Fiandre Light mam i nie polecam.
Czuje chlod, a nie jezdze przy 0. Kilka stopni i jest kaplica.
Chyba, ze cos zmienili w produkcie, bo moje maja kilka lat.
Posted 02 October 2024 - 14:19
Nie ma sensu rozmowa komu w czym zimno, bo to jest sprawa chyba bardziej indywidualna niż cokolwiek innego.
Dobre rękawiczki powinny być z membraną chroniącą przed wiatrem i jednocześnie zapewniającą oddychanie, żeby dłoń się nie pociła. Do tego powinny być odpowiednio długie, żeby nie wychodziły spod rękawa i dobrze zasłaniały nadgarstki.
Niezależnie od membrany, goretex, itd, dłoń i tak zawsze się poci i i tak trzeba rękawiczki prać co jazdę lub najpóźniej co dwie jazdy, ja na przykład często ocieram nos rękawiczką. Przy takiej eksploatacji rękawiczki żyją kilkanaście prań, a w dodatku te z gore trzeba prać w specjalnych środkach do prania takiej odzieży co jest na maksa kłopotliwe (nikt nie będzie wrzucał codziennie do pralki samych rękawiczek z Nikwaxem.
Dlatego ja kupuję względnie tanie rękawiczki i względnie dobre. Po prostu nie widzę sensu wydawania 5 stów na rękawiczki, które jakiejkolwiek by nie były, zginą przez częste wizyty w pralce. Jesienno-zimowe, to najlepsze dla mnie są te z decathlonu, ale one są OK tak do 4 stopni dla mnie. Kumpel jeździ w nich przy -3 i dla niego jest OK, ale to jak wspomniałem - nie ma sensu nawet podejmować dyskusji o odczuwaniu ciepła.
Posted 05 October 2024 - 20:25
Byłem w sklepie i kupiłem Model Roadr 500. Model 900 był chyba na jakąś grubą zimę. W sumie zamiast 350 wydałem 80 Więc starczyło na jakieś termiczne śmieci jeszcze. Wydaje się że dadzą radę do 0 stopni. Były jeszcze Shimano Thermal czy coś.. całkiem spoko wrażenie było.
Posted 06 October 2024 - 18:27
Używam ich, mam już trzecią parę i to są rewelacyjne rękawiczki. Można w nich obsługiwać telefon. W środku przyjemny materiał. Fajnie dopasowane. 69 zł. Dzisiaj jechałem w nich wyścig.
Oczywiście nie mają żadnych zaawansowanych rozwiązań ani membrany. Dla mnie są ok tak do 5 stopni. Poniżej mi zaczynają marznąć dłonie, ale jak wspomniałem, kumpel lata w nich w minusowych temperaturach i twierdzi, że dla niego OK.
Mam też ten model 900 i jestem średnio zadowolony - wydają się sporo cieplejszymi rękawiczkami, ale z uwagi na brak membrany po jakimś czasie w okolicy zera-dwóch stopni palce zaczynają jednak marznąć. Z drugiej strony jak robi się około 5 stopni to dłoń może się spocić, bo nie mają żadnej oddychalności.