działa to całkiem sprawnie.

Garmin

Chyba dobrze stało się, że dostępność urządzenia jest mocno ograniczona, co daje szanse na załatanie poważnych błędów zanim Garmina zaleje fala krytyki.

Od dawna wychodzę z założenia, że kupno czegokolwiek zaraz po premierze jest bez sensu. Parę postów wstecz napisałem, że teraz 3 miesiące na poprawę ewentualnych problemów z oprogramowaniem i można kupować. Nie warto być w gorącej wodzie kąpanym, poparzyć się można :P

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11165 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 12 June 2022 - 17:10

Garmin

Niestety ale muszę potwierdzić. Częste zawieszenia dotyczące ekranu mapy. Na głównym ekranie kiedy chce zobaczyć szczegóły mapy naciskając na schematyczny piktogram kursu to E1040 przechodzi do ekranu mapy i zawisa. Jedynym rozwiązaniem jest reset. Uprzedzam pytanie o fw., tak mam w najnowszej wersji 12.11. Występuje jeszcze kilka innych błędów mniej lub bardziej irytujących. Bateria też nie zachwyca długością działania. Ok. 5-6 godzin ciągłej pracy i zassane ok. 70% pojemności. Jedynym + to ekran, mam nadzieję że te wszystkie błędy poprawi następna wersja fw. i nie będzie to za miesiąc lub dwa a w najbliższych dniach no i oczywiście jak to jest w tradycji że nie nie naprawią jednego błędu a dwa inne się pojawią.

P.S. Jeśli chodzi o Komoot to u mnie działa. Jednak jeśli chcę zobaczyć kurs to przechodzi na ekran mapy z zawis. Nachylenie - potwierdzam - DRAMAT.

:) 

#11166 marb

marb
  • Użytkownik
  • 300 posts
  • Skądsouth

Posted 12 June 2022 - 20:34

A u mnie działa całkiem dobrze, choć ja przechodzę z 520 więc to przepaść. Nawigacja bardzo dobra, szybko wyszukuje nową trasę po zmianie kursu, bardzo głośne ostrzeżenie dźwiękowe z radaru, świetny wyświetlacz. Podoba mi się też Stamina, informacje wydają się być całkiem wiarygodne i jeszcze to potestuję, ale wydaje się, że może pomóc rozwiązać (narastający z wiekiem) problem z przetrenowniem/przemęczeniem.

#11167 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 13 June 2022 - 13:38

Raczej nie sprawdził poprawnie. Widocznie zainicjalizował ściąganie kursu podczas synchronizacji przed aktywnością, kurs został pobrany, ale nie pokazał się w "kursach", a jak się pokazał to wysnuł taki, a nie inny wniosek - na dodatek błędny, bo nie sprawdził tego wniosku ponownie po włączeniu aktywności i próbie zsynchronizowania danych podczas aktywności.

dodam (z ostrożności procesowej), że ponoć jest możliwość skutecznego wysłania kursu do urządzenia podczas aktywności, ale z poziomu apki Connect. Nie mam obecnie jak sprawdzić, ale później to zrobię.

#11168 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 June 2022 - 13:42

dodam (z ostrożności procesowej), że ponoć jest możliwość skutecznego wysłania kursu do urządzenia podczas aktywności, ale z poziomu apki Connect. Nie mam obecnie jak sprawdzić, ale później to zrobię.

Jeśli nic się nie zmieniło (a nie zmieniło się), to z poziomu apki nie wyślesz, bo apki w czasie rejestrowania aktywności nie uruchomisz.

Z poziomu widżetu i owszem - da się.  

#11169 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 posts

Posted 13 June 2022 - 17:41

Sprawdziłem, o dziwo działa (w 1030+ nie działało). Z poziomu Connect w trakcie aktywności.  Zatem DCR nie pomylił się.

• Prozor likes this

#11170 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 June 2022 - 20:17

O ile to faktycznie prawda (nie to, że nie wierzę, ale...) to miejmy nadzieję, że synchronizacja kursu w czasie aktywności trafi również do starszych modeli. Bo sprawdziłem, czy przypadkiem nie przemycili tego w ostatnich aktualizacjach i nie, synchronizacja tras nie odbywa się podczas aktywności w E1030, parametry pól CIQ i owszem więc raczej nie powinno być problemu z przepchnięciem pliku fit z kursem...

• mucher likes this

#11171 Gregory34

Gregory34
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądZ miasteczka nad Wisłą

Posted 15 June 2022 - 12:05

czy taki wygląd wyświetlacza to normalne w 1030plus .Porównanie wyświetlacza 830 i 1030plusa,podświetlenie na 20 %.Ten typ tak ma czy coś nie halo z moim licznikiem .

Attached Files

#11172 Cysiek

Cysiek
  • Użytkownik
  • 29 posts

Posted 15 June 2022 - 12:48

czy taki wygląd wyświetlacza to normalne w 1030plus .Porównanie wyświetlacza 830 i 1030plusa,podświetlenie na 20 %.Ten typ tak ma czy coś nie halo z moim licznikiem .

"Ten typ tak ma". 830 ma wg. mnie lepszy, czytelniejszy i jaśniejszy wyświetlacz - po prostu inny.

#11173 Gregory34

Gregory34
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądZ miasteczka nad Wisłą

Posted 15 June 2022 - 13:16

dzięki @Cysiek,myślałem że trafiłem na jakis wadliwy egzemplarz.

#11174 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 17 June 2022 - 21:09

Jest aktualizacja E1040 12.14 beta \, która powinna naprawić błędy fw. jakie były utrapieniem użytkowników nowego komputerka od Garmina.

• artho likes this

#11175 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 June 2022 - 21:45

Do pełnego ustabilizowania oprogramowania potrzeba będzie nieco więcej czasu (jak dobrze pójdzie, to może ze 3 mc?).

12.14 powiadasz:

• Fixed sensor dropouts when using Connect IQ data fields
  • Fixed Power Guide not working for users with high FTP
  • Fixed workout page being removed from the timer loop
  • Fixed segment data screen data fields
  • Improved product stability

Pewno przede wszystkim o ten punkt 1 chodzi ;)

Dla użytkowników rodziny Fenix 6 jest fajne zestawienie aktualnych wersji oprogramowania systemowego (również gps, wifi, ciq...) zmian w oprogramowaniu  i gdzie szukać informacji (forum, beta, itd.) w arkuszu kalkulacyjnym google: https://docs.google....t#gid=909474260

• artho and Chertan like this

#11176 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 18 June 2022 - 21:14

Do pełnego ustabilizowania oprogramowania potrzeba będzie nieco więcej czasu (jak dobrze pójdzie, to może ze 3 mc?).

12.14 powiadasz:

• Fixed sensor dropouts when using Connect IQ data fields
  • Fixed Power Guide not working for users with high FTP
  • Fixed workout page being removed from the timer loop
  • Fixed segment data screen data fields
  • Improved product stability

Pewno przede wszystkim o ten punkt 1 chodzi ;)

Dla użytkowników rodziny Fenix 6 jest fajne zestawienie aktualnych wersji oprogramowania systemowego (również gps, wifi, ciq...) zmian w oprogramowaniu  i gdzie szukać informacji (forum, beta, itd.) w arkuszu kalkulacyjnym google: https://docs.google....t#gid=909474260

"Pewno wszystkim  o ten punkt 1 chodzi" ale i o punkt 5. I jak na razie punkt 1 jest OK, przynajmniej na przestrzeni 2,5h pracy E1040 . Natomiast stabilność zawiodła mnie 2x. Kiedy chciałem kliknąć w schematyczny przebieg trasy i przeniosło mnie urządzenie do ekranu mapy i tu była zawiecha że musiałem zrobić reset i po raz kolejny przy okazji przesuwania palcem mapy w trakcie trwania aktywności. Segmenty są ale tylko segmenty Garmina (wyświetlił mi się jeden choć jechałem po kilku segmentach Garmin Connect, a Stravy żaden mi się nie wyświetlił pomimo wczytania do urządzenia segmentów w okolicy, w której odbywała się aktywność.

#11177 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 posts
  • SkądKraków

Posted 19 June 2022 - 17:36

Była w ostatnim tygodniu jakaś aktualizacja oprogramowania serii Edge x30? Przynajmiej 3 razy zawiesił mi i ponownie restartował E830 w tym czasie, w tym dziś na wyścigu. Dodatkowo takie cuda jak na zdjęciu:

IMG-9312.jpg

• Born Ready and artho like this

#11178 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 19 June 2022 - 20:04

Była w ostatnim tygodniu jakaś aktualizacja oprogramowania serii Edge x30? Przynajmiej 3 razy zawiesił mi i ponownie restartował E830 w tym czasie, w tym dziś na wyścigu. Dodatkowo takie cuda jak na zdjęciu:

IMG-9312.jpg

Ostatnio nie bylo altualizacji ale mialem kiedys taki problem jak ty, okazalo sie ze pomiar mocy fiksowal

#11179 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 posts
  • SkądKraków

Posted 20 June 2022 - 06:47

Ostatnio nie bylo altualizacji ale mialem kiedys taki problem jak ty, okazalo sie ze pomiar mocy fiksowal

W zapisie z pomiaru nie widać żadnych dziwnych skoków ani nic niepokojącego. Mimo to może być z nim coś nie tak?

Dodatkowo zauważyłem błędne wyliczenia obciążenia treningowego. Z 2h36m IF0,9 212 TSS wyliczył obciążenie 80. Gdzie z podobnego czasem i trochę mniej intensywnego treningu w ubiegłym tygodniu wyszło 422.

Najbardziej jednak niepokoi mnie to zawieszanie i autorestart bo powyższe to jednostkowy przypadek, a restart był już kilka razy. Nie używam żadnych dodatkowych pól i widgetów, które mogłyby to powodować.

#11180 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 20 June 2022 - 06:58

Sprawdziłeś czy w systemie plików błędów nie ma (podpięcie pod komputer)?

Masz wystarczającą ilość wolnej pamięci (<1GB to już stanowczo za mało)? Nawet jeśli tak, to jeśli masz b.dużą ilość plików aktywności, to też z czasem może być to zbędnym balastem, usuń najstarsze (np. zostawiając tylko bieżący rok).

Jak nie pomoże, kopia zapasowa na wszelki wypadek (chociaż powinno przywrócić konfigurację po zerowaniu i zalogowaniu do connect) i zerowanie do fabrycznych wartości.  

Reply to this topic