Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tarmac Sl6 - Opinie

43 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 21 październik 2019 - 22:10

Ups, pominąłem szczegół, niektóre spece mają suporty wkręcane. :) cofam czarnowidzrwo.

#22 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 09:55

Raczej do tarmaca nikt nie wkręci suportu na kwadrat więc można przyjąć że będą tam zwykłe maszynowe łożyska osadzone na wcisk.

Czy według Ciebie jest to suport wciskany, albo na kwadrat lub octalink?

Załączone miniatury

• 20191022_103925.jpg

#23 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 09:59

Ta czarna miska oczywiście jest wkręcana ale w nią są wciśnięte (press fit) łożyska maszynowe. I teraz powstaje pytanie... skoro wciśnięte w aluminiową miskę łożyska nie trzeszczą i nie sprawiają problemów to niby dlaczego miały by sprawiać problemy po wciśnięciu bezpośrednio w ramę? 

Dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe jak można w ramę która ma karbonową mufę (tarmac sl6) wkleić na stałe aluminiowy insert z gwintem tylko po to żeby wkręcić tam miski w które są wprasowane łożyska. Co to ma na celu? Chyba tylko zwiększenie wagi. Ewentualnie nostalgia. 

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#24 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 10:11

Wciśnięte bezpośrednio w ramę, wyrabiają karbonowe gniazdo w mufie, co prowadzi do stosunkowo szybkiego jej rozkalibrowania, co jest szczególną bolączką np. w Trekach (BB90).

Niestety nawet suporty typu PressFit, wyrabiają gniazda mufy karbonowej, o czym wiele osób miało okazję przekonać się namacalnie.

Ktoś tu nawet pisał na forum, że np. w nowym rowerze Scott Foil, po trzech latach suport był kompletnie luźny i dało się go wyciągnąć palcami.

To jest właśnie ta przewaga suportów na gwint i dziwię się, że w ogóle podjąłeś ten temat, bo dotąd wydawało mi się, że sprawa jest oczywista...

W Tarmacach SL6 z płaską sztycą i rurą podsiodłową, jest suport skręcany, ale nawet taka rama, ma wklejone pierścienie aluminiowe.

Nie wiem, jak to jest rozwiązane w tych Tarmacach najdroższych (zawodniczych), bo wcześniej Spec praktykował też wciśnięcie łożysk bezpośrednio w mufę, ale tam też był wklejony pierścień aluminiowy...

#25 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 10:14

Dla mnie sprawa nie jest oczywista bo twój suport jest tylko teoretycznie "na gwint". W rzeczywistości jest to normalne PF30 które wg. twojej logiki powinno się wyrobić po 3 latach lub może nawet szybciej bo skoro łożyska są na zewnątrz ramy to powstaje swojego rodzaju dźwignia która jeszcze silniej naciska na mufę od środka. 

Wklejenie aluminiowej rurki w ramę nie sprawia że PF30 staje się czymś innym. Dodajesz tylko w ten sposób kolejny interfejs do montażu łożysk. Zobacz na filmie który pokazywałem na poprzedniej stronie, że jak wyrwiesz ten aluminiowy adapter to pod spodem jest zwyczajny karbonowy PF30. 

#26 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 10:20

Widzę, że jeśli chodzi o logikę, to poruszamy się na zupełnie przeciwnych biegunach i w odmiennych rzeczywistościach. Dlatego może zakończmy już ten temat...

#27 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 10:24

Chcesz powiedzieć że twoja rama nie ma karbonowej mufy PF30 (właściwie to OSBB)? 

Masz jakieś zdjęcie z wykręconym suportem? 

#28 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 11:00

Uraz wg Twojej logiki to każdy suport jest press fit.
Tylko że press fit to nie są łożyska które są wciskane do misek tylko miski wciskane do gniazd w ramie. A to czy masz tam łożyska pod oś 30 czy 24 mm nie ma znaczenia.
Na zdjęciu jest gwintowany suport z łożyskami pod oś 30 mm.
Zużycie tych łożysk nie ma wpływu na kondycję mufy, ma ewentualnie na stopień zużycia osi w korbie.
  • Robert74 lubi to

#29 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 11:03

uraz - Zaczęliśmy od Twojego pytania: "Jaka jest przewaga wkręcanego suportu nad wciskanym?".

Wydaje mi się, że zarówno ja, jak i wcześniej tobo. Wyjaśniliśmy to wystarczająco jasno, ale Ty bez wyraźnej potrzeby, zacząłeś rozwijać się w tym temacie, szukając przysłowiowej dziury w całym.

Oczywiście zgadzam się z większością tego, co napisałeś. Nie zmienia to jednak faktu, że suport w standardzie jaki mam w swoim rowerze, jest obecnie rozwiązaniem najbardziej trwałym i najmniej problemowym w serwisie. Prawdą jest również to, że takie rozwiązanie powoduje dodatkowy wzrost wagi roweru. Dlatego Spec wrócił do tego standardu ponownie od tego roku, odpowiadając niejako na zapytania i zapotrzebowanie zwykłych użytkowników, którzy szukają przede wszystkim trwałości. Zauważ, że tego typu suport zastosowano tylko w Tarmacach do ceny 19 499 zł. W droższych jest Praxis.

#30 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 11:25

Uraz wg Twojej logiki to każdy suport jest press fit. [...]

Nie każdy. Np. klasyczny suport na kwadrat nie ma ani łożysk maszynowych które są wciskane ani sam nie jest wciskany tylko wkręcany.

Wkręcane połączenie miało sens w metalowych ramach które można bezpośrednio nagwintować i to w czasach w których oś korby była częścią suportu a nie samej korby tak jak to jest dzisiaj. 

Wracając do tarmaca. Wiem jak wygląda suport w najwyższych modelach natomiast chętnie zobaczę jak wygląda ten z gwintem. 

SL6-ultralight-56.jpg?raw=1

#31 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 11:37

Wracając do tarmaca. Wiem jak wygląda suport w najwyższych modelach natomiast chętnie zobaczę jak wygląda ten z gwintem. 

Też chętnie bym to zobaczył. Dlatego sprawdzę, jak będę wymieniał suport, pewnie za jakieś 35-70 tys. km.  :)

#32 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 11:45

Po 70K km czyli pewnie ok 7-10 lat jest spora szansa że razem z suportem wykręci się cały insert z ramy. Klejone połączenie aluminium z karbonem nie jest wieczne. W sumie nie bez powodu producenci zrezygnowali z BB30 na rzecz PF30. 

#33 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 11:50

Może tak być. W każdym razie biorę to pod uwagę, dlatego tym razem nie będę robił tego sam, bo na ramę jest przecież "dożywotnia gwarancja"...  :)

#34 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 14:12

What is NOT covered by your warranty?

Replacement of wear and tear parts, damage from a crash or other accidental damage, and damage from abuse or corrosion are all examples of what is not covered. See the complete warranty policy for a more detailed list.

Z powyższego wynika że oksydacja aluminiowego insertu nie podlega gwarancji.

PS> Nie myśl że się czepiam, SL6 to fajna rama - piszę w ramach ciekawostki. 

#35 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 16:17

"Czego NIE obejmuje gwarancja?
Wymiana części podlegających zużyciu, zniszczenie w wyniku wypadku lub innego przypadkowego uszkodzenia, a także uszkodzenie spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub korozją są przykładami tego, czego nie obejmuje. Bardziej szczegółowa lista znajduje się w pełnej polityce gwarancyjnej".
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wydaje mi się, aby dotyczyło to aluminiowego elementu z gwintem, który został wklejony w mufę suportu, ponieważ jest on przecież integralną częścią ramy... W przypadku Treka, rozkalibrowane gniazda mufy suportu, podlegają dożywotniej gwarancji, czyli można się spodziewać, że w przypadku Speca jest podobnie.
Gdyby było tak, jak napisałeś. To bardzo podobna sprawa, byłaby przecież z aluminiowymi gwintami w karbonowym widelcu i w tylnym trójkącie, które służą do montażu sztywnych osi...

#36 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 18:38

Nie każdy. Np. klasyczny suport na kwadrat nie ma ani łożysk maszynowych które są wciskane ani sam nie jest wciskany tylko wkręcany.

Wkręcane połączenie miało sens w metalowych ramach które można bezpośrednio nagwintować i to w czasach w których oś korby była częścią suportu a nie samej korby tak jak to jest dzisiaj.

SL6-ultralight-56.jpg?raw=1

Ma sens w każdej ramie z karbonu.
Nie wymieniłem gwarancyjnie ani jednej ramy karbonowej Treka z gwintowaną mufą. I masę ram karbo z press szitem. Więc sens jest jak najbardziej.

#37 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 18:40

Po 70K km czyli pewnie ok 7-10 lat jest spora szansa że razem z suportem wykręci się cały insert z ramy. Klejone połączenie aluminium z karbonem nie jest wieczne. W sumie nie bez powodu producenci zrezygnowali z BB30 na rzecz PF30.

Rozumiem że jesteś ekspertem od materiałów i ich łączenia i że masz negatywne doświadczenia z aluminium wklejanym w mufe ram karbonowych?

#38 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 październik 2019 - 20:07

[...] Nie wymieniłem gwarancyjnie ani jednej ramy karbonowej Treka z ugruntowaną mufą. I masę ram karbo z press szitem. [...]

Co to znaczy "ugruntowana mufa"?

I tak na marginesie powiedz ile ram treka sprzedałeś a ile wymieniłeś na gwarancji. 

Rozumiem że jesteś ekspertem od materiałów i ich łączenia i że masz negatywne doświadczenia z aluminium wklejanym w mufe ram karbonowych?

Słyszałeś o zjawisku korozji galwanicznej która się rozwija np. w przypadku połączenia aluminium z włóknem węglowym? Rozumiem że jesteś mechanikiem rowerowym więc zapewne widziałeś jak wyglądają aluminiowe nitonakrętki do montażu bidonów w starych ramach karbonowych.

#39 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2019 - 22:00

Kocham słownik podpowiedzi.
Z gwintowaną.
Na szczęście nie musiałem sprzedać żadnej. Wymieniłem przez 6 lat około setki. Żadnej ramy z alu insertem z gwintem. Prawie wszystkie z trekowym patentem łożysk osadzonych w karbonowych gwiazdach.
Korozję widziałem, nigdy nie rozjechała się żadna z ram z tego powodu. Najstarsze miały 10 lat, używane w bardzo ciężkich warunkach i w większości w bardzo zaniedbanych rowerach które widziały choćby ciut troski tylko w czasie serwisu raz w roku.
W tym roku wymieniłem dwa suporty w takich specach o których jest ta dyskusja. Mufa zdrowa.

#40 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 23 październik 2019 - 09:05

W tym roku wymieniłem dwa suporty w takich specach o których jest ta dyskusja. Mufa zdrowa.

I to jest dobra wiadomość.  :)

Dodaj odpowiedź