Nawigacja (a właściwie wyznaczanie i przeliczanie trasy) w tym modelu do szybkich nie należy, zdecydowanie nawigacyjnie lepiej sprawdzi się e1000, na dodatek nieco większy wyświetlacz (i o nieco większej rozdzielczości: e1000: 3,9 x 6,5 cm, przekątna 7,6 cm, e820: 3,5 × 4,7 cm, przekątna: 58,4 mm) będzie wygodniejszy tak w obsłudze (dotykowej) jak i w rozróżnianiu szczegółów trasy.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 28 lipiec 2017 - 07:41
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 28 lipiec 2017 - 07:48
.........................................Jeśli jednak 820 jest już ok, to chyba na nią się zdecyduje.
Szczerze polecam Edka 1000 :-)
Użytkuję i ...... nigdy nie wydawał mi się za duży ;-) Powiedziałbym, że jest nawet wygodny ;-)
Jeżeli nawet w PRO peletonie z nim jeżdżą .............. ;-)
ZORBA pozdrawia !!
Napisano 28 lipiec 2017 - 08:03
Oni on nie jest za duży ani za maly, taki w sam raz
Ostatnio jeżdżę z nawigacją i e1000 spisuje się wyśmienicie.
Szczerze polecam .
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Napisano 28 lipiec 2017 - 08:20
Posiadałem e705, 800, 810 a teraz 1000 i jestem mega zadowolony.
Oni on nie jest za duży ani za maly, taki w sam raz
Ostatnio jeżdżę z nawigacją i e1000 spisuje się wyśmienicie.
Szczerze polecam .
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Nie wiem czy jesteś wiarygodny, jako ktoś z owijką Pinarello na kierownicy Tarmaca
Napisano 28 lipiec 2017 - 12:50
odpuść sobie 820'ę. Mega lepszy komputerek to 520 - tylko, że z wyciętą nawigacją oraz mniejszą pamięcią.
Ja naprawdę żałuję, że nie zdecydowałem się na 1000 (może zimą zmienię).
W 820 bateria realnie wytrzymuje 10 godzin przy włączonym BT, GPS (bez GLONAS), czujnikami oraz uruchomioną nawigacją ale bez wyświetlania mapki (urządzenie jeździ na rowerze od marca 2017). W folderach reklamowych podają, że wytrzymuje do 15 godzin a przy trybie "eco" nawet 24 godziny lecz wczytując się już w instrukcji jest napisane, że normalnie to powinno wytrzymać 12 godzin jazdy.
Procesor jest za słaby do tego urządzenia. Czasem przy trasach do około 150 km ma problemy z renderowaniem obrazu jest zwiecha taka 5 minut, jedziesz i nie wiesz jak jeżeli nie znasz trasy, bo na ekranie jest biało kiedy wyświetlasz mapkę.
Wyświetlacz - raz jest ok raz kilka razy należy klikać aby coś włączyć, pomimo ustawienia czułości na najwyższą.
To co na oficjalnym forum garmina piszą to prawda.
Support - rozmowa wygląda jak rozmowa niewidomego z głuchym.
Ja się przepycham z polskim supportem ponieważ nie chcą podjąć żadnych kroków gdyż tłumaczą się
tym, że urządzenie zakupione zostało w Niemczech. A przy rejestracji urządzenia po numerze seryjnym
nie ma rozróżnienia na kraje ( w TomTom jest tak, że Cię nie przepuści i rejestruje na "kraju" skąd pochodzi urządzenie).
Poczytaj na chłodno anglojęzyczne teksty, notabene jest ich coraz więcej i w większości podkreślają, że słabo toto wypada jako komputerek do nawigacji. Jedyny plus to kompaktowe rozmiary. Ale czasami zacznie Cię wkurzać słabo widoczna mapka w czasie jazdy
kiedy masz w nogach parę godzin jazdy i nie jarzysz już za bardzo ... .
Napisano 28 lipiec 2017 - 13:00
Oki. Dzięki za radę. Co do serwisu - chyba na angielskojęzycznym forum Garmina widziałem, że część ludzi odsyła komputerki na gwarancji bezpośrednio do "centrali". Ja chce zamówić w bikeinn (nikt w kraju nawet nie zbliża się do ich cen, centrumrowerowe zaproponowało mi opuszczenie ceny o... 7zł:-D), wiec zapewne też odpuszczę polski serwis.
Napisano 28 lipiec 2017 - 13:09
rozwiązanie do wyłączającego się garmina e810 podczas jazdy: ( kilka stron wcześniej )
po master resecie następnego dnia był znowu "crash". Po podłączeniu do komputera (win10) wyskoczyło okienko ze skanowaniem dysku i naprawą jego. Po kilku chwilach proces się zakończył i już nie ma problemu. Pozdrawiam
Napisano 28 lipiec 2017 - 13:19
.........................Ja chce zamówić w bikeinn (nikt w kraju nawet nie zbliża się do ich cen,............................
Można ponegocjować z warszawskim Azymutem ;-)
U nich drożej ale ..... będziesz miał 3 lata gwarancji "na wszystko" (łącznie z paskiem do czujnika HR, który lubi się dość szybko zużywać).
No chyba, że Garmin w ogóle daje 3 lata gwarancji ;-)
ZORBA pozdrawia !!
Napisano 28 lipiec 2017 - 14:52
Nawigacja (a właściwie wyznaczanie i przeliczanie trasy) w tym modelu do szybkich nie należy, zdecydowanie nawigacyjnie lepiej sprawdzi się e1000, na dodatek nieco większy wyświetlacz (i o nieco większej rozdzielczości: e1000: 3,9 x 6,5 cm, przekątna 7,6 cm, e820: 3,5 × 4,7 cm, przekątna: 58,4 mm) będzie wygodniejszy tak w obsłudze (dotykowej) jak i w rozróżnianiu szczegółów trasy.
Co do szybkości, to dość długo trwa samo przeliczanie/aktywowanie kursu. Po uruchomieniu jest ok (wg. wgranego kursu). Sprawdzałem to na kursach o długości 30-100 km.
Pełna zgoda co do rozmiarów wyświetlacza. Moim zdaniem, jeśli ktoś planuje dużo używać nawigacji, to zdecydowanie E1000. 820 ma za mały ekran, choć wzrok mam dobry.
Napisano 28 lipiec 2017 - 14:56
Albo Wahoo, gdzie kontrast ekranu i jego czytelnosc w dziennym oswietleniu sa o niebo lepsze niz w Garminie
Napisano 28 lipiec 2017 - 17:11
Zawsze można kupić radar z dodatkowym wyświetlaczem. Trochę to drożej i dodatkowy gadżet na kierownicy/mostku, ale oszczędza energię w Edge np. 520 dociąga do 18h pracy (oczywiście bez podświetlenia), z radarem spada do 12h, przy podświetleniu ciągłym 80% odpowiednio niecałe 9h i 7h - ale w trybie testowym stacjonarnym, czyli bez konieczności obsługi ostrzeżeń i wyświetlania kropek pojazdów z tyłu co pewno jeszcze bardziej drenuje akumulator Edge. Dodatkowy wyświetlacz radaru przydaje się właśnie w przypadkach długich jazd. Oczywiście wystarczy podpiąć Edge pod powerbank i problem z zasilaniem podczas długich wędrówek będzie rozwiązany.
Jak dla mnie nawet wystarczy mapka wyświetlana na ekranie Edge 520 z ewentualnie naniesionym kursem i to niekoniecznie ze wskazówkami TBT. Funkcję komputera nawigacyjnego spełnia mój mózg na podstawie mapy . Jedynie życzyłbym sobie możliwości przesuwania mapy (nawet w Fenix 3 jest możliwość przesunięcia śladu), możliwości zmiany szczegółowości mapy, no i nieco więcej dostępnej pamięci, której jest skandalicznie mało, również dla aplikacji IQC (np. tu ograniczenie do 4 pól/ekranów IQ, podczas gdy 820 ma bodajże do 10).
Jednak jeśli ktoś potrzebuje komputera treningowo-nawigacyjnego, to kierowałbym się jednak w stronę e1000. Albo Edge 810 i to wcale nie jest taka głupia sugestia. Nawigacja w E810 jest na przyzwoitym poziomie, dość duży i w miarę czytelny ekran, oprogramowanie od wersji 5.0 obsługuje radar Varia.
Aktualne oprogramowanie radaru jest bardzo dobre, można na nim polegać (aktualnie pojawiła się kolejna poprawka, choć raczej w niej są drobne poprawki, głównie dot. pracy świateł) - oczywiście w zatłoczonym mieście sensu używania jest co najmniej dyskusyjny (warto wyłączyć pikawkę), jednak poza miastem pozwala "widzieć" ile pojazdów za mną jedzie (i jak szybko), choć pojazdy z przyczepami mogą być obrazowane jako osobne kropki, ale przynajmniej widać czego się można spodziewać.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 30 lipiec 2017 - 18:28
Jest coś takiego jak raport pogodowy. Ale to na zasadzie podobnej jak inne tego typu aplikacje telefoniczne, jest prognoza dla danego obszaru a nie pomiar faktyczny. Z resztą musiałby mieć podłączony taki kręcący się pierdolniczek oraz chorągiewkę, a nie ma.Czy któreś z edgów potrafi pokazać aktualny kierunek wiatru?
- mikroos lubi to