Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#7621 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 wrzesień 2019 - 18:49

Zauważ, że prędkości w sprzęcie turystycznym są zdecydowanie mniejsze i odbiornik ma czas na uśrednienie pomiarów. Tam są stosowane trochę inne algorytmy pozycjonowania. Ale najprościej to zrób test balkonowy, czyli włącz rejestrację na balkonie/parapecie i zaobserwujesz pływanie wskazań. Fakt, może być zmniejszona dokładność z uwagi na ekspozycję na jedną stronę (zwłaszcza w bloku), ale to tylko pokaże Ci, jak wygląda pływanie pozycji i ile może przewędrować przez jakiś czas.

Mój ślad z E1030 prowadzi idealnie po drodze narysowanej na mapie (Strava, connect itd), a E530 znajomego (te same bebechy odbiornika gps łącznie z anteną co w E830) ma odchyłki na prawo i lewo obok drogi na kilka (góra kilkanaście) metrów. Nie jest to problem, raczej nawet wszystkie segmenty Strava powinny mu być zaliczone, ale jednak dokładność pozycjonowania odbiorników Sony jest gorsza od dotychczas stosowanych Mediateków. Niby są mniej łase na energię, ale ja nie narzekam na brak prądu w E1030. 

• martinwu lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7622 MYT

MYT
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 08 wrzesień 2019 - 19:49

Wywołałem dyskusje którą zeszła trochę z zadanego pytania 😁 czyli jak wezmę 830 przy odczytać z czujników to nie ma problemu z prawidłową pozycją śladu gps? Czy jednak lepiej dopłacić do 1030?

#7623 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 08 wrzesień 2019 - 19:50

A ja jakoś szególnie nie widzę różnicy między E705, a obecnym E530. Fakt dostał raz czkawki, gdy miałem ustawiony GPS i Galileo, ale wtedy ten drugi jakieś problemy miał.

#7624 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 wrzesień 2019 - 20:35

Jeśli tylko ograniczymy się do modułu GPS (ten ma oddzielne oprogramowanie i jest aktualizowany osobnymi plikami aktualizacyjnymi od reszty systemu Edge) to różnica jest zwłaszcza w szybkości pozycjonowania po włączeniu urządzenia. Pamiętam, jak w moim Edge 500 musiałem przed wyjściem na trening włączyć go, położyć na parapet/balkon żeby zdołał określić pozycję wyjściową (czyli akwizycja sygnału minimum trzech satelitów) i dopiero wtedy można było ruszać na trening. Bez tego podczas poruszania się równie dobrze mógł załapać pozycję po kilku minutach (jak nie lepiej). Właściwie to nawet z Edge 810 tak robiłem, choć tam już chyba były stosowane kilkudniowe pliki z efemerydami gps (czyli informujące odbiornik gps gdzie w danym czasie ma szukać satelitów gps), aktualnie rozszerzenie o Glonass/Galileo jeszcze bardziej przyspiesza pozycjonowanie.

Oczywiście pomijam różnice w funkcjach E705 i E530. Trochę jednak tu się pozmieniało ;)

#7625 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 08 wrzesień 2019 - 20:45

Wywołałem dyskusje którą zeszła trochę z zadanego pytania 😁 czyli jak wezmę 830 przy odczytać z czujników to nie ma problemu z prawidłową pozycją śladu gps? Czy jednak lepiej dopłacić do 1030?

Nie będzie różnic między tymi dwoma urządzeniami

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7626 MYT

MYT
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 08 wrzesień 2019 - 20:57

Ok dzięki za odpowiedź czyli śmiało można troszkę zaoszczędzić i kupić edge 830😉w sumie nowszy sprzęt i jest szansa że trafią do niego funkcje z nowszego flagowca niż 1030.

#7627 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 wrzesień 2019 - 21:18

Szczerze wątpię. Jeśli to będzie 1040, to nowe funkcje trafią do serii x40, w dół raczej nie licz. Gdyby nie ograniczenia licencyjne (czytaj: za dużo kasy musieliby zabulić wykupując licencję map Trailforks i Respiration Rate od Firstbeat, bo od każdego już sprzedanego od 2017 urządzenia) to E1030 dostałby wszystkie funkcje x30. 

Jeśli nie spieszy Ci się, to prawdopodobnie w przyszłym roku powinien pojawić się następca E1030 ;)

#7628 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 09 wrzesień 2019 - 16:01

Jeśli nie spieszy Ci się, to prawdopodobnie w przyszłym roku powinien pojawić się następca E1030 ;)

A co tak szybko?

#7629 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 wrzesień 2019 - 16:28

Wysłałem 820 i pasek HRM na reklamacje. Dostałem nowy licznik refurba i co miłe nowy pasek HRM-DUAL. Cała reklamacja ogarnięta w tydzień z wysyłką.

#7630 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 wrzesień 2019 - 20:20

Dlaczego nie mogę znaleźć w sklepie IQ apki Training Peaks. Wcześniej nie miałem z tym problemu. 

Tak samo mam pole Power Slider i chciałem zmienić czcionkę na białą oraz FTP i wyskakuje mi, że FTP ma mieć wartość 50-400 watts, a ja wpisuję 277 i mi tego nie chce puścić. Wcześniej też nie miałem z tym problemu. Próbowałem przez tel i przez kompa. 

A dobra, już wyczytałem, że teraz trzeba synchronizować to kalendarzem Garmina.

Edit.

Już sobie wszystko ogarnąłem. I takie spostrzeżenie. Licznik, który dzisiaj dostałem działa nieporównywalnie lepiej do poprzedniego jeśli chodzi o reakcję na dotyk. Zobaczymy jak w czasie treningu się sprawdzi. 

#7631 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 wrzesień 2019 - 21:38

Pisałem przecież wcześniej, że już ta apka nie ma miejsca bytu, nowe API synchronizacji ją zastępuje ;)

A co tak szybko?

Cykl życia produktu to jakieś 3 lata. E1000 w połowie 2014r., E1030 chyba w sierpniu 2017. Czyli jeśli cykl zostanie utrzymany (a wszystko na to wskazuje) to za rok będzie E1040. Rewolucji bym się nie spodziewał (jak zwykle zresztą) raczej ewolucja. Pewno jeszcze nie zdecydują się na e-sim, może w kolejnym wydaniu. Bebechy oparte na tym co w e830 może z modyfikacjami, wielkość ekranu raczej utrzymana, ale sam ekran coś jak w e830 (tylko większy), oczywiście większy akumulator niż w e830 choć pewno minimalnie. Co nowego z funkcji treningowych dojdzie to póki co ciężko prorokować, trzeba byłoby przeglądnąć co nowego Firstbeat wprowadził ostatnio lub wprowadzi wkrótce i to będzie. Oczywiście w tym przypadku integracja z Trailforks będzie jak w 830.

No i może zmniejszą ramki wokół ekranu, bo w bezramkowca to mi się nie bardzo chce wierzyć. Chociaż może...

Wreszcie znalazłem konkretne porównanie ekranów E1030 i nowych 530/830:

https://titaniumgeek...using-old-tech/

Wewnątrz nowe ekrany mają lepszy wygląd (bardziej białe) i nasycenie kolorów:

Garmin-Edge-830-1-of-37.jpg?resize=1024%

Jednakże to co najważniejsze, czyli na zewnątrz wychodzi przewaga ekranu E1030:

Garmin-Edge-830-2-of-37.jpg?resize=1024%

Cytując: 

The thing I found odd, was that subjectly on the bike, I felt that the Garmin Edge 830 had a better screen. However, during objective testing, in direct sunlight whilst the Garmin 103 with its monochrome LCD obviously performed the best, the washed-out Garmin Edge 1030 didn’t appear to change, whereas the Edge 830 became less legible. 

One of the reasons why I loved last years Garmin Edge 130 so much was that the screen was visible and usable in practically any situation – more so than anything else in the Garmin range. This clearly remains the case this year.

Żeby jeszcze Garmin nie poskąpił E130 funkcjonalności zarezerwowanej dla droższych urządzeń... 

Ale mam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, czy ekran nowych urządzeń jest lepszy w typowych zastosowaniach, czyli na zewnątrz. Wychodzi na to, że raczej nie koniecznie i stary ekran E1030 sprawuje się w tych warunkach znakomicie. 

#7632 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 07:21

Sprawdzę, czy przy mniejszej ilości pól też przycina. I czy dotyczy to też innych pól danych,..

No i faktycznie, przy 6 polach danychi oraz po odinstalowaniu dwóch aplikacji iq, stoper zaczął niby normalnie odmierzać. Niby, bo w podsumowaniu okrążeń, zawsze czas okrążenia jest dłuższy o sekundę lub dwie od mojego zatrzymania. I jeszcze dwa pytania :
Dlaczego aplikacja xert fat i carb zaczęła nagle pokazywać dane w watach, zamiast w gramach? . Nic nie zmieniałem, konta na xert też nie mam.
I czy jest możliwość jakiegos innego niż przez garmin Connect zassania aktualizacji map 10.2019. przez gc idzie jak k krew z nosa, po 100kB/sek i nie można przerywać, aby np dokończyć później.

#7633 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 07:43

No i masz odpowiedź: słaby procesorek, a musi obsłużyć nieco więcej niż sam stoper. I sporo z tego jeszcze nie widać, a obsłużone musi być. Zwłaszcza jak jest parę pól IQC czy radar.

Bez konta Xert i przynajmniej podstawowych wyliczeń ustawiających profil to sobie to pole Xerta możesz wyrzucić. No chyba, że importowałeś treningi, wyliczyłeś sygnaturę profilu, ustawiłeś pole i wtedy wylicza poprawnie (szczegóły jak: http://baronbiosys.c...arb_utlization/). Przestawienie na gramy w ustawieniu pola (mobilny connect lub express na komputer).

Zaraz (o ile się nie mylę) 9GB map przesyłasz przez BT? To tak się da? Jak się da to... Masz cierpliwość. Komputer PC/Mac z dobrym, szybkim łączem internetowym (preferowany światłowód), garmin express = pobiera szybko, instaluje przez USB. 

#7634 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 07:55

Mój błąd, chodzi oczywiście o garmin expres, po kablu. Pobiera najpierw transferem 2GB/sek, żeby po czasie zejść do tych 100kB

#7635 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 08:12

Widocznie łącze internetowe do bani. Chociaż... 2 GB/s? To po max 5s powinieneś mieć dane ściągnięte. Ciekawa sieć, zwłaszcza, że na ogół w komputerach LAN 1Gb/s. Powyżej na kablach miedzianych raczej co najmniej ciężko.  Bardziej prawdopodobne, że ta szałowa liczba początkowa to uwzględnienie tego co już pobrało...

U mnie ciągnie błyskawicznie za każdym razem każdą aktualizację map. Co prawda do Edge to za często nie wypuszczają, ale do Nuvi mam tak z raz na kwartał i też coś koło dychy GB. Na 100 kB to sobie w ogóle odpuść, bo to lata będzie trwało. Ale o ile pamiętam to na raty też się da, bo wcześniej jak miałem tylko LTE to też inaczej się nie dało (albo po nocach) i dokładał do tego co podciągnął wcześniej, choć ekspess tego może nie pokazywać zwłaszcza przy 100 kB/s ;)

#7636 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 12 wrzesień 2019 - 08:31

No i mamy nowy fw w wersji 8.0

"Changes made from version 7.50 to 8.00:

• Training Load Focus. Low Aerobic, High Aerobic, and Anaerobic stats are tracked over a 4 week window and the user should be able to track what needs to be focused on.
  • Two-way setting sync. Changes to some settings made on the Edge (zones, user profile, etc) will now be uploaded to Garmin Connect.
  • Heat/Altitude Acclimation. Shows user's acclimation to different altitudes and hot/humid environments.
  • ClimbPro. See upcoming climbs while riding a course so you can prepare for needed effort
  • Power Curve tracking has been added to the My Stats menu.
  • Nutrition/Hydration tracking alerts
  • Training Plan Review Page Improvements
  • Workout Comparison Graph. Provides live feedback while executing a workout.
  • Widget Management. Disable and re-order items in the widget loop
  • Added ability to sort courses and workouts
  • Bike Theft Alarm. While armed, get alerted when your Edge device moves.
  • Find My Edge. Help find a misplaced Edge by making it beep or showing its last known location on your phone.
  • Grit/Flow (Mountain Bike Ride Types Only)
  • Jump Metrics (Mountain Bike Ride Types Only)
  • Added a new Popular data field category and generally improved the data field category order
  • Updated screen creation and editing flow (applies to eBike/STEPS, Lap Summary, Segment, and Data Screen)
  • Ability to swap data fields while in the timer loop on long press instead of edit only (additional tap required)
  • Updated battery icon to be more visible in some places
  • Incident detection setting is now active per profile instead of globally
  • Added ability to hide data screens without deleting them
  • Reordered settings to match the Edge 830, mainly splitting the growing number of settings into Safety & Tracking (Incident Detection, Get Assistance, Contacts, GroupTrack, Bike Alarm) and Connected Features (Phone, WiFi, Device Transfers)
  • Added ability to render Hebrew text (for incoming smart notifications). This requires additional font files. Follow instructions on separate forum post."

Oczywiście większość tego wszystkiego już znalazła się w wersjach beta 7.8x. W naszej szerokości geograficznej nowy fw jeszcze niedostępny ale myślę że jak dojdzie do 20-30% rozpowszechniania to już będziemy mogli już pobrać fw.

:) 

#7637 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 09:26

Czyli tak na prawdę jeszcze nie mamy ;)

na serwerze garmina też nie leży: http://download.garm...dge1030_800.gcd

Ostatnia beta pracowała bez większych problemów, jedynie co mogę się czepiać to przez zwiększenie czułości responsywności czujnika światła i podświetlenia ekranu, światło Varia za wcześnie przełącza się z migania na światło ciągłe. Muszę z widżetu ręcznie wybierać "miganie". No i przy ostatnich jazdach  chłodniejszych warunkach (kilkanaście stopni, czy to tak chłodno?) wydaje mi się, że dotyk funkcjonuje gorzej niż jak jest ciepło. 

No i ciekawe czy zdążyli z tłumaczeniem na wszystkie języki - przypomnę, że samo fw plików językowych nie zawiera, należy pobrać przez express (nie wiem czy przez mobilnego connecta też, może z automatu pobierze) dedykowany plik językowy (lub wszystkie używane). Bez tego nowe czy zaktualizowane funkcje będą w j.angielskim.

#7638 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 09:36

Bez tego nowe czy zaktualizowane funkcje będą w j.angielskim.

I lepiej żeby tak zostało. Jak instaluje nowe urządzenie, to standardowo mi się na polski przełącza, ale bardzo szybko z powrotem na angielski przestawiam. Te tłumaczenia są do bani, zwłaszcza na urządzeniach z niewielką przestrzenią na tekst. Bardzo często w miejsce jednego słowa po angielsku wstawia się jakieś 2-3 słowne wyrażenia, a że się nie mieści, to się tworzy pokraczne skróty. Ot, taka dygresja.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#7639 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 09:42

Nie, lepiej, żeby było poprawne tłumaczenie na j.polski. Zawsze możesz wybrać angielski (czy inny język), albo... poprawić plik językowy, tak żeby spełniał Twoje wymagania. Teraz (beta) to jest taki językowy frankensztajn ;)

To nie Wahoo, które obiecuje j.polski od lat, a ciągle czegoś takiego nie uświadczysz. 

#7640 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • Skądśląsk

Napisano 13 wrzesień 2019 - 13:41

"...No i ciekawe czy zdążyli z tłumaczeniem na wszystkie języki - przypomnę, że samo fw plików językowych nie zawiera, należy pobrać przez express (nie wiem czy przez mobilnego connecta też, może z automatu pobierze) dedykowany plik językowy (lub wszystkie używane). Bez tego nowe czy zaktualizowane funkcje będą w j.angielskim."

Jednak pomimo że system informuje o wersji 7.87 to podczas dzisiejszej przejażdżki zauważyłem że oprócz braku spolszczenia ClimPro oraz Training Effect wszystko inne jest w naszym ojczystym języku. Tzn. Training Effect angielska nazwa opcji pozostał ale funkcje i komunikaty są już po naszemu, zamiast Drink! jest "Napij się", przypomina również o jedzeniu w języku polskim, jest też krzywa mocy ect. Więc przy okazji jakiś synchronizacji E1030 to Garmin "grzebie" w naszych urządzeniach.

Zauważyłem dzisiaj również dwie "dobre zmiany", otóż poprawnie wyświetlana temperatura, pomimo że jechałem w słońcu, które padało na komputerek to temperatura pokrywała się co to dziesiątej części st. C z przydrożnymi termometrami, co poprzednio nie zawsze było takie oczywiste a Garmin zawyżał wskazania o kilka stopni. Drugą z zauważonych zmian jest to że nareszcie jest przedstawiana właściwa wartość nachylenia,. Poprzednio E1030 zaniżał o 1-2% oraz nastąpiła nieco szybsza zmiana wyświetlanego nachylenia w stosunku do faktycznego. Poprzednio kiedy była zmiana wartości nachylenia wyświetlanego na komputerku to jadący już był kilkadziesiąt metrów dalej.

:) 

Dodaj odpowiedź