Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rękawiczki Zimowe

47 odpowiedzi w tym temacie

#41 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 01 październik 2024 - 21:32

Fiandre Light mam i nie polecam.

Czuje chlod, a nie jezdze przy 0. Kilka stopni i jest kaplica.

Chyba, ze cos zmienili w produkcie, bo moje maja kilka lat.

#42 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 październik 2024 - 14:19

Nie ma sensu rozmowa komu w czym zimno, bo to jest sprawa chyba bardziej indywidualna niż cokolwiek innego. 

Dobre rękawiczki powinny być z membraną chroniącą przed wiatrem i jednocześnie zapewniającą oddychanie, żeby dłoń się nie pociła. Do tego powinny być odpowiednio długie, żeby nie wychodziły spod rękawa i dobrze zasłaniały nadgarstki. 

Niezależnie od membrany, goretex, itd, dłoń i tak zawsze się poci i i tak trzeba rękawiczki prać co jazdę lub najpóźniej co dwie jazdy, ja na przykład często ocieram nos rękawiczką. Przy takiej eksploatacji rękawiczki żyją kilkanaście prań, a w dodatku te z gore trzeba prać w specjalnych środkach do prania takiej odzieży co jest na maksa kłopotliwe (nikt nie będzie wrzucał codziennie do pralki samych rękawiczek z Nikwaxem. 

Dlatego ja kupuję względnie tanie rękawiczki i względnie dobre. Po prostu nie widzę sensu wydawania 5 stów na rękawiczki, które jakiejkolwiek by nie były, zginą przez częste wizyty w pralce. Jesienno-zimowe, to najlepsze dla mnie są te z decathlonu, ale one są OK tak do 4 stopni dla mnie. Kumpel jeździ w nich przy -3 i dla niego jest OK, ale to jak wspomniałem - nie ma sensu nawet podejmować dyskusji o odczuwaniu ciepła. 

#43 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 237 postów

Napisano 02 październik 2024 - 14:44

To proste, rękawiczki na zimę muszą być ... za duże.
Jeżdżę cały rok i tylko takie się sprawdzają, w ostateczności zakładam rękawiczki na rękawiczki
  • ROZMIAR lubi to

#44 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 02 październik 2024 - 16:18

Macie chyba rzeczywiście rację, ja raczej zamierzam śmigać tylko do pracy  w nich.. więc raczej nie zapocę ich tak masakrycznie. No ale chyba rzeczywiście nie ma sensu pchać się w jakieś Castelli za 350 zeta jak w decathlonie kupię 3 pary...

#45 Chertan

Chertan
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 03 październik 2024 - 16:43

Ja zimą to nawet w narciarskich jeżdżę, nieco dużych, żeby nie uciskały, koszt bywa dużo mniejszy niż rowerowych, bo przecież są na zimę, więc standard, a nie jakieś wyszukane technologie rowerowe.
  • Baryja lubi to

#46 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 05 październik 2024 - 20:25

Byłem w sklepie i kupiłem Model Roadr 500. Model 900 był chyba na jakąś grubą zimę. W sumie zamiast 350 wydałem 80 Więc starczyło na jakieś termiczne śmieci jeszcze. Wydaje się że dadzą radę do 0 stopni. Były jeszcze Shimano Thermal czy coś.. całkiem spoko wrażenie było.

• lupus lubi to

#47 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 październik 2024 - 18:27

Używam ich, mam już trzecią parę i to są rewelacyjne rękawiczki. Można w nich obsługiwać telefon. W środku przyjemny materiał. Fajnie dopasowane. 69 zł. Dzisiaj jechałem w nich wyścig. 

Oczywiście nie mają żadnych zaawansowanych rozwiązań ani membrany. Dla mnie są ok tak do 5 stopni. Poniżej mi zaczynają marznąć dłonie, ale jak wspomniałem, kumpel lata w nich w minusowych temperaturach i twierdzi, że dla niego OK. 

Mam też ten model 900 i jestem średnio zadowolony - wydają się sporo cieplejszymi rękawiczkami, ale z uwagi na brak membrany po jakimś czasie w okolicy zera-dwóch stopni palce zaczynają jednak marznąć. Z drugiej strony jak robi się około 5 stopni to dłoń może się spocić, bo nie mają żadnej oddychalności. 

#48 Robert555

Robert555
  • Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 06 październik 2024 - 20:49

Zawsze można jakiś layer z merino dołożyć.

Dodaj odpowiedź