Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 14 marzec 2011 - 18:41
Tak, to wszystko - o ile trener będzie wiedział jak ściągnąć i przeanalizować dane...
Odkąd zaktualizowałem soft do wersji 2.60 zauważyłem coś dziwnego. Edge ma problem ze znalezieniem punktu startowego. Używam opcji autookrązenia start i lap, głównie dlatego że jeżdżę po rundach. Niestety ostatnimi czasy komputerek nie zaznacza sam okrążeń podczas kolejnych kółek, a wcześniej nie było z tym problemu. Nie wiece co może być powodem?
Kurcze, no nie wiem - nie miałem możliwości sprawdzenia, z ciekawości chyba zrobię jakieś małe kółko na pieszo, zobaczę czy to się sprawdzi...
Z kolei mnie niepokoi coś, co ponoć poprawili - czyli wskaźnik poziomu akumulatora - ciągle jest na 100%. O ile treningi na trenażerze mogłyby to tłumaczyć (no bo wyłączony moduł gps = mniejsze zużycie energii), to wczorajszy trening 2h 15 min nie pokazał, żeby było mniej niż 100% poziomu energii. Co prawda podświetlania nie było, ale uwzględniając, że maksymalny czas używania edzia to 18h (najprawdopodobniej bez podświetlania), to i tak około 11% prądu powinno zeżreć...
Chyba też z ciekawości zostawię na noc i sprawdzę z rana co będzie pokazywać wskaźnik poziomu energii...
Wskaźnik baterii u mnie ok. Teraz np. wskazuje 94%. Jak sprawdzisz odnośnie okrążenia daj znać.
Napisano 14 marzec 2011 - 19:02
Tak więc bez obaw - funkcja działa poprawnie. Mam ustawione autookrążenie wg pozycji, okrąż gdy: Start i okr. - ale pewno Zazn. i okr. działa identycznie.
Może u Ciebie punkt startu nie był poprawnie określony? Czyli np. niby edzio załapał sygnał satelitów, ale zaraz po włączeniu i załapaniu sygnału nie zawsze dokładnie określa współrzędne. Widzę, że tak na prawdę do minuty po akwizycji dopiero rejestruje moją rzeczywistą pozycję - początek miotał trochę pozycją. Zaraz wrzucę screeny...
(załączniki widać trzeba dodawać od tyłu... no ok, patrz od dołu ;-) ) - kolejne "okrążenia" to było w tą i z powrotem i różne wariacje kiedy złapie lap ;-). Niedokładność śladu (oprócz lap1) może wynikać z faktu, że okrążałem 4 piętrowy budynek.
Załączone pliki
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 marzec 2011 - 21:31
Napisano 15 marzec 2011 - 07:44
#147 Gosc_smoła_*
Napisano 15 marzec 2011 - 20:02
przykładowo dzisiaj widzę, że zapitalam jak bąk, a on mi pokazuje średnią 33,3....... wróciłem do domu, zciągnąłem dane na sporttrack i po naprostowaniu danych okazuje się że zrobiłem kilka km więcej kilometrów ze średnią 36,7....
niestety zdarza się to dość często, ale co ciekawe nie zawsze.....
mam software 2.4, nie aktualizowałem pewnie dlatego, że musiałem kiedyś to przypadkowo odrzucić i teraz nie widzę tej opcji... aktualizacja mogła by to poprawić?
pozdrawiam
smoła
Napisano 15 marzec 2011 - 20:05
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
#149 Gosc_smoła_*
Napisano 15 marzec 2011 - 20:18
średnia całości jest rzeczywiście w porządku, tylko, że i tak mnie to trochę denerwuje, bo czasami średnia całości jest niepotrzebna i liczy się tylko jedno okrążenie, które akurat jest przekłamane... ale zawsze można przeciągnąć mychą po wykresie - sportrack obliczy co trzeba i można spisać
Napisano 15 marzec 2011 - 21:42
Jeśli masz gsc 10 i nie pokazuje Ci stabilnie prędkości, to spróbuj ustawić stały obwód koła. Jeśli i to nie pomoże, to może zaktualizowanie firmware do 2.6 to dopiero zapewnia?
Jeszcze jedno - co rejestruje w przypadku kręcenia korbą w miejscu i ustalonej pozycji gps (czy dane z gsc 10, czy też z gps) tego niestety nie wiem - po wczorajszych testach rozładowywania miałem poziom akumulatora w okolicy 30%. Start prawidłowy, podświetlanie też, start stopera ok, ale naciśnięcie stop stopera spowodowało wyłączenie edka. Czyli jest jakiś bug w oprogramowaniu i gdy pokazuje jakąś niską pojemność aku, to może być problem z zatrzymaniem stopera. Teraz mam 41% i stoper działa prawidłowo. Być może to incydentalny przypadek, ale trzeba go sprawdzić.
Przypominam - aktualizacja odbywa się przez program WebUpdater. Program sprawdza oprogramowanie urządzenia, porównuje jaka jest najbardziej aktualna wersja na serwerze garmina i proponuje (lub nie) aktualizację. Czasami nawet jeśli firmware jest aktualne, to warto sprawdzić, czy nie ma innego oprogramowania do aktualizacji - akurat teraz sprawdzam i proponuje mi aktualizację Time Zone Map. No i aktualizacja już zrobiona. Aczkolwiek diabli wiedzą o co tu chodzi, bo kolejne uruchomienie programu i ta sama aktualizacja jest do pobrania i zainstalowania...
Napisano 16 marzec 2011 - 12:30
Ślepym.
Dzisiaj rano próbowałem zaktualizować, ale niestety jakiś niedźwiedź mnie pogonił :mrgreen:
Napisano 16 marzec 2011 - 12:50
Mam nadzieję, że szybko uwiną się z pracami na stronce.
pzdr
Napisano 16 marzec 2011 - 14:53
- instrukcję obsługi może?co wybrać
RTFM
Napisano 24 marzec 2011 - 20:20
Wczoraj i dziś miałem jakąś masakrę, Garnek potrafił pokazywać chwilami puls 250 albo odwrotnie 115. Oczywiście te wskazania są totalnie przekłamane.
Dziwna sytuacja, w sumie wczoraj się zaczęło, wymieniłem baterię w opasce i dalej to samo.
Ogólnie to wygląda jakby bardzo silny wiatr dobijał mi opaskę, albo coś. Ale nawet jak nie jadę pod wiatr i pokazuje w miarę stałe wartości to i tak uważam że są za niskie..
Jakieś pomysły ? Czy tylko naprawa gwarancyjna ?
pzdr