SPALINY SAMOCHODOWE
Started By
Gosc_Anonymous_*
, 20 Feb 2008 20:01
46 replies to this topic
Gosc_Jelitek_*
Posted 29 March 2008 - 16:44
tak bo główny metabolit metanolu jest bardzo szkodliwy, dużo bardziej niż metabolity etanolu. Chodzi o to że etanol ma większe powinowactwo do deydrogenazy alkoholowej (głównego enzymu detoksykacji alkoholu) niż metanol przez co ma pierwszeństwo przed metanolem który w formie niezmetabolizowanej może być wydalony z moczem.
Posted 29 March 2008 - 20:39
Ja ostatnio jechałem za ciężarówą, fajnie sie jechało z górki a, później była górka :-/
jak zaczął kopcić to normalnie nic niebyło widać. Przez 1min jechałem na bezdechu :mrgreen: . Powąchałem se później koszulke to odrazu musiałem ją wrzucić do prania bo nieszło wytrzymać (smrud jak cholera). Stare silniki i gówniane paliwo :!:
Gosc_Anonymous_*
Posted 29 March 2008 - 22:36
No metanolem chyba... :mrgreen: Pijmy szybciej bo się ściemnia... ;-)??jak czuć???
[ Dodano: 29 Marzec 2008, 22:39 ]
To jest to samo chodzi o akcyzę czyli o kasę, a jak chodzi o kasę to w sumie nie wiadomo o co chodzi. :mrgreen:olej opałowy jest bardziej "eko", niż napędowy
Gosc_Cesiekk_*
Posted 29 March 2008 - 23:22
Co do spalin, to najczyściej jeżdzić po prostu rowerem. Wychodzi na zdrowie i ta satysfakcja, że zrobiło sie coś dla środowiska.W dużych miastach powinno się jakoś rozpowszechniać jazde rowerem, żeby rozładować korki i zmniejszyć zanieczyszczenie. Jeśli nie jest zbyt daleko, to dla mnie optymalnem rozwiązaniem na dojazd do szkoły-pracy w okresie wiosna-lato-jesień jest rower. Kto się zgadza ręka do góry :mrgreen:
Posted 30 March 2008 - 14:22
zgadzam się, ale w naszych warunkach nie do końca możliwe... zostawisz rower przypięty pod sklepem to może Ci część z niego zniknąć, gdybym miał pewność że nikt mi roweru nie gwizdnie spod sklepu to ok, ale nawet do cykloturu wchodzę po schodach z rowerem, jak społeczeństwo do tego dorośnie to napewno będzie to możliwe, może masa krytyczna codziennie między 7-20 :shock: ????