Cytat
Wejdą ale będziesz je co drugi dzień pompował. NAjlepeij dobierz dętke do wymiaru opony.Ja mam jeszcze pytanie co do dętek:Jakich używacie? czy do opon 30C wejdą dętki szosowe?Czy tylko trekingowe?
Napisano 24 październik 2010 - 20:29
Napisano 25 październik 2010 - 05:20
Napisano 25 październik 2010 - 07:12
Napisano 25 październik 2010 - 07:53
Napisano 25 październik 2010 - 16:00
Napisano 26 październik 2010 - 08:36
Napisano 22 listopad 2010 - 19:41
Napisano 03 sierpień 2014 - 00:04
tr, dnia 25 Paź 2010 - 15:00, napisał:
Małe zestawienie z alegro, może ktoś coś dopisze, zarówno propozycje jak i recenzje prawdziwych użytkowników miło widziane...
KENDA SmallBlock8 KEVLAR 700*32C
MAXXIS LARSEN MIMO CX 700x35
MAXXIS LOCUST 700 x 35c
MAXXIS Raze 700 x 35c
Vittoria XG PRO 32 v 34
Schwalbe cx pro 30
Schwalbe Racing Ralf
HUTCHINSON PIRANHA CX 700x34
Continental SPEED KING 35-622
Trochę odświeżę temat i dopiszę do tej listy oponę Continental Cross Ride 700x42
To już bardziej opona monster-cross, choć w rzeczywistości aż tak gruba nie jest:
Pomiar szerokości dotyczy opony nowej, dziewiczej (bez przebiegu), więc pewnie jeszcze z 1-2 mm się rozejdzie (założyłem na obręcz szosową Rigida Chrina). Profil opona ma również dosyć wysoki (ok.37 mm).
Zapewne nie do nowoczesnych przełajówek (może się nie zmieścić), ale do crossów w sam raz.
Waga drugiego egzemplarza wyszła mi 411 g, więc podawana przez Continentala (420 g) jest bardzo bliska średniej z tych dwóch sztuk.
Wrażenie z jazdy nieco później, bo mam jeszcze parę rzeczy do zrobienia w crossie.
A na koniec to, co najlepsze, czyli za ile to można kupić:
http://www.kastor-bi...-ogumienie.html
O cholera, już podrożały? Jak to dobrze, że nie zwlekałem z kupnem dłużej.
Napisano 07 wrzesień 2014 - 21:31
Napisano 05 październik 2014 - 14:08
Witam,
jakie opony polecicie na "sypki" piach? Dzisiaj wreszcie po ponad pół roku dałem szanse mojej przełajówce i pojeździłem w terenie. Szału nie ma strasznie trzesie, nie mam żadnych dróżek żeby spokojnie pośmigać, niby drogi polne, po lasach, ale kamyczek na kamyczku prawie non stop. Do sedna w piachu rower m stawał, dobrze, że udawało mi się wypiąć bo zaliczyłbym dzisiaj z 10 wywrotek.
Mam opony Challenge Grifo 32mm z bieżnikiem, chyba potrzebne coś z "siateczką/kratką" bo nie da jeździć się w piachu. A przenoszenie roweru co kilka km bo leży sypki piach jest niezbyt fajne. Jeśli nie spodoba mi się jazda to rower Ridley X-Ride pójdzie na sprzedaż, więc chyba jedynie zmiana opon może go uratować.
Moja waga to 85kg, czy 4atmosfery to za dużo na opony Challenge Grifo ? ( zalecenie producenta to 3,1-5,1 )
Napisano 05 październik 2014 - 15:27
Grifo XS, Continental Cyclocross Speed, Vittoria XN Pro. To tylko kilka, dedykowanych na szutry, piach. Problem najistotniejszy jest jednak taki, że pary w nogach masz mało, skoro w piachu Ci rower stawał i dedykowana opona tutaj coś poprawi, ale nieznacznie. Na piach lepiej stosować też ciśnienie z dolnego zakresu producenta, czyli 2,5-3 atm.
Napisano 05 październik 2014 - 15:32
Boję się wywrotki i dlatego w sumie odpuszczam jak już kopie się w piachu, wolałem tutaj zapytać, bo nie wiem czy jest sens kupować opony jak ten piach na dzisiejszej 38km trasie to może raptem 2km
A te opony Grifo XS to ponad 200 za sztukę, a dla mnie to już spory wydatek. Chyba w ogóle CX nie jest dla mnie.
Napisano 05 październik 2014 - 15:39
Może tak być, ale nie poddawaj się. Rower przełajowy daje fajną uniwersalność, idzie na asfalcie, piachem, błotem, brukiem też nie pogardzi. Z tym, że jak to jazda na każdym rowerze bardziej wyczynowa od jazdy składakiem czasem boli (nogi), ale tylko przez pół godziny, potem endorfiny robią swoje.
Napisano 05 październik 2014 - 15:42
Tylko, że u mnie nie ma zbytnio tras żeby jeździć, a jazda raz, dwa razy w tygodniu to chyba za mało, żeby trzymać rower. No, ale jeszcze powalczę póki jest sucho i w miarę pogoda. Dzięki za słowa otuchy
Dzisiejsze zawody CX jak ktoś chce obejrzeć.
http://www.vier.be/v...e-gieten/219832
Sven już z tarczówek przesiadł się z powrotem na Canti ?
Bo na jednym z filmów Trek Boone już był z cantileverami.