Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 03 July 2022 - 17:37
Hymm... może znowu oprogramowanie chipu Sony szwankuje? Już kiedyś takie przypadki były, a oczywiście w 830/530 taki jest odbiornik gps u mnie w e1030 jest starszy i rejestruje poprawnie.
Ale na Fenix 6X Pro rejestruje idealnie punkt startu (właśnie sprawdziłem). No to nie wiem...
Poprawka - pierwszy zapis nie do końca pozycjonowany (i o dziwo dobry) ale jak zameldował, że ustalił gps, to kopnął punkt zapisu na północ o dobre kilkaset metrów
czyli jednak znowu sony zgłupiało... Bez poruszania przesunęło mi pozycję ustaloną na podstawie WiFi do Okopowej i tam się zatrzymało. Ciekawe jak będzie gdy się trochę przejdę, pewno podobnie...
Wygląda na to samo co na początku 2021: https://www.dcrainma...ng-devices.html
Problem dotyczył wszystkich urządzeń z chipem Sony (nie tylko Garmina), ale pocieszające jest to, że jest to przejściowe.
- FigoiFago likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 03 July 2022 - 21:33
Od około miesiąca mam problem ze stanem wytrenowania wyświetla się BRAK STANU , biegam z zegarkiem Fenix 6X Pro pasek tętna wszystko mam jak zawsze ,na rowerze to samo wszystko wcześniej pokazywało nagle koniec licznik E830 ,moja dziewczyna ma tak samo w Fenix 6 ,Brak Stanu. jest jakaś rada co zrobić żeby to przywrócić ?
Posted 04 July 2022 - 04:00
A rejestruje Tobie poprawnie korzyść treningową z pojedynczych aktywności? Statystyki obciążeń (nie statusu, tylko same liczby) też są zapisywane poprawnie?
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 04 July 2022 - 08:01
A rejestruje Tobie poprawnie korzyść treningową z pojedynczych aktywności? Statystyki obciążeń (nie statusu, tylko same liczby) też są zapisywane poprawnie?
Tak tutaj wszystko jest ok.Efekt treningu jak i pułap tlenowy czy próg mleczanowy pokazuje dobrze tylko zablokował się Stan wytrenowania tak jakbym go sam wstrzymał ale sprawdzałem to nie mam wstrzymany na 100 % a nie pokazuje
Posted 04 July 2022 - 08:14
Zainteresowaliście mnie z tą niedokładnością zapisu trasy. Edge 830, wczorajsza jazda. Start, zmierzony na mapach googla, 500 metrów obok w linii prostej. Dopiero po 5,5 km jazdy zapisany ślad pokrył się z faktyczną trasą przejazdu, przez ten czas biegnąc mniej więcej równoległe i zbieżnie.
Niebieska linia moja trasa.
Garmin, z racji wysokiej zabudowy, nigdy nie miał u mnie łatwo na starcie ale takich różnic wcześniej nie odstawiał.
"MAMIL"
Posted 04 July 2022 - 09:28
Dziś już powinno być normalnie (po synchronizacji i wymianie pliku CPE), przynajmniej na moim F6Xpro:
2 minuty stania pod budynkiem
Posted 04 July 2022 - 19:53
Dziś mój zegarek przeszedł sam siebie. Wyliczył mi rekord na 1 km: 0:41 minuty i milę w 1:35 minuty.
Krew mnie zalewała podczas interwałów. Zamiast wiarygodnego pomiaru tempa miałem wartości od 1:11 min/km do 8:32 min/km przy praktycznie stałym wysiłku, wszystko na kompletnie otwartym terenie za miastem.
Żeby było jeszcze śmieszniej, błędne pozycje nie były jakimiś pojedynczymi odczytami, tylko na mapie widać wyraźny konsekwentny ciąg pozycji - i cóż z tego, że były one oddalone o prawie 2 km od faktycznej trasy treningu, a tempo na owym odcinku nijak się zgadzało z elementarnym wzorem v = d/t ?!
Cudownie.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 04 July 2022 - 22:55
Czy jest jakaś metoda/możliwość uruchomienia trybu migania światła tylnego w garminie varii RTL511 ?
Posted 05 July 2022 - 06:56
Poziom irytacji z "sensors drop" zmotywował mnie do downgrade firmware. Mimo że nie usypiam urządzania na postojach to po dłuższej przerwie potrafi i tak zgubić czujniki. Muszę wtedy zrobić pełen restart i wszystkie "garminowe" statystyki dla danej jazdy idą się ....
1. Pamiętacie która ostatnia wersja FW zachowywała się poprawnie? Mam FW-006-B3121-00-v9.10 (ta w/g mnie śmigała) i potem FW-006-B3121-00-v9.30 (tu już były chyba problemy).
2. Przy downgrade potrzebny jest reset do ustawien fabrycznych czy ryzykować bez tego?
@Zawrom - moim zdaniem nie ma takiej możliwości aby wymusić tryb migający w 511.
- bzx likes this
Posted 05 July 2022 - 07:06
Downgrade wykonuje z automatu pełne czyszczenie, stąd utrata wszystkiego (ustawień, pól itp.) choć część z tego można przywrócić - powinno nawet pobrać dane z kopii po synchronizacji z serwerem garminowskim, ewentualnie z kopii ręcznej. Nie dotyczy to oczywiście pól/widżetów CIQ i ich ustawień, to trzeba ręcznie przywrócić - warto zrobić zrzuty co jest i w jakich ustawieniach, być może express/connect będą teraz trzymać listę zainstalowanych pól/widżetów/aplikacji, ale kiedyś nie trzymało, no i ustawień na pewno nie będzie.
Czy jest jakaś metoda/możliwość uruchomienia trybu migania światła tylnego w garminie varii RTL511 ?
Nie. Nawet stosując pole CIQ do automatyki sterowania światłami, w przypadku RTL511 wiele się nie uzyska, cytując autora:
https://forums.garmi...ragment-1298=43
obecnie inteligentne światła rowerowe nie obsługują powtarzania dwóch lub więcej trybów w pętli. Takie coś można by dodać, ale nie sądzę żeby zadziałało z tak małym opóźnieniem (np. 1 sek OFF 1 sek ON), bo od wysłania komunikatu do światła mija 2-3 sekundy aby ustawić tryb świecenia i aby otrzymać odpowiedź od światła, że tryb światła został zmieniony. Spróbuję zrobić kilka eksperymentów, kiedy będę miał trochę czasu i zdam raport z wynikami.
Czyli ewentualnie po modyfikacji (o ile maca88 to zrobi) światło błyskałoby w cyklu on 2-3 s off 2-3s. Chyba, że będą co sekundę wysyłane komunikaty zmiany trybu światła on/off. Ale to "co sekundę" raczej mało możliwe, raczej będzie to nieco dłuższy czas, a w takim razie przestaje mieć to sens...
Jednakże jeśli chęć uzyskania trybu "migania" wynika z chęci uzyskania oszczędności energetycznej to można ustawić filtry na świecenie tylko wtedy, gdy radar wykryje zbliżający się pojazd. Mam tak ustawione i już nie pamiętam, kiedy ładowałem akumulator radaru. Oczywiście nie spowoduje to, że radar będzie migał przy zbliżającym się pojeździe, ale i tak mocne światło zwiększy bezpieczeństwo. Do tego można dodać parę innych filtrów typu światło hamowania (choć przy 511 to nie będzie różnić się od światła po wykryciu pojazdu), czy włączanie świateł przed zachodem słońca, wyłączanie po wschodzie, włączanie po utracie sygnału gps (wjazd do tunelu) itd.
Posted 05 July 2022 - 08:59
u mnie od kilku dni też coś nie tak z ustalaniem pozycji. Potrafi w trakcie aktywności stracić zasięg, lub pozycja startowa jest z czapy pomimo komunikatu że złapało GPS
U mnie na ostatniej aktywności też podobny skok, ale krótszy, a zacząłem nagrywać po przejechaniu 1km w niskiej zabudowie.
Poziom irytacji z "sensors drop" zmotywował mnie do downgrade firmware. Mimo że nie usypiam urządzania na postojach to po dłuższej przerwie potrafi i tak zgubić czujniki. Muszę wtedy zrobić pełen restart i wszystkie "garminowe" statystyki dla danej jazdy idą się ....
Przerabiałem jakieś 2 tygodnie temu. Po nie wiem ilu aktualizacjach "Sensor update" w ciągu 1 miesiąca, Edge 530 nagle przestał łączyć się z czujnikami, a nawet z telefonem, z którym wcześniej łapał od kopa (który nie dostał w międzyczasie żadnej aktualizacji systemu). Pomogło dopiero usuwanie i parowanie od nowa, i tak kilka razy z rzędu, akurat rano przed ruszeniem w trasę... Także ten, irytacja to za słabe słowo
Ale nastąpiła rehabilitacja – przedwczoraj wszystko sparował, a od ostatniej problematycznej jazdy nie dostał żadnej aktualizacji...
Posted 05 July 2022 - 09:01
1. Pamiętacie która ostatnia wersja FW zachowywała się poprawnie? Mam FW-006-B3121-00-v9.10 (ta w/g mnie śmigała) i potem FW-006-B3121-00-v9.30 (tu już były chyba problemy).
2. Przy downgrade potrzebny jest reset do ustawien fabrycznych czy ryzykować bez tego?
@Zawrom - moim zdaniem nie ma takiej możliwości aby wymusić tryb migający w 511.
U mnie wystarczy wejść w ustawienia czujników i dać szukaj wszystko.
Nie trzeba nawet czekać. Po prostu zaczyna znowu działać.
Posted 05 July 2022 - 15:43
Downgrade wykonuje z automatu pełne czyszczenie, stąd utrata wszystkiego (ustawień, pól itp.) choć część z tego można przywrócić - powinno nawet pobrać dane z kopii po synchronizacji z serwerem garminowskim, ewentualnie z kopii ręcznej. Nie dotyczy to oczywiście pól/widżetów CIQ i ich ustawień, to trzeba ręcznie przywrócić - warto zrobić zrzuty co jest i w jakich ustawieniach, być może express/connect będą teraz trzymać listę zainstalowanych pól/widżetów/aplikacji, ale kiedyś nie trzymało, no i ustawień na pewno nie będzie.
Downgrade do wersji 9.10 rozwiązał problem czujników. Suspend/resume i wszystki czujniki znajdują się jak trzeba.
Co ciekawe operację przetrwały mi pola CIQ, nie wiem jakim cudem ale przetrwały łącznie z konfiguracją. Poszła synchronizacja ustawień z serwera, ale i tak wgrałem ustawienia z backup-u.
Dorzuciłem pusty plik GUPDATE.GCD co skutecznie zablokowało próby automatycznej aktualizacji i tyle historii. Zostanę z wersją 9.10 dokąd się da.
EDIT: Odezwałem się do suportu i taki jest status.
1. Polski suport twierdzi że nikt tego nie zgłaszał i proszą o film
2. Globalny/amerykański - że to znany problem i cytuję:
As of right now we don't have a solution we are working on it though. It is a update we have to get from the chip manufacturer once we get that we can actually push it to the edge unit.
3. No ciekawe skoro w 9.10 działa, pytam kiedy to naprawią:
None at the moment unfortunately. As it's third party we have to rely on them to update their software so we can push it to the edge unit.
4. Nie spodziewajcie się że to będzie jawnie w release notes:
I don't actually believe they put data as to what was fixed but you can reach out to us and we can let you know the fixes that were added in the update
Posted 05 July 2022 - 21:41
U mnie wystarczy wejść w ustawienia czujników i dać szukaj wszystko.
Nie trzeba nawet czekać. Po prostu zaczyna znowu działać.
Edge 530? U mnie w E1030 nawet tego nie trzeba robić, po wybudzeniu po chwili odnajduje wszystko łącznie ze światłami (kiedyś to sprawiało problemy).
Marcin, a może coś się spierdzieliło u Ciebie pomiędzy 9.1 i nowszymi i to po prostu wisiało, a nie było zależne od FW? Ja bym tak eksperymentalnie zainstalował nowy FW i sprawdził raz jeszcze. Wiele nie tracisz, co najwyżej powrócisz do 9.1