Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#921 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 październik 2012 - 18:11

1. Nie, nie można. Możesz jedynie wgrać kurs i oglądać jego bardzo prowizoryczny rysunek na wyświetlaczu. W razie zjechania poza kurs musisz sobie radzić sam.

2. Dokładnie tak jak piszesz. Teoretycznie wysokość można by było też liczyć z GPS, ale taki pomiar jest znacznie mniej dokładny (choć ma z kolei tę zaletę, że nie jest podatny na wahania ciśnienia atmosferycznego związane z pogodą). Dodatkowo w Garmin Connect po wgraniu treningu (Activity) możesz uruchomić korekcję wysokości na podstawie b. dokładnych map dostępnych online.

Pozdrawiam

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#922 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądTarnów

Napisano 14 październik 2012 - 20:51

Dziękuje za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie czy można przed treningiem (tak jak to jest w polarze) ustawić ręcznie wysokość?

#923 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 październik 2012 - 21:10

W Edge 705 można zapisać ulubione punkty, w tym ten, z którego zazwyczaj startujesz i dla każdego z nich ręcznie zapisać wysokość. Jeżeli początek trasy (naciśnięcie przycisku start) odbywa się w odległości (chyba) 25m od zapisanego punktu, Edge automatycznie ustawia wysokość wg danych tego punktu. Podejrzewam, że w 500-ce powtórzyli ten patent...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#924 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 14 październik 2012 - 21:33

Podejrzewam, że w 500-ce powtórzyli ten patent...

Tak, a odległość ta wynosi 30m.

#925 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2012 - 22:00

olek123, czytałeś instrukcję obsługi e500? Wydaje mi się, że nie. Zadajesz bardzo podstawowe pytania, na które odpowiedź znajdziesz po przeczytaniu niezbyt obszernej instrukcji obsługi, którą znajdziesz TUTAJ (wersja 2 - z poprawkami np. jest już informacja, że "jeśli brakuje podłączonego czujnika GSC 10 dane GPS są używane do wskazywania prędkości i dystansu." - czyli już wyraźnie napisano w instrukcji, że to właśnie czujnik gsc10 ma pierwszeństwo w rejestrowaniu danych prędkości/dystansu, a prędkość/dystans z gps jest rejestrowana tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie ma czujnika prędkości) - już kiedyś umieściłem linka do instrukcji, będę musiał zrobić to w pierwszym poście tego wątku - o ile ktoś będzie zaglądał na sam początek, z doświadczenia wiem, że na ogół wszyscy zaczynają od końca... Nic będę musiał pomyśleć jak zrealizować FAQ, żeby nie było ciągle tych samych pytań... Macie jakieś sugestie? Bo zapowiada mi się tydzień chorobowego z kłuciem tyłka włącznie, może z nudów nawet trochę nad tematem bym popracował... O ile dam radę przysiąść do kompa, bo na leżąco to trochę trudno...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#926 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 14 październik 2012 - 22:56

Faktycznie prozor, brak samodzielności/lenistwo niektórych razi, więc działaj jeżeli masz chwilę czasu. FAQ, umieszczony na początku tego tematu, to świetny pomysł. Myślę, że na początek można wrzucić trochę podstawowych informacji (powielając nieco instrukcję), w dalszej części można omówić często wykorzystywane funkcje treningowe, wraz z przykładowymi zastosowaniami. Z resztą, co ja będę gadał? Podejrzewam, że jeżeli Ty się za to zabierzesz, to będzie dobre :mrgreen:

#927 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 październik 2012 - 22:58

@prozor
Wrzuc do sygnatury :mrgreen:
Zdrowiej, bo jak Ci sie zemrze to kto bedzie ludzi uswiadamial tech. aspektami naszych gadzetow ;-)
Milo i edukacyjnie czyta sie Twoje posty.

#928 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 październik 2012 - 09:52

prozor dzięki za instrukcje, teraz już wszystko wiem.

Czy podczas resetu (power/light + lap/reset) również zostanie oczyszczone cache z satelitami?

#929 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądTarnów

Napisano 03 listopad 2012 - 11:03

Mam pytanie do posiadaczy garmina 500. Czy przy imporcie treningu do ST 2,1 też macie zawyżoną prędkość max?

Ogólnie problem wygląda tak:
- przy jeździe bez czujnika prędkości/kadencji w urządzeniu/na stronie garmina/w ST 2,1 mam poprawną prędkość max oraz na wykresach w ST nie ma żadnych odchyłów

- z czujnikiem kadencji prędkość max poprawna jest na urządzeniu oraz na stronie garmina, niestety juz w ST jest błędna (zawyżona nawet do 50%) na wykresie widać, że przy maksymalnych prędkościach są błędne odczyty przez 1s. Problem występuje na każdym treningu praktycznie na każdym zjeżdzie. Czy to jest normalne czy mam uszkodzony czujnik prędkości/kadencji?

Istnieje jakaś możliwość poprawienia tego w ST (pole jest ciemne i nie można edytować) a trochę mnie to denerwuje jeśli w sprzęcie, który kosztuje 1000 zł są takie błędy a w liczniku sigmy za 50 zł wszystko działa bez problemu.

/Do Garminów istnieje osobny i obszerny temat! Bury

#930 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 03 listopad 2012 - 14:34

Witam ja trochę z innej paczki.
Posiadam aplikacje Sports Tracker na Symbiana i używam jej na mojej NOKI.Jestem również z niej zadowolony jak wy tylko mam jedno pytanie.Czy spalenie 1 885.6 kCal na trasie 45km. przy śr.26 km/h, czas ok 1:40 h jest możliwe??Bo ja na te dane jakoś z przymrużeniem oka patrze.Macie jakiś pewniejszy sposób zbadania ilości zużytej energii??

kolego to jest jedynie sofrware do oszacowania zyzycia kalorii to taka bajera dostepna wprogramach licznikach rowerowych gpsp pulsomentrach nie ma bezposredniego pomiaru zyzycia kalorii i tyle. Sporttrack jest okej a twe pytania to nie wiedza i tyle

Tompoz

#931 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 10 listopad 2012 - 20:44

W Grudniu SRAM wypuści swoją wersję mocowania komputerków Garmina --> http://www.bikeradar...er-mount-35745/
Całkiem przystępna cena :-)

#932 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 10 listopad 2012 - 21:13

Dobra wiadomosc, przymierzalem sie do uchwytu RaceWare, ktory jest 2x drozszy. Sprawie sobie taki pod choinke :-D

Z innej beczki, dzisiaj padl mi nadajnik HR od 800-tki. 8 miesiecy to normalny okres zywotnosci baterii?

#933 wrona

wrona
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 listopad 2012 - 09:38

Cena lepsza i wydaj mi się, że jest zgrabniejszy od tego co oferują inni. Na przyszły rok tego typu uchwyt na pewno sobie sprawię i na razie ten sramowski jest najciekawszą opcją.

#934 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 listopad 2012 - 10:43

Z innej beczki, dzisiaj padl mi nadajnik HR od 800-tki. 8 miesiecy to normalny okres zywotnosci baterii?

8 miesięcy to dość dobry wynik. Jeżeli jeździłeś z nim regularnie, to możesz być zadowolony.

rowerplus-logo-2.png

#935 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 11 listopad 2012 - 13:57

W Grudniu SRAM wypuści swoją wersję mocowania komputerków Garmina

fajny ale szkoda że utrzymuje on licznik powyżej płaszczyzny kierownicy i mostka...
mam uchwyt RaceWare i jest rewelka, Edzio fachowo leży w jednej linii z kierownicą :)

#936 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 11 listopad 2012 - 15:26

http://www.flickr.co...ace/7719702388/
Faktycznie, tez mi sie to bardziej podoba.

Dzisiaj wymienilem baterie w w opasce, rezultat taki, ze sensor dalej nie komunikuje sie z edkiem. Jakies pomysly, czy raczej gwarancja?

#937 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopad 2012 - 17:18

Próbowałeś ponownej synchronizacji od strony urządzenia?

rowerplus-logo-2.png

#938 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 16 listopad 2012 - 17:23

Tak, kilka razy, bez rezultatu.

#939 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopad 2012 - 18:01

Czy jest opcja, że w otoczeniu są jakieś inne urządzenia ANT+ ? Czy bateria na pewno jest włożona poprawnie? Czy klapkę na pewno zamknąłeś poprawnie? Czy na pewno na baterii nie było jakiejś ochronnej naklejki, która mogłaby blokować przepływ prądu? Czy podczas synchronizacji opaskę miałeś na sobie i czy była zwilżona (to ostatnie nie powinno mieć wpływu, ale sprawdzić warto)?

I na koniec: czy masz pewność, że bateria jest pełna? :-) Nie zawsze nowa=sprawna ;-)

rowerplus-logo-2.png

#940 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 16 listopad 2012 - 19:53

Nie no raczej wszystko bylo poprawnie.
Chyba cos musi byc na rzeczy z tymi opaskami. Napisalem do CRC gdzie kupowalem garniaka, odpowiedz: "w ciagu 24h wysylamy nowa opaske". Bez zadnych dodatkowych pytan.

Dodaj odpowiedź