Zobaczymy po pierwszych testach, czy faktycznie warte zainteresowania. No ale na widzenie typu noktowizor to bym nie liczył , taaa, wiem, że to bajer reklamowy, w końcu w ten sposób lepiej gadżet można zaprezentowac.
Z drugiej strony, przydałoby mi się, bo teraz w dal patrzę przez okulary, a na ekran pod nimi, krótkowidz, z wiekiem kiepsko się robi z akomodacją. No i ciekawe jak pogodzić konieczność jednoczesnego patrzenia w dal i bliż?
Warto rzucić okiem na szybki test DCRainmakera: First Ride: Garmin Varia Vision–Heads Up Display
(patrząc po jego stroju, dość ciepło w Paryżu....) odpowiada na parę pytań, między innymi sposób mocowania, współpracujące urządzenia (tylko edge 1000 i 520, mój 810 już się z tym nie dogada...), konfigurację ekranów - co ciekawe, dane pobierane z edge, ale to co jest wyświetlane na obu urządzeniach może się różnić, do 5 ekranów do konfiguracji (każdy do 4 pól danych) plus segmenty stravy, ekran nawigacyjny, ekran partnera wirtualnego (trzy ostatnie opcjonalne), ciekawie wygląda współpraca z radarem varia (z lub bez edge).
Jednak cena prawie 400 dolców to o 1/2 za dużo. Przy $200 (choć musiałbym wymienić również 810...) to mógłbym się zastanawiać nad tym gadżetem, ale przy tej cenie podziękuję , poczekamy z rok czy dwa, na rynku powinno pokazać się więcej tego typu gadżetów i ceny powinny znacząco się zmniejszyć...
A z nowości Garmina warto wspomnieć jeszcze o Garmin Connect Insight - z tych wszystkich danych, naszych kroków, aktywnych minut czy czasu spędzonego w łóżku, garmin będzie wyciągnąć w końcu jakieś wnioski, a nie tylko zasypywać nas stosem wykresów, które na ogół niewiele większości coś dają. Ta nowość ma być wdrożona już w tym miesiącu, jestem ciekaw jak sprawdzi się w praktyce...