Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój Dzisiejszy Trening - ARCHIWUM 5/01/2011 - 29/06/2011

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1491 odpowiedzi w tym temacie

#521 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądŻORY

Napisano 05 marzec 2011 - 22:50

kolen - nie wkradł się Tobie błąd w śr. pr. 37km/h ?

nie wkradł

ciężko na to pracowałem.

a propos dzisiaj wygrałem lokalny wyścig przełajowy, więc metody i koncepcja treningu Coggana się sprawdza.

odkąd zacząłem trenować z pomiarem mocy wszystko się zmieniło, ale na dobre. Treningi zaczęły cieszyć, postęp był widoczny, potwierdzenie na wyścigach.

Żałuję, że tak późno się zainteresowałem pomiarem mocy.

Mam nadzieję, że będę mógł przekazać swoje doświadczenie młodszym, którzy są utalentowani i mogą wejść na bardzo wysoki poziom.

Na dzień dzisiejszy jestem sobie trenerem oraz królikiem doświadczalnym. Namawiam na trening z pomiarem mocy.

Pozdrawiam

#522 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądŻORY

Napisano 05 marzec 2011 - 22:53

Lepiej mieć rower za 3000 Pln i 3000 Pln przeznaczyć na Power Tap, niż jakiś "karbon" za 6000 Pln.

koniec wymądrzania

#523 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2011 - 23:17

kot szosowiec napisał/a:
kolen - nie wkradł się Tobie błąd w śr. pr. 37km/h ?

nie wkradł

Moim zdaniem też to jest podejrzanie wysoka śrenia jak na taki dystans , jak na amatora , jak na początek marca , jak na jazde samemu, takie średnie mają zwyciezcy maratonow gdzie jadą na maxa i to w grupkach po klika osob a nie wychodzi ktoś sobie na trening i to jeszcze rowerem nie szosowym i wykreca średnia 37 , odrazu po wyjsciu z domu ( przez miasto przez światla zakręty itp ) jedziesz 40km/h bo tak trzeba caly czas jechac zeby zrobic taka średnią. Nie wierze i tyle i mam takie prawo nie wierzyc :-) zresztą nie tylko ja sam , wszyscy tu jezdzimy rowerami i wiemy co mniej wiecej mozna zrobic , wiadomo są słabsi są silniejsi są zdolni są nawet bardzo zdolni amatorzy ale ta średnia przy tym dystansie w tym czasie , nie.

#524 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 06 marzec 2011 - 06:43

krzy1976 odnośnie archiwum, miał dwa wpisy z treningów na szosie (reszta to trenażer)
- 122 km 4,15 h, śr.t. 141
- 150 km, 5 godz. śr.t 140
...jakoś nie widzę tutaj średnich około 37 km/h.
Taka średnia na rowerze przełajowym, przy takim dystansie i średnim pulsie to BAJER.
Kolen jesteś lepszy od czołowych młodzieżowców w Polsce.
Co do pomiaru mocy, większość z nas nie potrzebuje tego typu urządzeń. I bez tego można osiągać wyniki. Chcesz mieć i masz, OK. Z tym, że nie sugeruj komuś na co lepiej wydać kasę. Na pomiar mocy czy na lepszy karbon. I patrz cholera, że ja nie mam ani karbonu ani Powertap-a (już o luźnych 3000 zł nie wspomnę).

Chcesz dyskutować o pomiarach mocy to znajdź odpowiedni temat ewentualnie załóż nowy. Jak nie wiesz jak to się robi to któryś z modów na pewno ci pomoże.
Odnośnie bajkowych średnich to w przyszłości zapraszam tutaj.

I na koniec (coś o czym już tutaj parę osób wspomniało): więcej skromności i szacunku w stosunku do NAS.

#525 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądŻORY

Napisano 06 marzec 2011 - 07:24

polecam kalkulator www.bikecalculator.com, wtedy dalej podyskutujemy o prędkościach.

#526 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 06 marzec 2011 - 08:45

wicklowman, jak wrócę z ronda to poszukam tych wpisów bo pamiętam że kolen rok temu na wiosnę to co wpis miał średnią 36-38km/h aż byłem w szoku :-)

#527 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marzec 2011 - 08:48

Tu go nie znajdziesz, bo Pan moderator usunął stary temat. :roll:

#528 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 06 marzec 2011 - 10:41

Panowie spokojnie, taka średnia jest jak najbardziej możliwa ale nie dla wszystkich ;-)
Kolega Kolen jak widać podchodzi bardzo ambitnie i w profesjonalny sposób do treningów, nie idzie na skróty tylko realizuje swój plan treningowy tak jak sobie założył.
Sporo osób na tym forum mocno trenuje, ściga się ale czy naprawdę dają z siebie wszystko na treningach i robią to w taki sposób, żeby uzyskać jak najlepsze efekty, a nie tylko nabijać kilometry ? Odpowiedzcie sobie sami.
Pozatym jesteśmy dorośli i jaki sens miałoby oszukiwanie siebie, kolegów ?

wicklowman, jeśli dla kogoś trening i jego jakość jest na pierwszym miejscu to na pewno dołoży do miernika mocy a nie do ramy i nie ma w tym nic dziwnego - sam jak tylko finanse pozwolą to zakupie taką piastę (wiadomo że chciałoby się mieć to i to ale ...)

#529 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 marzec 2011 - 10:58

po prostu jesteśmy wszyscy cieniasy i tyle , siedzicie i nic nie robicie , w końcu dla zawodowca takie średnie to i tak pikuś , hm od dizisaj jeżdzę tylk oz wiatrem w jedną strone , a co .

ale poważnie to taka średnia jak sie zastanowiłęm ma sens , bo mam sprzed paru lat nagrania z maratonów MTB i goście w średniej klasie terenie, z czołówki mieli średnią ok 30 km/h - w terenie !!! ja 2 lata temu miałem 21.5 wiec przepaść jest miedzy osobą jeżdżącą bo musi a taką co kiedy może

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#530 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 06 marzec 2011 - 11:26

wicklowman, jeśli dla kogoś trening i jego jakość jest na pierwszym miejscu to na pewno dołoży do miernika mocy a nie do ramy i nie ma w tym nic dziwnego - sam jak tylko finanse pozwolą to zakupie taką piastę (wiadomo że chciałoby się mieć to i to ale ...)

A co ty mi tutaj sugerujesz ???
Wczytaj się wojtekmtb w to co napisałeś, nie mam miernika mocy tzn, że się nie przykładam ? I jesteś następnym już, który wypowiada się za innych, zapytaj kto co by wybrał a nie z góry zakładasz, co się wybrać powinno. Jesteś w błędzie. Na koniec dodam, że WSZYSCY CO NIE POSIADAJĄ MIERNIKA MOCY przykładają się równie solidnie do treningów co kolen.

Travisb jestem amatorem pełna gębą i bardzo Cię przepraszam, że nie myślę racjonalnie (mi takie rzeczy są niepotrzebne, chodzi o miernik mocy). Więc jak: uważasz, że jak nie zainwestuje w swój rozwój i przyszłość to "inny" jestem, gorszy ? Czasami ci się uda też napisać coś nietaktownego...
A kolen już parę razy okazywał ewidentny brak szacunku w stosunku do NAS, wróć się w temacie trochę to zobaczysz.

Na koniec jedna istotna uwaga: na tym forum są wycieczkowicze, amatorzy, prawie PRO itd. Każdy ma jakieś podejście. Do czego zmierzam: jednemu do pełni szczęścia jest potrzebny Powertap, drugiemu sprawny rower i jest już cały w skowronkach. A co do odpowiedniego rozwoju to chyba każdy sam dobrze wie co NAM jest niezbędne i niekoniecznie musi być to "namacalne". AMEN.

#531 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2011 - 11:36

...............................................
[quote name="travisb"]I znowu się zaczyna ... Szmacenie forum.
W zeszłym roku bybło to samo - wielkie zdziwienie i poruszenie wśród narodu nastąpiło, gdy kolen wspomniał o swojej średniej prędkości. No poprostu niesamowite! ;]
Analizy, domysły, dochodzenie tego, czy kolen pisze prawdę, czy może świadomie kłamie (tylko w jakim celu miałby to robić?). A ja się zapytam wprost: PO CO ? Po co ten najazd? Co komuś dadzą wyniki takiego śmiesznego 'śledztwa' (historia niczym CSI Wykop)? Czy ne widzicie, że taką akcją tylko wzburzacie reakcję (moją też, jak widać) w postaci negatywnej krytyki poczynań jednego z nas, szosowców?
...............................................

Tu travisie mocno przesadziłeś. Trochę mnie dziwi nerwowy ton Twojej wypowiedzi. Nie ma tu miejsca "szmacenie forum". Zadawanie zwykłych pytań, czy nie wkradł się błąd we wpisie, nie jest ani wykroczeniem, ani "śmiesznym śledztwem". Po prostu, to jest niecodzienny wynik i może dziwić przeciętnego kolarza (jakim ja jestem).

Nie gniewaj się, ale myślę, że to tylko była Twoja chwilowa niedyspozycja, o czym niech świadczy chęć automatycznego usunięcia postu.

#532 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 06 marzec 2011 - 11:41

Tak odnośnie treningów to zawodnicy mają różne metody i różnie trenują. Często ludzi prezentujący podobny poziom podobny poziom sportowy jeżdżą z różnymi prędkościami na treningach i raczej nie ma sensu przesadnie tego analizować. Znak sporo ludzi i wiem że niektórzy słabsi robią na treningach większe średnie niż kolarze mocniejsi, każdy ma swoje metody. Druga sprawa to trasy i warunki pogodowe które znacząco wpływają na średnie. Więc radziłbym zachować dystans do "suchych" liczb, a porównania zostawmy na wyścigi, bo to one pokazują kto jaki poziom prezentuje.

#533 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marzec 2011 - 11:53

wicklowman, jak wrócę z ronda to poszukam tych wpisów bo pamiętam że kolen rok temu na wiosnę to co wpis miał średnią 36-38km/h aż byłem w szoku :-)

Też uważam, że nie ma w tym nic dziwnego (ani pomyłki). To podobne wyniki jakie "wykręca" nasz Piotrek (Kiler). Cały czas jedzie na zmianie a średnia powyżej 36 - nawet utrzymać się za nim trudno ;-) .

#534 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2011 - 12:37

Panowie spokojnie, taka średnia jest jak najbardziej możliwa ale nie dla wszystkich ;-)
Kolega Kolen jak widać podchodzi bardzo ambitnie i w profesjonalny sposób do treningów, ....
Pozatym jesteśmy dorośli i jaki sens miałoby oszukiwanie siebie, kolegów ? ...

Rzadko zabieram głos w sprawach które wydają się być kontrowersyjne bo to tak jakby ktoś wkładał palec między drzwi a to przecież niepotrzebne. Ale pozwólcie, że dodam swoje trzy grosze. Średnia 37 km/h nie jest zdumiewająco wysoka pod warunkiem że spełnia się pewne kryteria:

- wiek - jak widzę kolen ma 33 lata. No cóż gdy ja miałem 32 lata i przestałem się ścigać zawodniczo - nie miałem żadnych trudności z wykręcaniem każdorazowo średniej 33 - 36 km/h w samotnej jeździe poza miastem

- rower szosowy - w założeniu jedzie się szosą bez utrudnień typu sygnalizacja świetlna itd. znacznie gorzej uzyskać taką średnią na rowerze trekingowym

- waga ciała - ma kolosalne znaczenie

- jazda w grupie nawet niewielkiej - zwiększa średnią

- wiatr - o tutaj można pisać prace naukowe - i wszyscy wiemy o co chodzi :-)

Kolarstwo - szczególnie amatorskie uprawiają z reguły ludzie o mocnym charakterze i z zasadami. To tak jak z alpinistami i himalaistami - nikt z nich nie kłamie, że zdobył szczyt wtedy gdy nie doszedł do niego bo załamała się pogoda.

No cóż mam nadzieję, że każdy swoją średnią prędkość podaje prawdziwą. Tak zakładam i wygodnie mi z tym, być może dlatego, że kiedyś, kiedyś moje średnie prędkości na treningach i wyścigach wahały się w granicach 42 km/h.

Dzisiaj za to cieszę się ogromnie porannym samotnym krótkim wypadem - z wiatrem i pod wiatr w słońcu z bardzo przyzwoitą moim zdaniem średnią - mniejsza o dokładność - ale powyżej 30 km/h

Stas

#535 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2011 - 12:54

Niektórzy z nas, za bardzo emocjonalnie podchodzą do poruszanych tu tematów. Bardzo proszę, aby nadmiernie nie używać zwrotów typu "kłamie", "oszukuje" itp. chyba, że "każdy mierzy swoją miarą".
Jeśli ktoś kogoś pyta lub ma wątpliwości, nie oznacza to od razu, że go oskarża. Wymieniajmy więc poglądy i nie "napadajmy" na siebie.

#536 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2011 - 13:17

Ależ travisie, zadałem pytanie "czy nie wkradł się błąd" właśnie tylko dlatego, że byłem zdziwiony taką średnią - to wszystko. Emocjonalne komentarze typu "on kłamie", "oszukuje", nie powinny się tu znaleźć.

ps.
chyba chodzi Ci o słowo "zaśmiecać", a nie "szmacić", prawda ?

#537 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 06 marzec 2011 - 13:26

Ja mam wrażenie, że Kolen jest nieco przeoczonym talentem. Patrząc na to co osiąga samemu tylko dzięki swojej pracy, jestem zaciekawiony co taki zdolny człowiek osiągnął by pod okiem profesjonalnego trenera, gdyby przeszedł na profesjonalne ściganie, i nie martwil się o nic, tylko mógł cały dzień kierunkować pod kątem treningu. Takie średnie to miałem może kilka razy, i to w środku sezonu, jak wiatru nie było, a Kolen pewnie w czerwcu będzie wykręcał z 40km/h :-) Gratuluję zapału, bo codzienne męczenie się na treningu, i sumienne wypełnianie założonego celu jest godne pochwały i szacunku.
Chyba pójdę za radą, i w tym roku będę zbierał kasę, na tego power tapa, bo jeśli mówisz że to daję tak wiele, w przeciwieństwie do treningu z pomiarem tętna, to chyba warto.

#538 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2011 - 13:32

Perkoz - tylko pamiętaj, że trening z pomiarem mocy nie jest cudowną receptą na sukces. To jest kolejny element, który może pomóc w treningu.

#539 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marzec 2011 - 13:48

Perkoz dwie ważne uwagi:
- trening z pomiarem mocy to ciągłe powiększanie wiedzy w tym zakresie, trzeba dużo czytać i się uczyć, bo sam Powertap nic Ci nie da bez potrzebnej wiedzy
- jak chcesz trenować z pomiarem mocy to musisz też wliczyć w swoje koszta badania wydolnościowe (przynajmniej 2 razy w roku), bo bez dokładnie wyliczonych stref mocy taki trening będzie bez sensu

pzdr

#540 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 06 marzec 2011 - 14:22

Nie opisuję swoich treningów w tym dziale, ale tocząca się właśnie dyskusja skłoniła mnie do zabrania głosu.

........

..... nie miałem żadnych trudności z wykręcaniem każdorazowo średniej 33 - 36 km/h w samotnej jeździe poza miastem

........

- rower szosowy - w założeniu jedzie się szosą bez utrudnień typu sygnalizacja świetlna itd.

........

- z wiatrem i pod wiatr w słońcu z bardzo przyzwoitą moim zdaniem średnią - mniejsza o dokładność - ale powyżej 30 km/h

Stas

Wyrwałem kilka zdań z wypowiedzi Stasa, bo ostatnio przekonałem się, że nie wszyscy jednakowo rozumieją takie pojęcie, jak "prędkość średnia". Wg mnie AVG = dystans/czas przejazdu, niezależnie co by się działo po drodze, czy spowalnia nas ruch drogowy, czy zatrzymują światła itd. Ja nie wybieram do liczenia średniej tylko tych odcinków, gdzie takie utrudnienia nie występują, spotkałem się natomiast z takim podejściem, że liczniki rowerowe bez możliwości pauzowania pomiarów "wypaczają" liczenie średniej. Czyżby tu kryła się tajemnica wysokich średnich Kolena ? Stas też mówi "...w samotnej jeździe poza miastem" co świadczy, że nie brał pod uwagę np. przejazdu przez miasto.

Do tych warunków, o których pisze Stas, dorzuciłbym także ukształtowanie terenu. Mieszkam w takiej okolicy, że uzyskiwane średnie bardzo zależą od kierunku w którym udam się na trening. Mogę pojechać na północ - północny zachód (w miarę płasko) i uzyskuję średnie 30-32km/h, ale wystarczy, że skręcę na południe i będzie dobrze, jak moja średnia przekroczy 28km/h.
kolen to postać bardzo tajemnicza na naszym forum - gdyby np. w swoim podpisie na forum podał skąd pochodzi lub(i) gdzie trenuje (może ktoś wie, ale ja nie), łatwiej byłoby ocenić, czy w danym terenie uzyskiwane przez niego średnie są osiągalne.

Nie mam jak się podeprzeć tekstem źródłowym - nie pamiętam gdzie o tym czytałem i nie pamiętam który z naszych zawodowców jeżdżących za granicą mówił, że w czasie "zwykłych" treningów objętościowych (gdzie tylko nawija kilometry) uzyskuje średnie ok. 32 km/h, tak więc regularne wykręcanie 37km/h budzi szacunek.

Tak jak Perkoz uważam, szkoda, że ten progres wyników Kolena przyszedł trochę zbyt późno. Chyba miałby szansę na karierę kolarską. Co prawda pisze, że ściga się w przełajach i wygrywa, więc życzę dalszych sukcesów.