Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#11181 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 czerwiec 2022 - 08:49

Sprawdziłeś czy w systemie plików błędów nie ma (podpięcie pod komputer)?

Masz wystarczającą ilość wolnej pamięci (<1GB to już stanowczo za mało)? Nawet jeśli tak, to jeśli masz b.dużą ilość plików aktywności, to też z czasem może być to zbędnym balastem, usuń najstarsze (np. zostawiając tylko bieżący rok).

Jak nie pomoże, kopia zapasowa na wszelki wypadek (chociaż powinno przywrócić konfigurację po zerowaniu i zalogowaniu do connect) i zerowanie do fabrycznych wartości.  

System nie wykrył żadnych blędów. Pamięci jest ponad 4GB, licznik kupiony w ubiegłym roku więc też przeładowany plikami aktywności nie jest. Spróbuję resetu do ustawień fabrycznych i zobaczymy czy pomoże.

EDIT

Powoli tracę do tego cierpliwość. Wykonałem trzy raz przywrócenie do ustawień fabrycznych, ostani raz z usunięciem danych. Efekt? Teraz się nie synchronizuje ani z aplikacją ani przez kabel i nie da się połączyć z WIFI. Dodatkowo uruchamia się ok 2 minuty.

image1.jpg
image0.jpg

#11182 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 25 czerwiec 2022 - 12:03

Od wczoraj próbuje się polubić z 1040. Jeśli to jest flagship to blado wypada w porównaniu z Karoo2.

No i w ciągu 12h już musiałem zrobić reset, bo nie chciał przeliczać żadnych kursów.

Dzisiaj pierwszy trening, zobaczymy co będzie.

#11183 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 25 czerwiec 2022 - 12:39

Od wczoraj próbuje się polubić z 1040. Jeśli to jest flagship to blado wypada w porównaniu z Karoo2.

No i w ciągu 12h już musiałem zrobić reset, bo nie chciał przeliczać żadnych kursów.

Dzisiaj pierwszy trening, zobaczymy co będzie.

Ja mam Solara, przez pare dni lezal bo byl bezuzyteczny, rozlaczal ze wszystkimi czujnikami (soft 12.11) wypuscili 12.15 i jest juz dobrze, narazie jazdy po 2h -3h i zuzycie baterii odpowiednio 8% i 12% 😳 przy podlaczonych lampach, di2, mierniku mocy, radar, kurs, tetno, generalnie wszystko… jest dobrze z solarem. Ekran 50% podswietlenia, wg mnie to optimum, w 830tce mialem 10%-20% max i wystarczalo a tu bieda. W fenixie 7s solar bardziej podtrzymuje baterie niz laduje, ale laduje po kablu co 2tyg (nie sciagam go z reki) w 1040 widac ze wieksze panele robia robote. Jutro jade 200+ zobaczymy jak sie sprawdzi
  • impa lubi to

#11184 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwiec 2022 - 14:17

Mam nieodparte wrażenie, że w ostatnich latach, w rozmaitych komputerowo-softwarowych firmach coraz więcej kodują ludzie bez doświadczenia, że test plany kolejnych releasów są punktowe, nie kompleksowe, i tak mamy jedno partactwo za drugim. 

• bzx i lukaszzsch lubią to

#11185 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 czerwiec 2022 - 17:40

Ciekawe gdzie Garmin ma swoich programistów. Czyżby Daleki Wschód? Z drugiej strony, skomplikowanie systemu rośnie, porównaj ile funkcji miał Edge 1000, a ile ma najnowszy 1040.

#11186 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 czerwiec 2022 - 10:12

https://www.industry...nhour-engineers;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11187 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 26 czerwiec 2022 - 10:19

Swoją drogą mogę przyznać, że mam bardzo złą opinię na temat tej (międzynarodowej zresztą, nie tylko operującej w Indiach) firmy, miałem okazję trochę pracować z jej inżynierami. Zwykła masówa jak i inne Comarchy itd., jedna z tych firm, gdzie nikt nie chce pracować a jak już trafi to tylko dlatego, że albo jest absolutnie beznadziejny albo potrzebuje tymczasowo się chwycić czegokolwiek. Dorzucając do tego hierarchiczne społeczeństwo tamtych regionów, stawki i podejmowanie się czego popadnie... eh :)

#11188 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 27 czerwiec 2022 - 13:42

Kupiłem partnerce garmina venu z amazona, po uruchomieniu okazało  się że nie ma w nim języka polskiego. Wsparcie od garmina podaje że ten model wychodził z rejonizacją i jak nie pochodzi z polskiej dystrybucji to nie będzie miał języka polskiego. Dotarłem do informacji że można podmienić plik z językiem polskim, trzeba tylko zmienić nazwę np. na włoski i wrzucić do folderu z tekstem. Lecz pewnie po aktualizacji znów przywróci oryginalny plik włoski. Czy jest jakiś trwały sposób by dograć polski język do urządzenia, tak by po aktualizacji nie usunęło polskiego języka?

#11189 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 27 czerwiec 2022 - 14:43

Kupiłem partnerce garmina venu z amazona, po uruchomieniu okazało się że nie ma w nim języka polskiego. Wsparcie od garmina podaje że ten model wychodził z rejonizacją i jak nie pochodzi z polskiej dystrybucji to nie będzie miał języka polskiego. Dotarłem do informacji że można podmienić plik z językiem polskim, trzeba tylko zmienić nazwę np. na włoski i wrzucić do folderu z tekstem. Lecz pewnie po aktualizacji znów przywróci oryginalny plik włoski. Czy jest jakiś trwały sposób by dograć polski język do urządzenia, tak by po aktualizacji nie usunęło polskiego języka?

U mojej corki jest to samo, podmiana jezyka dziala ale to nie jest 1:1. Jezeli kupiles na amazon pl to reklamuj, powinienes dostac z jezykiem polskim

#11190 ASSASSING

ASSASSING
  • Użytkownik
  • 141 postów
  • Skądinternet

Napisano 27 czerwiec 2022 - 15:12

Kupiłem i mam 30 dniowe prawo zwrotu, dlatego zastanawiam się czy da się coś zrobić, czy oddać produkt. A może  ktoś użytkuje venu i udostępnił by mi aktualny plik z językiem polskim by sprawdzić czy to działa? 

#11191 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 czerwiec 2022 - 16:13

Ciekawe gdzie Garmin ma swoich programistów. Czyżby Daleki Wschód? Z drugiej strony, skomplikowanie systemu rośnie, porównaj ile funkcji miał Edge 1000, a ile ma najnowszy 1040.

Centrum w USA. 

Russ (ok. 45s, ten po prawej) twierdzi, że nad oprogramowaniem E1040 pracował od 2 pandemii (ok. 2 lata, czas leci...), ale jak widać wydajnością nie grzeszy. 

Co prawda i tak jest znacznie lepiej niż parę lat temu, kiedy faktycznie było byle jak, aczkolwiek dwa lata pracy i nowy produkt dostępny w sprzedaży detalicznej wychodzi na rynek z oprogramowaniem w fazie dość mocno rozwojowej? Inna sprawa, że to ogólny trend na rynku, Wahoo przez rok męczy się ze swoim oprogramowaniem (ponoć zwolnili nie tak dawno ok. setki programistów - choć ci mieli być odpowiedzialni za rozwój zegarka - aczkolwiek głowy za to sobie nie dam uciąć) i nowego Roam na rynek nie wypuszczają (ale właśnie robią wyprzedaż starego modelu z upustem €87,50), właściwie cała reszta producentów prezentuje podobny poziom. Stąd od lat nie kupuję niczego w dniu premiery, ani przez parę mc po premierze, po co się denerwować...

A właśnie - nowe oprogramowanie (obecnie alfa) dla rodziny fenix 7 wprowadza sporo nowości i zaczyna dość wyraźnie odróżniać się od poprzedniej serii. Zaczynam myśleć o zakupie Epix 2 ;)

• Added SatIQ support.
  • Added eBike support.
  • Added Race Day features.
  • Added Stocks widget glance.
  • Added a Reference Point app.
  • Added widget glance folders.
  • Added Cycling Ability feature.
  • Added Golf Virtual Caddie support.
  • Added categorization to Activity setup.
  • Added Training Readiness widget glance.
  • Added a power key control menu item for RCT.
  • Added Golf wind speed and direction support.
  • Added ability to disable temperature recording for an activity.
  • Added support for Run Power when paired with a compatible accessory.
  • Added multicolor support to Climb Pro graphs for non-biking activities.
  • Added a "What's New" screen to call out new features in software updates.
  • Added a watch face chart data fields for battery level and floors climbed.
  • Fixed issues with Jumpmaster wind entry.
  • Fixed issue with the Lock on Road feature.
  • Fixed some localization/translation issues.
  • Fixed issue with auto lap pace alert showing 0:00 time.
  • Fixed golf Tournament mode Green View zoom scaling issue.
  • Fixed issue with hours field for Set Timer in strength workouts.
  • Fixed issue with touch interaction when viewing a Climb preview.
  • Fixed inability to access Segments during an Ultra Run activity.
  • Fixed potential corrupted characters in Daily Suggested Workout.
  • Fixed potential screen flash when using a Connect IQ watch face.
  • Fixed potential shutdown when changing music during an activity.
  • Fixed issue with Climb Pro graph coloring for some bike profiles.
  • Fixed potential shutdown when receiving a tip while on a Connect IQ watch face.
  • Fixed issue causing device to incorrectly report that it was out of storage space.
  • Fixed potential shutdown when in a strength workout and transitioning from a jog step.
  • Fixed issue where a solar setting was showing up in the Garmin Connect app on non-solar devices.
  • Improved Wi-Fi download speeds.
  • Improved automatic altimeter calibration.
  • Improvements made to Daily Suggested Workouts.
  • Improved VO2 Max graph to now show 4 weeks of data.
  • Improvements and fixes made to Green Contours support.
  • Improvements and fixes made to the Adventure Race activity.
  • Improved Flashlight to remember configured settings over a power cycle.
  • Improved sensors menu by moving connected sensors to the top of the list.
  • Improved the automatic max heart rate notifications and associated settings.
  • Increased the maximum Golf Club count to 30.
  • Update usage of alpha/beta status on About page.
  • Updated phone app pairing flow to now use PIN comparison.

Sporo. Dla rodziny Fenix 6 alfa też się pokazała:

• Updated Max HR Alert
  • Added eBike Support
  • Improved VO2 Max graph to now show 4 weeks of data 
  • Added a power key control menu item for RCT 
  • Fixed issue with golf scorecard appearing multiple times
  • Fixed issue with rep counting
  • Fixed issue with auto lap pace alert showing 0:00 time
  • Fixed issue with watersports units
  • Added Reference Point feature
  • Fixed an issue with preloaded transit cards
  • Fixed an issue with Cycling VO2 Max
  • Fixed an issue with Daily suggested workout preview

ale jak widać to głównie poprawki, profil eBike/eMTB był dostępny już wcześniej, być może nie w pełni funkcjonalny? 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11192 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 30 czerwiec 2022 - 15:28

I fakt, dobrze mieć na tych dwóch szerokich pola typu Power Slider, poniżej pole tętna Heart Rate Zones Chart. To drugie jak dla mnie jest najlepiej zrobionym polem do HR. Pole mocy tego samego autora niestety nie jest tak użyteczne (brak pobierania aktualnego FTP).

Mam ten Power Slider od dawna, po Twoich sugestiach.

Czy ktos nadal z tego korzysta?

Po aktualizacji ftp na garminie, nie moge zaktualizowac tego w tym widgecie aby pokazywalo poprawne strefy.

Moge wpisac inne dane, ale nie da sie tego cholesrstwa zapisac.

Nawet juz wczoraj odinstalowalem i zainstalowalem ponownie i z automatu w ogole wczytalo mi ftp z przed roku.

Garmin 1030, warto pisac do twórcy?

#11193 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 03 lipiec 2022 - 16:00

Dzisiaj zauważyłem, że start aktywności lub jej przebieg na mapie jest z tzw. d...y. Np. Punkt startu jest przesunięty o kilkaset metrów względem prawidłowego. Problem dotyczy E530, ale czytam forum Garmina i w innych urządzeniach też to występuje.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#11194 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 lipiec 2022 - 16:35

A masz przy starcie ustaloną pozycję, czy taką jak napisałeś, czyli z tzw. d...y? Jeśli włączysz i od razu jedziesz, to pewno to jest przyczyną. Wystarczy sprawdzić, czy sygnał gps to 100%, albo ewentualnie przełączyć się na mapę i sprawdzić, czy jesteś we właściwej pozycji. Albo dodać pole informujące o poziomie sygnału GPS.

To, że pozycjonowanie nie trwa paru minut (jak kilka lat temu w E500, czy jeszcze teraz w urządzeniach Wahoo) nie oznacza, że nie warto poczekać chwilę na ustalenie pozycji GPS. 

Np. wczoraj dokładnie na tym skrzyżowaniu włączyłem start (Edge włączony był wcześniej):

5ca9ca0ea65d2cd4615ba8ee95934404.jpg

zresztą zawsze tak mam - włączam urządzenie wcześniej, przed ruszeniem zawsze pozycja jest prawidłowa. Na dodatek skonfigurowałem radar tak, żeby w przypadku braku pozycji gps światło świeciło się, co prawda to dla przejazdów tunelem itp. ale w efekcie jeśli widzę, że tylne światło się świeci, to oznacza, że pozycja gps nie została ustalona i warto chwilę jeszcze poczekać. 

#11195 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 03 lipiec 2022 - 16:44

Pozycja z GPS jest ustalona. Taki sam problem miałem w piątek. Mój kolega mial dzisiaj bieg na 10 km. i u niego pozycja startu była mocno przesunięta. On ma FR245. To jest moja trasa. Punkt startu był w tym samym miejscu co punkt mety. Check out my activity on Strava: https://strava.app.link/qouJEMEHmrb

#11196 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 lipiec 2022 - 16:48

Strava niewiele mi powie - daj link do pliku fit aktywności - o ile pamiętam chyba jest tam oznaczenie jakości sygnału gps (aczkolwiek głowy nie daję).

Mam ten Power Slider od dawna, po Twoich sugestiach.

Czy ktos nadal z tego korzysta?

Po aktualizacji ftp na garminie, nie moge zaktualizowac tego w tym widgecie aby pokazywalo poprawne strefy.

Moge wpisac inne dane, ale nie da sie tego cholesrstwa zapisac.

Nawet juz wczoraj odinstalowalem i zainstalowalem ponownie i z automatu w ogole wczytalo mi ftp z przed roku.

Garmin 1030, warto pisac do twórcy?

U mnie działa. Próbowałeś zmienić dane z connect i express? (zależy z czego nie zapisuje). Ewentualnie usunąć tak pole, jak i dane które zapisało, czyli dane konfiguracyjne. Jeśli z automatu wczytało dane, to plik konfiguracyjny istnieje i nie został skasowany przy usunięciu pola, a być może ma oznaczenie "tylko do odczytu" (choć wątpię), najlepiej to wykasować nawet ręcznie.

#11197 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 03 lipiec 2022 - 16:54

Proszę bardzo https://connect.garm...e_unique_id=198

#11198 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 lipiec 2022 - 17:09

Coś może być na rzeczy. U mnie też ostatnio kilka aktywności zaczęło się od bardzo dziwnie wyliczonego tempa 1. kilometra, i to pomimo pełnego ustalenia lokalizacji przed wciśnięciem "Start". O dziwo kolejne kilometry były już "policzone" idealnie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11199 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 lipiec 2022 - 17:14

Proszę bardzo https://connect.garm...e_unique_id=198

Tak też fit nie pobiorę. Zresztą nieważne, bo raczej w pliku nie ma zapisu o jakości sygnału gps.

Sugeruję zainstalować pole rejestrujące dane o jakości sygnału i sprawdzisz, czy sygnał na pewno na początku jest dobrej jakości i oznacza właściwy punkt startu, np. to pole: https://apps.garmin....b3-39eddf26ed43

U mnie za każdym razem początek rejestracji jest tam, gdzie wciskam start (sprawdziłem kilka ostatnich aktywności).

#11200 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2022 - 17:16

Nie wiem czy miałem już pełnego fix-a, ale dzisiaj początek jazdy też od czapy. Wcześniej mi się nie zdarzało. Co najwyżej kurs zaczynał się później.

a10a9dde2b57f0ec0ea8a76904277db9.jpg

Dodaj odpowiedź