Jump to content

Photo

Osprzętowe dylematy

• This topic is locked This topic is locked
863 replies to this topic

#361 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 December 2007 - 13:54

Zawodowcy otrzymają kompletne grupy osprzętu co rok, zresztą całe nowe rowery. Tylko w biednej Polsce używają ram kilka sezonów, ale napęd po roku nadaje się do kibla, szczególnie Shimano - Record jest trwalszy.
SRAM na szose jest tak samo trwały jak wersje MTB. Tutaj nie ma się co bać o niego. Ale korby we wszytkich grupach są strasznie ciężkie. Co z tego, że klamki, hamulce, kaseta, RD są lżejsze od Campy i Sh jak wszystko sie traci na korbach.

#362 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 27 December 2007 - 16:29

Hmmm... kupić grupę bez korb, a je dokupić osobno. :-)

#363 jack

jack
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 March 2008 - 20:37

Witam
Chcę kupic do swojego roweru szosowego całą grupę albo Shimano Dura Ace albo Campagnolo Record.
Prosze o pomoc w wyborze.

#364 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 04 March 2008 - 20:52

Zapewne jedno i drugie jest godne uwagi jednak czym więcej będzie zdań tym mniej będziesz wiedział co wybrać . Shimano ciche i precyzyjne. Campagnolo niezawodne i wytrzymałe. Proponuję zrobić głosowanie. Daję głos na Dura-Ace. 8-)

#365 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 March 2008 - 20:56

ekonomiczniejsze jest DA, ale jeśli nie jesteś ograniczony finansowo to wybrałbym record'a

#366 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądOpole

Posted 04 March 2008 - 21:07

Shimano Dura Ace i Campagnolo Record mają swoich zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Uważam obie grupy za doskonałe !!! Osobiscie głosuje na Campagnolo Record.
PS. A może Sram Force- Gdzie dwóch się bije... :lol:

#367 Gosc_tlumik 79_*

Gosc_tlumik 79_*
  • Gość

Posted 04 March 2008 - 21:16

Ja jestem zdecydowanie za Recordem. Podpisuje sie pod tym co napisał Arnoldzik. Jedyny minus dla Campa to sporo wyższa cena (ok 2000 pln).

#368 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 04 March 2008 - 21:31

Shimano Dura Ace i Campagnolo Record mają swoich zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Uważam obie grupy za doskonałe !!! Osobiscie głosuje na Campagnolo Record.
PS. A może Sram Force- Gdzie dwóch się bije... :lol:

nic nie jest doskonale, a w szczegolnosci shimanowskie okladziny ham oraz lancuchy.

temat bez sesnu jak cala dyskusja o tym co jest lepsze.

rzuc moneta, albo kup to co Ci sie spodoba.

#369 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 04 March 2008 - 21:42

temat bez sesnu jak cala dyskusja o tym co jest lepsze.

Nie, dlaczego zaraz bez sensu ? Niech się ludzie wypowiedzą widać każdy lubi mieć jakieś zdanie i napewno wielu z nas ma jakieś doświadczenia z osprzętem. Można rzucać monetą , tylko co wtedy gdy upadnie na kant?
;-)

#370 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądOpole

Posted 04 March 2008 - 22:10

nic nie jest doskonale, a w szczegolnosci shimanowskie okladziny ham oraz lancuchy.

I tu mamy właśnie przykład osoby nieprzychylnej grupie Shimano Dura Ace. :-D
Pozdrawiam Cię Malik !
"Cuś" mi sie wydaje,że ta dyskusja to włożenie kija w mrowisko :lol:
Jest to z pewnością dyskusja z kategorii - O wyższość świąt Bożego Narodzenia, nad świętem Wielkiej Nocy :-/
No nie ma problemu,jak wypadnie kant monety to właśnie wybór pada na grupę Sram Force :lol:

#371 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 04 March 2008 - 22:35

I tu mamy właśnie przykład osoby nieprzychylnej grupie Shimano Dura Ace. :-D
Pozdrawiam Cię Malik !

nieprzychylnej? ja tylko stwierdzam fakt czlowieku.

"Cuś" mi sie wydaje,że ta dyskusja to włożenie kija w mrowisko :lol:

owszem, o ile zwolennicy shimano nie beda pisac bzdur typu.. "wytrzymalosc shimano jest identyczna jak campy" itp.

#372 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKraśnik

Posted 04 March 2008 - 22:38

Witam
Jeśli dla Ciebie kasa to nie problem to wybierz tą grupę która będzie wygodniejsza dla Ciebie. Mój kolega jeżdzi na campie. Przymierzałem się do jego klamek i mi nie podchodzą. Są jakieś takie małe i nie leżą mi po prostu. Shimano są wygodniejsze dla mnie i ja np. będę szedł w shimano. ale może nie sugeruj się naszymi subiektywnymi opiniami do których mamy prawo tylko opieraj się na własnych odczuciach. Może masz możliwość przejażdżki na campie i shimano i wtedy mógłbyś podjąć trafną decyzję/
Ale wybór należy do Ciebie.
PS. No chciałbym mieć tylko takie dylematy jak Ty. :-/
Pozdrawiam Brać Szosową.

#373 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądOpole

Posted 04 March 2008 - 22:59

nic nie jest doskonale, a w szczegolnosci shimanowskie okladziny ham oraz lancuchy

Połowa (jak nie więcej)zawodowych grupy PRO TOUR zaufała shimanowskim okładzinom hamulcowym oraz łańcuchom, i nie robią z tego problemu, czyli nie jest aż tak źle. Po za tym jak kogoś stać na pełną grupę Dura Ace, to nie powinien rozpaczać że musi częściej wymienić łańcuch czy kasetę (w końcu Dura Ace jest nieco tańsza od Recorda).To wygląda mniej więcej tak jak by ktoś jeździł Ferrarii płakał że nie ma na serwis.

#374 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 04 March 2008 - 23:31

nic nie jest doskonale, a w szczegolnosci shimanowskie okladziny ham oraz lancuchy

Połowa (jak nie więcej)zawodowych grupy PRO TOUR zaufała shimanowskim okładzinom hamulcowym oraz łańcuchom, i nie robią z tego problemu, czyli nie jest aż tak źle.

a co do tego maja zawodowcy?
akurat ich opinie mozna wsadzic gleboko... wiadomo gdzie.
ktory z zawodowcow bedzie narzekal na sprzet, ktory dostal od sponsora? :-/

#375 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 posts
  • SkądPołudnie

Posted 04 March 2008 - 23:31

Dura Ace only. manetki campy to przedpotopy.

#376 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 04 March 2008 - 23:39

przed co?
to ze maja prosty i niezawodny mechanizm oznacza, ze sa do bani?

kurna co wy ludzie wypisujecie to poprostu przechodzi ludzkie pojecie.
zero konkretow.

#377 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 04 March 2008 - 23:44

oddaje glos na campagnolo

#378 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Posted 05 March 2008 - 07:52

Bez 2 zdań campagnolo jest poprostu lepsze głownie zwróciłęm uwagę na wytrzymałośc,precyzję m.inn. łańcucha, kasety, blaty.
Mam co prawda 8 tys na nich zrobione ale jeżdzi sie jak od nowości a może i lepiej bo sie dotarły(pozytywnie), "ułozyły"
Klamki są rewelacyjne, mziana biegów w góre i w dół o kilka a nawet cała serie przełożeń
ich prostota wymusza rzecz jasna niezawodnośc!
co do przerzutek zdanie identyczne, ale cóż ma sie w nich psuć jak i w campie i sh - są i działąją prawidłowo.
Waga- no to DA cięzsza od Recorda - ale record jest nie porównywalną grupa.
Wieć trzeba brać pod uwagę Chorusa :!:
Tak czy siak wydaje mnie sie że najważniejsze jest w śród kolarzy amaorów-półprofesionalistów aby sprzet był wytrzymały i służył na długie km !!
I to jest główna zaleta moim zdaniem.
Dlatego wybrałem Campe !

Ps. jakbymym miałcoś koniguraować w rowerku to bym sobie zrobiłprzeplataca - Sh i record :lol: ... a to żeby było lżej (bo na recorda mnei nie stać)

#379 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 05 March 2008 - 08:01

Bez 2 zdań campagnolo jest poprostu lepsze

dlatego, patrząc na rowery kolarzy z grup zawodowych, widzimy tak dużo sh :-D

pozdro horny

#380 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądOpole

Posted 05 March 2008 - 08:45

dlatego, patrząc na rowery kolarzy z grup zawodowych, widzimy tak dużo sh :-D

Taa "pakują" im tam w te rowery japońską tandete, bo ich nie stać na "Recorda" :lol:
Włoskie topowe firmy z pewnością też dokonują sabotażu i szukając oszczędności produkują "badziew" :lol:
http://www.colnago.c...08/c50crono.php
http://www.bianchi.c...Road_Y8B16.aspx
http://www.wilier.it...to_copper-3.jpg