Tarmac Sl6 - Opinie
Posted 22 October 2019 - 09:59
Ta czarna miska oczywiście jest wkręcana ale w nią są wciśnięte (press fit) łożyska maszynowe. I teraz powstaje pytanie... skoro wciśnięte w aluminiową miskę łożyska nie trzeszczą i nie sprawiają problemów to niby dlaczego miały by sprawiać problemy po wciśnięciu bezpośrednio w ramę?
Dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe jak można w ramę która ma karbonową mufę (tarmac sl6) wkleić na stałe aluminiowy insert z gwintem tylko po to żeby wkręcić tam miski w które są wprasowane łożyska. Co to ma na celu? Chyba tylko zwiększenie wagi. Ewentualnie nostalgia.
Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll
Gosc_Nikt Ważny_*
Posted 22 October 2019 - 10:11
Wciśnięte bezpośrednio w ramę, wyrabiają karbonowe gniazdo w mufie, co prowadzi do stosunkowo szybkiego jej rozkalibrowania, co jest szczególną bolączką np. w Trekach (BB90).
Niestety nawet suporty typu PressFit, wyrabiają gniazda mufy karbonowej, o czym wiele osób miało okazję przekonać się namacalnie.
Ktoś tu nawet pisał na forum, że np. w nowym rowerze Scott Foil, po trzech latach suport był kompletnie luźny i dało się go wyciągnąć palcami.
To jest właśnie ta przewaga suportów na gwint i dziwię się, że w ogóle podjąłeś ten temat, bo dotąd wydawało mi się, że sprawa jest oczywista...
W Tarmacach SL6 z płaską sztycą i rurą podsiodłową, jest suport skręcany, ale nawet taka rama, ma wklejone pierścienie aluminiowe.
Nie wiem, jak to jest rozwiązane w tych Tarmacach najdroższych (zawodniczych), bo wcześniej Spec praktykował też wciśnięcie łożysk bezpośrednio w mufę, ale tam też był wklejony pierścień aluminiowy...
Posted 22 October 2019 - 10:14
Dla mnie sprawa nie jest oczywista bo twój suport jest tylko teoretycznie "na gwint". W rzeczywistości jest to normalne PF30 które wg. twojej logiki powinno się wyrobić po 3 latach lub może nawet szybciej bo skoro łożyska są na zewnątrz ramy to powstaje swojego rodzaju dźwignia która jeszcze silniej naciska na mufę od środka.
Wklejenie aluminiowej rurki w ramę nie sprawia że PF30 staje się czymś innym. Dodajesz tylko w ten sposób kolejny interfejs do montażu łożysk. Zobacz na filmie który pokazywałem na poprzedniej stronie, że jak wyrwiesz ten aluminiowy adapter to pod spodem jest zwyczajny karbonowy PF30.
Gosc_tobo_*
Posted 22 October 2019 - 11:00
Tylko że press fit to nie są łożyska które są wciskane do misek tylko miski wciskane do gniazd w ramie. A to czy masz tam łożyska pod oś 30 czy 24 mm nie ma znaczenia.
Na zdjęciu jest gwintowany suport z łożyskami pod oś 30 mm.
Zużycie tych łożysk nie ma wpływu na kondycję mufy, ma ewentualnie na stopień zużycia osi w korbie.
- Robert74 likes this
Gosc_Nikt Ważny_*
Posted 22 October 2019 - 11:03
uraz - Zaczęliśmy od Twojego pytania: "Jaka jest przewaga wkręcanego suportu nad wciskanym?".
Wydaje mi się, że zarówno ja, jak i wcześniej tobo. Wyjaśniliśmy to wystarczająco jasno, ale Ty bez wyraźnej potrzeby, zacząłeś rozwijać się w tym temacie, szukając przysłowiowej dziury w całym.
Oczywiście zgadzam się z większością tego, co napisałeś. Nie zmienia to jednak faktu, że suport w standardzie jaki mam w swoim rowerze, jest obecnie rozwiązaniem najbardziej trwałym i najmniej problemowym w serwisie. Prawdą jest również to, że takie rozwiązanie powoduje dodatkowy wzrost wagi roweru. Dlatego Spec wrócił do tego standardu ponownie od tego roku, odpowiadając niejako na zapytania i zapotrzebowanie zwykłych użytkowników, którzy szukają przede wszystkim trwałości. Zauważ, że tego typu suport zastosowano tylko w Tarmacach do ceny 19 499 zł. W droższych jest Praxis.
Posted 22 October 2019 - 11:25
Uraz wg Twojej logiki to każdy suport jest press fit. [...]
Nie każdy. Np. klasyczny suport na kwadrat nie ma ani łożysk maszynowych które są wciskane ani sam nie jest wciskany tylko wkręcany.
Wkręcane połączenie miało sens w metalowych ramach które można bezpośrednio nagwintować i to w czasach w których oś korby była częścią suportu a nie samej korby tak jak to jest dzisiaj.
Wracając do tarmaca. Wiem jak wygląda suport w najwyższych modelach natomiast chętnie zobaczę jak wygląda ten z gwintem.

Posted 22 October 2019 - 11:45
Po 70K km czyli pewnie ok 7-10 lat jest spora szansa że razem z suportem wykręci się cały insert z ramy. Klejone połączenie aluminium z karbonem nie jest wieczne. W sumie nie bez powodu producenci zrezygnowali z BB30 na rzecz PF30.
Posted 22 October 2019 - 14:12
What is NOT covered by your warranty?
Replacement of wear and tear parts, damage from a crash or other accidental damage, and damage from abuse or corrosion are all examples of what is not covered. See the complete warranty policy for a more detailed list.
Z powyższego wynika że oksydacja aluminiowego insertu nie podlega gwarancji.
PS> Nie myśl że się czepiam, SL6 to fajna rama - piszę w ramach ciekawostki.
Gosc_Nikt Ważny_*
Posted 22 October 2019 - 16:17
Gosc_tobo_*
Posted 22 October 2019 - 18:38
Ma sens w każdej ramie z karbonu.Nie każdy. Np. klasyczny suport na kwadrat nie ma ani łożysk maszynowych które są wciskane ani sam nie jest wciskany tylko wkręcany.
Wkręcane połączenie miało sens w metalowych ramach które można bezpośrednio nagwintować i to w czasach w których oś korby była częścią suportu a nie samej korby tak jak to jest dzisiaj.
Wracając do tarmaca. Wiem jak wygląda suport w najwyższych modelach natomiast chętnie zobaczę jak wygląda ten z gwintem.
Nie wymieniłem gwarancyjnie ani jednej ramy karbonowej Treka z gwintowaną mufą. I masę ram karbo z press szitem. Więc sens jest jak najbardziej.
Gosc_tobo_*
Posted 22 October 2019 - 18:40
Po 70K km czyli pewnie ok 7-10 lat jest spora szansa że razem z suportem wykręci się cały insert z ramy. Klejone połączenie aluminium z karbonem nie jest wieczne. W sumie nie bez powodu producenci zrezygnowali z BB30 na rzecz PF30.
Rozumiem że jesteś ekspertem od materiałów i ich łączenia i że masz negatywne doświadczenia z aluminium wklejanym w mufe ram karbonowych?
Posted 22 October 2019 - 20:07
[...] Nie wymieniłem gwarancyjnie ani jednej ramy karbonowej Treka z ugruntowaną mufą. I masę ram karbo z press szitem. [...]
Co to znaczy "ugruntowana mufa"?
I tak na marginesie powiedz ile ram treka sprzedałeś a ile wymieniłeś na gwarancji.
Rozumiem że jesteś ekspertem od materiałów i ich łączenia i że masz negatywne doświadczenia z aluminium wklejanym w mufe ram karbonowych?
Słyszałeś o zjawisku korozji galwanicznej która się rozwija np. w przypadku połączenia aluminium z włóknem węglowym? Rozumiem że jesteś mechanikiem rowerowym więc zapewne widziałeś jak wyglądają aluminiowe nitonakrętki do montażu bidonów w starych ramach karbonowych.
Gosc_tobo_*
Posted 22 October 2019 - 22:00
Z gwintowaną.
Na szczęście nie musiałem sprzedać żadnej. Wymieniłem przez 6 lat około setki. Żadnej ramy z alu insertem z gwintem. Prawie wszystkie z trekowym patentem łożysk osadzonych w karbonowych gwiazdach.
Korozję widziałem, nigdy nie rozjechała się żadna z ram z tego powodu. Najstarsze miały 10 lat, używane w bardzo ciężkich warunkach i w większości w bardzo zaniedbanych rowerach które widziały choćby ciut troski tylko w czasie serwisu raz w roku.
W tym roku wymieniłem dwa suporty w takich specach o których jest ta dyskusja. Mufa zdrowa.