Pisałem przecież wcześniej, że już ta apka nie ma miejsca bytu, nowe API synchronizacji ją zastępuje
Cykl życia produktu to jakieś 3 lata. E1000 w połowie 2014r., E1030 chyba w sierpniu 2017. Czyli jeśli cykl zostanie utrzymany (a wszystko na to wskazuje) to za rok będzie E1040. Rewolucji bym się nie spodziewał (jak zwykle zresztą) raczej ewolucja. Pewno jeszcze nie zdecydują się na e-sim, może w kolejnym wydaniu. Bebechy oparte na tym co w e830 może z modyfikacjami, wielkość ekranu raczej utrzymana, ale sam ekran coś jak w e830 (tylko większy), oczywiście większy akumulator niż w e830 choć pewno minimalnie. Co nowego z funkcji treningowych dojdzie to póki co ciężko prorokować, trzeba byłoby przeglądnąć co nowego Firstbeat wprowadził ostatnio lub wprowadzi wkrótce i to będzie. Oczywiście w tym przypadku integracja z Trailforks będzie jak w 830.
No i może zmniejszą ramki wokół ekranu, bo w bezramkowca to mi się nie bardzo chce wierzyć. Chociaż może...
Wreszcie znalazłem konkretne porównanie ekranów E1030 i nowych 530/830:
https://titaniumgeek...using-old-tech/
Wewnątrz nowe ekrany mają lepszy wygląd (bardziej białe) i nasycenie kolorów:
Jednakże to co najważniejsze, czyli na zewnątrz wychodzi przewaga ekranu E1030:
Cytując:
The thing I found odd, was that subjectly on the bike, I felt that the Garmin Edge 830 had a better screen. However, during objective testing, in direct sunlight whilst the Garmin 103 with its monochrome LCD obviously performed the best, the washed-out Garmin Edge 1030 didn’t appear to change, whereas the Edge 830 became less legible.
One of the reasons why I loved last years Garmin Edge 130 so much was that the screen was visible and usable in practically any situation – more so than anything else in the Garmin range. This clearly remains the case this year.
Żeby jeszcze Garmin nie poskąpił E130 funkcjonalności zarezerwowanej dla droższych urządzeń...
Ale mam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, czy ekran nowych urządzeń jest lepszy w typowych zastosowaniach, czyli na zewnątrz. Wychodzi na to, że raczej nie koniecznie i stary ekran E1030 sprawuje się w tych warunkach znakomicie.